logo

Ritmul reformelor la Moldova 1 este mai încetinit decât la Radio Moldova, APEL


https://www.ipn.md/ro/ritmul-reformelor-la-moldova-1-este-mai-incetinit-decat-la-7967_1004712.html

Reformele la postul public de televiziune Moldova 1, spre deosebire de reformele la Radio Moldova, se află în stagnare, notează directorul executiv al Asociaţiei Presei Electronice (APEL), Ion Bunduchi. Potrivit expertului, principalul motiv este alegerea cu întârziere a noului director al televiziunii, transmite IPN.

„La radio, spre deosebire de televiziune, se văd schimbări mai vizibile deoarece a fost refăcută grila de emisie. Matinalul a devenit matinal, înainte era foarte greoi. La televiziune schimbările stagnează, dar totuşi sunt. Cel puţin a dispărut manipularea şi partizanatul de pe timpuri”, a subliniat Ion Bunduchi, la o conferinţă de presă.

Expertul notează că întârzie implementarea noului sistem de salarizare, bazat pe onorarii şi bonusuri. În acest domeniu a stat pe loc şi Radio Moldova. „Radio Moldova era gata sa pornească noul sistem de salarizare. Administraţia însă a hotărât să pornească această reformă odată”, a menţionat Bunduchi.

Expertul a mai spus că 3 show-uri televizate, menţionate în caietul de sarcini al postului Moldova 1, nu au apărut încă în grila de emisie, iar lipsa relaţiilor cu producătorii independenţi autohtoni duce la pierderea independenţei şi diversificării produsului oferit.

Constatările sunt făcute în urma celui de-al patrulea raport de monitorizare a activităţii IPNA „Teleradio-Moldova” de către APEL, organizaţie neguvernamentală care îşi propune să contribuie la dezvoltarea audiovizualului din Moldova în baza practicilor democratice.