logo

Revista IPN a evenimentelor și tendințelor social-politice (06. - 12.04.2020)


https://www.ipn.md/ro/revista-ipn-a-evenimentelor-si-tendintelor-social-politice-06-7978_1072841.html

Schimbarea regulilor e o artă... cu reguli și rafinament

Luni, 6 aprilie

I. Principalele evenimente, succint

PREȘEDINȚIE Igor Dodon a anunțat despre apariția unui nou focar de coronavirus la Glodeni; a promulgat măsurile economice adoptate de Guvern pe durata stării de urgență.


PARTIDE Președintele Partidului Democrat Pavel Filip nu împărtășește opinia dem ocratului Dumitru Diacov că ar trebui să se revină la discuția legată de alegerea șefului statului din nou de către Parlament. Cu o zi mai târziu, pe 7 aprilie, și Partidul Socialiștilor a continuat schimbul de opinii al actorilor politici din țară referitor la alegerile prezidențiale din toamna anului 2020, inițiat de președintele Dodon.

OPOZIȚIA PARLAMENTARĂ Deputații fracțiunilor PAS, Platforma DA, grupului Pro Moldova și deputatul neafiliat Alexandr Oleinic au depus separat sesizări la Curtea Constituțională privind măsurile de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător adoptate de Guvern prin asumare de răspundere.

GUVERN/COMISIA SITUAȚII EXCEPȚIONALE „Veniturile (statului) au scăzut substanțial din cauza sistării activităților economice”, a relatat premierul după ședința Centrului Unic de Comandă.

Ion Chicu a răspuns pacientei din Soroca, care a plasat în weekend pe Facebook un video în care s-a plâns pe condițiile proaste din spital și atitudinea personalului medical, care o tratează de infecția de coronavirus :„Nu sunt recomandate acum live-urile glamuroase din spital”.

MINISTERUL SĂNĂTĂȚII, MUNCII ȘI PROTECȚIEI SOCIALE După ce ministra Viorica Dumbrăveanu a anunțat că se examinează oportunitatea ca bugetarii să mai stea două săptămâni acasă, cu posibilitatea prelungirii cu încă o săptămână, premierul Ion Chicu a dat liber angajaților din sectorul bugetar să stea acasă în perioada 7 - 17 aprilie.

PROCURATURA GENERALĂ a informat că 42 de persoane fizice și juridice, printre care și 3 deputați din Parlament sunt puși în prezent sub învinuire în dosarul fraudei bancare, iar alte 11 persoane fizice și juridice au statut de bănuit.

REGIUNEA TRANSNISTREANĂ Asociația Promo-LEX a anunțat că doi șoferi de pe ambulanță ai Spitalului Raional Dubăsari au fost reținuți de reprezentanții așa-zisei miliții. Urmare multiplelor intervenții, persoanele au fost eliberare pe data de 9 aprilie.

 Directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă. consideră că „rambursarea politică” a creditului rusesc de către autoritățile Republicii Moldova constă în faptul că ele nu vor insista pe transformarea neîntârziată a actualei misiuni de pacificare într-o misiune internațională de observatori civili, etc.

SECTORUL PARTICIPATIV Medicul-epidemiolog Oxana Vrabie din spitalul raional din Ștefan Vodă, o anunță pe ministra sănătății :„Cel mai mare focar de coronavirus sunt spitalele”.


II. Principalele evenimente, detaliat

Luni, 6 aprilie




PREȘEDINȚIE Igor Dodon a anunțat despre apariția unui nou focar de coronavirus la Glodeni. Din 18 persoane contaminate, 11 sunt medici.

Președintele a promulgat măsurile economice adoptate de Guvern pe durata stării de urgență: este vorba de sporirea ajutorului pentru șomaj, de creșterea venitului lunar minim garantat de stat, a venitului minim lunar pentru fiecare copil, reducerea TVA de la 20% la 15% pentru hoteluri, restaurante și cafenele și alte măsuri de sprijinire a întreprinzătorilor. Opoziția politică a pus la îndoială eficiența măsurilor adoptate de executiv prin asumarea răspunderii, spunând că doar o mică parte din ele au legătură cu actuala criză și cu starea de urgență. Reprezentanții Platformei DA și PAS au sugerat că puterea profită de pandemie ca să pună în mișcare scheme „clientelare”, de pildă, pentru aliații din magazinele duty free, din industria tutunului și din alte domenii.


PARTIDE În contextul comentariilor pe marginea opiniei președintelui Igor Dodon că alegerile prezidențiale ar putea fi amânate din cauza unui val al pandemiei care se poate manifesta în toamnă, președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, nu împărtășește opinia președintelui de onoare a aceluiași partid Dumitru Diacov că ar trebui să se revină la discuția legată de alegerea șefului statului din nou de către Parlament. Liderul PDM susține că aceasta este părerea proprie a lui Diacov și nu reprezintă poziția oficială a partidului. (Acum câteva zile, într-o postare pe Facebook, Dumitru Diacov propunea să fie discutat despre posibilitatea de alegere a șefului statului în legislativ, dar nu să se discute despre amânarea alegerilor prezidențiale care urmează să aibă loc în toamna acestui an).

Cu o zi mai târziu, pe 7 aprilie, și Vlad Batrîncea, secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, a continuat schimbul de opinii al actorilor politici referitor la alegerile prezidențiale din toamna anului 2020, inițiat de președintele Dodon. „Mai întâi de toate, discuțiile respective nu au nimic în comun cu Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. PSRM rămâne ferm pe poziția sa exprimată și promovată anterior. Președintele Republicii Moldova trebuie să fie ales direct de către tot poporul”, se arată în mesajul socialistului. „Totodată, susținem demersul șefului statului, Igor Dodon, că în perioada excepțională, când țara noastră se confruntă cu pandemia COVID-19, este necesar un moratoriu pe teme politice”, a conchis Batrîncea.

OPOZIȚIA PARLAMENTARĂ Deputații fracțiunilor PAS, Platforma DA, grupului Pro Moldova și deputatul neafiliat Alexandr Oleinic au depus separat sesizări la Curtea Constituțională privind măsurile de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător adoptate de Guvern prin asumare de răspundere. Opoziția a contestat acele măsuri despre care susține că nu ar avea nicio legătură cu combaterea COVID-19, între ele modificarea cuantumului taxelor pentru extragerea mineralelor utile, a taxei pentru folosirea subsolului sau pentru extragerea resurselor naturale, modificarea Codului fiscal care oferă unele facilități magazinelor duty-free și modificarea care prelungește termenul de punere în aplicare a interdicției de a expune produsele din tutun în magazine. „Această angajare de răspundere era necesară pentru a aproba, absolut netransparent, fără consultări, fără avize și expertize, unele modificări obscure”, susțin, în special, deputații grupului Pro Moldova.

Economistul Veaceslav Berbeca a declarat pe data de 8 aprilie că mai multe aspecte din pachetul de legi aprobat de Guvern ar urmări să satisfacă interesele personale ale unor politicieni aflați la guvernare.




Potrivit PAS, Guvernul a introdus zeci de măsuri care nu au nicio legătura cu combaterea COVID-19, iar unele dintre ele chiar dăunează grav interesului public.

Astfel, două sesizări a fost depuse de deputații Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca, în legătură cu intrarea în vigoare a legii asumate de Guvern „privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență”.

