logo

Rezultatele procuraturii la şapte ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009


https://www.ipn.md/ro/rezultatele-procuraturii-la-sapte-ani-de-la-evenimentele-din-7-aprilie-2009-7967_1026501.html

La şapte ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009, Procuratura Generală declară că au fost pornite 102 cauze penale în privinţa persoanelor care au participat activ la dezordini în masă, însoţite de devastarea sediilor edificiilor puterii centrale ale Republicii Moldova, la comiterea actelor de huliganism, la sustrageri deschise a bunurilor din aceste edificii, transmite IPN.

În această perioadă au fost expediate în judecată 31 de cauze penale în privinţa a 43 de persoane. Instanţele de judecată au pronunţat 19 sentinţe în privinţa a 28 de persoane. Condamnări au fost pronunţate în 9 cauze penale în privinţa a 14 persoane. O persoană a fost achitată, şi a fost încetat procesul penal în 9 cazuri în privinţa 13 persoane.

Procurorii au cercetat şi infracţiunile săvârşite de reprezentanţii autorităţilor publice contra protestatarilor şi altor persoane, catalogate ca exces de putere, tortură etc. Astfel, au fost înregistrate şi examinate 108 sesizări cu privire la infracţiuni, iar în 31 de cazuri procurorii s-au autosesizat. Din numărul total al plângerilor, în 71 de cazuri au fost pornite cauze penale (42 – tortură, 19 – exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu, 10 – alte categorii de infracţiuni).

Totodată, au fost finalizate şi expediate în judecată 28 de dosare în privinţa a 47 de colaboratori de poliţie. În restul cazurilor urmărirea penală fie a fost încetată din lipsa elementelor constitutive ale infracţiunilor, fie a fost suspendată pe motiv că nu a fost posibil de stabilit identitatea persoanelor care au acţionat ilegal, fiind cu cagule pe cap.

Procuratura Generală subliniază că deşi majoritatea cauzelor penale vizând acţiunile ilegale comise de poliţişti au fost expediate de procurori în instanţele de judecată încă în anii 2009 şi 2010, până în prezent, la examinarea a 13 dosare în privinţa a 24 de poliţişti se admit tergiversări. Drept exemplu servesc cazurile Iacob Gumeniţă – expediat instanţei de judecată pe 21 mai 2010, Petru Corduneanu şi Dumitru Russu – expediat instanţei de judecată pe 26 februarie 2010, ambele cazuri pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu.