logo

Revista IPN a evenimentelor și tendințelor social-politice (23-29.03.2020)


https://www.ipn.md/ro/revista-ipn-a-evenimentelor-si-tendintelor-social-politice-23-7978_1072535.html

Moldova între scepticism și încrederea că măsurile luate vor aduce schimbarea spre bine

I. Principalele evenimente, succint

PREȘEDINȚIE Igor Dodon a avut o serie de intervenții televizate în contextul combaterii pandemiei COVID-19. El a cerut jurnaliștilor să nu „facă show” din sugestia sa că noul coronavirus este pentru unii inofensiv, fiind posibil ca unii din cei contaminați cu COVID-19 nici să nu știe că au infecția.



După ce săptămâna trecută a declarat că „noul tip de coronavirus poate trece prin noi și nici să nu observăm”, pe data de 24 martie președintele a semnat un decret care cere conectarea armatei la acțiunile de gestionare a situației provocate de COVID-19 pe teritoriul Republicii Moldova.

Șeful statului dă asigurări că țara noastră este pregătită să facă față scenariului de a avea în perioada 10-15 aprilieîn jur de 2.000 de persoane infectate cu coronavirus. Asta chiar dacă mai mulți medici s-au plâns în ultima perioadă că nu dispun de echipamente de protecție, în spitale lipsind chiar și elementele de primă necesitate - măști și mănuși de protecție.



PARLAMENT – PARTIDE Fracțiunea Platforma DA cere restabilirea controlului parlamentar asupra situației în Republica Moldova. A fost inițiată procedura de convocare a ședinței Biroului și organizarea ședinței plenare.



GUVERN A continuat practica briefingurilor de 2 ori pe zi ale ministrului sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, de prezentare a informațiilor privind controlul infecției prin coronavirus, precum și declarațiile zilnice ale premierului Ion Chicu după ședințele Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19.

Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a adoptat în perioada 23-27 martie 2020 cinci dispoziții care au stabilit în special interdicții de circulație și întruniri pentru populație, alte reglementări. A fost impusă interdicție vârstnicilor de la 63 de ani de a se afla în spații publice, de aflare a tuturor persoanelor în spații publice, gen parcuri etc. A fost stabilit moratoriu asupra controalelor de stat la agenți economici până în data de 1 iunie. Din 27 martie măsurile restrictive au fost extinse.

Centrul Moldexpo va fi transformat într-un centru de triere a persoanelor suspecte de COVID-19, cu o capacitate de 700 de locuri, până miercurea viitoare.


Ministerul de externe a comunicat că va coordona procesul repatrierii cetățenilor Republicii Moldova cu rutele aeriene charter. Începând cu 28 martie 2020, cei interesați se înregistrează online pe paginile internet și facebook ale misiunilor diplomatice și consulare.

SIS Serviciului de Informații și Securitate i s-a acordat dreptul „să întrerupă imediat, cu informarea utilizatorilor, transmiterea într-o rețea de comunicații electronice ori stocarea conținutului, prin eliminarea acestuia la sursă, dacă prin conținutul respectiv se promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire”.

CURTEA CONSTITUȚIONALĂ Pe 26 martie instanța a pronunțat o hotărâre prin care a decis că judecătorii Curții Constituționale beneficiază de imunitate funcțională pentru voturile și pentru opiniile exprimate și după expirarea mandatului acestora și nu pot fi trași la răspundere pentru voturile și opiniile exprimate în exercițiul funcțiunii.

OFICIUL AVOCATULUI POPORULUI a anunțat că va reduce cheltuielile prevăzute pentru anul 2020 cu aproximativ un milion de lei și este dispus să le restituie în bugetul de stat

CONSILIUL AUDIOVIZUALULUI. Instituția a emis o dispoziție cu titlu executoriu imediat, cerând ca orice informație publicată de mass-media în perioada stării de urgență trebuie să conțină neapărat datele oficiale publicate de autorități. Documentul a fost retras în urma criticilor pe un spectru larg al societății.



PROCURATURA ANTICORUPȚIE. Fostul deputat Constantin Țuțu s-a predat benevol organelor de drept din Republica Moldova, la punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița.


BISERICA. În pofida solicitării premierului Ion Chicu, alăturată condițiilor stării de urgență, în duminica din 29 martie în  654 de biserici din Republica Moldova au avut loc servicii divine.

