logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 8-14 octombrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-8-14-octombrie-cele-mai-importante-stiri-din-7966_1044682.html

● MARȚI, 9 octombrie

Activele oficiale de rezervă sunt în creștere

Activele oficiale de rezervă, la sfârșitul lunii septembrie a anului curent, au constituit peste 3,021 miliarde de dolari, în creștere cu 57,96 milioane de dolari în comparație cu 24 august. Majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de intervențiile pe piața valutară internă sub formă de cumpărări de valută – 52,8 milioane de dolari, dar și de aprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul: 12,09 milioane de dolari. Se menționează și înregistrarea creditelor și a granturilor în favoarea Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova pentru proiecte investiționale – 4,23 milioane de dolari. De asemenea, este vorba despre veniturile de la gestionarea rezervelor valutare: 4,13 milioane de dolari, precum și intrările nete în contul Directoratului Liniei de Credit – 2,21 milioane dolari. Majorarea activelor a fost determinată și de înregistrarea mijloacelor în favoarea Ministerului Finanțelor primite de la Asociația Internațională de Dezvoltare pentru suport bugetar în valoare de 0,11 milioane de dolari și alte intrări nete în valoare de 0,64 milioane de dolari.

● MIERCURI, 10 octombrie

Program de susținere a abilităților antreprenoriale ale tinerilor

„Start pentru Tineri, o afacere durabilă la tine acasă” – este Programul de susținere a abilităților antreprenoriale ale tinerilor pentru anii 2018-2020,  aprobat de Guvern. În cadrul Programului, va fi sporit accesul tinerilor la informațiile privind inițierea și dezvoltarea afacerilor, precum și la instruirea antreprenorială. Va fi acordată asistență pentru stabilirea relațiilor de colaborare cu potențiali parteneri din țară și de peste hotare. Participanții la Program vor beneficia de un Business voucher pentru accesarea serviciilor de instruire și consultanță, în valoare de maximum 10 mii de lei, precum și de o finanțare oferită de stat pentru realizarea proiectului investițional. Această finanțare va reprezenta 80% din suma investiției necesare, dar nu mai mult de 180 de mii de lei per afacere.

Audieri parlamentare privind privatizarea companiei Air Moldova

Situația la Air Moldova a devenit critică în 2012, când compania a înregistrat pierderi de 72 de milioane de lei. Odată cu intrarea pe piață au companiilor low cost, pierderile au crescut – 227 de milioane de lei în anul 2015. Informațiile au fost prezentate, astăzi, în cadrul unor audieri organizate de către Comisia parlamentară economie, buget și finanțe. Vitalie Iurcu, secretar de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii, a declarat că după intrarea pe piață a companiilor low cost, biletele au ajuns să coste în medie 94 de euro în 2017, comparativ cu 130 de euro în 2013. Situația s-a agravat și mai mult din cauza majorării prețurilor la produsele petroliere. Toate acestea au creat un șir de probleme companiei. Pe de altă parte, este vorba și despre o flotă învechită de 20 de ani, cu șase aeronave, dintre care două în proprietate, patru în leasing. Și acestea sunt costuri care se reflectă asupra costului la bilete și generează o gaură în fluxul numerar. Potrivit lui Vitalie Iurcu, învingătorul concursului comercial a prezentat o strategie de dezvoltare a companiei și aceasta prevede atât achitarea datoriilor, cât și majorarea numărului de nave proprii. În anul viitor vor fi procurate două nave.

Trei regulamente pentru achiziții publice prin platforma M-Tender

Guvernul a aprobat trei regulamente privind procedurile de achiziții publice prin  platforma online M-Tender. Regulamentul privind modul de ținere a Registrului de stat al achizițiilor publice stabilește atribuțiile și sarcinile participanților la sistem și modul de desfășurare a tuturor proceselor de achiziții. Se oferă posibilitatea de interacțiune cu alte sisteme informaționale de stat: Registrul de stat al populației, Registrul de stat al unităților de drept și Sistemele informaționale ale Serviciului Fiscal de Stat.

În Moldova va fi implementat un proiect de înregistrare și evaluare funciară

Asociația Internațională pentru Dezvoltare (IDA), care face parte din grupul Băncii Mondiale, va oferi Republicii Moldova 30,1 mln euro în vederea realizării Proiectului de înregistrare şi evaluare funciară. Acordul cu IDA, semnat la 17 septembrie, a fost aprobat de Guvern și urmează să fie înaintat Parlamentului pentru ratificare. Cea mai mare parte din asistența financiară oferită de IDA, 15,3 mln euro, va fi utilizată pentru înregistrarea primară a bunurilor imobile. Alte 5 mln euro vor fi cheltuiți pentru evaluarea bunurilor imobile. Sistemul de administrare funciară va beneficia de o finanțare de 7,8 mln pentru consolidarea capacităților sale. Alte mijloace vor fi utilizate pentru consolidarea capacității și a managementului de proiect.

