Rezultatele investigaţiei efectuate la Spitalul Clinic Municipal pentru Copii „Valentin Ignatenco” au demonstrat că faptele relatate de mass-media, când medicii utilizează o bormaşină pentru o intervenţie chirurgicală, reprezintă consecinţele unui conflict intern pe care administraţia spitalului nu a fost capabilă să-l soluţioneze. La această concluie a ajuns Comisia pentru investigarea cazului de folosire a instrumentelor neautorizate pentru efectuarea intervenţiilor chirurgicale în sălile de operaţii din Spitalul Clinic Municipal pentru Copii „Valentin Ignatenco”, creată de către Direcţia Sănătate a Consiliului municipal Chişinău, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, cele două secţii de traumatologie şi ortopedie din cadrul Spitalului Ignateco sunt dotate cu echipament necesar pentru efectuarea operaţiilor, iar intervenţia chirurgicală care a fost efectuată cu utilaj industrial putea fi executată cu dispozitivele conforme care la moment erau în dotarea blocului operator.
În cadrul anchetei s-a mai stabilit că medicii au admis abateri prin implicarea infirmierei în timpul intervenţiei chirurgicale. De asemenea, medicii nu au avut acordul rudelor în formă scrisă pentru filmarea şi plasarea pe reţelele de socializare a materialelor video, iar complicaţia intraoperatorie privind perforarea cutiei toracice a pacientului nu s-a confirmat.
În opinia Ministerului Sănătăţii implicarea în procedura intervenţiei chirurgicale a personalului nemedical şi utilizarea dispozitivelor medicale nesterile sau fără respectarea regulilor de aseptică reprezintă abateri foarte grave. Responsabili de incident se face administraţia spitalului şi medicii chirurgi.
În baza materialelor prezentate directorul Spitalului Clinic Municipal pentru Copii „Valentin Ignatenco” a fost sancţionat cu mustrare aspră.