SOCIETATEA CIVILĂ. Membrii unui grup intitulat „Inițiativa pentru Articolul 2 din Constituție” au lansat un apel public către Guvern. Activiștii au cerut mai multă transparență și informare corectă a publicului în legătură cu COVID-19, testarea masivă a populației și protejarea lucrătorilor medicali.



Sorina Macrinici, tânără stabilită în Italia: „Colegii au făcut o infografică despre ce înseamnă starea de urgență în Moldova. Înțeleg că regulile nu sunt clare și că restricțiile sunt prea puține, mai puține decât cele puse de italieni la începutul epidemiei”.

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), cu susținerea Fundației Hanns Seidel, a organizat pe 25 martie 2020, în premieră în regim on-line o videoconferință dedicată analizei impactului virusului de tip nou COVID-19 asupra Republicii Moldova.

ACTUALITATEA MOLDOVENEASCĂ PE PLAN EXTERN Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a declarat pe 26 martie că schimburile comerciale dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană au loc fără abateri.

II. Principalele evenimente, detaliat

PREȘEDINȚIE – CONSILIUL AUDIOVIZUALULUI – SOCIETATE CIVILĂ Președintele Igor Dodon a cerut jurnaliștilor să nu „facă show” din sugestia sa că noul coronavirus este pentru unii inofensiv, fiind posibil ca unii din cei contaminați cu COVID-19 nici să nu știe că au infecția. Declarațiile președintelui au coincis cu apelul unui grup de ONG-uri, care solicită autorităților „o colaborare corectă și profesionistă” cu presa, după ce mai mulți jurnaliști au fost acuzați că ar sustrage autoritățile de la lupta cu epidemia prin faptul că le cer informați despre cum decurge această luptă. Deoarece declarațiile autorităților sunt făcute online, presa nu poate adresa întrebări. Mai multe surse mass-media (în special, PRO TV, AGORA, ZdG au expediat, anterior, întrebări în scris, însă au semnalat lipsa unor răspunsuri.

Consiliul Audiovizualului a emis o dispoziție cu titlu executoriu imediat pentru toții furnizorii de servicii media audiovizuale din Moldova. Regulatorul cere ca orice informație publicată de mass-media în această perioadă trebuie să conțină neapărat datele oficiale publicate de autorități, renunțând „unilateral la enunțarea și favorizarea neavizată atât a propriei opinii, cât și a liberei formări de opinii arbitrare în reflectarea subiectelor ce vizează pandemia COVID-19, atât în context național, cât și extern, unicele surse sigure, veridice, imparțiale și echilibrate fiind autoritățile publice competente din țară și de peste hotare (Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Organizația Mondială a Sănătății)”. Jurnaliști au calificat prevederile drept cenzură și încercare de a „închide gura presei libere”.



Președinta PAS
Maia Sandu a declarat că opoziția și societatea trebuie să pună presiune pe guvernare, deoarece aceasta nu este transparentă. „Ne spun că medicii sunt pregătiți, au echipamente și nu sunt supuși riscului. Ne convingem că autoritățile ne mint. Una e să transmitem mesajul din partea autorităților și e cu totul altceva să se interzică discutarea modului în care guvernarea întreprinde acțiunile pentru a combate pandemia”.

50 de organizații, inclusiv 9 ONG-uri din domeniul mass-media au exprimat îngrijorarea în legătură cu dispoziția emisă la 24 martie 2020 de președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol. Semnatarii constată că dispoziția a fost adoptată cu încălcarea legislației, iar anumite prevederi din acest document îngrădesc grav libertatea de exprimare a furnizorilor de servicii media audiovizuale. Totodată, s-a imputat că în loc să răspundă operativ la solicitările de confirmare sau infirmare a unor informații, autoritățile refuză să ofere informații, iar apoi acuză nejustificat presa de încercare de a face senzații și de încălcarea dreptului la viață privată a personalului medical.

Șeful statului a recomandat Consiliului Audiovizualului să-și revadă decizia. Consiliul Audiovizualului și-a anulat dispoziția.


PARLAMENT – PARTIDE Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a dispus returnarea în bugetul public a cca 10 mln lei prin reducerea cheltuielilor în bugetul Legislativului pentru anul 2020. „Noi nu facem populism, avem o situație fără precedent nu doar în Republica Moldova. Este foarte important ca să ne concentrăm eforturile și finanțele pentru domeniile de prioritate vitală”, a spus ea.

