logo

Ritmul de creștere economică în 2020 se va tempera, Expert-Grup


https://www.ipn.md/ro/ritmul-de-crestere-economica-in-2020-se-va-tempera-7966_1071158.html

Ritmul de creștere economică se va tempera în 2020 comparativ cu rezultatul înregistrat în 2019. Dacă anul trecut economia a crescut cu 4,5-5%, în 2020 creșterea va fi de 3,5-4%. Majoritatea sectoarelor vor cunoaște creșteri lente. Cea mai evidentă încetinire va fi în construcții. Sunt estimări ale Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, care a lansat  publicația bianuală MEGA, transmite IPN.

Potrivit directorului „Expert-Grup”, Adrian Lupușor, temperarea creșterii economice în anul curent are loc din cauza că efectele pozitive ale reformei fiscale, care au fost observate pe parcursul anului 2019, se vor disipa definitiv în 2020. Asupra scăderii ritmului de creștere economică va influența și încetinirea creșterii economice în UE și CSI.

„Pentru anul curent anticipăm că importurile vor crește mai rapid decât exporturile. Respectiv, problema deficitului balanței de plăți, deficitului contului curent va deveni și mai relevantă, deoarece deficitul anului curent va depăși 10% din PIB, un nivel destul de îngrijorător pentru noi”, a declarat Adrian Lupușor.

Decelerarea creșterii economice va pune presiune asupra sistemului de finanțe publice, implicând anumite riscuri. În 2020, menționează Adrian Lupușor, rata de creștere a veniturilor la buget va fi mai lentă, ceea ce va duce la un deficit bugetar de peste 3% din PIB, practic dublu față de 2019. „Finanțarea deficitului bugetar în 2020 va fi una din principalele provocări la care va trebui să facă față guvernarea”, a declarat Adrian Lupușor.

Având în vedere constrângerile care se profilează, implicit expirarea memorandumului cu Fondul Monetar Internațional, guvernarea va trebui să vină  cu o serie de măsuri alternative pentru a atenua această problemă a deficitului bugetar. „E vorba de renunțarea la o parte din cheltuielile bugetare, ceea ce ar putea diminua deficitul cu circa 1,5% din PIB. Alta ar fi emiterea de euroobligațiuni și accelerarea procesului de privatizări”, a menționat Adrian Lupușor.

„Dacă guvernarea va reduce deficitul bugetar față de nivelul planificat de 3% la circa 1,5%, nivel pe care noi îl considerăm mult mai sustenabil, aceasta pe de o parte nu va afecta negativ dinamica economică și în același timp va asigura o sustenabilitate pentru sistemul de finanțe publice”, a mai spus directorul „Expert-Grup.

„Expert-Grup” susține și ideea privatizărilor, „statul deseori nu este cel mai bun administrator al activelor întreprinderilor”. Multe întreprinderi ar avea de beneficiat în urma investițiilor private, însă procesul privatizării trebuie să fie unul transparent și competitiv.