logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 9-12 februarie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-9-12-februarie-cele-mai-importante-stiri-din-fluxul-ipn-7966_1018370.html

● LUNI, 9 februarie

Amendă de aproape 5 milioane de lei aplicată unui lanţ de magazine


Conducerea companiei „47-th Parallel”, care gestionează reţeaua de magazine Nr.1, a fost amendată cu aproape  5 milioane de lei pentru că a refuzat o inspecţie inopinată dispusă de către Consiliului Concurenţei. Şefa Direcţiei politici şi relaţii cu publicul al instituţiei, Veronica Cojocaru, a declarat că dosarul în care este vizată compania este în proces de derulare şi nu pot fi oferite detalii pentru a nu prejudicia investigaţia. Plenul Consiliului Concurenţei a constatat încălcarea Legii Concurenţei prin refuzul  inspecţiei inopinate şi prin prezentarea incompletă a documentelor aflate în raport cu scopul şi obiectul investigaţiei. Ca urmare, a fost aplicată o amendă, care urmează să fie achitată în bugetul de stat până la data de 6 mai.

Pâinea s-a scumpit la Orhei. Ministrul agriculturii se aşteaptă şi la alte majorări

Un producător din Orhei a scumpit pâinea cu 10%. Ministrul în exerciţiu al agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, spune că în perioada următoare ne putem aştepta şi alţi producători să majoreze preţurile. Directorul întreprinderii din Orhei, Ion Brodeţchi, a spus că a fost nevoit să scumpească pâinea de la 3 la 3,20 lei pentru că s-a majorat preţul grâului, de la 2,70-2,80 lei în decembrie, la 3 lei în februarie. Potrivit ministrului Vasile Bumacov, şi alţi producători ar putea recurge la scumpiri, asupra situaţiei influenţând devalorizarea leului. „Nu trebuie să ne facem că plouă. Vedem ce se întâmplă. Am vorbit cu producătorii şi am spus că în primăvară va fi foarte complicat, deoarece ei cumpără chimicale, totul se importă în valută. Cum aş putea declara că nu se va mări preţul la grâu? Ce pot să facă oamenii atunci când trebuie să întoarcă creditele, să înceapă campania de primăvară”, a comentat ministrul.

Serviciului Vamal raportează o creştere a numărului declaraţiilor de export perfectate electronic

În prima lună a anului curent, din totalul declaraţiilor vamale de export, 43% au fost perfectate electronic, prin serviciul E-customs. Anul trecut în aceeaşi perioadă, erau înregistrate doar câteva zeci de declaraţii electronice, raportează Serviciul Vamal. Odată cu eliminarea documentelor pe suport de hârtie şi trecerea la procesarea electronică a tranzacţiilor de export, Serviciul Vamal a oferit posibilitatea producătorilor de a deveni mai competitivi pe piaţa străină, minimizând timpul de vămuire şi reducându-le considerabil costurile aferente exportului produselor autohtone, se menţionează într-un comunicat de presă remis de instituţie.

 Activele oficiale de rezervă ale Băncii Naţionale sunt în scădere

Activele oficiale de rezervă ale Băncii Naţionale au constituit la 31 ianuarie anul curent 1,958.02 milioane dolari, în descreştere cu 0,198.61 milioane dolari în comparaţie cu 31 decembrie 2014, când acestea erau de 2,156.63 milioane de dolari, anunţă un comunicat de presă al Băncii Naţionale. Micşorarea activelor oficiale de rezervă a fost condiţionată de intervenţiile pe piaţa valutară internă sub formă de vânzări de valută – 0,114.39 milioane de dolari şi deprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul – 0,59.82 milioane de dolari.

● MARŢI, 10 februarie

Moldova va achita cu 20% mai puţin pentru gazele importate din Rusia


În primul trimestru al anului curent, Moldova va achita cu 20% mai puţin pentru gazele naturale importate din Federaţia Rusă. Potrivit viceministrului Valeriu Triboi, concernul rus Gazprom a informat SA Moldovagaz că, în conformitate cu clauzele stabilite în acordul bilateral, pentru trimestrul I al anului 2015 preţul gazului livrat către Republica Moldova va fi de 311 dolari SUA pentru 1000 de metri cubi. Acest preţ este cu 20% mai mic faţă de cel din trimestrul al IV-lea al anului trecut, când pentru o mie de metri cubi se achitau 376 de dolari.