În prima sesizare, Curții Constituționale i s-a solicitat interpretarea articolului art.106/1 din Constituție astfel încât aceasta să facă claritate și să răspundă la întrebarea, dacă angajarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului asupra unui proiect de lege are loc întotdeauna prin prezența reprezentantului Guvernului în ședința plenară a Parlamentului (ședință deliberativă, adică cu cvorum), indiferent, dacă Parlamentul se află în sesiune ordinară sau nu.

A doua sesizare vizează controlul de constituționalitate a mai multor prevederi din Legea nr.56/2020 privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență și modificarea unor acte normative.

Potrivit PAS, în total au fost contestate prevederi care se circumscriu la trei domenii complexe:
1) Modificarea cuantumului taxelor pentru extragerea mineralelor utile, a taxei pentru folosirea subsolului, a cotelor taxelor pentru extragerea resurselor naturale și altor prevederi aferente din Codul fiscal.
2) Modificarea Codului fiscal prin oferirea facilităților la restituirea accizelor pentru magazinele duty-free în sensul intrării în țară.3) Modificarea (extinderea cu un an a) termenului de punere în aplicare a dispozițiilor Legii nr.278/2007 privind controlul tutunului care se referă la interzicerea expunerii vizibile a produselor din tutun pentru fumat și a produselor conexe în spațiile comerciale accesibile publicului.

PAS consideră, că prevederile menționate sunt neconstituționale, întrucât nesocotesc dispozițiile art.106/1 din Constituție așa cum acestea au fost interpretate prin Hotărârea Curții Constituționale nr.5/2016. Și anume prevederile nu țin cont de criteriile obligatorii pe care trebuie să le respecte orice lege adoptată prin angajarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului: urgența în adoptarea măsurilor conținute în lege; adoptarea reglementărilor cu maximă celeritate; aplicarea imediată; circumscrierea normelor unui singur domeniu de reglementare.




SONDAJ – PARTIDE – PARLAMENT Patru formațiuni politice ar intra în Parlament, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare. Este vorba despre PSRM, PAS, PPDA și PDM, arată rezultatele unui sondaj de opinie, realizat de compania iData dat publicității luni, 6 aprilie. Astfel, lider detașat la voturile acumulate ar fi Partidul Socialiștilor, cu 35,7%, urmat la distanță de Partidul Acțiune și Solidaritate, cu 15,1%. Dintre partidele care s-ar afla sub pragul electoral, cel mai bine arată PCRM, pentru care ar vota 2,8% dintre respondenți.

Cetățenii Republicii Moldova consideră că pandemia de COVID-19 va declanșa o criză economică în țară. Sondajul de opinie nominalizat arată că 86% din respondenți sunt de această părere.

GUVERN/COMISIA SITUAȚII EXCEPȚIONALE a decis că spitalul raional de la Ștefan Vodă va fi închis până pe 20 aprilie, a anunțat premierul Ion Chicu. În localitate au fost înregistrate 132 de cazuri de COVID-19. Situația este complicată și în raioanele Soroca și Glodeni.

După ce ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu a anunțat că se examinează oportunitatea ca bugetarii să mai stea două săptămâni acasă, cu posibilitatea prelungirii cu încă o săptămână, premierul Ion Chicu a dat liber angajaților din sectorul bugetar să stea acasă în perioada 7 - 17 aprilie. Autoritățile admit că zilele libere ar putea fi recuperate ulterior prin regim de lucru de șase zile lucrătoare pentru o săptămână.

„Veniturile au scăzut substanțial din cauza sistării activităților economice”, a relatat premierul după ședința Centrului Unic de Comandă. Ulterior, într-un interviu pentru Europa Liberă (miercuri, 8 martie), el a apreciat că statul a pierdut deja 40% din venituri, prin faptul că nu a mai strâns bani din taxe și impozite. În economie, Guvernul are trei priorități pe perioada pandemiei, dar și după aceea: să asigure un venit minim pe lună tuturor cetățenilor; să păstreze funcțional sistemului bugetar si pe cel bancar; și să „mențină economia”. „Republica Moldova este un stat cu capacități financiare limitate” așa că Guvernul nu va putea „da bani” sectoarelor din economie cele mai afectate de pandemia de coronavirus, care a făcut necesară o înghețare a activității normale.

Premierul Ion Chicu i-a răspuns pacientei din Soroca, care a plasat în weekend pe Facebook un video în care s-a plâns pe condițiile proaste din spital și atitudinea personalului medical, care o tratează de infecția de coronavirus: „Sistemul medical este în starea care este. Nu sunt recomandate acum live-urile glamuroase din spital”. Ion Chicu nu a negat starea precară a spitalelor, ba chiar a adus acuzații fostelor guvernări din ultimii 10 ani, care nu ar fi întreprins acțiuni pentru a remedia situația din sectorul sănătății. Ulterior, pacienta cu pricina a relatat că ea și vecinii ei de suferință au fost plasați în condiții mai bune: „Mulțumesc administrației spitalului că a reacționat pozitiv la rugămințile noastre”.

PROCURATURA GENERALĂ a informat că 42 de persoane fizice și juridice, printre care și 3 deputați din Parlament sunt puși în prezent sub învinuire în dosarul fraudei bancare, iar alte 11 persoane fizice și juridice au statut de bănuit. La dosarul numit „frauda bancară” au fost conexate 32 de cauze penale, pe care urmărirea penală a fost inițiată pentru fapte de escrocherie, delapidarea averii străine, dobândirea creditelor prin înșelăciune, încălcarea regulilor de creditare, gestionarea frauduloasă a băncilor, obstrucționarea supravegherii bancare, spălare de bani, evaziune fiscală în proporții deosebit de mari și neglijență în serviciu.

În dosare sunt vizate persoane fizice și juridice, care au beneficiat de credite de la cele trei bănci falimentare, diferiți funcționari din cadrul celor trei bănci și persoane cu funcții de demnitate publică, dar Procuratura Generală nu dă niciun nume. Anterior, s-a scris despre trei deputați ai Partidului Șor care ar fi vizați în frauda bancară: Ilan Șor, care este anunțat în căutare, Marina Tauber și Reghina Apostolova.

REGIUNEA TRANSNISTREANĂ Asociația Promo-LEX a anunțat că doi șoferi de ambulanță a Spitalului Raional Dubăsari au fost reținuți de reprezentanții așa-zisei miliții, după ce s-au deplasat „fără voie” peste barierele instalate de autoritățile separatiste sub pretextul stării de urgență. Asociația a apelat la autoritățile de la Chișinău să întreprindă măsuri ca bărbații să fie eliberați. Totodată, s-a cerut convocarea Comisiei Unificate de Control în regim de urgență pentru a cere retragerea imediată a posturilor din Cocieri, instalate nejustificat după 17 martie 2020. Promo-LEX mai subliniază că, de când a fost instituită starea de urgență în regiunea transnistreană, administrația de la Tiraspol a continuat în permanență să îngrădească drepturile omului. (Urmare multiplelor intervenții, persoanele au fost eliberare pe data de 9 aprilie).

Directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă. consideră că „rambursarea politică” a creditului rusesc de către autoritățile Republicii Moldova constă în faptul că ele nu vor insista pe transformarea neîntârziată a actualei misiuni de pacificare într-o misiune internațională de observatori civili, vor continua să contribuie la menținerea surselor de finanțare a bugetului regimului separatist de la Tiraspol, nu vor crea impedimente pentru aprovizionarea contingentului militar rus staționat ilegal pe teritoriul Republicii Moldova și vor torpila orice efort major de integrare în spațiul euro-atlantic.




