logo

Reuniunea Teatrelor Naționale Românești revine la Chișinău cu o nouă ediție


https://www.ipn.md/ro/reuniunea-teatrelor-nationale-romanesti-revine-la-chisinau-cu-o-7967_1099207.html

Reuniunea Teatrelor Naționale Românești revine la Chișinău cu a-VIII-a ediție, cu genericul: „Atât de aproape”.  Pentru prima dată, în acest an reuniunea  va fi precedată de un showcase care va începe pe data 8 septembrie cu spectacolul „Romeo și Julieta”, producție  a Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Timp de o săptămână se va desfășura o prezentare a unui portofoliu de 11 spectacole din repertoriul curent al Teatrului Național pentru curatori de festivaluri teatrale internaționale, pentru critici, jurnaliști și specialiști în domeniul artelor spectacolelor, transmite IPN.

Începând cu săptămâna viitoare, Reuniunea Teatrelor Naționale Românești va aduce un program extins de manifestări culturale: spectacole care au fascinat lumea teatrală din România, cu distribuții fabuloase și scenografii impresionante, expoziții de carte și conferințe despre arta teatrală, audiții în premieră a spectacolelor radiofonice, program de teatru în aer liber, în total 11 spectacole ale Teatrului Național „Mihai Eminescu” și alte 38 de evenimente.

Regalul teatral al celor opt teatre din România incluse în program va începe cu spectacolul ce deține premiul național UNITER pentru Cel mai bun spectacol al anului 2022 – „SEASIDE STORIES”, o producție a Teatrului de Stat Constanța. Teatrele Naționale din România vor veni cu 14 spectacole ce vor fi prezentate pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Alături de acestea programul conține cele mai interesante producții ale teatrelor din Republica Moldova, precum Teatrul Național „Eugene Ionesco”, Teatrul Național Satiricus Ion Luca Caragiale, Teatrul Republican „Luceafărul”.

Secțiunea Teatrului Radiofonic propune șapte spectacole, producții ale Teatrului Național Radiofonic din București – Radio România. Două din aceste spectacole sunt coproducții, în care actorii TNME joacă alături de artiștii de la teatrele din România. Unul dintre spectacole este realizat după romanul lui Dumitru Moruzi, care cu 100 de ani în urmă scria despre pericolele proliferării gândirii imperiale ruse, iar una dintre producții pentru al doilea an consecutiv este realizată după romanele Tatianei Țâbuleac, scriitoare din Republica Moldova.

Și în acest an în programul se regăsește un invitat de onoare ucrainean – Teatrul Național „Ivan Franko” din Kiev care va prezenta spectacolul „Vrăjitoarea Din Konotop”, pe 21 septembrie. Pentru prima dată a fost inclus genul de teatru stradal, în aer liber, cu reprezentații de spectacole nonverbale, care vor fi prezentate în scuarul Teatrului Național „Mihai Eminescu” în lansarea și la închiderea festivalului, precum și în zilele de 16, 23 septembrie.

Pentru al treilea an consecutiv, Reuniunea Teatrelor Naționale Românești la Chișinău se bucură de privilegiul Înaltului Patronaj Prezidențial, acordat de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și de președintele României, Klaus Iohannis. Festivalul este organizat cu sprijinul Ministerului Culturii al Republicii Moldova și Ministerului Culturii al României, al Institutului Cultural Român și al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău.