Efectele Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA) asupra producătorilor autohtoni, la doi ani de la implementarea acestuia, au fost analizate de către Centrul Analitic Independent Expert-Grup, care a lansat un studiu cu cele mai relevante date despre exportul moldovenesc în Uniunea Europeană, transmite IPN.
În 2016, exporturile Republicii Moldova au înregistrat un trend ascendent, iar cel mai important partener comercial al ţării rămâne a fi România, urmată de Italia şi Germania, transmite IPN.
Directorul executiv al Centrului Expert-Grup, Adrian Lupuşor, a spus că impactul DCFTA de până acum nu este unul univoc. Există tendințe care bucură, dar şi care trezesc îngrijorare şi sunt semnale pentru autorități să dinamizeze reformele şi să reducă efectele adverse ale liberalizării comerțului cu Uniunea Europeană.
Potrivit studiului, deficiențe în acest moment există la capitolul exportului de produse de origine animală din Moldova. La fel, este necesară renegocierea volumelor contingentelor existente pentru acele categorii de produse care au demonstrat potențial mai mare la export.
Șeful Direcției coordonare politici economice europene şi DCFTA din cadrul Ministerului Economiei, Octavian Berzan, a declarat că autoritățile intenționează să negocieze cu partea europeană majorarea cotelor alocate pentru cereale și alcoolul etilic, care sunt valorificate în primele două-trei luni ale anului.
Urszula Pałłasz, şefa Secţiei Politice, Presă şi Informare în cadrul Delegației UE la Chişinău, a spus că prin intermediul Acordului de Asociere şi a celui Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, relațiile Uniunii Europene cu Republica Moldova se dezvoltă într-o modalitate nouă, axată pe asocierea politică şi integrarea economică. Uniunea Europeană îşi doreşte ca Republica Moldova să fie o ţară rezistentă, iar acest lucru se poate atinge prin consolidarea cooperării între instituțiile statului. La acest aspect este nevoie de reforma aparatului de stat.