RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 8 – 12 noiembrie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”
https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-8-12-noiembrie-cele-mai-importante-stiri-din-fluxul-ipn-7966_986476.html
[● LUNI, 8 noiembrie]
[Agenţi economici informaţi despre perspectivele Zonei de comerţ liberă aprofundată cu UE]
Agenţii economici din partea dreaptă şi stângă a Nistrului au fost familiarizaţi în cadrul unui seminar cu perspectivele de crearea a Zonei de comerţ liberă aprofundată şi comprehensivă cu Uniunea Europeană şi cu costurile şi beneficiile acesteia. Potrivit APE, seminarul a servit drept o platformă pentru identificarea problemelor cu care se confruntă companiile din partea dreaptă şi stângă a Nistrului şi găsirea soluţiilor pentru rezolvarea acestora. În contextul discuţiilor au fost enunţate recomandări pentru Grupul de lucru de întărire a încrederii pe probleme economice.
[Ministerul Economiei explică căderea Republicii Moldova în clasamentul Doing Business]
Ministerul Economiei explică căderea Republicii Moldova în clasamentul Doing Business 2011, de pe poziţia 87 pe poziţia 90, prin dinamica implementării reformelor de către alte state incluse în raport. Potrivit Ministerului Economiei, datele care au stat la baza evaluării indicatorilor pentru rapoartele Doing Business 2010 şi 2011, au rămas în mare măsură neschimbate, tendinţele în clasament datorându-se faptului că evaluarea se realizează în dinamică prin luarea în consideraţie a reformelor realizate de alte ţări. Astfel, de exemplu la subiectul demarării afacerii, conform Doing Business 2011, cel puţin 50 state s-au restructurat în perioada respectivă la acest capitol, fapt care a şi determinat decăderea cu 16 poziţii în clasament în cazul Republicii Moldova. Similar mişcarea în top s-a realizat şi pentru celelalte subiecte ale clasamentului.
[ANRCETI va elibera licenţe pentru un singur gen de activitate]
Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei va elibera licenţe pentru un singur gen de activitate în domeniul tehnologiei informaţiei. Licenţa va fi acordată din 10 noiembrie pentru serviciile de creare, implementare şi de asigurare a funcţionării sistemelor informaţionale automatizate de importanţă statală, inclusiv a produselor program. Licenţele vor putea fi solicitate de persoane fizice sau juridice, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare. Licenţa se perfectează de către Consiliul de Administraţie al ANRCETI şi se eliberează solicitantului în termen de 3 zile lucrătoare din ziua primirii documentului care confirmă achitarea taxei pentru eliberarea licenţei. Mărimea taxei este de 2500 lei, sumă care se virează integral la bugetul de stat.
[Air Moldova lansează o cursă nouă]
Air Moldova deschide din această lună o cursă aeriană directă spre staţiunea balneară Sharm el-Sheikh din Egipt. Cursele charter vor fi operate în fiecare sâmbătă de noua aeronavă a companiei Embraer 190. Serviciul va fi disponibil începând cu 20 noiembrie curent până pe 21 mai 2011. Avionul va decola din Chişinău la ora 16.40 şi va ateriza în Sharm el-Sheikh la 19.30. De pe aeroportul din Sharm el-Sheikh avionul va decola la 20.30 şi va ateriza în Chişinău la 23.40. Lansarea cursei charter Chişinău – Sharm el-Sheikh este rezultatul cooperării între Air Moldova şi operatorii turistici de top din Moldova.
[● MARŢI, 9 noiembrie]
[Bugetul Chişinăului cu deficit de 66 de milioane de lei]
Primăria municipiului Chişinău a finalizat elaborarea proiectului bugetului pe anul 2011. Potrivit documentului, cheltuielile vor depăşi veniturile cu 66 de milioane de lei. Executivul municipal propune ca bugetul pentru anul 2011 la venituri să fie de 1 miliard 782 de milioane lei şi la cheltuieli – 1 miliard 848 milioane de lei. Deficitul urmează să fie acoperit de mijloacele băneşti obţinute din vânzarea şi privatizarea bunurilor, proprietate publică.
