RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 8 februarie – 12 februarie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”
https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-8-februarie-12-februarie-cele-mai-importante-stiri-7966_988350.html
[● MARŢI, 8 februarie]
[Reparaţia M2 în cadrul Programului Compact va începe în 2012 ]
Corporaţia Provocările Mileniului va acorda Republicii Moldova 130 de milioane de dolari pentru proiectul de reabilitarea drumurilor în cadrul Programului Compact. Acordul, semnat marţi, se referă la reabilitarea a 93 km de drum pe traseul naţional M2, începând de lângă Sărăteni şi până la intersecţia Drochia. Potrivit datelor ministerului, în Republica Moldova 10 mii km de drum are nevoie de reparaţii. Lucrările sunt estimate la 4 miliarde de euro. Moldova a semnat proiecte de reabilitare a drumurilor cu Banca Mondială, BERD, BEI şi Comisia Europeană. Rapoartele de monitorizare şi evaluare a lucrărilor vor fi făcute publice la fiecare 6 luni. În premieră în cadrul acestui proiect banii pentru executarea lucrărilor vor fi transferate de Corporaţia Provocările Mileniului direct pe contul companiilor care le execută. Vor fi antrenate şi firme autohtone, la prima etapă în calitate de subcontractori, iar mai târziu, formând consorţiumuri cu alte companii străine, şi în calitate de contractori.
[ANPC scoate concurenţa petrolieră pe panou]
Concurenţa petrolieră din Republica Moldova trebuie scoasă pe panou. Este declaraţia directorului Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Concurenţei (ANPC), Viorica Cărare, care a spus, marţi, la o conferinţă de presă că petroliştii aplică preţuri diferite de cele afişate pe panou, ca rezultat al oferirii unor rabaturi, iar în această situaţie se creează o concurenţă nesănătoasă. ANPC notează că este necesar ca tranzacţiile să fie efectuate la preţurile afişate de staţiile PECO. Reducerile urmează să fie oferite centralizat, în baza bonurilor fiscale aferente tranzacţiilor executate şi fără compensarea ulterioară a TVA. Politica de discount trebuie să fie transparentă şi dependentă de volumele procurate, fiind aplicat un sistem transparent de monitorizare. Directorul ANPC a declarat că o altă barieră care trebuie eliminată este cuantumul capitalului propriu, stabilit de legislaţie în mărime de cel puţin 750 de mii de dolari. De asemenea, este nevoie să fie anulată prevederea legală care obligă importatorii de produse petroliere să deţină în proprietate sau să ia în arendă depozite cu volumul minim 5 mii metri cubi. Directorul ANPC a spus că Guvernul a fost sesizat de nenumărate ori referitor la acestă măsuri şi de această dată va fi sesizat şi Parlamentul.
[Aeroportul Internaţional Chişinău a selectat o firmă de taxi cu care va colabora]
Aeroportul Internaţional Chişinău a selectat transportatorul oficial pentru prestarea serviciilor de taximetrie spre şi de la aeroport. Contractul va fi semnat pentru un an, iar firma va avea dispecerat în incinta terminalului aeroportuar. La licitaţie au participat 4 firme specializate, iar învingătoare a fost desemnată societatea „Tovilad-Com” Sky Taxi. La dispoziţia pasagerilor vor fi puse 15 automobile de model Dacia Logan, înmatriculate în 2010. Anterior administraţia aeroportului a cooperat cu 3 firme de taxi, dar, în urma mai multor plângeri din partea călătorilor, a reziliat contractele cu două din cele trei firme. Contractul a fost prelungit doar cu firma 1470, care a micşorat tarifele pentru călătorii.
[Red Union Fenosa a fost nominalizată la Marca comercială a anului cu „Mercuriul de Aur”]
În cadrul celei de-a 8-a ediţie a concursului „Marca comercială a anului”, Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A. a fost nominalizată în calitate de deţinătoare a Marelui Premiu „Mercuriul de Aur” la categoria Marca comercială „Profi” – cea mai de succes strategie de durată a mărcii comerciale, mai mult de 5 ani pe piaţa Moldovei. Administraţia „Red Union Fenosa” califică acest premiu ca o recunoaştere a eforturilor depuse de întreprinderea prestatoare de servicii publice în domeniul energetic în vederea îmbunătăţirii continue a activităţii sale în beneficiul economiei naţionale şi a cetăţenilor ţării, de asemenea ca o prezenţă distinctă a mărcii pe piaţa autohtonă. La ediţia a 7-a concursului „Marca comercială a anului 2009”, „Red Union Fenosa” a fost nominalizată în calitate de deţinătoare a Marelui Premiu „Mercuriul de Aur” la categoria Marca comercială „Responsabilă Social”. În acest an la concurs au participat 70 de întreprinderi, care au depus în total 86 de proiecte la 7 nominalizări şi 16 categorii.