Președintele Comisiei de control al finanțelor publice a Parlamentului, Igor Munteanu, a solicitat restabilirea controlului parlamentar asupra executivul care, în condițiile stării de urgență, dispune de împuterniciri pentru care nu a avut și nu are un plan de aplicare.

Fracțiunea Platforma DA cere restabilirea controlului parlamentar asupra situației în Republica Moldova. A fost inițiată procedura de convocare a ședinței Biroului Permanent și organizarea ședinței plenare urmând a fi examinat: 1. Planul de salvare a economiei Moldovei în contextul unei crize pandemice nemaipomenite și conceptul replanificării procesului bugetar; 2. Situația la capitolul aprovizionarea cu echipament de protecție și testele pentru COVID-19; 3. Delimitarea clară a competențelor Comisiei pentru Situații Excepționale de atribuțiile Guvernului, Parlamentului și administrației publice locale. Deputații propun reluarea activităților ordinare ale legislativului „măcar la nivelul comisiilor permanente”.

În altă ordine de idei,  deputații din fracțiunea Platforma DA au adresat un demers către Guvern prin care solicită aprovizionarea populației cu echipamente de protecție: măști, mănuși, botoșei, halate etc., prin stimularea producției autohtone. Deputații din propun scutirea de TVA și taxe vamale la importul materiei prime, simplificarea procedurilor de import de către agenții economici a materiei prime și auxiliarelor necesare pentru confecționarea echipamentului medical, scutirea de TVA cu drept de deducere la comercializarea pe interiorul țării a produselor sau mărfurilor echipamentului de protecție medicală.

Partidul Acțiune și Solidaritate cere Guvernului: 1.
Să majoreze Fondul pentru Ajutor Material și să procure pachete alimentare pentru toți oamenii în vârstă care locuiesc singuri. Aceste pachete alimentare pot fi procurate de autoritățile raionale și distribuite de către fiecare primărie. 2. Să se asigure că persoanele în vârstă și persoanele cu dizabilități care beneficiază de suport la domiciliu nu rămân fără sprijin în aceste zile și că lucrătorii sociali sunt protejați. Toți acești oameni trebuie monitorizați zilnic la telefon.

Partidul Șor a anunțat că e gata să facă voluntariat pentru instituțiile medicale. (Fundația „Miron Șor” a declarat că donează municipiului Orhei 1 mln de lei).

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a solicitat Comisiei pentru Situații Excepționale să permită formațiunii să doneze banii primiți de la buget. Aceștia, în conformitate cu legea formațiunilor politice, nu pot fi folosiți pentru procurarea medicamentelor și echipamentelor medicale. Platforma DA apreciază drept populist gestul unor partide de a renunța la finanțările de la stat pe timp de criză, invocând „lipsa de finalitate în „dosarul Bahamas”, alte dosare de rezonanță, iar ARBI nu a confiscat niciun ban din averile marilor corupți, cei care au devalizat 3 bănci sistemice, de cca $2,6 mlrd, conform CROLL”, etc.

Grupul parlamentar Pro Moldova a propus plafonarea salariilor demnitarilor de stat, amânarea finanțării partidelor, majorarea salariilor medicilor, ajutor de stat în caz de șomaj tehnic, suspendarea prin lege a achitării ratelor de credit.

GUVERN/ COMISIA PENTRU SITUAȚII EXCEPȚIONALE Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a adoptat în perioada 23-27 martie 2020 cinci dispoziții care au stabilit o serie de interdicții, limitări și reglementări speciale. Dacă inițial a fost impusă interdicție vârstnicilor de la 63 de ani de a se afla în spații publice, de aflare a tuturor persoanelor în spații publice, gen parcuri, etc., din 27 martie ce aplică limitări mai drastice. În contextul în care, potrivit premierului Ion Chicu, dinamica contaminărilor sugerează că spre 10 aprilie numărul persoanelor infectate cu COVID-19 poate ajunge la 2.000, persoanele care se află în afara domiciliului/reședinței sau altui loc de trai, sunt obligate să dețină asupra sa un act de identitate sau un alt înscris care confirmă identitatea persoanei.



Se interzice, începând cu 27 martie 2020, aflarea în locuri publice, în grupuri mai mari de 3 persoane (cu excepția grupurilor constituite din membrii familiei de gradul I-II în linie dreaptă sau colaterală, concubini sau alte persoane ce au calitatea de reprezentant legal al unuia din membrii familiei).

