logo

Rezoluția ONU va fi un instrument juridic pentru Moldova, MAEIE


https://www.ipn.md/ro/rezolutia-onu-va-fi-un-instrument-juridic-pentru-moldova-maeie-7965_1042873.html

Rezoluția adoptată în luna iunie de Organizația Națiunilor Unite privind retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova va constitui un instrument juridic pentru țară. Declarația a fost făcută de Tatiana Molcean, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Potrivit ei, cererea Republicii Moldova la ONU face parte dintre prioritățile țării de a asigura integritatea și suveranitatea statului. Tatiana Molcean susține că rezoluția a avut scopul de a avea la nivelul ONU un document care spune clar care este poziția statelor referitor la prezența militară străină pe teritoriul Republicii Moldova. „Nu doar readucerea pe arena internațională a subiectului a fost scopul, dar și fixarea clară a principiilor, a faptului că prezența trupelor este contrară voinței Republicii Moldova și asta este o încălcare a dreptului internațional, a Cartei ONU”, a spus Tatiana Molcean. Secretarul de stat a mai adăugat că deși rezoluțiile nu au ca efect o acțiune imediată, acestea constituie un instrument juridic.

Secretarul de stat la Ministerul Apărării, Radu Burduja, consideră că rezoluția ONU este un succes la nivel diplomatic pentru Republica Moldova. Potrivit lui, prezența trupelor ruse este atribuită la capitolul amenințări la adresa securității țării. „Urmează să vedem cum o să se țină cont de această rezoluție, dar pentru noi este foarte important că la nivel internațional a fost vociferată această doleanță a noastră și o considerăm foarte benefică pentru domeniul apărării”, a declarat Radu Burduja. Potrivit lui, numărul exercițiilor militare care se produc în stânga Nistrului crește în fiecare an cu aproximativ 30%. Îngrijorător, în opinia lui, este faptul că aceste exerciții interacționează tot mai mult cu potențialul transnistrean și Grupul operativ de trupe ruse staționate ilegal în regiunea transnistreană joacă rolul de comandă și control în această zonă.

Directorul de programe la Asociația pentru Politică Externă, Dumitru Mânzărari, consideră că această rezoluție este un instrument, un pas într-un plan de acțiuni mult mai larg, dar nu este totalmente clar care este acest plan și care vor fi următorii pași. Potrivit lui, există critici care spun că randamentul acestei rezoluții ar fi putut fi mai mare. „Se aștepta ca această rezoluție să fie ca o încercare de a marca un gol, o lovitură puternică cu intenția de a marca un gol, însă ce am văzut noi, în viziunea acestor critici, ar părea că a fost o imitare de lovitură”, spune Dumitru Mânzărari.

În luna iunie, Adunarea Generală ONU a votat proiectul de rezoluție propus de Republica Moldova privind „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”.