Retrospectiva ştirilor Agenţiei de Presă Info-Prim Neo privind defrişările masive de plopi canadieni în Chişinău
https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-stirilor-agentiei-de-presa-info-prim-neo-privind-defrisarile-masiv-7967_960894.html
[04.02.06 Circa 90 de plopi vor fi tăiaţi pe parcursul zilei de sâmbătă de pe strada Pan Halippa din capitală]
Circa 90 de plopi vor fi tăiaţi pe parcursul zilei de sâmbătă, 10 februarie, de pe str. Pan Halippa de către angajaţii Asociaţiei de Gospodărire a Spaţiilor Verzi (AGSV). Şeful adjunct al Asociaţiei, Eliferie Haruţa, a comunicat pentru agenţie că decizia despre defrişarea plopilor şi plantarea altor copaci în locul lor aparţine Primăriei capitalei. Sursa citată spune că tăierea plopilor se face în contextul reparaţiei Memorialului Gloriei Ostăşeşti.
[21.02.06 Circa 10 mii de plopi din capitală vor fi tăiaţi]
Circa 10 mii de plopi din capitală vor fi tăiaţi şi înlocuiţi cu alte specii de copaci. Acest lucru a fost cerut AGSV de primarul interimar Vaile Ursu, care susţine că din cauza pufului acestora este imposibil, vara, de respirat. Luni, 19 februarie, a fost semnată o dispoziţie în acest sens.
Solicitat de Info-Prim Neo, Eliferie Haruţa a declarat că 9500 de plopi trebuie tăiaţi, fiindcă durata vieţii lor este maximală pentru această specie - 40-50 de ani. Pentru evaluarea stării acestor copaci, care s-ar putea prăbuşi la un vânt mai puternic va fi creată o comisie din specialişti ai Asociaţiei, Ministerului Ecologiei şi Resurselor Naturale (MERN), Mişcării Ecologiste din Chişinău (MEM), Grădinii Botanice, Centrului municipal de Medicină Preventivă şi a Direcţiei municipale social-ecologice.
[16.03.06 Serafim Urecheanu: tăierea masivă a plopilor este o crimă împotriva chişinăuienilor şi generaţiilor viitoare]
Ex-primarul general al capitalei Serafim Urecheanu califică drept o crimă împotriva locuitorilor capitalei şi generaţiilor viitoare tăierea masivă a plopilor. Într-un interviu acordat AP Info-Prim Neo, fostul edil al capitalei a declarat că “ideile aberante ale lui Ursu vor transforma oraşul într-un pustiu”. Potrivit sursei citate, noile specii plantate vor face umbră şi vor curăţa aerul doar după mulţi ani. Urecheanu afirmă că primarul interimar induce în eroare orăşenii când vorbeşte de existenţa în Chişinău a circa 10 mii de plopi, în realitate numărul acestora fiind de 30 de mii. “Aceşti arbori urmează a fi tăiaţi de Ursu din porunca conducerii de vârf, fără a se lua în calcul că generaţii de chişinăuieni şi-au pus sufletul pentru a transforma capitala într-un oraş verde”, spune Urecheanu.
[21.03.06 Pe parcursul săptămânii trecute în capitală au fost distruşi 152 de plopi]
Angajaţii AGSV din capitală au tăiat pe parcursul săptămânii trecute 152 de plopi. Şeful Asociaţiei, Grigore Taban, a declarat, în şedinţa operativă de la Primărie, că tăierile se fac conform planului coordonat cu MERN şi cu Inspectoratul Ecologic de Stat. Astfel, până la sfârşitul anului curent vor fi tăiaţi toţi plopii de gen feminin, care, la înflorire, fac puf.
Primarul interimar Vasile Ursu a declarat că tăierile au început de la copacii bătrâni, urmând ca imediat în locul arborilor defrişaţi să fie sădite alte specii de copaci. Ursu a dat asigurări că plopii piramidali nu vor fi atinşi. Potrivit lui, anul curent, vor fi defrişaţi 15 % din plopii care produc puf. În sectorul Râşcani vor fi defrişaţi 2604 de plopi, la Botanica - 2911, la Buiucani – 1282, în sectorul Centru – 1114, la Ciocana – 411 plopi.