Zilele de 30 martie - 03 aprilie 2020 se declară zile de odihnă pentru toate unitățile din sectorul bugetar, cu excepția instituțiilor medico-sanitare, de sănătate publică și serviciilor auxiliare pentru instituțiile de sănătate publică, serviciilor de salvare, urgență și de asistență socială, precum și a autorităților administrative din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale.

Recuperarea acestor zile se va realiza în modul stabilit de Guvern, după ridicarea stării de urgență.

Instituțiile/autoritățile responsabile de organizarea și lansarea procesului de plată a pensiilor și prestațiilor sociale (Casa Națională de Asigurări Sociale, Întreprinderea de Stat ”Poșta Moldovei”, Banca Națională a Moldovei, Ministerul Finanțelor (Trezoreria de Stat), structurile teritoriale de asistență socială) vor atrage personalul strict necesar pentru a asigura funcționalitatea procesului.

În perioada stării de urgență se stabilește un regim special de lucru și de remunerare a muncii în unitățile bugetare etc., etc.

Centrul Moldexpo va fi transformat într-un centru de triere a persoanelor suspecte de COVID-19, cu o capacitate de 700 de locuri, până miercurea viitoare. Declarația a fost făcut de premierul Ion Chicu după ședința din 29 martie a Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19.



Guvernul alocă din Fondul de rezervă 36,28 de milioane de lei pentru procurarea echipamentelor medicale de protecție contra coronavirusului. Din acești bani urmează să fie procurate 200.000 de ecrane de protecție și 500.000 de respiratoare. Totodată, guvernul alocă peste 157.000 de lei pentru confecționarea medaliei comemorative „75 de ani de la victoria în cel de-al Doilea Război Mondial”, decizie dur criticată de partidele de opoziție.

Viceprim-ministrul Pușcuța a informat despre evoluția economiei naționale sub presiunea efectelor situației epidemiologice. Se
lucrează la rectificarea bugetului de stat pentru anul 2020, care va reflecta evoluția reală a economiei în contextul pandemiei COVID-19. „Obiectivele noastre sunt susținerea persoanelor care necesită tratament. Vom susține mediul de afaceri. Vom impune austeritate finanțării cheltuielilor pentru întreținerea autorităților publice”.

Măsurile anticriză elaborate de Ministerul Economiei și Infrastructurii au fost consultate cu un grup de experți economici - Alexandru Muravschi, Valeriu Prohnițchi, Sergiu Gaibu, Marcel Chircă, Veaceslav Ioniță și Oleg Reidman. Printre problemele discutate au fost: scăderea lichidităților în economie, menținerea locurilor de muncă, asigurarea pieței de desfacere pentru producătorii autohtoni, onorarea angajamentelor contractuale în situație de forță majoră, crearea unui fond de stat pentru stabilizare economică, care ar putea acoperi unele măsuri de subvenționare a întreprinderilor afectate prin intermediul unor programe speciale.

Guvernul a aprobat negocierea și semnarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională pentru realizarea unui proiect de modernizare a tehnicii și a echipamentului agricol în țara noastră.

Guvernul a dat aviz pozitiv unui proiect de lege care prevede ajustarea vârstei de pensionare a judecătorilor, dar și modificarea cuantumului pensiilor pentru magistrați. Până acum, magistrații aveau dreptul la pensionare după ce au atins vârsta de 50 de ani și aveau o vechime în muncă de cel puțin 20 de ani, dintre care 12 ani și șase luni lucrați în funcția de judecător. De asemenea, legislația prevedea ca judecătorii pensionați să aibă dreptul la pensie pentru vechime în muncă în proporție de 55 % din salariul mediu lunar, iar pentru fiecare an complet de muncă se adăuga încă trei la sută, dar în total nu mai mult de 80% din salariul mediu lunar. În prezent, pensia medie pe care o ridică un judecător este de 20 018 lei. Pensia medie a unui judecător este de aproape 11 ori mai mare decât a unui pensionar care a fost muncitor de rând și ridică astăzi de la stat în jur de 1 834 de lei.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a emis ordinul nr. 377/2020 privind prelungirea suspendării procesului educațional în cadrul instituțiilor publice și private în domeniul educației pe toată durata stării de urgență, organizând procesul educațional la distanță.

PROCURATURA ANTICORUPȚIE Fostul deputat Constantin Țuțu s-a predat benevol organelor de drept din Republica Moldova, la punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița. Pe numele lui este pornită o cauză penală pe faptul traficului de influență și îmbogățirii ilicite în perioada anilor 2014-2018.



