Rezultatele alegerilor locale la Chişinău: lupul a intrat în stână
https://www.ipn.md/ro/rezultatele-alegerilor-locale-la-chisinau-lupul-a-intrat-in-stana-7965_990725.html
[Analiza Info-Prim Neo]
Cu alegerea primarului capitalei lucrurile sunt mai mult sau mai puţin clare. În turul doi, cel mai degrabă va câştiga actualul primar, liberalul Dorin Chirtoacă, deşi într-o luptă mai strânsă ca niciodată cu comunistul Igor Dodon. În favoarea acestei teze vorbeşte practica tuturor scrutinelor privind alegerea primarului de Chişinău de la Independenţă încoace. PCRM nu a reuşit niciodată să cucerească Primăria, chiar dacă reprezentanţii săi în primul tur de alegeri se situau pe primul loc. Şi aceasta s-a întâmplat nu pentru ochii frumoşi ai unor formaţiuni politice şi mai puţin frumoşi ai altor formaţiuni. Secretul constă în faptul că PCRM, de regulă, îşi mobilizează întreg electoratul de pe segmentul de stânga în primul tur de scrutin, în timp ce partidele de centru, centru-dreapta şi dreapta, după ce se mănâncă bine în primul tur, toate împreună oferă voturile dispersate unui singur candidat care a trecut în turul doi. De aici saltul pe care îl înregistrează, de regulă, candidaţii necomunişti. O astfel de rezervă PCRM nu are şi în aceasta se manifestă slăbiciunea relativă a poziţiei de monopolist a comuniştilor pe partea stângă a eşichierului politic.
Alegerile pentru Consiliul municipal Chişinău (CMC), ca şi pentru toate consiliile locale, nu prevăd turul doi şi aceasta joacă de fiecare dată festa puzderiei de partide şi candidaţi independenţi îngesuiţi pe segmentul de la centru spre dreapta. Drept urmare, PCRM, după ce obţine cele mai multe mandate în CMC, se alege şi cu mandate în plus din contul perdanţilor de pe dreapta sa ca rezultat al repartajării voturilor. Aşa s-a întâmplat de fiecare dată şi aşa s-a întâmplat şi în ultimele alegeri locale din 5 iunie. Doar că acum s-a întâmplat în proporţii deosebite. Acum, pentru prima dată, PCRM a obţinut majoritatea calificată în CMC. „Cea mai semnificativă victorie a PCRM a avut loc în capitala Republicii Moldova – municipiul Chişinău. Pentru prima dată în istoria Moldovei, a fost obţinută majoritatea în Consiliul municipal de către un singur partid şi acesta este Partidul Comuniştilor din Republica Moldova”, remarcă un comunicat de presă al PCRM, difuzat marţi, 7 iunie. Lucrul acesta sugerează o situaţie similară cu cea din titlul prezentei analize: „lupul a intrat în stână”.
Şi aceasta s-a întâmplat în tihnă, fără vâlvă, aproape pe neobservate, în condiţiile când toată lumea: formaţiunile politice şi liderii acestora, electoratul, presa, analiştii, s-a axat aproape în exclusivitate pe alegerile primarului. S-au axat, utilizând aceeaşi parabolă, pe figura baciului. Iar baciul/primar fără sprijin politic serios în Consiliul aproape că nu poate face nimic. Cu atât mai mult cu un Consiliu ostil fără rezerve. Iar relaţiile dintre viitorul primar, anticomunistul Dorin Chirtoacă şi viitorul Consiliu, dirijat de comunişti, nu au cum să nu fie ostile şi antagoniste.
Se cunoaşte deja că fracţiunea PCRM va deţine în CMC 26 din cele 51 de mandate. Respectiv, fracţiunea PCRM va alege preşedintele Consiliului, va numi viceprimarii şi şefii tuturor departamentelor şi serviciilor municipale, care, de altfel, în mod oficial, după lege, şi se consideră nu ale Primăriei sau ale primarului, ci ale Consiliului municipal Chişinău. Primarul poate propune anumite persoane în anumite funcţii sau demiterea acestora, însă decizia o ia Consiliul. Foarte puţină lume cunoaşte că primarul, practic, nu poate cheltui niciun ban fără aprobarea CMC, nu poate iniţia şi realiza proiecte, inclusiv foarte importante pentru populaţie, inclusiv din cadrul programului său electoral, care presupun alocarea de mijloace financiare, fără decizia Consiliului. Iar Consiliul comunist nu va aproba astfel de decizii.