SECTORUL PARTICIPATIV Medicul epidemiolog Oxana Vrabie, din spitalul raional din Ștefan Vodă, o anunță pe ministra sănătății: „Cel mai mare focar de coronavirus sunt spitalele”. Instituția medicală ar duce lipsă de echipamente, dezinfectante, medicamente, iar autoritățile nu asigură testarea lucrătorilor medicali la noul coronavirus, se mai arată în mesaj. Totodată, Oxana Vrabie spune că lucrătorii medicali sunt „ținuți în frică”, nu au siguranța zilei de mâine și nu simt nicio susținere. „Cum se poate?! Să împrăștii pacienții suspecți și confirmați în tot mai multe instituții medicale?! Să duci suspecți din Ștefan Vodă în Hâncești, unde situația epidemiologică e relativ sub control, când e clar că cel mai mare focar de COVID pe moment sunt instituțiile medicale?!”, a răbufnit medicul într-un mesaj pe Facebook.

ACTUALITATEA MOLDOVENEASCĂ PE PLAN EXTERN Aspectele cadrului bilateral de cooperare, cât și impactul coronavirusului asupra economiei naționale și globale au fost discutate în cadrul unei conferințe online cu participarea ministrului economiei și infrastructurii, Sergiu Railean, ambasadorului SUA în țara noastră, Dereck J. Hogan și reprezentanților USAID, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

În contextul creșterii numărului de cazuri de COVID-19 în Republica Moldova, șeful diplomației moldovenești Oleg Țulea a exprimat ambasadorului Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Dereck. J. Hogan mulțumiri pentru asistența în valoare de 1,2 mln dolari acordată de Statele Unite ale Americii țării noastre, pentru consolidarea capacităților laboratoarelor și a comunicării în situații de risc.


Marți, 7 aprilie - Ziua Mondială a Sănătății

I. Principalele evenimente, succint

PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA, Igor Dodon, a declarat că peste 50 de mii de lucrători medicali ar putea fi implicați în lupta cu virusul COVID-19.

STOP FALS! Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a dezmințit  informația apărută în spațiul public precum că ar fi fost stopate acordarea sporurilor la salariu cadrelor didactice pentru luna martie.

PARTIDUL SOCIALIȘTILOR a continuat schimbul de opinii al actorilor politici referitor la alegerile prezidențiale din toamna anului 2020, inițiat de președintele Dodon.

PARTIDUL DEMOCRAT DIN MOLDOVA Liderul formațiunii, Pavel Filip, a declarat că în prezent autoritățile din țară trebuie să stopeze toate proiectele investiționale.

PCRM Fostul președinte Vladimir Voronin spune că felul în care în prezent se face politică în Republica Moldova s-a înrăutățit considerabil, că elita politică a degradat foarte mult. Cu o zi înainte, pe 6 aprilie, și președintele PLDM, Tudor Deliu s-a arătat nedumerit de modul în care președintele Dodon și Guvernul PSRM-PDM, acționează în situația actuală din țară.

BANCANAȚIIONALĂ A MOLDOVEI Fostul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguțanu, a fost eliberat din izolator și plasat în arest la domiciliu.


Instituția a publicat un raport în care constată că acordarea creditelor de urgență Băncii de Economii” S.A., BC „BANCA SOCIALĂ” S.A. și B.C. „UNIBANK” S.A. în perioada noiembrie 2014-aprilie 2015 a avut loc în corespundere cu cadrul legal”.

EXPERTUL TRANSPARENCY INTERNATIONAL MOLDOVA, fostul ministru al finanțelor Veaceslav Negruța, sugerează că răspunsul BNM contrastează cu constatările comisiei parlamentare de anchetă, condusă de deputatul Alexandru Slusari.

DOSARUL „7 APRILIE” În ziua când s-au împlinit 11 ani de când tinerii au ieșit în stradă protestând împotriva menținerii regimului comunist, mai multe organizații non-guvernamentale consideră că „dosarul 7 aprilie” este unul eșuat.

DOSARE DE REZONANȚĂ Avocatul lui Ilan Șor a depus o cererea la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) prin care a solicitat strămutarea judecării cauzei în privința lui Ilan Șor de la Curtea de Apel (CA) Cahul la o altă instanță.

II.
Principalele evenimente, detaliat

PREȘEDINTELE Igor Dodon a declarat că peste 50 de mii de lucrători medicali ar putea fi implicați în lupta cu virusul COVID-19, menționând că sunt suficienți angajați în sistemul de sănătate pentru a face față situației. Potrivit, însă, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), sistemul de sănătate din țară are un deficit de peste 5 mii de asistenți medicali. Totodată, numărul lucrătorilor medicali infectați cu COVID-19, pe cale comunitară, habituală sau la locul de muncă, a ajuns la 257: asistenți medicali – 88,  personal medical auxiliar – 76, medici -70, felceri – 19, farmaciști – 3, paramedici –1.

STOP FALS! Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a dezmințit informația apărută în spațiul public precum că ar fi fost stopate acordarea sporurilor la salariu cadrelor didactice pentru luna martie. Potrivit responsabililor de la Educație, niciun ordin în acest sens nu a fost emis. Ministerul menționează că prin Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr.8 din 28 martie 2020 a fost suspendată, pe perioada stării de urgență, doar acțiunea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.

Aceasta se referă la acordarea premiilor unice, de care poate benefica personalul din unitățile bugetare cu prilejul sărbătorilor profesionale și al zilelor de sărbătoare nelucrătoare și care se plătesc din contul economiei mijloacelor alocate pentru retribuirea muncii pe anul respectiv. Dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale a Republici Moldova sunt obligatorii și urmează a fi executate de către persoanele responsabile.

PARTIDUL DEMOCRAT DIN MOLDOVA Liderul formațiunii, Pavel Filip, a declarat că în prezent autoritățile din țară trebuie să stopeze toate proiectele investiționale. Oficialul precizează că toate resursele financiare trebuie să fie orientate spre veniturile pentru cetățeni și suportul pentru mediul de afaceri, întreprinderile mici și mijlocii. „Această criză pentru Republica Moldova poate fi privită și ca o oportunitate. Practic, după această criză, multe țări vor începe de pe foaie curată. Lucrurile care într-o perioada obișnuită se mișcă lent, într-o perioadă de criză se pot mișca foarte repede”, a declarat Pavel Filip.

Totodată,
primarul Capitalei Ion Ceban a dat asigurări că toate proiectele începute de Primărie sunt în desfășurare și nu a fost necesară sistarea lor din cauza COVID-19. Ion Ceban a precizat că este analizată opțiunea ca la sfârșitul lunii aprilie - început lunii mai să fie revizuit aspectul bugetar. În altă ordine de idei, Primăria Chișinău a cheltuit în această iarnă peste 1,5 milioane de lei pentru materialele antiderapante folosite la lucrările de deszăpezire, chiar dacă la Chișinău nu a nins deloc.




