Președintele Autorității Naționale de Integritate, Rodica Antoci, spune că membrii familiei sale au fost amenințați, cazurile fiind raportate organelor competente. Antoci se arată convinsă că presiunile asupra familiei sale au legătură cu activitatea sa din cadrul ANI și ar fi vorba, în special, de persoane vizate în dosare de îmbogățire ilicită. Șefa ANI spune că, în prezent, sunt pe rol peste 20 de dosare ale funcționarilor și demnitarilor care nu-și pot justifica averile, notează IPN.
Președintele ANI spune că în ultima perioadă s-au întețit amenințările la adresa sa și a familiei sale. Rodica Antoci menționează că presiunile au loc în contextul în care ANI a început să examineze mai detaliat averile demnitarilor și funcționarilor publici.
„Atât eu cât și soțul meu am primit amenințări pe care le-am sesizat organelor competente. Deocamdată, m-am adresat Serviciului de Informații și Securitate. Atunci când sunt atacate persoanele din familia mea care nu au nicio atribuție cu activitatea mea la ANI, bineînțeles că statul trebuie să ia atitudine. Sunt vizați și soțul, și copiii mei. Din funcția de președinte voi asigura independența inspectorilor de integritate pentru a veni cu o finalitate pe dosarele pe care le au în gestiune. În toți acești ani niciodată n-am dat indicații inspectorilor de integritate sau să întreb în ce fază este un dosar sau altul” a spus Rodica Antoci în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.
Șefa ANI spune că, în prezent, inspectorii de integritate gestionează zeci de dosare ce vizează îmbogățirea ilicită. Mai mulți funcționari și demnitari de stat au averi fabuloase ce nu corespund veniturilor obținute, iar dacă le va fi demonstrată vinovăția, toate bunurile ce nu pot fi justificate vor fi confiscate.
„Avem 20 de dosare pe avere, fiind vorba și de confiscări, nicio persoană implicată în dosar nu s-a preocupat să demonstreze cum și-a acumulat onest averea, dar vin imediat cu atacuri sau cu reglări de conturi, deși absolut nu-i cunosc. Mi se aduc acuzații și aud bârfe că toate sesizările la ANI sunt făcute de cumetrii Rodicăi Antoci, deși nu este așa. Când sunt investigate dosarele pe avere, cu averi nejustificate și cu confiscări, apar problemele, presiunile și intervențiile atât pe la inspectori, cât și la președintele ANI”, a mai spus președintele Autorității Naționale de Integritate.
Potrivit unor modificări operate recent la legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, controlul averii și intereselor personale este extins și asupra familiei subiectului verificării, dacă există suspiciuni rezonabile că bunurile au fost înscrise pe numele altor peroane. Astfel, verificarea averii se extinde și asupra soțului/soției, părinților/socrilor, persoanelor aflate în concubinaj, dar și copiilor persoanei supuse controlului.