logo

Roberta Metsola, despre perspectiva aderării Moldovei la UE în 2030: Ține de aspectele politice


https://www.ipn.md/ro/roberta-metsola-despre-perspectiva-aderarii-moldovei-la-ue-in-7965_1097314.html

Perspectiva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană până în anul 2030 ține de aspecte politice, iar asta înseamnă că această variantă nu poate fi exclusă dacă lucrurile se vor mișca pe traiectoria corectă. O declarație în acest sens a fost făcută de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, în timpul declarațiilor de presă făcute la Summitul Comunității Politice Europene, transmite IPN.

„Tot ce ține de timp, de axa temporală, dacă vorbim de aderarea la Uniunea Europeană, ține de aspectele politice. De ce să nu să se întâmple?”, a declarat oficialul european. Întrebată de jurnaliști dacă în perioada următoare o „evaluare negativă pentru Republica Moldova” ar afecta situația”, oficialul european a declarat că „orice țară își are propriul drum propriul parcurs”.

„Vorbim despre posibilitatea de a fi o țară candidată, vorbim de acorduri care sunt deja, acordul de roaming, posibilitatea de a merge pentru lucru sau pentru a învăța. Vorbim de reformele în domeniul justiției. Desigur că acestea sunt necesare. Dacă vorbim de reforme în alte domenii, desigur că toate trebuie să fie întreprinse”, a spus Roberta Metsola, adăugând că „toate reformele, toți pașii și demersurile ce se fac în direcția integrării europene trebuie să fie publice”.

Întrebată de jurnaliști despre cum vede amenințările din partea Rusiei în adresa Republicii Moldova, Roberta Metsola a declarat că aceasta este o provocare comună. „Eu am venit aici aproximativ o săptămâna în urma și am vrut să revin pentru că știu că impactul acestor evenimente este foarte important, inclusiv pentru parcursul de aderare la UE. Nu vorbim doar de sprijin și de acțiunile ce urmează să fie întreprinse, dar în special despre vulnerabilitățile și riscurile. Faptul că aveți această situație cu Rusia, vorbim de interferențe, anumite amenințări cărora trebuie să le facem față. De aceea, este foarte important pentru Republica Moldova să facă față situației curente. Dar până la urmă este o provocare nu doar a Republicii Moldova, dar este o provocare comună”, a adăugat Roberta Metsola.

Președinta Parlamentului European spune că din 24 februarie anul trecut, din momentul în care Rusia a invadat Ucraina, se vorbește de riscuri, de amenințări față de suveranitatea unei țări și în acest sens trebuie să vedem cum soluționăm această situație. „Ceea ce am menționat în foarte multe întrevederi din această zi este că lideri cu istoric, context și naționalități diferite, toți vorbesc despre unitate, putere, soluționarea în comun”, a punctat Roberta Metsola.