OFICIUL AVOCATULUI POPORULUI a anunțat că va reduce cheltuielile prevăzute pentru anul 2020 cu aproximativ un milion de lei și este dispus să le restituie în bugetul de stat pentru ca aceste mijloace financiare să fie redirecționate în susținerea măsurilor de combatere a pandemiei de coronavirus. Reducerea alocațiilor pentru Oficiului Avocatului Poporului cu aproximativ un milion de lei este posibilă grație revizuirii compartimentelor de cheltuieli destinate procurărilor de bunuri materiale și echipamente, deplasărilor în interes de serviciu, organizării unor activități planificate de instituție în anul de referință întru realizarea atribuțiilor Avocaților Poporului.

SOCIETATE Un sondaj cu puțin peste 500 de respondenți realizat de CBS-Research prin telefon arată că fiecare al doilea cetățean (52,2%) considera că COVID-19 este o amenințare exagerată. În special, o asemenea părere a fost împărtășită de către locuitorii orașelor (56,9%), persoanele tinere (56,2% în grupul de 18-29 ani și 63,5% în grupul 30-44 ani), respondenții care au preferat interviul să aibă loc în limbă rusă (68,1%).Încă 61% consideră virusul o „armă biologică” produsă în altă țară. Marea majoritate a cetățenilor (75,1%) aprobă limitarea temporară în drepturi în lupta cu COVID-19. Trei din patru (74,9%) cetățeni afirmau că au întreprins măsuri de protecție precum mască sanitară sau dezinfectant. Măsurile de protecție au fost întreprinse mai mult în rândul tinerilor (79,0% în grupul 18-29 ani și 81,2% în grupul 30-44 ani) și respondenții care au preferat interviul să aibă loc în limbă română (77,1%).

Sorina Macrinici, tânără stabilită în Italia: „Colegii au făcut o infografică despre ce înseamnă starea de urgență în Moldova, ce este permis și interzis, care sunt sancțiunile. Citesc și înțeleg că regulile din Moldova nu sunt clare și că restricțiile sunt prea puține, mai puține decât cele puse de italieni la începutul epidemiei (...) Aici demult se vorbește despre epidemie ca despre un război împotriva coronavirusului. Mă mir că în alte țări, inclusiv în Moldova, autoritățile și oamenii cred că asta se întâmplă undeva departe și că pe ei nu îi va afecta. Toate statele încearcă să-și salveze economia, căci despre asta este vorba până la urmă. Dar acum toți ar trebui să se concentreze să salveze viețile oamenilor. Economia se poate reface, pe oameni însă nu-i poți aduce de pe lumea cealaltă”.

Unul dintre medicii de la Spitalul Clinic Republican, infectat cu COVID-19, a lansat o petiție online în care solicită ca din componența Comisiei pentru Situații Excepționale să facă parte cel puțin trei medici. Acesta solicită totodată ca fostul director al SCR să fie repus în funcție, iar Ministerul Sănătății să fie condus de un medic și nu de un jurist.



În semn de susținere și pentru a contribui la aceste eforturi comune, rețeaua de magazine Kaufland Moldova a decis să ofere peste 2.000.000 de lei instituțiilor medicale naționale și municipale, care se află în prima linie de luptă împotriva COVID-19. Suma va fi direcționată pentru achiziția utilajului medical, pentru necesitățile stringente ale instituțiilor medicale și pentru susținerea inițiativelor de ajutor social. În cadrul aceleiași inițiative, compania își propune să susțină persoanele în etate și familiile social vulnerabile, care acum au nevoie de ajutor, mai mult ca niciodată.

Fundația Soros-Moldova alocă de urgență o primă tranșă de 100 de mii de dolari pentru susținerea Republicii Moldova în combaterea răspândirii coronavirusului de tip nou (COVID-19). „Banii îi vom direcționa, în primul rând, celor care au nevoie stringentă de ajutorul nostru: medicilor, asistenților sociali, polițiștilor și tuturor celor care sunt în dificultate în această perioadă”, a spus Petru Culeac, directorul executiv al Fundației Soros-Moldova.

Din donația de un milion de lei pe care a oferit-o „Purcari Wineries Group”, organizația MAD-AID a procurat echipamente și utilități medicale pentru mai multe spitale din Republica Moldova, inclusiv un aparat de ventilație asistată a plămânilor, cel mai performant din Republica Moldova, care a ajuns la Spitalul de Urgență din Chișinău.