PCRM Fostul președinte Vladimir Voronin spune că felul în care în prezent se face politică în Republica Moldova s-a înrăutățit considerabil, că elita politică a degradat foarte mult. În opinia liderului PCRM, după evenimentele din 7 aprilie 2009, în Moldova au apărut problemele legate de corupție și interese ale politicienilor. Voronin spune că în toți acești ani s-a lucrat împotriva statalității Republicii Moldova, fiind create mai multe „bombe cu ceas” care vor exploda ulterior. „Mi-e rușine că persoanele care sunt în Parlament reprezintă Parlamentul unui stat suveran. Nu este doar problema lor personală, este și problema alegătorilor. De ce aleg oameni care în viața lor nu au știut nimic să facă, nu au făcut nimic, nu au nicio experiență. Cum poți să lucrezi asupra unei legi, dacă nu ai idee despre ceea ce presupune actul legislativ”, a declarat Vladimir Voronin. Cu o zi înainte, pe 6 aprilie, și Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Tudor Deliu, într-o postare pe Facebook, s-a arătat total nedumerit de modul în care președintele Dodon și Guvernul PSRM-PDM, acționează în situația actuală din țară. „În loc ca în aceste momente de restriște să coopereze strâns cu Uniunea Europeană, cu SUA și, în mod special, cu România, care sunt cei mai sinceri și fideli parteneri de dezvoltare a Republicii Moldova, guvernarea actuală continuă să spele imaginea Rusiei, făcându-se a uita că tocmai de acolo ne-au venit toate urgiile de-a lungul istoriei noastre moderne”, a scris politicianul, citat de media.

BANCA NAȚIONALĂ A MOLDOVEI Ex-guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguțanu, a fost eliberat din izolator și plasat în arest la domiciliu. Dorin Drăguțanu este învinuit în dosarul privind frauda bancară de participare la escrocherie și spălare de bani, ambele infracțiuni comise în proporții deosebit de mari.

Instituția a publicat raportul cu privire la legalitatea acordării, modalitatea de repartizare și utilizare a creditelor de urgență pentru Banca de Economii S.A., B.C. „UNIBANK” S.A. și B.C. „BANCA SOCIALĂ” S.A., în anii 2014–2015. ,,Banca Națională constată că acordarea creditelor de urgență Băncii de Economii” S.A., BC „BANCA SOCIALĂ” S.A. și B.C. „UNIBANK” S.A. în perioada noiembrie 2014 – aprilie 2015, a avut loc în corespundere cu cadrul legal, cu competența Băncii Naționale, în calitate de bancă centrală, cu informația cunoscută și obiectivele survenite la acel moment și în conlucrare cu autoritățile competente ale statului, pentru asigurarea soluționării ordonate a situației acestor bănci în scopul evitării dereglării grave a funcțiilor critice ale sectorului bancar (accesul la depozitele bancare, efectuarea de plăți, asigurarea canalului de transmitere a politicii monetare), în scopul protejării prioritare a deponenților și menținerii stabilității financiare. Utilizarea creditelor de urgență de către cele trei bănci a fost efectuată în conformitate cu categoriile de creanțe specificate în Hotărârea Guvernului nr.938 din 13.11.2014”, susține BNM.

Expertul Transparency International Moldova, fostul ministru al finanțelor Veaceslav Negruță, sugerează că răspunsul BNM contrastează cu constatările Comisiei parlamentare de anchetă, condusă de deputatul Alexandru Slusari, care au demonstrat că frauda bancară a fost pregătită minuțios din timp și a fost realizată etapizat prin coordonare cu guvernarea din acea perioadă. „Legalizarea ilegalităților în condiții de stare de urgență… O mână spală pe alta... Legalitatea trebuie verificată de instituții care nu au fost participante la acele evenimente. Și nu de BNM”, a comentat Veaceslav Negruță.




DOSARUL „7 APRILIE” În ziua când s-au împlinit 11 ani de când tinerii au ieșit în stradă protestând împotriva menținerii regimului comunist, mai multe organizații neguvernamentale - Amnesty International Moldova, RCTV Memoria, Promo-LEX, Centrul de Investigații Jurnalistice, Ambasada Drepturilor Omului, Institutul pentru Drepturile Omului (IDOM), Asociația Presei Independente (API), Transparency International Moldova și Centrul de Informare în domeniul Drepturilor Omului - consideră că „dosarul 7 aprilie” este unul eșuat. Într-un apel public adresat autorităților Republicii Moldova și organelor de drept, acestea le recomandă să întreprindă acțiuni pentru a face lumină în acest dosar, dar și pentru „a curma tortura persoanelor care se află în custodia statului”.

ACTUALITATEA MOLDOVENEASCĂ PE PLAN EXTERN Ministrul Afacerilor externe și Integrării Europene, Oleg Țulea a discutat cu omologii săi din Coreea, Bulgaria pe subiecte de cooperare și ajutor reciproc în condițiile pandemiei, a condus ședința celulei de criză a MAEIE.




Politologul Dionis Cenușă a plasat în spațiul public analiza „China și Rusia - diplomație sanitară și „fragmentarea” Europei”, în care  „Mobilizarea aproape concomitentă, și fără precedent, a diplomației sanitare a Chinei și Rusiei în Europa și vecinătatea sa reprezintă un adevărat „duș rece” pentru UE, încă puternic consumată de pandemie”, notează politologul. El consideră că interesul urmărit de China este cucerirea piețelor naționale ale UE, iar interesul Rusiei este demontarea sancțiunilor occidentale care ar oferi posibilitate companiilor ruse să se împrumute și să opereze nestingherit în Occident, fără a fi subvenționate de statul rus. „Interesele individuale ale Chinei diferă de cele rusești în privința Europei post-criză. Construirea oportunităților comerciale pentru producătorii chinezi nu are nimic în comun cu dorința Moscovei de a sparge sancțiunile europene. Cu toate acestea, atât China, cât și Rusia, urmăresc „naționalizarea” UE și „de-europenizarea” deciziilor politice în statele membre. O Uniune Europeană mai fragmentată avantajează atât China, cât și Rusia”, constată, între altele, Dionis Cenușă.

DOSARE DE REZONANȚĂ Avocatul lui Ilan Șor a depus o cererea la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) prin care a solicitat strămutarea judecării cauzei în privința lui Ilan Șor de la Curtea de Apel (CA) Cahul la o altă instanță. Avocatul Iulian Balan și-a motivat cererea prin faptul că magistrații de la CA Cahul nu sunt imparțiali și că apărarea nu are încredere în aceștia. În pofida argumentelor invocate însă de apărare, magistrații de la CSJ au decis să declare inadmisibilă cererea înaintată de deputatul fugar Ilan Șor.


În legătură cu dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr.14 din 06 aprilie 2020, Curtea Supremă de Justiție a adus la cunoștința participanților la procese că în perioada 7-17 aprilie 2020, Curtea Supremă de Justiție nu va activa. Astfel, ședințele de judecată, precum și pronunțarea hotărârilor motivate pe cauzele penale fixate pentru această perioadă se contramandează.

Miercuri, 8 aprilie

I. Principalele evenimente, succint


GUVERN/ COMISIA PENTRU SITUAȚII EXCEPȚIONALE a adoptat DISPOZIȚIA nr. 15. S-a reluat activitatea a două puncte de trecere a frontierei, s-a permis comerțul ambulant cu frunte și legume, s-a instituit carantină la Soroca și Talmaza. La moment în regim de carantină se mai află or. Ștefan Vodă și s. Carahasani.

SECTOR PARTICIPATIV Economistul Veaceslav Berbeca despre o colaborare între putere și opoziție: „Deranjează această aroganță a puterii de a pricepe orice critică sau sfat drept rea intenție”.