Este lesne să ne închipuim în ce atmosferă va trebui să activeze viitorul primar. O astfel de atmosferă l-a făcut pe edil Serafim Urecheanu să cedeze mandatul de primar al capitalei, pe care l-au jinduit până şi mulţi din foştii prim-miniştri şi, poate, cei aflaţi în exerciţiul funcţiunii, în favoarea unui simplu mandat de deputat în opoziţie, pe de asupra şi hărţuit cu dosare penale. O astfel de situaţie l-a făcut să cedeze de bună voie funcţia de preşedinte al Republicii Moldova pe Vladimir Voronin în anul 2009, care putea fi preşedinte şi astăzi, pentru că nici astăzi nu este ales un nou şef de stat. A recunoscut-o chiar Vladimir Voronin că nu ar fi putut lucra cu un Parlament şi cu un Guvern ostil, care reprezentau Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE).
Nu face să ne îndoim în nici un fel de caracterul ostil al viitoarelor relaţii, dacă ţinem cont de lecţiile de până acum ale istoriei. Fracţiunea PCRM va pune mâna pe toată puterea în capitală, va „înghiţi” tot ce se mişcă şi pe toţi care se mişcă nu în aceeaşi direcţie. Aşa cum a făcut-o în mandatul 2003-2007. Este adevărat că atunci a avut sprijinul foarte zelos al PPCD, prin reeditarea la nivel municipal a „coaliţiei monstruoase” din Parlamentul Republicii Moldova. Va fi pusă în funcţiune o maşină perfectă de vot fără îndoieli, fără „slăbiciuni intelectuale”, fără concedii de boală, o maşină disciplinată şi total subordonată comenzilor şi intereselor de partid. Comportamentul aceste maşini de vot a fost descris în amănunte în culegerea „Lecţii electorale la şcoala democraţiei din Republica Moldova”, editată de Agenţia Info-Prim Neo după alegerile locale din anul 2007 {(vezi Capitolul I al culegerii, pag 5-14)}.
Un exemplu elocvent, unul singur din multele, pe care autorul prezentei analize îl cunoaşte în detalii din interior, poate fi cel al fostului holding de presă municipală, pe care „coaliţia” l-a devorat până la ultimul oscior. Se afirma atunci că Radio Antena C şi Euro TV Chişinău au fost privatizate la preţuri derizorii în favoarea devoratorilor şi anii care au urmat au confirmat multe din aceste bănuieli. Un alt organ de presă a fost, pur şi simplu, lichidat, iar oamenii aruncaţi în stradă. Chiar şi acum, peste şase ani de la lichidare, sediul în care era amplasat acel organ de presă stă gol şi neutilizat de nimeni, dar nici nu a fost oferit echipei în locaţiune de către acel CMC. Lichidarea pluralismului din presa de atunci a fost un alt scop urmărit de foştii parteneri de coaliţie din CMC. Acum PCRM nici măcar nu are nevoie de aliaţi.
Ce au de făcut formaţiunile din AIE în aceste condiţii? Să-l susţină fără rezerve pe candidatul liberal la Primăria capitalei. Să consolideze unitatea AIE, de asemenea, fără rezerve, inclusiv renunţând la practica certurilor, care i-a compromis imaginea şi i-a făcut deservicii în această campanie electorală. Să găsească soluţii pentru alegerea preşedintelui ţării şi să evite alegerile parlamentare anticipate, respectând în acelaşi timp Constituţia. Următoarele alegeri pot şi mai defavorabile decât cele locale. Guvernul AIE să acorde sprijin, inclusiv financiar, viitorului primar, să-i ofere bani şi să nu i-i ia, aşa cum s-a întâmplat până acum. Să înţeleagă că „lupul a intrat în stână” şi „stâna” este nu doar Primăria capitalei şi nu doar capitala. „Stâna” este, într-un anumit sens, şi AIE, şi Republica Moldova în întregime.
[Valeriu Vasilică, Info-Prim Neo]