Aşa-zisul comitet vamal al nerecunoscutei republici transnistrene s-a expus pe marginea investigaţiei jurnalistice a RISE Moldova despre acordarea, de către fitosanitarii de la Chişinău, unor companii transnistrene, a certificatelor pentru exportul fructelor din livezi inexistente. Acesta a calificat investigaţia drept „dezinformare deliberată în scopul denigrării imaginii Transnistriei şi serviciului vamal al acesteia, precum şi pentru a crea o atmosferă de neîncredere în relaţiile ruso-transnistrene”. La rândul lor, jurnaliştii RISE Moldova califică reacţia administraţiei vamale din regiune drept „denaturare a sensului investigaţiei jurnalistice”, transmite IPN.
Într-o declaraţie publicată pe pagina sa electronică autoritatea vamală menţionează că „a făcut o investigaţie pe marginea informaţiilor tirajate de mass-media electronică din Moldova” şi a ajuns la concluzia că „exportul de fructe în volumele indicate de sursele moldoveneşti nu a avut loc”. „Companiile Alvi Grupp SRL şi Dufrimol SRL nu au exportat de pe teritoriul Transnistriei fructe în Rusia”, se mai spune în declaraţia vămii transnistrene.
La solicitarea IPN de a comenta declaraţia administraţiei transnistrene, autorul investigaţiei, redactorul departamentului de limbă rusă a RISE Moldova, Vladimir Thoric, a spus că este mirat de o astfel de reacţie, deoarece vameşii transnistreni nu au fost acuzaţi de nimic, astfel, în declaraţia lor, aceştia au denaturat sensul investigaţiei despre livezile fantome.
„Aceştia spun că sunt minciuni nişte fapte care în investigaţie nici nu apar. Probabil că vameşii pur şi simplu nu au citit investigaţia „Export din livezi fantome”, care pe internet este disponibilă şi în limba rusă. Mă miră că vameşii numesc dezinformare declaraţia inventată tot de ei precum că două companii exportau din Transnistria fructe în Rusia. Dar jurnaliştii anume au demonstrat că certificatele pentru fructele crescute în „livezile” din Caterinovca sunt false, deoarece acolo în general nu este niciun hectar de livadă. Respectiv, aceste fructe puteau fi crescute oriunde numai nu în Caterinovca, astfel nici nu puteau fi scoase de acolo. Iată de ce informaţia privind originea mărfii în livezile din Caterinovca, indicată de fitosanitarii de la Chişinău în certificatele de export spre Rusia, era neveridică din start”, a explicat jurnalistul.
Vladimir Thoric şi-a exprimat speranţa că „pe viitor, Comitetul vamal va începe a citi atent investigaţiile şi va înceta să ignore solicitările oficiale de la mass-media pe temele de interes public”.