ACTUALITATEA MOLDOVENEASCĂ PE PLAN EXTERN Japonia va oferi gratuit medicamentul anti-gripal Avigan (Favipiravir), aflat în regim de testare, pentru a contribui la consolidarea eforturilor la nivel internațional pentru efectuarea studiilor clinice a medicamentelor folosite ca tratament împotriva COVID-19.

FOSTUL PREMIER Valeriu Muravschi a trecut în neființă în noaptea zilei de 7 spre 8 aprilie, la vârsta de 70 de ani.

II.
Principalele evenimente, detaliat

 


 

GUVERN/ COMISIA PENTRU SITUAȚII EXCEPȚIONALE a adoptat DISPOZIȚIA nr. 15, prin care, în particular:

 1. Se reia, începând cu data de 10 aprilie 2020, ora 08:00, a traficului rutier internațional de pasageri/marfar prin punctele de trecere a frontierei de stat pe segmentul de frontieră moldo-ucrainean Ocnița - Sokireanî și Larga-Kelmențî;

4. Se instituie regim de carantină în mun. Soroca, începând cu data de 09 aprilie 2020;

5. Se introduce, începând cu data de 09 aprilie 2020, ora 8:00, regimul de carantină în satul Talmaza, raionul Ștefan Vodă.

6. Se instituie, în cadrul Cancelariei de Stat, Centrul de coordonare a asistenței externe pentru eliminarea consecințelor pandemiei COVID-19.

13. Se prelungesc de drept până la 30 iunie 2020, inclusiv, termenele de valabilitate a certificatelor CEMT pentru controlul tehnic al autovehiculelor și remorcilor, care au expirat după 12 martie 2020.

17. Pe perioada stării de urgență, se permite comerțul ambulant cu produse agricole vegetale de producție proprie, în baza autorizației de amplasare emise de autoritatea publică locală, cu asigurarea obligatorie a respectării normelor pentru reducerea răspândirii infecției COVID -19.

Textul Dispoziției poate fi văzut aici

DECIZIA prevăzută în p.5, de a introduce stare de carantină în satul Talmaza, Ștefan Vodă vine după ce, acum 3 săptămâni, Comisia stării de urgență a anulat hotărârea primarului de acolo de a institui același regim de carantină. Între timp, numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus a crescut de la 4 la 29 de cazuri.

SECTOR PARTICIPATIV Economistul Veaceslav Berbeca a declarat la Radio Chișinău că mai multe aspecte din pachetul de legi aprobat de Guvern ar urmări să satisfacă interesele personale ale unor politicieni aflați la guvernare. Totodată, expertul pune la îndoială o eventuală colaborare între putere și opoziție oarecum firească pe timp de criză. „Ar fi normal acum să fie îngropată securea războiului și să se concentreze toată atenția asupra combaterii pandemiei. Acest lucru e greu de realizat. Mai întâi pentru că deranjează această aroganță a puterii de a pricepe orice critică sau sfat drept rea intenție. Iar atitudinea președintelui demonstrează că acesta e deja în campanie electorală. E greu să nu critici, când chiar guvernanți nu respectă ceea ce cer”, concluzionează Veaceslav Berbeca.

În contextul acuzațiilor aduse de către actuala guvernare mai multor oficiali care au făcut parte din guvernările anterioare, și conducătorul Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko, spune că în prezent este nevoie de unitate. „Este important și vedem în multe țări că politicienii sunt capabili să înțeleagă aceasta. Sunt cazuri când aceste lucruri nu se întâmplă. Este necesar ca țara să iasă din această criză și să nu fie aprofundată criza din cauza atitudinilor politice”, a declarat oficialul european.

ACTUALITATEA MOLDOVENEASCĂ PE PLAN EXTERN
Japonia va oferi gratuit medicamentul anti-gripal Avigan (Favipiravir), aflat în regim de testare, pentru a contribui la consolidarea eforturilor la nivel internațional pentru efectuarea studiilor clinice a medicamentelor folosite ca tratament împotriva COVID-19. Printre țările care ar urma să primească medicamentul se numără: Republica Moldova, Albania, Bulgaria, Cipru, Estonia, Georgia, Luxemburg, Republica Cehă, San Marino, Serbia, Slovenia, Turcia, Ucraina, Ungaria, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Republica Indonezia, Republica Islamică Iran și Uniunea Myanmar.




FOSTUL PREMIER Valeriu Muravschi a trecut în neființă în noaptea zilei de 7 spre 8 aprilie, la vârsta de 70 de ani. Muravschi a ocupat funcția de premier al Republicii Moldova între 1991 și 1992, după ce fusese ministru al Finanțelor în cabinetul condus de Mircea Druc.

Valeriu Muravschi a fost nevoit să renunțe la funcția de premier în 1992, după încheierea conflictului de pe Nistru, fiind înlocuit cu Andrei Sangheli. Ultimul a ajuns premier în urma unui acord între președintele Republicii Moldova, Mircea Snegur, și cel al Federației Ruse, Boris Elțîn, privind încetarea focului pe malurile Nistrului, care prevedea și formarea unui „guvern de conciliere”.

Joi, 9 aprilie

I. Principalele evenimente, succint

PARLAMENT/PARTIDE Vicepreședintele parlamentului, deputatul Platformei DA Igor Munteanu consideră în legătură cu măsurile de susținere de la stat pe timpul stării de urgență Guvernul nu se poate limita doar la plățile de șomaj aferente unor segmente economic favorizate, deși ele sunt importante și ar trebui să includă și alte grupuri (i.e. deținătorii de patente și micii comercianți).

CURTEA CONSTITUȚIONALĂ a suspendat legea pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea și care venea cu mai multe măsuri de susținere a cetățenilor și agenților economici în perioada stării de urgență.

Igor Dodon a calificat decizia Curții drept stranie, iar opoziției i-a cerut să-și retragă sesizările de la Curtea Constituțională. F
ostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, susține că, în condițiile actuale, decizia adoptată de magistrați ridică mari semne de întrebare.

PLATFORMA DA a emis pe data de 10 aprilie un comunicat specificând că „Premierul Chicu a comis infamia de a manipula opinia publică” în așa fel, încât aceasta să creadă că prevederile privind ajutorarea populației și antreprenorilor pe timp de criză au fost suspendate din cauza sesizării depuse de deputatul Dinu Plângău, ceea ce nu corespunde în niciun fel realității”, se arată în comunicat.

BISERICA În cadrul Ședinței Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova cu participarea președintelui Igor Dodon s-a decis că Paștele Blajinilor va fi oficiat în zilele de 6, 7 și 8 iunie. De paște, focul sfânt va fi adus de la Ierusalim. Fostul premier Ion Sturza a criticat intenția autorităților de a cheltui 1 mln de lei în condițiile penuriei de buget pentru nevoi medicale.

SECTORUL PARTICIPATIV ONG-uri, printre care Centrul de Investigații Jurnalistice, Anticorupție.md, ADEPT sunt alertate că în condițiile stării de urgență s-a triplat termenul de soluționare a cererilor de acces la informația de interes public.




ACTUALITATEA MOLDOVENEASCĂ PE PLAN EXTERN Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova a donat 25 de calculatoare pentru centrul de triere a bolnavilor diagnosticați cu COVID-19.

COMISIA EUROPEANĂ a difuzat un comunicat,„Coronavirus: răspunsul global al UE pentru a combate pandemia” cu descifrarea ofertei financiare pentru necesitățile imediate și pe termen scurt ale țărilor din Parteneriatul Estic.