Holdingul Transoil a transferat un milion de lei pe contul special deschis de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru susținerea instituțiilor medicale și a medicilor care luptă cu epidemia COVID-19.


BISERICA În pofida deciziei guvernului de a interzice oficierea slujbelor religioase în interiorul bisericilor, duminică, 22 martie, mai multe locașuri din Moldova au ignorat prevederea. „Poziția noastră rămâne aceeași: potrivit deciziei sinodului, facem slujba în aer liber. Nu aprobăm ca să fie supusă pericolului sănătatea oamenilor. Dar este imposibil să-i verificăm pe toți”, a declarat secretarul de presă al Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș.

Din 1069 de biserici, monitorizate pe 22 martie, 375 au desfășurat servicii divine în interior, ceea ce este contrar regulilor stabilite. 382 s-au conformat, au ținut slujbe în exterior, iar 305 fie că le-au desfășurat fără participarea enoriașilor, fie că au renunțat la ele.

Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove a dispus pe 24 martie ca, zilnic, în toate lăcașurile de cult din cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Moldova să bată toate clopotele, începând cu ora 12.00, timp de trei minute, până la Sărbătoarea Învierii Domnului.

În pofida solicitării premierului Ion Chicu, alăturată condițiilor stării de urgență, în duminica din 29 martie în  654 de biserici din Republica Moldova au avut loc servicii divine. Astfel, din cele 654 de biserici, în 139 slujbele au fost oficiate în curtea bisericilor, iar în altele 146 de cazuri slujbele s-au desfășurat în interiorul bisericilor - în prezența a aproximativ 3 persoane și într-un caz cu participarea de la 4 la 10 persoane, iar în alt caz au participat 12 enoriași.

Mesajul Bisericii Ortodoxe Române a fost ca oamenii să stea în case, putând urmări Sfânta Liturghie și celelalte slujbe liturgice oficiate în Catedrala Patriarhală la posturile Trinitas TV și Radio Trinitas ale Patriarhiei Române sau prin posturile care preiau transmisia.



Mitropolia Moldovei, dar și cea a Basarabiei au comunicat, separat, că preotul din Ștefan Vodă, care a organizat un pelerinaj la mănăstirea Poceaev (Ucraina), după care a apărut un focar de coronavirus în raionul numit, nu face parte din clerul bisericesc nici a uneia din biserici. Totodată, lavra a menționat pe pagina sa că în mănăstire nu au fost înregistrate cazuri de infecție cu coronavirus.

SECTORUL PARTICIPATIV Membrii unui grup intitulat „Inițiativa pentru Articolul 2 din Constituție” au lansat un apel public către Guvern. Semnatarii - Victor Ciobanu, Ștefan Gligor, Stella Jantuan, Valeriu Pașa, Sergiu Tofilat și Alexei Tulbure - au cerut mai multă transparență și informare corectă a publicului în legătură cu COVID-19. Grupul cere testarea masivă a populației la noul tip de coronavirus și protecția lucrătorilor medicali. Pornind de la experiența internațională, ei cer autorităților să procure de urgență cel puțin 100.000 de teste pentru depistarea persoanelor bolnave de COVID-19 și să desfășoare testarea masivă a populației. În plus, să sporească capacitatea de testare prin stabilirea unor parteneriate cu laboratoarele private de analize și instituirea stațiilor mobile de testare.

Portalul Mediacritica a dat publicității un studiu de caz privind felul în care mai multe instituții media au relatat despre decizia de instituire a stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova. În timp ce unele redacții au pus în lumină bună Guvernul, altele au favorizat partidele de opoziție, potrivit analizei.

Victor Munteanu, șeful Departamentului Justiție și Drepturile Omului de la Fundația „Soros Moldova”, a declarat în contextul prezenței militarilor cu blindate pe străzi: „Vedem că (...) autoritățile se îngrijesc despre felul în care se vorbește despre aceasta (măsurile anti-COVID-19 – n.r.), se îngrijesc foarte tare despre felul în care ne vom panica sau nu ne vom panica și cum vom reacționa, lucru care ne amintește foarte mult de felul în care se comportau autoritățile sovietice în astfel de situații”.

UTA GAGAUZ-YERI În contextul declarării stării de urgență, în UTA Găgăuzia își începe activitatea Celula Anticriză a Poporului, o inițiativă civică care urmărește să ajute cetățenii vulnerabili și structurile de stat și cele neguvernamentale, în perioada de criză.

