logo

Riscul de inundaţii este minim, dar trebuie consolidate urgent 100 km de diguri


https://www.ipn.md/ro/riscul-de-inundatii-este-minim-dar-trebuie-consolidate-urgent-100-km-de-diguri-7967_1005768.html

Ploile abundente din ultima perioadă nu prezintă pericole evidente de inundaţii, dar autorităţile spun că circa 100 km de diguri trebuie consolidate în regim prioritar. Despre aceasta s-a discutat la şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, convocată de către prim-ministrul Iurie Leancă, sâmbătă, 8 iunie, transmite IPN.

Şedinţa s-a desfăşurat cu uşile închise. Prim-vicedirectorul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Elina Pleşca, a comunicat, după şedinţă, că toată săptămâna viitoare nivelul apei va fi în creştere pe Dunăre. Dacă viitura se va forma treptat, prin deversări mici din lacurile de acumulare, riscul de inundaţii în Republica Moldova va fi mic. Pe râul Nistru nivelul apei este constant, iar situaţia pe Prut este influenţată de deversările din lacul Costeşti-Stânca. Acestea au ajuns până la 130 m/s, dar nivelul apei din râu va creşte cu maximum 2 metri şi se va păstra în limitele albiei.

Elina Pleşca a menţionat că, începând de sâmbătă, vor fi câteva zile de pauză în căderea precipitaţiilor, dar acestea vor reveni marţi, 11 iunie, şi vor dura până pe 16 iunie, când iarăşi va apărea o pauză până pe 20 iunie. Luna iunie va fi una mai ploioasă în comparaţie cu iulie şi august.

Prim-ministrul Iurie Leancă a comunicat jurnaliştilor că, deşi riscul de inundaţii este scăzut, instituţiile trebuie să fie pregătite, deoarece vor continua să cadă precipitaţii.  „Din punctul meu de vedere, nu este normal ca statul să-şi asume toate pierderile atunci când se sparg diguri sau se revarsă iazuri şi lacuri”, a mai spus prim-ministrul, sugerând că şi cetăţenii ar trebui să se implice în consolidarea digurilor, dar şi să-şi asigure proprietăţile.

Potrivit datelor Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, ploile şi vântul de vineri seara, 7 iunie, au provocat pagube  în satul Sadaclia, raionul Basarabeasca. De pe acoperişul grădiniţei din localitate a fost smulsă ţigla zincată, pe o suprafaţă de 184 metri pătraţi. De asemenea au fost sparte mai multe geamuri. În aceeaşi localitate, 11 case de locuit s-au ales cu acoperişurile parţial deteriorate.