II.
Principalele evenimente, detaliat

PARLAMENT/PARTIDE Vicepreședintele Parlamentului, deputatul Platformei DA Igor Munteanu consideră Guvernul nu se poate limita doar la plățile de șomaj aferente unor segmente economic favorizate, deși ele sunt importante, și ar trebui să includă și alte grupuri (i.e. deținătorii de patente și micii comercianți). „Un Pachet Anti-criză cu măsuri de asistență urgentă prin extinderea subsidiilor către sectorul agricol și de procesare, transport, textile, horeca este urgent necesar. Republica Moldova trebuie să ceară fonduri suplimentare de la IFC pentru a-și susține capacitatea de intervenție. Guvernul trebuie să dubleze fondul de garantare a creditelor pentru IMM și să tripleze fondurile de subsidii în agricultură. Guvernul trebuie să utilizeze industriile locale pentru a produce materiale sanitare pe care le-a importat până acum din străinătate, pentru că dependența excesivă de materiale sanitare și antiviruși poate avea efecte catastrofale, indiferent cât patriotism și lacrimi punem în imnul național”.

După ce CURTEA CONSTITUȚIONALĂ a suspendat legea pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea și care venea cu mai multe măsuri de susținere a cetățenilor și agenților economici în perioada stării de urgență, premierul Ion Chicu a spus că acum Guvernul nu va putea restitui agenților economici care plătesc salariul pentru luna martie 42-45% din fondul de salariu, sub formă de subvenție, și nu va putea scuti deținători de patentă de plata pentru arendă. Nu va putea diminua cota TVA pentru HoReCa de la 20% la 15% și nici amâna pentru 25 iulie plata taxelor locale pentru agenții economici. „Acesta este rezultatul acțiunilor iresponsabile, populiste ale politicienilor care au provocat suspendarea legii respective”, a declarat premierul.

Igor Dodon a calificat decizia Curții drept stranie, iar opoziției i-a cerut să-și retragă sesizările de la Curtea Constituțională.


Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, susține că, în condițiile actuale, decizia adoptată de magistrați ridică mari semne de întrebare.

Tănase a remarcat că autorul sesizării a solicitat cu totul altceva. Autorul sesizării a avut anumite semne de întrebare vis-a-vis de prevederile din legea respectivă care vizau accizele la țigări, intrarea în zonele vamale a duty free-urilor, taxele pentru resurse naturale. „E ciudat că în condițiile pandemiei, Guvernul se preocupă de regimul fiscal de la intrările cu zone duty free sau modifică taxele pentru extragerea nisipului. Prin urmare, Curtea, cred eu, în mod obiectiv, urma să răspundă la această întrebare”.

PLATFORMA DA a emis pe data de 10 aprilie un comunicat specificând că „Premierul Chicu a comis infamia de a manipula opinia publică în așa fel, încât aceasta să creadă că prevederile privind
ajutorarea populației și antreprenorilor pe timp de criză au fost suspendate din cauza sesizării depuse de deputatul Dinu Plângău, ceea ce nu corespunde în niciun fel realității”, se arată în comunicat. Opoziția a mai declarat că Înalta Curte a făcut jocul guvernării, care ar fi ajuns în impas din lipsă de bani la buget și care nu ar fi în stare să îndeplinească promisiunile făcute cetățenilor: achitarea ajutoarelor de șomaj, majorarea salariilor medicilor, reduceri la plata impozitelor pentru mediul de afaceri și altele.

BISERICA În cadrul Ședinței Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova cu participarea președintelui Igor Dodon s-a decis că Paștele Blajinilor va fi oficiat în zilele de 6, 7 și 8 iunie. Totodată, slujbele de Florii, precum și de Sfintele Paști din acest an vor fi săvârșite conform recomandărilor emise de Comisia pentru Situații Excepționale, în condițiile stării de urgență. Focul sfânt va fi adus de la Ierusalim sâmbătă, 18 aprilie, și sa fi distribuit delegațiilor eparhiilor din cadrul Mitropoliei la Aeroportul Internațional Chișinău, care ulterior va fi repartizat prin protopopiate fiecărei parohii.

Fostul premier Ion Sturza a apreciat critic intenția autorităților de a cheltui 1 mln de lei în condițiile penuriei de buget pentru nevoi medicale.

SECTORUL PARTICIPATIV O serie de ONG-uri, printre care CIJ, Anticorupție.md, ADEPT atenționează că Comisia pentru Situații Excepționale, condusă de premierul Chicu, a triplat termenul de soluționare a cererilor de acces la informația de interes public pe perioada stării de urgență. Asta înseamnă că jurnaliștii, dar și cetățenii, vor putea spera la un răspuns din partea autorităților publice la o solicitare de informație abia peste două luni. Mai mulți experți, dar și jurnaliști, califică decizia autorităților drept o încercare de a limita transparența în utilizarea banilor public.
Legea privind accesul la informație prevede termenul de până la 15 zile lucrătoare  în care autoritățile publice trebuie să răspundă solicitărilor de informație. Termenul de până la 45 de zile lucrătoare stabilit de CSE înseamnă, la modul practic, în jur de 63 de zile calendaristice.

ACTUALITATEA MOLDOVENEASCĂ PE PLAN EXTERN Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova a donat 25 de calculatoare pentru centrul de triere a bolnavilor diagnosticați cu COVID-19. Calculatoarele vor ajuta la gestionarea înregistrării pacienților și a asistenței aflate în administrare. Ambasadorul Dereck J. Hogan a declarat că calculatoarele instalate vineri de către donatorii din sectorul internațional și privat care colaborează cu Guvernul Republicii Moldova vor ajuta la salvarea de vieți omenești.

COMISIA EUROPEANĂ a difuzat comunicatul „Coronavirus: răspunsul global al UE pentru a combate pandemia” cu descifrarea ofertei financiare pentru necesitățile imediate și pe termen scurt ale țărilor din Parteneriatul Estic. Pentru țara noastră sunt prevăzute peste 87 milioane EUR. Proiectele UE din Moldova deja se derulează în vederea asigurării unor seturi de protecție, cum ar fi mănuși și măști pentru persoanele vulnerabile și personalul medical, precum și sterilizatoare pentru echipamente din toată țara.




MAEIE a precizat că asistența menționată vine să completeze fondurile în valoare totală de 140 milioane care au fost alocate de UE tuturor țărilor din Parteneriatul Estic (PaE) din programul regional de asistență. Amintim că, din programul regional destinat PaE, UE a alocat 30 milioane EUR prin intermediul OMS pentru sistemele medicale, cca 11.3 milioane pentru susținerea păturilor vulnerabile și necesităților sociale ce vor fi valorificate prin intermediul organizațiilor societății civile și cca 100 milioane EUR pentru redresarea economiei, în speciale întreprinderilor mici și mijlocii.

Vineri, 10 aprilie

I.
Principalele evenimente, succint

PREȘEDINȚIE Igor Dodon a anunțat că Guvernul Federației Ruse a aprobat acordarea creditului de 200 de milioane de euro Republicii Moldova.

În cadrul episodului 18 al mesajelor televizate „Președintele răspunde”, Igor Dodon a declarat că sunt doar cinci țări, până în acest moment, care au oferit „ajutor real” Republicii Moldova, în contextul luptei împotriva COVID-19. – China , Rusia, Elveția, Turcia și SUA.