[● MIERCURI, 9 februarie]
[Structura instituţională existentă împiedică gestionarea resurselor de spectru din Moldova, experţi]
Utilizarea eficientă a spectrului de frecvenţe din Republica Moldova este împiedicată de fragmentarea funcţiilor de gestionare, dar şi de lipsa unei politici clare şi a principiilor menite să ghideze planificarea şi rezolvarea problemelor importante, aferente tranziţiei spre televiziunea digitală. Concluzia aparţine experţilor internaţionali Martin Cave (Marea Britanie) şi Adrian Foster (Canada), consultanţi ai proiectului de asistenţă tehnică „Dezvoltarea reglementării comunicaţiilor”. Raportul de evaluare a aspectelor instituţionale legate de gestionarea spectrului de frecvenţe în Republica Moldova a fost prezentat la un atelier de lucru, desfăşurat de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI). În opinia experţilor Martin Cave şi Adrian Foster, cea mai bună soluţie este de a combina realinierea responsabilităţilor structurilor din domeniu cu aplicarea unui plan de acţiuni privind problemele de politici ale utilizării spectrului de frecvenţe. Proiectul de asistenţă „Dezvoltarea reglementării comunicaţiilor” este finanţat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi implementat de compania Great Village International Consultants (GVIC) din Canada, în consorţiu cu alte patru companii de consultanţă. Proiectul a demarat în octombrie 2009 şi va fi finalizat în octombrie 2011.
[În următorii 2-3 ani Moldova va deveni un şantier de reconstrucţie, ministrul drumurilor]
În 10 ani vor fi reabilitate toate drumurile din Moldova, a declarat presei ministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Anatol Şalaru. Investiţiile anuale necesare se estimează la 400 de milioane de euro.
Anatol Şalaru spune că până acum au fost semnate contracte în valoare de 300 de milioane de euro cu BEI, Comisia Europeană, BM. În următorii 2-3 ani vor fi reabilitate1000 km de drum. „Ţara va deveni un şantier de reconstrucţie”, a subliniat Anatol Şalaru. O contribuţie mai mare la reabilitarea şi întreţinerea drumurilor îi va reveni Fondului Rutier, în urma consolidării capacităţii acestuia, prin majorarea taxelor la folosirea drumurilor. În 2010 Fondului Rutier a crescut de la 241 la aproape 600 de milioane de lei. Lungimea drumurilor în Republica Moldova este de 16800 km, dintre care aproape 10000 km de importanţă naţională.
[● VINERI, 11 februarie]
[Dorin Chirtoacă: În Chişinău nu mai e loc de panouri publicitare]
Autorităţile locale din Chişinău au decis suspendarea amplasării panourilor publicitare în oraş, dar şi inventarierea panourilor existente. Primarul general, Dorin Chirtoacă, spune că municipiul Chişinău este plin de publicitate, iar aceste panouri nu au adus venitul aşteptat de municipalitate. Potrivit primarului, un agent economic investeşte în amplasarea unui panou publicitar 500 de lei pentru un metru pătrat. Venitul anual al municipalităţii de la un panou de 6 metri pătraţi este de 3 mii de lei, pe când câştigul agentului economic se ridică la 80 de mii de lei. Consiliul Municipal Chişinău a decis, totodată, ca taxa pentru publicitate să fie percepută la schimbarea imaginilor pe panourile publicitare, nu pentru o perioada de timp cum se obişnuia până acum.
[Deputaţii au ratificat contractul cu BEI pentru construcţia apeductelor în 6 localităţi]
Parlamentul a ratificat Contractul cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru finanţarea Programului de Dezvoltare a Serviciilor de Aprovizionare cu Apă Potabilă, în şase localităţi ale ţării. Apeductele vor fi construite în Floreşti, Soroca, Hânceşti, Ciadîr-Lunga, Orhei şi Leova. Localităţile învecinate cu cele numite vor fi, de asemenea, incluse în program, în dependenţă de capacitatea investiţională a acestuia şi a capacităţii de rambursare. Valoarea totală a programului este de 30 de milioane de euro, din care 20 de milioane sunt oferite în calitate de grant. Termenul de creditare este de 25 ani, perioada de graţie – 5 ani. Rata dobânzii va fi stabilită separat pentru fiecare tranşă debursată. Comisionul de angajament 0,10 % anual.
[Vlad Filat: Până la roada nouă avem necesarul de zahăr]
Premierul Vlad Filat dă asigurări că volumele de zahăr pe piaţa internă sunt suficiente pentru a asigura consumul necesar până la noua roadă. Prim-ministrul a declarat că problema care a apărut sunt preţurile mai mari la pe pieţele din Ucraina şi România, unde se importă o cantitate destul de mare de zahăr din Moldova. Potrivit lui Vlad Filat, în curând vor fi elaborate unele măsuri compensatorii. Premierul nu a explicat despre ce fel de compensaţii este vorba, menţionând că o decizie se va lua după 16 februarie, când Misiunea Fondului Monetar îşi va sfârşi vizita la Chişinău. Premierul a spus că dacă, totuşi, se va crea un deficit de zahăr, volumele necesare vor fi importate.
