Fraudele bancare din 2014-2015 au lăsat vulnerabilități sistemice nesoluționate. Problema lipsei de transparență asupra acționariatului băncilor din Republica Moldova și neclaritatea asupra mecanismelor de prevenire a unor noi scheme de fraude financiare lasă loc riscului de repetare a unei noi crize bancare. Concluziile se conțin într-o publicație despre riscurile anului 2017, prezentată de IDIS „Viitorul”, transmite IPN.
Expertul Ion Tăbârță a declarat că deși au fost luate anumite măsuri pentru a securiza acest sector, oricum se atestă o lipsă de transparență. „Nu avem niciun temei să spunem despre criza din sectorul financiar că s-a încheiat și ea nu poate reizbucni și în anul 2017, mai ales că avem anumite bănci vulnerabile, care sunt sub monitorizare”, a notat Ion Tăbârță.
Un alt risc pentru acest an, menționat de expert ține de mimarea reformelor economice. Analiștii consideră că abordarea hazardată a reformelor cum este decizia de reorganizare a Guvernului, modificarea sistemului electoral, pot avea efecte contradictorii celor așteptate. Potrivit lor, și în 2017, populația Republicii Moldova se va ciocni cu grave probleme economice – declinul locurilor de muncă, corupție, neîncredere în justiție și bănci. Conform estimărilor, și remitențele vor scădea tot mai mult în acest an, ca urmare a evitării instituțiilor bancare din Moldova, dar și a fenomenului de părăsire pentru totdeauna a țării.
Analiștii apreciază populismul economic și nostalgia „revenirii” la piața tradițională a CSI, înlocuirea Uniunii Europene cu Uniunea Euroasiatică, drept taxă de tranziție sub tutela rusă care reprezintă cele mai mari riscuri pentru economia națională în 2017. Ion Tăbârță a specificat că aceste declarații legate de calea spre vest sau spre est vor continua pe parcursul anului. „Desigur această politizare a deciziilor economice nu are nimic cu substratul economic al tuturor acestor documente semnate de Republica Moldova, dar mai degrabă e legată de retorica partidelor politice plasate pe criterii geopolitice”, a mai spus Ion Tăbârță.
Potrivit analiștilor, în 2017 se păstrează riscul unei crize de finanțare a bugetului public. De asemenea, există riscul ca investigațiile locale și internaționale să nu recupereze banii fraudați din bănci, iar făptașii acestor crime financiare să rămână nepenalizați. Acest fapt ar da o lovitură gravă nu doar sistemului de drept, dar și climatului investițional și de afaceri, singurul care ar putea asigura cetățenii că se pot simți protejați de lege și instituții.
Previzionarea riscurilor a fost efectuată cu implicarea unor comunități de policy thinkers. Respondenții au fost rugați să simuleze cele mai mari provocări ale anului 2017 pentru Republica Moldova.