[27.03.06 Organizaţiile de mediu din capitală vor sesiza Procuratura despre defrişările masive ale plopilor]
ONG de mediu din capitală vor sesiza Procuratura despre defrişările masive ale plopilor, operate de Primărie. Ecologiştii vor chema populaţia să boicoteze campania de înverzire „Un arbore pentru dăinuirea noastră”, iniţiată de ei acum câţiva ani.
Preşedintele OTC MEM Vladimir Garaba susţine că tăierile masive de plopi sunt ilicite, operate doar în baza unui grafic de tăieri şi nu a unui Program care se întocmeşte în baza analizei situaţiei, prognozelor privind impactul provocat de defrişare, a unui plan de pregătire a materialului săditor etc.
[29.03.06 Primăria a renunţat la tăierea plopilor de pe arterele din Chişinău]
Primăria a renunţat la tăierea plopilor de pe arterele din Chişinău, după ce ecologiştii au reclamat ilegalitatea deciziei de defrişare doar în baza unui grafic semnat de MERN. Preşedintele OTC MEM, Vladimir Garaba, a declarat pentru Info-Prim Neo că în conformitate cu legislaţia, arborii pot fi defrişaţi numai după ce specialiştii apreciază starea lor, întocmesc acte de defrişare care sunt semnate de ecologişti şi de MERN. În caz contrar, orice defrişare este ilegală şi abuzivă.
[30.03.06 Primarul interimar al capitalei insistă asupra tăierii a circa 9 mii de plopi de gen feminin]
Primarul interimar al capitalei, Vasile Ursu, insistă asupra tăierii circa 9 mii de plopi de gen feminin din cauza pufului pe care aceştia îl produc şi riscului de prăbuşire în cazul unui vânt puternic. Lucrările de defrişare a plopilor vor costa în jur de 3 mil. de lei. Într-o conferinţă de presă Ursu a declarat că a venit timpul să se facă ordine în spaţiile verzi ale capitalei, care de ani de zile au fost ignorate. Mai mult, primarul interimar a declarat că majoritatea plopilor din capitală sunt avariaţi.
[05.04.06 Un parlamentar a cerut sprijinul presei să oprească defrişările plopilor]
Un parlamentar a cerut sprijinul presei pentru a sensibiliza societatea civilă şi a stopa debandada de tăiere a plopilor din Chişinău. Deputatul AMN Anatol Ţăranu a solicitat jurnaliştilor, în cadrul unei conferinţe de presă, să sensibilizeze societatea civilă pentru a stopa „nebunia” ce se produce în capitală la capitolul defrişării plopilor canadieni. Ţăranu a spus că în loc să taie plopii, care sunt plămânii oraşului, Primăria trebuia să-i prelucreze, în perioada apariţiei pufului, cu o soluţie specială, adusă de la Lion, Franţa, unde majoritatea copacilor sunt plopi canadieni. Soluţia se aplică o singură dată şi plopii nu mai fac puf, a mai spus deputatul.
În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, preşedintele AMN Serafim Urecheanu a afirmat că decizia de a defrişa plopii nu aparţine primarului interimar Vasile Ursu, nici Consiliului municipal Chişinău, ci conducerii de vârf a ţării, care a preluat dirijarea capitalei. Potrivit lui Urecheanu, consecinţele tăierii plopilor vor putea fi reparată doar după 30-40 de ani.
[18.08.06 Societatea civilă se pronunţă contra defrişării plopilor]
Organizaţiile neguvernamentale de mediu vor acţiona în instanţele judiciare şi vor apela la susţinerea instituţiilor internaţionale acreditate în R. Moldova şi la cele de peste hotare, inclusiv Consiliul Europei, în cazul în care va continua defrişarea plopilor din capitală. 9 organizaţii de mediu au semnat o declaraţie comună, în acest sens.