Rezultatele unei monitorizări arată că în R. Moldova se încalcă cel mai frecvent drepturile civile şi cele politice
https://www.ipn.md/ro/rezultatele-unei-monitorizari-arata-ca-in-r-moldova-se-incalca-7967_967681.html
În 2006-2007, în R. Moldova au fost cel mai frecvent încălcate drepturile civile şi politice ale cetăţenilor, spre deosebire de perioada de până în anul 2001, când cel mai des nu erau respectate drepturile social-economice. Aceasta este una dintre concluziile Monitorizării respectării drepturilor omului în R. Moldova, efectuate de către Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului în Moldova (LADOM) şi Iniţiativa civică pentru apărarea şi promovarea drepturilor omului în Moldova.
Preşedintele LADOM, Paul Strutzescu, a declarat vineri, 14 decembrie, în cadrul Conferinţei naţionale prilejuite de finisarea monitorizării, că cel mai des drepturile omului sunt încălcate de către funcţionarii publici şi reprezentanţii organelor de drept. Aceasta conduce direct la lipsa accesului la justiţie a cetăţenilor care, negăsindu-şi dreptate în Moldova, apelează în cele din urmă la instanţele internaţionale, menţionează sursa citată.
Monitori din teritoriu susţin că cetăţenii nu ştiu să-şi apere drepturile şi preferă de cele mai multe ori să nu se adreseze instanţelor de judecată atunci când acestea le sunt încălcate. Preşedintele Asociaţiei pentru Combaterea izolării informaţionale, Iurie Crăciuneac, spune că în raionul Cahul cele mai multe încălcări ale drepturilor omului se înregistrează în sectorul social, în special fiind nerespectate drepturile angajaţilor. Totodată, directorul Centrului „Contact” Soroca, Caliniac Svetlana, evidenţiază printre încălcările cele mai frecvente cele în adresa consumatorilor.
Raportul monitorizării prezintă situaţia din domeniul drepturilor omului pe mai multe problematici precum accesul la justiţie, dreptul la viaţă, traficul de fiinţe umane, discriminarea, egalitatea de gen, dreptul la asociere, accesul informaţie, drepturile deţinuţilor, libertatea presei ş.a.
Potrivit preşedintelui LADOM, raportul urmează a fi publicat până la sfârşitul anului curent şi va fi adus la cunoştinţa autorităţilor, agenţiilor internaţionale, misiuni diplomatice, ONG.
Monitorizarea a fost efectuată de către grupul de organizaţii nonguvernamentale din diverse domenii, care au creat la sfârşitul anului trecut Iniţiativa civică pentru apărarea şi promovarea drepturilor omului în Moldova şi de 10 jurişti angajaţi de LADOM.