logo

Revenit în țară, un bărbat apreciază că sistemul judecătoresc a devenit unul de buzunar


https://www.ipn.md/ro/revenit-in-tara-un-barbat-apreciaza-ca-sistemul-judecatoresc-7967_1100270.html

Dumitru Pogorea, revenit în țară după 30 de ani de aflare în Federația Rusă, apreciază că sistemul judecătoresc a devenit unul de buzunar. Într-o conferință de presă la IPN, bărbatul a sugerat să fie lichidat Consiliul Superior al Magistraturii. Judecătorii să fie numiți de comisia de profil a Parlamentului, iar președintele țării să-i confirme în funcție. La fel, sugerează reducerea numărului de judecători la Curtea Supremă de Justiție.

Dumitru Pogorea consideră că procurorul general trebuie ales prin vot direct, ca și președintele țării, dar nu pentru patru ani, ci pentru șase. Acesta să poată fi demis de Parlament cu cel puțin 51 de voturi. Procurorii raionali să fie aleși ca deputații pe circumscripții, confirmați de președinte sau să fie propuși de Comisia juridică din Parlament și conformați de președinte.

În altă ordine de idei, Dumitru Pogorea s-a referit la retribuția muncii și la garanțiile sociale, menționând că majoritatea pensiilor sunt foarte mici. În opinia sa, ar fi bine ca fiecare om încadrat în câmpul muncii să aibă un card pe care să vadă ce pensie a acumulat până la momentul de față.

De asemenea, autoritățile ar trebui să se implice pentru a oferi populației acces la credite preferențiale în diferite domenii. În ceea ce privește activitatea în muncă, se cere un control mai riguros al timpului de muncă și de pauză conform prevederilor din Codul Muncii.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.