Bașkanul Irina Vlah a avut o reuniune cu primarii din localitățile raionului Vulcănești cerându-le informarea cetățenilor din Gagauz-Yeri în scopul blocării procesului de extindere a coronavirusului, monitorizarea strictă a situației epidemiologice, executarea deciziilor comisiei centrale și regionale de situație excepțională.


Șefa direcției Sănătate, Svetlana Duleva și-a exprimat îngrijorarea că numeroși locuitori ai autonomiei, reveniți acasă de peste hotare, nu respectă îndemnul de a se izola de restul populației pentru cel puțin două săptămâni. Autoritățile locale au cerut ajutorul poliției și anunță că orice asemenea caz va fi sancționat.

Bașkanul autonomiei Irina Vlah a anunțat că sărbătoarea găgăuză ce marchează sosirea verii – Hederlez, de pe 6 mai, va fi cel mai probabil amânată, la fel și Congresul internațional al găgăuzilor, ce fusese programat pentru 13 iunie, va fi contramandat.

REGIUNEA TRANSNISTREANĂ
Rusia va oferi Tiraspolului 5 mii de teste a coronavirusului COVID-19. Despre aceasta a declarat liderul Vadim Krasnoselski în ședința celulei operative. Administrația autoproclamatei republici a specificat că testele vor fi primite de centrul de profil de la Chișinău, dar vor fi folosite doar pentru verificarea populației din stânga Nistrului. Krasnoselski a pledat și pentru procurarea unei partide de teste rapide, considerate de specialiști mai puțin exacte, dar mai accesibile. Acestea la fel vor fi investigate la Chișinău.

Purtătorul de cuvânt al șefului administrației de la Tiraspol a anunțat pe FB că celula operativă pentru situația de criză a dispus controale în vederea neadmiterii scumpirii neîntemeiate a prețurilor. De asemenea, s-a dat publicității că până pe 27 martie în teritoriul republicii nerecunoscute nu au fost admiși 1317 persoane, fără a se specifica dacă printre aceștia se numără și cetățeni ai Republicii Moldova, considerați de autoritățile de la Tiraspol drept „străini”.

ACTUALITATEA MOLDOVENEASCĂ PE PLAN EXTERN Organizația Mondiala a Sănătății avertizează politicienii populiști că restricțiile de circulație impuse de guvernele a numeroase țări nu reprezintă soluția de contracarare a epidemiei. „Trebuie să ne concentrăm cu adevărat pe depistarea celor care sunt bolnavi, a celor care au virusul, trebuie să îi izolăm, să le găsim contactele și să le izolăm”, a declarat Mike Ryan, directorul Programului de Urgențe Medicale al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS)

SUA oferă sprijin Moldovei în contextul pandemiei de COVID-19. Ambasadorul Derek J.Hogan a anunțat obținerea truselor de testare adiționale, distribuirea consumabilelor medicale, donate Institutului Mamei și Copilului de Carolina de Nord
. Au venit ajutoare din partea Organizației Mondiale a Sănătății și urmează să mai vină din China și Federația Rusă.



Comisia de la Veneția s-a pronunțat privind modificările care vizează Consiliul Superior al Magistraturii. În aviz se menționează că modificările sunt în general pozitive și conforme standardelor internaționale aplicabile. Cu toate acestea, nominalizarea noilor patru membri ai CSM ar trebui să aibă loc după adoptarea amendamentelor constituționale, într-o procedură care asigură transparența și garanții suficiente împotriva politizării, se spune în document.

Guvernul a aprobat negocierea și semnarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională pentru realizarea unui proiect de modernizare a tehnicii și a echipamentului agricol în țara noastră. Potrivit acestuia, Japonia oferă un credit preferențial Moldovei în valoare de circa 18,6 mln dolari pentru realizarea proiectului. Acordul este prevăzut pe o perioadă de 40 de ani , 12 ani perioada de grație și 28 de ani perioada de rambursare cu o rată a dobânzii de 01% pentru procurarea tehnici și echipamentului și 0,01% pentru serviciile de consultanță, oferite în cadrul proiectului.