Va fi creat Colegiul Medicilor Veterinari

O inițiativă legislativă care prevede crearea Colegiului Medicilor Veterinari a fost dezbătură, astăzi, de către Comisia agricultură și industrie alimentară a Parlamentului și va fi propusă spre votare în plenul legislativului. Colegiul va ține sub control aspectele fundamentale ale activităților sanitar-veterinare și va coordona formarea profesională continuă a specialiștilor. Colegiul Medicilor Veterinari va reprezenta o organizație profesională autonomă, apolitică și nonprofit, din care vor face parte, obligatoriu, toți medicii veterinari din Republica Moldova. Veniturile anuale ale acestuia vor fi formate din cotizațiile anuale de membru.

● JOI, 11 octombrie

Japonia este al treilea donator de asistență al Moldovei


Asistența financiară oferită de către Japonia, de la stabilirea relațiilor bilaterale cu Republica Moldova, este estimată la circa 150 de milioane de dolari. Japonia este al treilea donator de asistență al Republicii Moldova, după SUA și Uniunea Europeană. Relațiile bilaterale de colaborare și oportunitățile de intensificare a cooperării în domeniul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului au fost discutate la o întrevedere a ministrului Nicolae Ciubuc cu ambasadorul Masanobu Yoshii.

Cursă aeriană Minsk-Chișinău din 30 octombrie

Din 30 octombrie, va fi lansată o nouă cursă aeriană: Minsk – Chișinău, aceasta va fi operată de compania „Belavia” din Belarus, care a pus deja în vânzare biletele. Aeronavele vor decola din Chișinău spre Minsk în zilele de marți, joi și duminică la ora 14.05 și de la 9.05 – în zilele de luni și vineri. Durata călătoriei este de aproximativ o oră și 30 de minute. Costul anunțat al zborului într-o singură direcție va fi de circa 83 de euro, și circa 153 de euro – dus-întors.

Iarmaroace pentru sprijinirea producătorilor agricoli

Începând cu 13 octombrie, în fiecare sâmbătă din octombrie și noiembrie, de la ora 09:00, producătorii agricoli vor putea să-și vândă produsele agricole cadrul iarmaroacelor organizate în sectoarele capitalei. În sectorul Râșcani, iarmarocul va fi organizat în strada Andrei Doga, în preajma complexului sportiv „Manej”. În sectorul Buicani, producătorii agricoli sunt așteptați pe strada Ioana Radu, 27A, lângă Parcul Dendrariu. Un alt iarmaroc va fi amenajat în cartierul Telecentru, în zona podului.

Pavel Filip: Implementarea Acordului de Asociere cu UE trebuie să fie o prioritate

Premierul Pavel Filip a încurajat instituțiile statului să acorde o atenție maximă realizării angajamentelor asumate în implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova-UE. La ședința Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană, desfășurată miercuri, 10 octombrie, Pavel Filip a declarat că implementarea Acordului este o prioritate și trebuie depuse toate eforturile ca să nu fie acumulate restanțe, „acest lucru fiind o obligațiune guvernamentală esențială”. În cadrul ședinței, au fost trecute în revistă rezultatele primei reuniuni ministeriale în domeniul comerțului. Republica Moldova a exportat cu 33% mai mult în ultimele nouă luni ale anului, comparativ cu Ucraina, care a export cu 10% mai mult, iar Georgia – 5%. Pavel Filip a încurajat valorificarea în continuare a potențialului acestui format prin identificarea domeniilor cheie și de interes pentru extinderea cooperării, se menționează într-un comunicat de presă remis de Guvern.

Proiectul de lege cu privire la publicitate, votat în primă lectură

Parlamentul a votat în primă lectură un proiect de lege care urmează să substituie actuala Legea cu privire la publicitate. Documentul vine să instituie un regim juridic al mesajelor de interes public, cele definite în actuala legislație ca „publicitate socială” și care sunt reglementate contradictoriu. Potrivit proiectului, mesajele de interes public pot avea ca obiect valorile și principiile constituționale, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, modul de viață sănătos. Mesajele de interes public pot avea ca obiect și condițiile de acces și de utilizare a serviciilor publice oferite gratuit de autoritățile publice, protecția mediului, informarea cetățenilor în perioada electorală cu privire la alegeri, protecția socială a populației etc. Mesajele de interes public vor putea fi difuzate atât gratuit, cât și contra plată.

Înțelegere privind modificarea Acordului de grant dintre guvernele Moldovei și Japoniei

Parlamentul a ratificat Înțelegerea, întocmită prin schimb de note, cu privire la modificarea Acordului de grant dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Japoniei privind implementarea Proiectului „Agricultura conservativă – dezvoltarea unui sistem durabil de gestionare a solurilor în Republica Moldova”. Acordul prevede alocarea unei finanțări nerambursabile în valoare de 4,8 milioane de dolari pentru dezvoltarea agriculturii conservative în Republica Moldova, în particular pentru procurarea utilajelor și a echipamentelor agricole. Documentul stabilește mecanismul de distribuire a bunurilor livrate de către partea niponă în procesul de implementare a acordului de grant. Scopul modificărilor este de a deschide un cont la banca convenită între autoritățile vizate ale celor două Guverne pentru depozitarea în moneda națională a Republicii Moldova a veniturilor din vânzările de produse. Veniturile depozitate pe acest cont vor putea fi folosite pentru promovarea dezvoltării economice și sociale în Republica Moldova.