GUVERN/COMISIA PENTRU SITUAȚIA DE URGENȚĂ Prim-ministrul Ion Chicu a anunțat că „pe contul Ministerului Finanțelor s-au acumulat în jur de 13 mln de lei (donații). Premierul a discutat cu Ambasadorul UE în Republica  Moldova despre suportul UE acordat țărilor din Parteneriatul Estic (PaE) și a remarcat suportul țărilor-membre ale UE. . Ion Chicu a discutat la telefon și cu Prim-ministrul Ucrainei, Denis Shmygal.

Comisia a decis să pună în aplicare majoritatea măsurilor anti-criză stabilite în urmă cu o săptămână de Guvern în contextul epidemiei, dar oprite temporar printr-o decizie a Curții Constituționale.

SECTORUL PARTICIPATIV Asociația Promo-LEX a prezentat Opinia scrisă ca răspuns la Solicitarea Curții Constituționale a Republicii Moldova din 27 martie curent privind sesizarea Curții de către un grup de deputați.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a comunicat că Fundația Soros Moldova oferă 20 de laptopuri pentru cadrele didactice, care nu dețin tehnică de calcul necesară pentru educația la distanță.

11 ong-uri au semnat un apel către Primăria și Consiliul municipal Chișinău în care cer prioritizarea cheltuielilor. Primarul general, Ion Ceban, a venit cu o reacție
anumite proiecte de infrastructură trebuie să continue. Fostul edil al capitalei, Ruslan Codreanu a arătat pe ce va cheltui primăria circa 37 mln de lei.

REGIUNEA TRANSNISTREANĂ Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a anunțat că cere convocarea formatului 5+2 pentru găsirea unor soluții în situația de criză epidemiologică și lipsă de deschidere a Tiraspolului pentru gestionarea comună a crizei. „Ministerul afacerilor externe” de la Tiraspol a calificat demersul drept „escapade speculative”, care sunt „atenuate de o serie de fapte obiective”.

ACTUALITATEA MOLDOVENEASCĂ PE PLAN EXTERN Ambasadorul Franței în Republica Moldova, Pascal Le Deunff, a remis Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, o donație de echipament medical necesar pentru diagnosticarea COVID-19.

II.
Principalele evenimente, detaliat

PREȘEDINȚIE Igor Dodon a anunțat că Guvernul Federației Ruse a aprobat acordarea creditului de 200 de milioane de euro Republicii Moldova. Anterior, premierul anunțase că banii din Federația Rusă urmează să fie dedicați reparației unei porțiuni de circa 250 de km de drum, inclusiv o parte a centurii orașului Chișinău.

Împrumutul rusesc ar urma să înlocuiască un credit promis de România fostului Guvern și despre care, după demiterea Maiei Sandu, nu s-a mai discutat. România ar fi urmat să împrumute Moldova la o rată a dobânzii de maximum 1,5%, la fel ca în anul 2016, când a fost acordat un credit în valoare de 150 de milioane de euro.

În cadrul episodului 18 al mesajelor televizate „Președintele răspunde”, Igor Dodon a declarat că sunt doar cinci țări, până în acest moment, care au oferit „ajutor real” Republicii Moldova, în contextul luptei împotriva COVID-19. – China , Rusia, Elveția, Turcia și SUA. Igor Dodon spune că mai „avem deschidere din partea României, care a decis să nu blocheze exportul din România a medicamentelor, adică nu ajutor umanitar, dar marfa pe care noi am achitat-o. La fel, avem o conlucrare foarte bună și cu Ucraina, care ne permite să organizăm coridoare verzi pentru cetățenii noștri care revin din Rusia etc”. „De asemenea, am auzit declarații că sunt gata să ne ajute și cei din UE”, a spus șeful statului.

GUVERN/COMISIA PENTRU SITUAȚIA DE URGENȚĂ Comisia a decis să pună în aplicare majoritatea măsurilor anti-criză stabilite în urmă cu o săptămână de Guvern în contextul epidemiei, dar oprite temporar printr-o decizie a Curții Constituționale. Astfel, va fi acordat suplimentul la ajutorul de șomaj, vor fi majorate indemnizațiile pentru copii, cele pentru companiile care nu și-au concediat angajații. Majorarea venitului lunar minim garantat de stat și reducerea TVA-ul pentru HoReCa vor trebui să mai aștepte decizia definitivă a Curții Constituționale de luni, ca și înlesnirile pentru extragerea resurselor materiale și magazinele duty-free, cele care au fost de fapt contestate de opoziție.



Prim-ministrul Ion Chicu a anunțat că „pe contul Ministerului Finanțelor s-au acumulat în jur de 13 mln de lei (donații) și acești bani au fost incluși în Fondul de Intervenție a Guvernului, iar astăzi s-a decis ca o parte din bani să fie alocați pentru plata medicilor care s-au contaminat pe parcursul lunii martie, câte 16 mii lei, în total 464 mii lei și, de asemenea, va fi continuat suportul personalului medical cu cele necesare”, a spus Ion Chicu.

În altă ordine de idei, premierul a discutat cu Ambasadorul UE în Republica  Moldova, Peter Michalko, despre sprijinul UE acordat țărilor din Parteneriatul Estic (PaE) și a remarcat „suportul și cooperarea cu România. Avem un dialog bun pentru autorizarea medicamentelor. Remarc și suportul acordat de Franța și alte țări și zeci de companii europene care vin cu suport pentru Republica Moldova. Remarc și suportul venit până acum din China, Elveția, Federația Rusă, Turcia, SUA, suntem foarte recunoscători pentru acest lucru”, a spus Ion Chicu.

Într-o discuție telefonică cu Denis Shmygal, Prim-ministrul Ucrainei, Ion Chicu a discutat subiectul susținerii reciproce în repatrierea cetățenilor, situația la punctele de trecere a frontierei, evoluția situației epidemiologice în regiunea Cernăuți și facilitarea reciprocă a transportului de mărfuri. Prim-miniștrii au decis ca imediat după depășirea epidemiei să fie organizată ședința Comisiei interguvernamentale RM – Ucraina, pentru a identifica soluții comune de diminuare a efectelor crizei și resuscitare economică.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a comunicat că Fundația Soros Moldova oferă 20 de laptopuri pentru cadrele didactice, care nu dețin tehnică de calcul necesară pentru educația la distanță. Tehnica de calcul urmează a fi transmisă instituțiilor de învățământ selectate de către organele locale de specialitate în domeniul învățământului și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.




SECTORUL PARTICIPATIV Asociația Promo-LEX a prezentat Opinia scrisă, ca răspuns la Solicitarea Curții Constituționale a Republicii Moldova din 27 martie curent, privind sesizarea Curții de către un grup de deputați, în care se observă că măsurile de urgență trebuie să fie clare, previzibile și lipsite de confuzii. În baza analizei efectuate, precum și reieșind din experiența Promo-LEX, Asociația consideră că expresiile introduse de legiuitor în textul de lege : “aplicarea altor măsuri necesare” și “exercită alte atribuții necesare”, nu oferă subiectului de drept o garanție expresă asupra respectării drepturilor și libertăților sale.

Suplimentar, Promo-LEX atrage atenția asupra faptului că Parlamentul nu era în drept să aprobe modificările legii în ziua care face parte din perioada stării de urgență, iar Președintele nu avea dreptul să promulge modificările respective cu punerea în aplicare imediată a acestor modificări începând cu 17 martie 2020.