Consiliul Europei a publicat concluziile anuale ale Comitetului European pentru Drepturi Sociale referitor la drepturile sociale ale copilului, familiei și migranților în 37 de țări europene, inclusiv în Republica Moldova.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Oleg Țulea a avut o convorbire telefonică cu Comisarul European pentru Managementul Crizelor, Janez Lenarčič. Subiectul principal al discuției l-a constituit contracararea pandemiei COVID-19. În cadrul schimbului de informații privind acțiunile întreprinse la nivel european și cele luate de Republica Moldova. Ministrul Țulea a abordat cu Comisarul european modalitățile prin care mecanismele aplicate la nivelul UE ar putea fi aplicate și în cazul țării noastre. De asemenea, oficialii au discutat despre mecanismele de asistența europeană în facilitarea repatrierii cetățenilor moldoveni de pe teritoriul UE în contextul crizei.

Ministerul de externe a comunicat că va coordona procesul repatrierii cetățenilor Republicii Moldova cu rutele aeriene charter. In acest scop, misiunile diplomatice si consulare vor actualiza informațiile despre persoanele aflate în dificultate, acordând prioritate copiilor, studenților, persoanelor aflate la tratament medical, și altor categorii de concetățeni defavorizați. Începând cu 28 martie 2020, cei interesați se vor putea înregistra online pe paginile internet și facebook ale misiunilor diplomatice și consulare. Ministrul de Externe Oleg Țulea a declarat că organizarea privată de curse aeriene charter pentru moldovenii care vor să revină în țară a fost „haotică”, și nu a ținut cont de cine avea nevoie cea mai mare de transport.

Tinerii din Republica Moldova și celelalte cinci țări partenere ale UE pe dimensiunea Parteneriatului estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia și Ucraina) sunt invitați să depună o cerere pentru Campul European de vară 2020, care va avea loc în Georgia, între 15 și 30 august. Participanții ar trebui să aibă vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani la momentul depunerii cererii.

Biroul de cooperare al Elveției în Republica Moldova a donat 63 700 de măști medicale de unică folosință, 54 600 de mănuși nitril și 760 litri de dezinfectant pentru mâini și suprafețe medicilor de familie și asistenților medicali din 68 de centre de sănătate și 211 de oficii ale medicilor de familie din zece raioane, în care se desfășoară proiectul „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”.

Președintele Igor Dodon a anunțat pe Facebook că Fedetația Rusă a oferit Moldovei 10.000 de teste pentru diagnosticare.


Guvernul Statelor Unite va oferi Moldovei asistență medicală în valoare de 1,2 milioane de dolari. Sprijinul pentru combaterea COVID-19 se adaugă la asistența de 42 de milioane de dolari oferită de SUA domeniului medicinei și la asistența totală de peste un miliard de dolari acordată Republicii Moldova în ultimii 20 de ani.



Ambasada Federației Ruse la Chișinău „a acumulat și a prelucrat mai mult de o mie de solicitări” ale cetățenilor ruși să li se creeze condiții de repatriere, reproduce TASS mărturiile unor diplomați. Pe site-ul Ambasadei este afișată informația privind zborurile charter Chișinău – Moscova pentru cetățenii Federației Ruse.

O echipă de experți ai Băncii Mondiale va efectua expertiza planului de acțiuni anticriză elaborat de Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI). De asemenea, Banca Mondială va oferi finanțări adiționale în cadrul proiectelor în derulare și celor noi pentru susținerea mediului de afaceri atât în contextul pandemiei de COVID-19, cât și în perioada de post-criză. Anna Akhalkatsi, reprezentantul Băncii Mondiale în Republica Moldova, a menționat că recent bordul băncii a aprobat mobilizarea unor resurse în valoare de circa 150 miliarde de dolari în următoarele 15 luni, pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să atenueze impactul asupra economiei mondiale cauzat de pandemia de noul tip de coronavirus.

III. Subiecte de urmărit

Derularea măsurilor luate de autorități de contracarare a răspândirii coronavirusului.

Corespunderea acțiunilor autorităților cu recomandările OMS de a pune accentul nu pe izolarea oamenilor, ci pe testări.

Evoluția solicitării partidului Platforma DA de a reveni la controlul parlamentar al executivului.

Receptivitatea populației, societății civile, mediului de afaceri la necesitatea acceptării limitărilor și restricțiilor. Corespunderea acestora scopului propus.

Iurie Vition, IPN
---


Acest produs media este realizat cu sprijinul Fundației Soros-Moldova (FSM). Punctul de vedere al autorului materialului nu coincide neapărat cu opinia Fundației. Autorul este responsabil pentru corectitudinea celor expuse".