● VINERI, 12 octombrie

APP lansează o nouă rundă de privatizare


În perioada 19-23 noiembrie, pe piața reglementată a Bursei de Valori se va desfășura vânzarea pachetelor de acțiuni ale statului deținute în 16 societăți pe acțiuni, 14 dintre care sunt majoritare. La vânzare sunt scoase acțiunile a 11 întreprinderi de reparație și întreținere a drumurilor, Hotelul Chișinău (60% acțiuni) și alte întreprinderi. Suma raportată la prețul inițial de vânzare a bunurilor expuse la licitația „cu strigare” de la Bursa de Valori a Moldovei constituie 376,9 mln lei.

Structura economiei Moldovei este neeuropeană, expert român

Creșterea economică a Republicii Moldova din ultimii ani este insuficientă – este de părere doctorul Petrișor Peiu, coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundației Universitare a Marii Negre.  În cadrul unor dezbateri la București la tema integrării europene a Republicii Moldova, Petrișor Peiu a remarcat că creșterea economiei moldovenești în medie cu 4,5% din ultimii ani este sub nivelul creșterilor economiei din statele din estul Europei. Potrivit acestuia, stabilizarea economică din Republica Moldova a fost făcută cu ajutorul Bucureștiului. „România a apelat la un instrument neuzual, celebrul credit de 150 de milioane de euro. Acest credit a fost acordat Moldovei netransparent și  fără a exista vreun fel de condiționalități”, a spus Petrișor Peiu.

Audieri parlamentare privind frauda bancară

Până în prezent, ca urmare a activității comune a organelor de drept, s-a reușit recuperarea a circa 420 de milioane de lei, din suma sustrasă din sistemul financiar-bancar. Această cifră nu include și mijloacele recuperate în urma activității Băncii Naționale a Moldovei, care menționează că, din momentul retragerii licențelor de la cele trei bănci – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank – până la data de 30 septembrie a anului curent, au fost recuperate 1,219 miliarde de lei, cu sumele care erau și pe conturi în momentul intervenției. Informația a fost prezentată în cadrul ședinței de vineri, 12 octombrie, Parlamentului, la care a fost audiată conducerea Centrului Naţional Anticorupție și cea a Băncii Naționale a Moldovei. Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, a declarat în plenul Parlamentului că, până la data de 30 septembrie, suma totală returnată Ministerului Finanțelor este de 1,260 miliarde de lei. 18% provine din vânzarea activelor aflate în proprietate, iar restul banilor vin din încasări, din vânzarea gajului, din rambursarea creditelor sau din finanțări forțate, care reprezintă 21%, iar cele benevole – 58%. Lichidatorii au inițiat procese civile contra tuturor părților implicate în această fraudă. Este vorba despre debitori frauduloși, manageri și acționari.

● SÂMBĂTĂ, 13 octombrie

Ziua Naţională a Vinului a adus în PMAN aproximativ 120 de mii de vizitatori


Ediția din acest an a Zilei Naționale a Vinului a adunat aproximativ 120 de mii de oameni care au sărbătorit în Piața Marii Adunări Naționale. Timp de două zile, vizitatorii sărbătorii au cumpărat 83 de mii de sticle de vin și au degustat aproximativ 10 mii de sticle de vin. Fiecare al 4-lea vizitator a degustat 12 vinuri de calitate cu Indicație Geografică Protejată în baza „Carnetului Degustatorului”. Potrivit organizatorilor, sute de oameni au trecut pe la „Școala Vinului”, unde au avut parte de master-class-uri oenogastronomice, organizate de Oficiul Național al Viei și Vinului, iar pentru a promova consumul corect și moderat de vin, tot aici au fost distribuite 600 de etiloteste de unică folosință. 400 de vizitatori care și-au măsurat concentrația de alcool în aerul expirat au primit recomandările necesare privind comportamentul de mai departe pe parcursul sărbătorii.

Programul PARE 1+1 va fi extins

Programul pentru atragerea investițiilor în economia națională PARE 1+1, care expiră la finele lunii curente, va fi extins până în anul 2021. La componenta II a Programului PARE 1+1 „Instruire și suport” se prevede optimizarea setului de documente necesare pentru aplicare. Numărul de acte depuse se reduce de la opt la șase. Totodată, selectarea beneficiarilor pentru participare la componenta instruire se va face ținând cont de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate pentru participare la Program. Din criteriile de eligibilitate se propune excluderea obligației întreprinderilor de a înregistra profit pe parcursul ultimilor trei ani.