[Statul expune la licitaţie bunuri în valoare de aproximativ 1 miliard de lei]
În perioada 22 februarie – 10 martie vor fi expuse la privatizare bunuri ale statului în sumă de aproximativ 1 miliard de lei (935,8 mln lei), a comunicat la o conferinţă de presă directorul Agenţiei Proprietăţii Publice, Tudor Copaci. În perioada 22-25 februarie la Bursa de Valori se vor desfăşura licitaţii cu strigare pentru vânzarea acţiunilor statului în 33 de societăţi pe acţiuni, nesolicitate în cadrul licitaţiilor anterioare, inclusiv în 18 societăţi unde cota statului este mai mare de 51%. Pentru aceeaşi perioadă este anunţat şi concursul comercial de privatizare a 4 întreprinderi de stat complexe patrimoniale unice şi a aeronavei YAK 40. Tudor Copaci a mai spus că la 24 februarie se va desfăşura o licitaţie cu strigare pentru privatizarea a două construcţii nefinalizate – Blocul administrativ al Institutului de Microbiologie şi Virusologie, în complex cu terenul aferent de peste 9 hectare, şi ambulatoriul din satul Codreanca, Străşeni. În aceeaşi zi va avea loc şi o licitaţie „cu reducere” a 10 construcţii nefinalizate amplasate în mediul rural. Acestea au mai fost expuse la licitaţii, dar nu au fost solicitate. Pasul de reducerea va fi de 5%. Licitaţia va putea fi continuată până la reducerea de 50% din preţul de expunerea a bunului.
[● SÂMBĂTĂ, 12 februarie]
[Aeroportul Chişinău începe pregătirea tenderului pentru construcţia parcării multietajate]
Întreprinderea Aeroportul Internaţional Chişinău a încheiat un contract cu o companie de consultanţă. Aceasta o va ajuta să elaboreze documente necesare la anunţarea concursului de selectare a partenerului privat care va construi parcarea multietajată din regiunea aerogării. Documentele pentru tender urmează să fie gata într-o lună-două, după care va fi anunţat concursul. În privinţa altui Parteneriat Public-Private (PPP), care prevede crearea serviciilor de imagistică şi radioterapie la Spitalul Republican, Tudor Copaci a comunicat că IFC (Corporaţia Financiară Internaţională – parte a grupului Băncii Mondiale) a plasat deja pe site avizul privind selectarea partenerului privat.Pe parcursul anului trecut cadrul legal naţional în domeniul PPP a fost ajustat la cel european, iar 5 administraţii publice locale au beneficiat de sprijinul experţilor în vederea identificării şi elaborării proiectelor de PPP. În municipiul Bălţi şi în oraşul Orhei au fost iniţiate proiecte de PPP în domeniul construcţiei unor cartiere de locuit cu obiectivele corespunzătoare de infrastructură. Sunt în proces de lansare şi alte proiecte, iniţiativa venind din sectorul privat. Directorul Agenţiei Proprietate Publică a mai spus că se analizează o iniţiativă de PPP, al cărui obiectiv este crearea Centrului de tehnologii ionizante în Republica Moldova şi a Centrului de tomografie computerizată la Spitalul raional Orhei.
[Vinificatori din peste 20 de ţări expun la Expovin Moldova]
Produsele celor mai importante companii vinicole din Moldova şi alte peste 20 de ţări vor fi expuse la Moldexpo în perioada 12-16 februarie, la cea de-a XX-a ediţie a expoziţiei Expovin Moldova. Programul expoziţiei cuprinde şi evenimente speciale, cum ar fi spectacolele Teatrului Vinului şi Gastronomiei. Companiile vinicole, restaurantele şi vedete ale scenei se vor întrece în pregătirea mâncărurilor exclusive, care vor putea fi degustate de toţi vizitatorii în baza unor invitaţii speciale sau procurând un bilet de intrare de 15 lei. În pavilionul central de la Moldexpo vor expune utilaje şi materiale pentru vinificaţie 50 de companii din 14 ţări. Participă la expoziţie şi compania Amorim din Portugalia, cel mai mare producător de ambalaje (dopuri) pentru toate vinurile. În cadrul expoziţiei vor fi anunţai şi învingătorii Concursului internaţional Chişinău Wines/Spirits contest 2011. Republica Moldova este reprezentată la concurs de 27 de producători.
[Taximetriştii din capitală vor plăti taxe mai mici în bugetul local]
Firmele care prestează servicii de taxi în capitală vor plăti lunar în bugetul local câte 300 de lei. Aceasta după ce taximetriştii au obţinut în instanţă anularea deciziei CMC din aprilie 2010, prin care taxa a fost stabilită în mărime de 500 de lei. Viceprimarul Mihai Furtună a declarat că în perioada de la aprobarea deciziei în cauză şi până acum agenţii economici vizaţi nu au transferat niciun ban. Până acum 4 ani, taximetriştii activau în bază de patentă şi achitau 250 de lei pe lună. După anularea patentei de către Guvern, introducerea taxei lunare în bugetul local a fost stabilită abia în 2010.