logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 8-13 mai. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-8-13-mai-cele-mai-importante-stiri-din-7966_1034473.html

● LUNI, 8 mai

Programul național în domeniul concurenței și ajutorului de stat, aprobat

Programul național în domeniul concurenței și ajutorului de stat pe anii 2017- 2020, propus de către Consiliul Concurenței, a fost aprobat de Guvern. Autorii își propun să dezvolte mediul concurențial loial, să instituie un mecanism performant în domeniul acordării și monitorizării ajutorului de stat. Programul prevede 37 de obiective care urmează să fie implementate de către Consiliul Concurenței, autoritățile publice centrale, autoritățile publice locale și agenții economici. În baza documentului, se prevede ajustarea legislației naționale care reglementează activitatea de afaceri, ca aceasta să fie compatibilă cu Legea concurenței. Urmează să fie identificate entitățile investite cu drepturi exclusive, ce activează la nivel național și local, și optimizat sistemul de drepturi exclusive și finanțarea din resurse publice a întreprinderilor de stat și municipale.

MIERCURI, 10 mai

Pavel Filip îndeamnă companiile cehe să investească în Moldova

Republica Moldova și Republica Cehă au semnat un Memorandum de Înţelegere cu privire la colaborarea în domeniul eficienţei energetice şi alte sectoare conexe. Documentul a fost semnat în contextul vizitei oficiale a prim-ministrului Pavel Filip în Cehia la invitaţia omologului său, Bohuslav Sobotka. Oficialii au discutat și despre posibilitățile de stimulare a comerțului bilateral, exportul de produse vinicole, Cehia fiind una dintre piețele țintă pentru vinificatorii moldoveni. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, prim-ministrul Pavel Filip a exprimat deschiderea pentru implicarea cât mai activă a companiilor cehe în economia autohtonă şi crearea unui climat favorabil pentru investiţii. Premierul a remarcat asistența pe care Guvernul Cehiei o acordă sectoarelor cheie ale economiei moldovenești, accentuând cooperarea în vederea implementării Registrului vitivinicol, în domeniul afacerilor interne etc.

„Cricova” va putea exporta în Rusia 20 de tipuri de produse vinicole

Combinatul de vinuri „Cricova” va putea exporta în Federația Rusă 20 de tipuri de produse vinicole. O decizie în acest sens a fost luată de către serviciul federal Rospotrebnadzor după ce a finalizat examinarea documentației şi testarea probelor de vin propuse de către „Cricova”. În urma testărilor de laborator, 20 de tipuri de produse vinicole prezentate de producătorul din Moldova au primit aviz pozitiv pentru exportul pe piaţa Federaţiei Ruse.

ÎMM-urile sunt instruite cum să exporte pe piaţa UE

Timp de trei zile, manageri ai întreprinderilor mici și mijlocii (ÎMM) din sectorul de prelucrare a produselor agroalimentare și a produselor alimentare vor fi instruiți de experți europeni în domeniul exportului pe piaţa Uniunii Europene. Instruirile vor avea loc în cadrul Academiei pentru ÎMM-uri lansate de Camera de Comerţ şi Industrie în colaborare cu Proiectul „East Invest 2”, finanțat de UE. Vicepreședintele Camerei de Comerț şi Industrie, Mihai Bâlba, a declarat la deschiderea Academiei pentru ÎMM-uri că orice producător autohton trebuie să-şi găsească nişa pe piaţa Uniunii Europene şi trebuie să fie găsite modalitățile de promovare a produselor. Instruirile în cadrul Proiectului „East Invest” vor promova şi vor facilita exporturile din Republica Moldova către statele UE. Anul trecut, 65% din produsele exportate de Moldova au ajuns pe piaţa comunitară. Mihai Bâlba a mai spus că pentru a penetra piaţa Uniunii Europene este nevoie de produse competitive, calitative, dar şi de muncitori calificați.

● JOI, 11 mai

Luna mai aduce la Moldexpo trei expoziții internaționale în domeniul agroalimentar

Pe parcursul lunii mai, în pavilioanele Centrului Internațional Expozițional „Moldexpo”, sub egida Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, se vor desfășura trei expoziții internaționale specializate: „Food&Drinks”, ediţia a XXIV-a, „Food Technology” , ediţia a XXIV-a, şi „Packaging. Depot” , ediţia a XXII-a. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, expozițiile vor avea loc în perioada 17-21 mai, iar programul expozițional va cuprinde un șir de mese rotunde, seminare tematice de promovare a produselor autohtone, subvenționarea producătorilor agricoli și calitatea alimentelor etc.

● VINERI, 12 mai

Pierderile acuzate în agricultură nu coincid cu realitatea, minister 

Pierderile în agricultură acuzate în urma ninsorilor de la sfârșitul lunii aprilie sunt diferite de cele constatate de către experții Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare. Au existat situații în care direcțiile raionale au raportat pierderi de 100%, iar în urma verificărilor la fața locului s-a stabilit că sunt compromise doar 10% din culturile agricole. Ministerul a decis să instituie două comisii pentru verificarea informațiilor parvenite din teritoriu, o comisie pentru horticultură și alta pentru fitotehnie. În cadrul unei conferințe de presă, viceministrul agriculturii şi industriei alimentare, Iurie Uşurelu, a comunicat că vor fi organizate inspecții suplimentare pentru a stabili gradul real de afectare a suprafețelor agricole. Vasile Șarban, șef de direcție, a spus că suprafețele cu floarea soarelui, inundate ca urmare a topirii bruște a zăpezii, nu au fost afectate în măsura în care s-a crezut inițial deoarece plantele nu au dezvoltat încă la acea vreme rădăcină și își vor putea continua procesul normal de creștere.

● SÂMBĂTĂ, 13 mai

Operatorii curselor Moldova – Italia sunt chemați să-și legalizeze activitatea

Operatorii de transport sunt invitaţi să depună, până la 10 august, cereri privind autorizarea curselor de pasageri pe direcția Republica Moldova – Italia. Actele se depun la Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor. Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, dosarul trebuie să conţină: cerere în formă liberă; copiile certificatelor de înmatriculare ale vehiculelor rutiere necesare pentru efectuarea curselor pe ruta solicitată; graficul de circulație propus, cu indicarea punctelor de îmbarcare şi debarcare a persoanelor transportate, punctele de frontieră și regimul de deservire a curselor vizate. În dosar se mai include schema rutei, cu indicarea punctelor de trecere a frontierelor; durata de conducere care să permită controlul respectării perioadelor de conducere și de odihnă ale conducătorilor auto; contractul, în limba română, încheiat cu un operator de transport rutier italian; tariful de transportare a persoanelor, coordonat de ambii operatori de transport rutier parteneri; informații solicitate de legislația italiană anti-mafie.