Evaluarea ajustării cadrului legislativ la standardele europene şi a măsurilor pentru reglementarea diferendului transnistrean au constituit tema principală a agendei celei de a 27-a reuniuni a Consiliului Consultativ al Misiunii EUBAM, care şi-a desfășurat lucrările luni, 21 noiembrie, la Chişinău, transmite IPN.
Participanţii la Reuniunea EUBAM au pus în discuţie şi continuitatea reformelor după sfârșitul mandatului actual al EUBAM, care expiră la 30 noiembrie 2017.
Președintele Consiliului Consultativ al EUBAM și ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, s-a expus asupra continuităţii procesului de consultări cu privire la viitorul EUBAM, lansat în cadrul şedinţei anterioare a Consiliului Consultativ, care a avut loc la Odesa: „Luînd în consideraţie contextul geopolitic actual, provocările legate de gestionarea frontierelor și cooperării vamale, precum și situația în materie de securitate, a existat un consens general cu privire la necesitatea menținerii prezenței UE la frontierele acestei regiuni”.
Thomas Frellesen, şeful adjunct al Delegației Uniunii Europene în Ucraina, a remarcat beneficiile pe care le-a avut Ucraina în cadrul proiectului EUBAM: „În afară de asistența tehnică furnizată prin intermediul Misiunii EUBAM, Uniunea Europeană în Ucraina a lansat în acest an două proiecte de Twinning privind Managementul integrat al frontierelor cu Serviciul Fiscal de Stat și Serviciul de Stat Grăniceri. Această asistență permite EUBAM să se concentreze mai mult asupra mandatului său de bază care ține de Transnistria – o provocare extremă atipică la frontiera unde expertiza EUBAM este unică.”
Șeful Misiunii EUBAM, Andrew Tesoriere, a declarat că anul 2016 s-a remarcat prin mai multe proiecte comune pentru Moldova şi Ucraina, care vor îmbunătăți securitatea frontierei lor comune și vor facilita comerțul și turismul. „Evaluarea procedurilor de gestionare a frontierelor și cooperării vamale efectuate de Misiune în acest an a scos în evidență realizările partenerilor noștri și a ajutat la clarificarea provocărilor care urmează să fie abordate. În timp ce Misiunea va intra in cel de-al doilea an al mandatului său actual, aștept cu nerăbdare susținerea EUBAM pentru reformele actuale ale partenerilor noștri din Republica Moldova și Ucraina”, a precizat Andrew Tesoriere.
Daniela Morari, viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, a apreciat rolul EUBAM pentru Republica Moldova. „Misiunea EUBAM a reuşit să contribuie semnificativ la consolidarea capacităţilor instituţionale ale serviciilor vamale şi poliţiei de frontieră ale Republicii Moldova şi Ucrainei – capacităţi, care permit realizarea reformelor şi punerea în aplicare a angajamentelor asumate în cadrul Acordurilor de Asociere, inclusiv a componentei privind Zona de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător. În acest context, îmi exprim satisfacţia pentru disponibilitatea manifestată de partenerii europeni de a continua să susţină activităţile EUBAM şi după noiembrie 2017, adică după încheierea actualului mandat al EUBAM. Consolidarea securităţii regionale prin contribuția activă la soluţionarea conflictului din Transnistria, organizarea eficientă a managementului integrat la frontiera moldo-ucraineană şi combaterea contrabandei şi infracţionalităţii transfrontaliere rămân a fi o prioritate”, a declarat Morari.
Serhii Saienko, director general-adjunct al Direcției Generale pentru Uniunea Europeană din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, s-a pronunţat pentru menţinerea prezenţei Uniunii Europene la frontiera moldo-ucraineană. „Prin implicarea activă a UE în cadrul cursului strategic de integrare europeană a Ucrainei, serviciile vamale și de frontieră au fost reformate în mod eficient și capacitățile agențiilor de aplicare a legii și a organismelor de reglementare din Ucraina și Republica Moldova au fost consolidate, ceea ce a jucat un rol pozitiv în regiune”, a argumentat Saenko.
Ședința Consiliului Consultativ a reunit reprezentanți ai ministerelor de externe, serviciilor de frontieră și agențiilor de aplicare a legii din Republica Moldova și Ucraina, Delegațiile Uniunii Europene în Republica Moldova și Ucraina, Serviciul European de Acțiune Externă, Organizația Internațională pentru Migrație, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa și PNUD. Următoarea ședință va avea loc la Odesa în luna mai, 2017.