Integral, documentul poate fi văzut aici.

REGIUNEA TRANSNISTREANĂ Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, a anunțat că cere convocarea formatului 5+2 pentru găsirea unor soluții în situația de criză epidemiologică și lipsă de deschidere a Tiraspolului pentru gestionarea comună a crizei. „Urmare a multiplelor eforturi de soluționare a unor situații de urgență cauzate de pandemia de COVID-19, lipsa informațiilor reale, dar și blocarea acțiunilor de salvare a vieților omenești, constat că unica soluție care se impune este convocarea în regim de urgență a formatului 5+2”, a declarat Cristina Lesnic într-un briefing de presă.

„Ministerul afacerilor externe” de la Tiraspol a calificat demersul drept „escapade speculative”, care sunt „atenuate de o serie de fapte obiective”.

11 ong-uri au semnat un apel către Primăria și Consiliul municipal Chișinău în care cer focalizarea cheltuielilor
„legate de combaterea COVID-19 în sectorul de medicină, în domeniul social și alte domenii afectate de pandemie. Havuzurile, florile și unele lucrări de infrastructură pot fi puse pe pauză”, consideră activiștii. Primarul general, Ion Ceban, a răspuns că anumite proiecte de infrastructură trebuie să continue. Totodată, pentru a reduce din cheltuieli, Primăria Chișinău a stabilit că pe perioada stării de urgență va fi interzisă inițierea achizițiilor publice în scopul procurării de bunuri, de lucrări sau servicii pentru toate entitățile contractante din cadrul subdiviziunilor structurale municipale, cu excepția bunurilor și serviciilor destinate prevenirii și combaterii răspândirii virusului COVID-19. Totodată, fostul edil al capitalei, Ruslan Codreanu, a făcut public că Primăria va cheltui circa 7 milioane lei pentru săditul floricelelor, 24 milioane pentru doborârea și defrișarea copacilor din municipiu, iar alte 5,8 milioane pentru pavajul și irigatul Scuarului Catedralei.

ACTUALITATEA MOLDOVENEASCĂ PE PLAN EXTERN Ambasadorul Franței în Republica Moldova, Pascal Le Deunff, a remis Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, o donație de echipament medical necesar pentru diagnosticarea COVID-19. Lotul oferit Republica Moldova conține 16000 vârfuri sterile cu filtru, material necesar pentru a putea fi efectuate testele de diagnosticare ai RLP COVID-19, deoarece kiturile de detecție standard conțin doar reactivi și nu sunt furnizate cu aceste vârfuri sterile, care fac parte integrantă din protocolul de diagnosticare COVID-19.

Weekend, 11 – 12 aprilie

GUVERN/COMISIA PENTRU SITUAȚIA DE URGENȚĂ Duminică seara, de Florii, premierul Ion Chicu a apreciat
că Moldova este la o etapă de stabilizare a răspândirii virusului. „Avem a opta zi când numărul de cazuri noi atestate este sub antirecordul de sâmbătă (sâmbăta trecută - n.r.), avem 102 cazuri, o perioadă destul de suficientă pentru a avea această speranță și a face aceste concluzii”, a declarat premierul.

MAJORITATEA PARLAMENTARĂ Fosta ministră a Sănătății, deputata PDM Ruxanda Glavan, consideră că de când a început lupta cu pandemia, „se calcă de pe-o greblă pe alta” la capitolul gestionarea resurselor umane. Ea se desolidarizează de hotărârile Guvernului la acest capitol, precum și de acuzațiile aduse medicilor că se infectează cu coronavirus din neglijență și nepricepere”. Deputata solicită Comisiei pentru Situații Excepționale să își revizuiască decizia privind achitarea indemnizațiilor unice doar pentru 29 de angajați infectați cu COVID-
19. Liderul acestui partid, Pavel Filip, a continuat subiectul spunând că în ultimele zile s-au luat decizii greșite, iar formațiunea pe care o conduce „nu va face figurație în acest parteneriat” și „își va asuma doar deciziile care au fost consultate în prealabil cu noi”.

OPOZIȚIA PARLAMENTARĂ Într-un comunicat al Platformei DA, deputatul Igor Munteanu declară că . „Republica Moldova a primit de la UE de două ori mai puțini bani decât Ucraina și Georgia și sub ajutorul acordat Armeniei. Și acest răspuns este o notă proastă pusă Guvernului Chicu, care demonstrează un stil incalificabil atunci când, în loc de a căuta decizii optime și adecvate la extinderea dramatică a infecției în rândul medicilor și personalului sanitar (30%), preferă să se lupte cu presa care-l critică, cu pacienții spitalizați și opoziția parlamentară, care a disputat la Curtea Constituțională subiectul neconstituționalității legii adoptate prin asumare de răspundere. Nu lupți cu opoziția dacă ești premierul unui Guvern învestit de Parlament, lupți cu pandemia!”, conchide parlamentarul.

După ce vineri, grupul parlamentar „Pro Moldova” a cerut Procuraturii Generale tragerea la răspunderea contravențională a președintelui Igor Dodon pentru imixtiunea în activitatea Curții Constituționale, deputatul PAS Sergiu Litvinenco solicită președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, să sesizeze CC în vederea pornirii urmăririi disciplinare în raport cu judecătorul Vladimir Țurcanu. Asta în condițiile în care, acesta i-ar fi dezvăluit șefului statului cum a votat fiecare membru al CC în cazul suspendării legii pe care Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului.


SECTORUL PARTICIPATIV Expertul economic Veaceslav Ioniță crede că Guvernul nu va putea ajuta businessul mic și mijlociu, după ce Curtea Constituțională a suspendat Legea privind măsurile instituite în perioada de urgenţă, ca urmare a pandemiei COVID-19. Dar chiar dacă acest lucru nu s-ar fi întâmplat, autoritățile nu ar fi reușit să-și îndeplinească promisiunea față de mediul de afaceri, din cauza insuficienței surselor financiare. ”Unica masură fezabilă este susținerea șomerilor. Aici există o politică clară. Oficiul Forței de Muncă are specialiști bine pregătiți, care știu câți șomeri avem și cu cât va crește numărul acestora”, a opinat Veaceslav Ioniță.

REGIUNEA TRANSNISTREANĂ Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski i-a felicitat sâmbătă pe veteranii Marelui război pentru apărarea patriei, oamenii muncii din spatele frontului și locuitorii raionului Slobozia cu ocazia Zilei eliberării Sloboziei de „cotropitorii româno-germani”. Alt mesaj este adresat cu același prilej satelor Novokomisarovka și Doibani. Duminică, el a adresat felicitări de „aniversare a eliberării” orașelor Tiraspol, Dubăsari, Grigoriopol. De asemenea, populația a fost felicitată cu ocazia Zilei cosmonauticii sovietice.

SUBIECTE DE URMĂRIT

Eficiența măsurilor întreprinse de autorități pentru oprirea pandemiei în condițiile de maximă importanță a acestor măsuri;

Reacția guvernanților la criticile venite din partea actorilor politici și sectorului participativ;

Eficiența comunicării autorităților cu contribuabilii în scopul unificării eforturilor pentru un rezultat apreciat de părțile implicate,


Iurie Vition, IPN
---


Acest produs media este realizat cu sprijinul Fundației Soros-Moldova (FSM). Punctul de vedere al autorului materialului nu coincide neapărat cu opinia Fundației. Autorul este responsabil pentru corectitudinea celor expuse".