84 de mii de tone de mere moldoveneşti au fost vândute pe pieţe noi

De la o simplă încercare de a găsi noi pieţe de desfacere, producătorii moldoveni au exportat în ultimele şase luni ale anului trecut 84 de mii de tone de mere pe pieţe noi. Şeful Direcţiei protecţie şi sănătatea plantelor a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Alexandru Ciobanu, a declarat că cele mai mari cantităţi de mere moldoveneşti au fost exportate în Emiratele Arabe Unite, Egipt, Iordania, Irak, Libia şi Siria. „Este devreme să comparăm piaţa nouă cu cea a Rusiei, este nevoie ca produsul nostru să fie apreciat, însă la nivelul calităţilor gustative merele noastre le depăşesc cu mult pe cele poloneze şi a altor state. Aceasta a fost o primă încercare. Merele moldoveneşti se bucură de apreciere. Spre exemplu, volumul de mere exportate în Kazahstan a crescut în acest an de 8 ori”, a declarat Alexandru Ciobanu.

ANRE face precizări privind preţurile la gaze pentru consumatorii finali

Odată cu anunţul Ministerului Economiei că Republica Moldova va achita cu 20% mai puţin pentru gazele importate din Rusia, furnizorii urmează să facă calculele cu noile preţuri şi să remită către ANRE o notificare argumentată. După examinarea notificării, agenţia va decide dacă există temei de a micşora sau nu tarifele pentru consumatorii finali. Directorul general al ANRE, Sergiu Ciobanu, a declarat că, deocamdată, la agenţie nu a fost prezentat noul contract, dar operatorii sunt obligaţi să informeze ANRE şi să remită copia contractului, iar ulterior urmează ca agenţia să se pronunţe.

MIERCURI, 11 februarie

ANB îngrijorată de tergiversarea procesului de formare a organelor puterii de stat


Platforma „Agenda Naţională de Business” din Moldova (IDIS/ANB), care cuprinde peste 30 de asociaţii de business şi camere de comerţ,  îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu tergiversarea procesului de formare a organelor puterii de stat şi implementării reformelor necesare. „În condiţiile actuale de instabilitate şi incertitudine politică, de aservire a instituţiilor de stat, dar şi în lipsa unui buget de stat aprobat, s-a deteriorat semnificativ calitatea mediului de afaceri. Organele puterii de stat „se joacă” cu regulile, dar nu „joacă” conform regulilor. S-au complicat relaţiile dintre comunitatea de afaceri şi structurile puterii de stat. Au sporit riscurile legate de decalajul dintre declaraţii şi procesul politic real în interesul grupurilor oligarhice. Au crescut, de asemenea, riscurile de abatere de la normele etice general acceptate ale conduitei de afaceri”, se menţionează în declaraţie.

A fost modificată data de prezentare a declaraţiilor pe venit

Contribuabilii au la dispoziţie 42 de zile să prezinte declaraţiile şi să achite impozitul pe venit pentru anul 2014. Din acest an, data limită de prezentare este 25 martie şi nu 30 martie cum era anterior. Şeful serviciului de presă al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Eduard Balan, a declarat că termenul a fost modificat cu scopul de a optimiza procesul de depunere a declaraţiilor şi procesarea datelor. Dreptul de a prezenta declaraţia cu privire la impozitul pe venit îl au toţi contribuabilii. Obligaţi să o facă sunt persoanele fizice care obţin venit impozabil din alte surse decât salariul; persoanele care obţin venit impozabil din salariu de la mai multe locuri de muncă; persoanele care obţin venit impozabil atât sub formă de salariu, dar şi din alte surse în sumă de peste 27852 lei pe an.

● JOI, 12 februarie

Cinci raioane vor primi bani de la UE pentru proiecte de eficienţă energetică


Raioanele Ocniţa, Soroca, Orheni, Ungheni şi Cantemir, semnatare ale Convenţiei primarilor, vor primi finanţare din partea Uniunii Europene pentru implementarea proiectelor de eficienţă energetică. Granturile oferite în cadrul programului SuDEP (Investiţii în eficienţa energetică şi dezvoltarea energiei regenerabile în localităţi) vor asigura cu energie regenerabilă oraşul Ungheni, vor spori eficienţa energetică a mai multor clădiri publice şi locative din oraşul Orhei şi vor permite modernizarea şi instalarea corpurilor de iluminat stradale energic eficiente în Ocniţa, Soroca şi Cantemir. Viceministrul în exerciţiu al economiei, Valeriu Triboi, a declarat, într-o conferinţă de presă cu ocazia lansării proiectului, că în sectorul energetic din Republica Moldova există mai multe probleme sistemice. „Avem un consum mare de energie în economie şi gospodăriile casnice, ca rezultat intensitatea energetică este de 3 ori mai înaltă comparativ cu media din ţările UE, tehnologiile şi utilajele moral şi tehnic uzate, construcţiile industriale şi de locuit sunt sub nivelul critic din punct de vedere al performanţei energetice, lipsa cunoştinţelor şi capacităţilor în domeniul eficienţei energetice –  toate acestea sunt problemele cu care ne confruntăm, dar pe care dorim să le rezolvăm cu susţinerea partenerilor de dezvoltare”, a declarat Valeriu Triboi.