logo

Revelionul moldovenilor în Franţa - accentul se pune pe ambianţă, nu pe mâncare


https://www.ipn.md/ro/revelionul-moldovenilor-in-franta-accentul-se-pune-pe-ambianta-nu-7967_1024620.html

Moldovenii care locuiesc în Franţa sărbătoresc diferit Revelionul. Unii se adună în sânul familiei, alţii se întâlnesc cu prietenii. În ultimii ani comunitatea moldovenească din Bordeaux se adună la sărbătorile de iarnă la masă şi la hore în cadrul unor serate, a povestit pentru IPN tânăra moldoveancă Rodica Ninicu, care va sărbători al patrulea Revelion în Franţa.

1 ianuarie nu a fost mereu prima zi din an în Franţa, în secolele VI-VII noul an se celebra pe 1 martie, în decursul anilor această dată a fost schimbată de nenumărate ori, ca mai apoi începutul noului an să fie sărbătorit pe 1 ianuarie. „În ceea ce priveşte tradiţiile, Revelionul este o sărbătoare mai mult între prieteni, cu multă gălăgie şi voie bună, sărbătoarea de familie rămâne a fi Crăciunul”, a povestit Rodica.

Tânăra a spus că în cei patru ani de când se află în Franţa, a sărbătorit Revelionul şi cu moldoveni, şi cu francezi. „Nu ştiu dacă pot să vorbesc despre o diferenţă mare pentru că o sărbătoare totuşi depinde mult de oamenii pe care îi ai alături, cert este faptul că bucatele nu sunt gătite să ajungă pentru o săptămână înainte. Accentul este pus pe ambianţă, nu pe mâncare”, a accentuat Rodica.

Francezii, la fel ca şi moldovenii, îşi pun dorinţe în noaptea de Revelion. „Unii se sărută sub o crenguţă de vâsc la miezul nopţii, iar după ciocnirea paharelor îşi sună apropiaţii pentru a le ura toate bune în noul an. Mai există şi ritualuri care se schimbă de la o regiune la alta”, a menţionat tânăra.

De pe masa de sărbătoare nu lipsesc tradiţionalele bucate. „De pe masa de sărbătoare la francezi nu pot lipsi tradiţionalele stridii, sau „les huîtres”,  şi „fois gras” (ficat de raţă). Locuind aproape de Oceanul Atlantic, fructele de mare rămân a fi bucate importante pentru seara dintre ani. Anul trecut am avut pe masa de sărbătoare racleta (raclette), un tip de mâncare care are la bază brânza Raclette care se încălzeşte pe un aparat special după care se toarnă peste cartofi fierţi şi se mănâncă acompaniaţi de salam şi castraveţi muraţi”, şi-a împărtăşit experienţa Rodica.

Rodica Ninicu le-a urat moldovenilor de pretutindeni un an plin cu belşug. „Fiecare nouă zi să fie mai frumoasă ca cea de ieri, oriunde v-aţi afla să nu uitaţi calea spre „acasă”, şi indiferent cât de bine v-ar fi acolo unde sunteţi, „acasă” să rămână a fi Moldova. Şi fie ca „acasă” să prospere! La mulţi ani, dragilor!”, a încheiat moldoveanca.