logo

Riscurile investiţiilor în construcţia spaţiului locativ


https://www.ipn.md/ro/riscurile-investitiilor-in-constructia-spatiului-locativ-7542_1065314.html


La 22 decembrie 2014 Transparency International - Moldova (TI-Moldova) a lansat studiul “Riscurile investiţiilor în construcţia spaţiului locativ”. Elaborarea studiului a fost susţinută financiar de Fundaţia Est-Europeană din mijloacele oferite de Guvernul Suediei şi Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei.

Studiul are drept scop evaluarea cadrului legislativ şi instituţional ce vizează raporturile contractuale dintre antreprenorii din construcţii şi cetăţeni constituite în scopul edificării locuinţelor. Cercetarea este axată preponderent pe litigiile apărute în urma proiectelor abandonate sau compromise pentru construirea blocurilor locative cu antrenarea sutelor de investitori individuali. Principalul obiectiv al studiului constă în formularea unor recomandări pentru depăşirea problemelor identificate, eliminarea deficienţelor majore care împiedică soluţionarea echitabilă a litigiilor aflate în instanţele de judecată şi crearea condiţiilor de securizare a investiţiilor private în construcţia locuinţelor.

Realizarea studiului a fost determinată de multiple semnale din mass-media privind înşelarea cetăţenilor care investesc în construcţia locuinţelor, după care sunt antrenaţi în procese judiciare interminabile cu antreprenorii care tărăgănează finisarea construcţiilor şi/sau au falimentat. Organele de drept au investigat zeci de cauze penale intentate împotriva factorilor de decizie ai unor companii de construcţii care nu şi-au onorat obligaţiunile faţă de cetăţeni, 37 de cauze fiind remise instanţelor de judecată. Situaţia critică în acest domeniu este confirmată şi prin datele Inspecţiei de Stat în Construcţii privind stoparea lucrărilor la un şir de obiective din lipsă de finanţe, deşi investitorii au achitat preţul locuinţelor contractate, iar antreprenorii au beneficiat şi de credite bancare de zeci de milioane de lei.

Rezultatele studiului relevă caracterul fragmentar şi lacunar al legislaţiei, precum şi incertitudini privind competenţa instituţională în domeniul cercetat. Analiza cadrului legal prin prisma cauzelor de rezonanţă soluţionate de instanţele judecătoreşti naţionale a permis elucidarea celor mai problematice aspecte ale raporturilor dintre antreprenorii din construcţii, instituţiile de creditare şi cetăţeni, fiind identificate deficienţele care favorizează apariţia şi împiedică soluţionarea echitabilă a litigiilor legate de realizarea dreptului de proprietate asupra obiectivelor construite din sursele cetăţenilor.

În procesul cercetării au fost identificate circa 15 companii care au falimentat, abandonând lucrările de construcţii. Studiul prezintă şi o analiză a prevederilor legale privind insolvabilitatea, precum şi a cauzelor care fac dificilă/imposibilă recuperarea investiţiilor efectuate. Numeroşi, slab instruiţi, neinformaţi şi neorganizaţi, cetăţenii nu pot face faţă procedurilor mult prea complexe şi nu pot concura cu creditori puternici cum ar fi băncile, iar legislaţia actuală nu prevede intervenirea instituţiilor statului în procesele de insolvabilitate pentru a proteja interesele cetăţenilor prejudiciaţi în urma abuzurilor companiilor care au fraudat proiectele de construire a blocurilor locative.

Depăşirea situaţiei critice în domeniul cercetat impune adoptarea de urgenţă a unor măsuri complexe de ordin legislativ şi instituţional. În acest sens în studiu au fost formulate recomandări pentru soluţionarea problemelor identificate şi crearea condiţiilor în vederea securizării investiţiilor private ale cetăţenilor în construcţia locuinţelor:
 

  • revizuirea normelor privind înregistrarea în registrul bunurilor imobile a contractelor privind construcţia locuinţelor, a construcţiilor finanţate din investiţiile cetăţenilor şi a dreptului de gaj (ipotecă) al băncilor asupra acestor construcţii;

  • operarea modificărilor în legislaţia insolvabilităţii pentru a garanta investitorilor obţinerea dreptului de proprietate asupra locuinţelor contractate şi compensarea în mod prioritar a investiţiilor în cazul contractelor reziliate;

  • elaborarea unei legi speciale care ar reglementa activitatea companiilor de construcţii în relaţiile acestora cu cetăţenii în procesul încheierii şi realizării contractelor de investiţii în construcţia locuinţelor;

  • abilitarea autorităţilor centrale de specialitate cu funcţii de supraveghere a companiilor de construcţii care administrează proiecte pentru edificarea blocurilor locative cu antrenarea investiţiilor cetăţenilor;

  • eficientizarea răspunderii penale şi contravenţionale pentru încălcarea legislaţiei în domeniul construcţiilor de locuinţe finanţate din sursele cetăţenilor;

  • dezvoltarea abilităţilor cetăţenilor în raporturile cu antreprenorii în construcţii.
     

Concluziile privind insuficienţele de ordin legislativ şi/sau instituţional identificate în procesul cercetării şi soluţiile propuse pentru remedierea carenţelor semnalate sunt susţinute prin practicile avansate din statele Europene, precum şi exemple din experienţa statelor ex-sovietice care s-au confruntat cu probleme similare.


Transparency International – Moldova a realizat acest studiu cu suportul financiar al Fundaţiei Est-Europene din mijloacele oferite de Guvernul Suediei şi Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei. Conţinutul studiului tine de responsabilitatea autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanţatorului.


98, 31 August 1989 Str., office 204, MD-2004, Chisinau, Republic of Moldova

Tel/Fax: (+373-22) 23-78-76 Tel: (+373-22) 20-34-84, 20-34-85

E-mail: office@transparency.md

www.transparency.md