Robert Simmons: Relaţiile RM cu NATO trebuie să fie sprijinite şi înţelese de societatea civilă şi de populaţie
https://www.ipn.md/ro/robert-simmons-relatiile-rm-cu-nato-trebuie-sa-fie-sprijinite-7965_968052.html
Relaţiile R. Moldova cu NATO trebuie să fie sprijinite şi înţelese de societatea civilă şi de populaţia din RM, a declarat joi, 17 ianuarie, Robert Simmons, Secretar General Adjunct NATO, în deschiderea mesei rotunde cu genericul „Parteneriatul Republica Moldova – NATO: consolidarea securităţii prin implementarea IPAP”.
Oficialul a explicat că NATO nu priveşte R. Moldova ca pe un viitor membru al Alianţei. Totodată, NATO respectă neutralitatea şi recunoaşte dezideratul Moldovei de a adera la Uniunea Europeană.
Principalul cadru de cooperare dintre cele două părţi este Planulul Individual de Acţiuni al Parteneriatului Moldova – NATO (IPAP), care se referă la reforma politică, dar şi cea militară a R. Moldova, a menţionat oficialul. Simmons a declarat că o parte din prevederile IPAP se conţin şi în Planul Individual de Acţiuni RM-UE.
Secretarul General Adjunct NATO a subliniat că NATO susţine integritatea teritorială a R. Moldova şi se pronunţă pentru îndeplinirea de către Federaţia Rusă a angajamentelor asumate în 1999 la Istanbul de a-şi retrage trupele militare din stânga Nistrului.
Întrebat ce pârghii dispune NATO pentru a convinge Rusia să-şi onoreze angajamentele, Simmons a declarat că NATO nu participă la negocierile pentru reglementarea problemei transnistrene, dar speră că prin intermediul negocierilor să readucă Rusia în cadrul Tratatului FACE.
Eugenia Kistruga, viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene a confirmat existenţa unui dialog elocvent dintre cele două părţi, şi atenţia pe care o acordă R. Moldova pentru implementarea IPAP.
Masa rotundă a fost organizată în cadrul Clubului "Prietenii NATO" de către Centrul de Informare şi Documentare NATO, în colaborare cu MAEIE, cu suportul Direcţiei Diplomaţie Publică NATO.
Potrivit unui sondaj realizat în decembrie de Institutul de Marketing şi Sondaje IMAS-INC doar 27% dintre respondenţi au declarat că au încredere în NATO, în timp ce 46% au declarat viceversa. În opinia unor politicieni şi analişti de la Chişinău, atitudinea rezervată a populaţiei faţă de NATO se datorează, în primul rând, faptului că R. Moldova rămâne în prizonieratul spaţului informaţional rusesc, dar şi faptului că puterea de la Chişinău nu este interesată să creeze o altă imagine Alianţei Nord-Atlantice.