logo

Rezultatele sondajelor versus rezultatele înregistrate la vot


https://www.ipn.md/ro/rezultatele-sondajelor-versus-rezultatele-inregistrate-la-vot-7967_1047321.html

În cel mai recent sondaj realizat, compania Imas a estimat cu marjele cele mai mici, în comparații cu alte companii sociologice, rezultatul înregistrat în ziua votului, 24 februarie. Cercetarea Imas este singura care a estimat corect ordinea partidelor în clasament și faptul că Partidul Șor va trece pragul electoral. Declarații în acest sens a făcut, într-o conferință de presă la IPN, directorul general Imas, Doru Petruți.

Directorul Imas a menționat că în unele surse mass-media apar materiale în care se fac comparații incorecte cu privire la sondajele sociologice și tabloul conturat după alegeri. Potrivit lui, este eronat să fie comparate rezultatele sondajelor cu rezultatele privind numărul de mandate obținut de fiecare partid politic, deoarece sondajele naționale au vizat intențiile de vot ale oamenilor pentru votul proporțional – pe listă, nu și intențiile de vot privind votul pe circumscripție. De asemenea, este eronat să fie comparate rezultatele intenției nete de vot cu rezultatele înregistrate privind votul pe listă. Pe lângă cei care își exprimă intenția de vot în cadrul sondajelor de opinie, fiecare sondaj prezintă și numărul de indeciși. Aceștia trebuie, de asemenea, luați în calcul dacă se dorește o comparație între estimările oferite de sondaje și rezultatul obținut pe votul proporțional.

În viziunea sa, comparația corectă care ar trebui făcută este între rezultatele intenției nete de vot, plus o anumită pondere de indeciși alocată fiecărui partid, versus rezultatele înregistrate de partidele politice pe sistemul proporțional de vot, opțiuni exprimate pe teritoriul Republicii Moldova. Sondajele de opinie date publicității nu au vizat votanții din diasporă, ci doar pe cei de pe teritoriul Republicii Moldova.

„Astfel, în sondajul Imas, Partidul Socialiștilor a fost estimat la 33,7%, rezultatul înregistrat pe teritoriul Republicii Moldova fiind de 32,4%. În cazul Partidului Democrat, estimarea companiei a fost de 25,2%, iar rezultatul pe țară a fost 24,7%. 21,8% a fost estimarea pentru Blocul ACUM și 24,3% este rezultatul în ziua votului pe teritoriul Republicii Moldova. Sondajul Imas, de asemenea, a fost singurul care a prognozat trecerea pragului electoral pentru Partidul Șor, prezentând săptămâna trecută 7,5% pentru Partidul Șor, intenții nete de vot și cu tot cu indeciși – 9,7%. Partidul Șor pe teritoriul Republicii Moldova a înregistrat 8,7%”, a notat directorul companiei.

Potrivit lui Doru Petruți, toate celelalte sondaje au supraestimat ratingul PSRM și au subestimat ratingul PDM și al Partidului Șor. Cu excepția sondajului Asociației Sociologilor și Demografilor, toate celelalte sondaje au avut estimări apropiate de rezultatul înregistrat de blocul electoral ACUM.

Doru Petruți a mai spus că a ascultat cu liniște ceea ce s-a spus până acum despre sondajele Imas din ultimii ani. Potrivit lui, rezultatele celui mai recent sondaj al companiei este răspunsul dat unor analiști plătiți să denigreze într-un mod grosolan munca companiei