[●MIERCURI, 10 noiembrie]
[Preţurile pentru benzină au fost modificate de 7 ori în 9 luni]
În nouă luni ale anului, vânzările cu amănuntul a motorinei şi gazelor lichefiate au crescut cu 13% faţă de perioada corespunzătoare a anului 2009 şi au alcătuit 153,9 de mii de tone, iar vânzările de benzină s-au micşorat cu peste 8% şi au însumat 136,3 de mii de tone. ANRE explică diminuarea vânzărilor de benzină prin creşterea preţurilor de comercializare a acestui produs şi reorientarea transportului la alte tipuri de combustibil relativ mai ieftine. Majorarea preţurilor de comercializare a combustibilului a fost determinată de creşterea cotaţiilor preţurilor mondiale şi a preţurilor de import a acestor produse. Preţul mediu de import a benzinei a crescut cu 27,5%, a motorinei cu 29,9%, iar a gazelor lichefiate cu 44,6%.
[Programul BAS a susţinut peste 250 de companii din Moldova]
Programul BAS (Servicii de Consultanţă în Afaceri) al BERD din Republica Moldova a susţinut timp de cinci ani peste 250 de companii din Moldova. Valoarea totală a asistenţei pentru întreprinderile mici şi mijlocii din Moldova este de peste un milion de euro. Sprijinul oferit de BAS include asistenţă în identificarea şi definirea necesităţilor de afaceri ale întreprinderilor, cooperare în selectarea celor mai eficienţi consultanţi locali pentru soluţionarea problemelor specifice de business cu care se confruntă întreprinderile şi granturi pentru co-finanţarea proiectelor de consultanţă.
[Studiul de fezabilitate pentru extinderea ZEL „Bălţi” va fi gata până la sfârşitul anului]
Studiul de fezabilitate pentru extinderea Zonei Economice Libere (ZEL) „Bălţi”, prin construcţia unui parc industrial şi în perspectivă a unui business-incubator, va fi gata până la sfârşitul anului. ZEL „Bălţi” are în prezent două subzone care sunt completate cu proiecte investiţionale. Potrivit unui comunicat de presă al ministerului, Guvernul a hotărât să transmită un teren cu suprafaţa de 136,49 hectare administraţiei ZEL „Bălţi”, dintre care 110 ha sunt destinate pentru deschiderea noii subzone, iar 26,49 ha sunt pentru deservirea activităţii zonei libere.
[● JOI, 11 noiembrie]
[Comisia Europeană a majorat cotele tarifare la exportul de vinuri din Moldova]
Comisia Europeană a decis majorarea cu 80% a cotelor tarifare la exportul de vinuri din Republica Moldova pe piaţa comunitară. Preferinţele Comerciale Autonome extinse prevăd pentru anul 2011 o cotă de export a vinurilor moldoveneşti de 1,5 mln decalitri, iar pentru 2012 – 1,8 mln decalitri. În 2013-2015 cota va creşte până la 2,4 mln decalitri de vin. Decizia Comisiei Europene urmează a fi confirmată de Consiliul Uniunii Europei şi Parlamentul European.
[Timbre de acciz de tip nou de la 1 ianuarie]
Începând cu 1 ianuarie 2011 pe piaţă vor ieşi produse cu noi timbre de acciz. Potrivit Ministerului Economiei, acestea vor avea mai multe semne de protecţie, nu vor putea fi falsificate, ceea ce va permite o mai bună monitorizare a procesului de circulaţie şi comercializare a băuturilor alcoolice. În acest moment mai există 2,6 milioane de timbrelor de acciz de tip vechi.Dacă până la 1 ianuarie la agenţii economici vor mai rămâne în stocuri accizele de tip vechi, Serviciul Fiscal de Stat se obligă să le înlocuiască suportînd toate cheltuielile aferente.
[Sectorul de telefonie mobilă a revenit pe linia de creştere atestată în anii anteriori]
Evoluţia sectorului de telefonie mobilă în nouă luni ale acestui an arată că acesta a depăşit etapa de recesiune din anul 2009 şi a revenit pe linia de creştere atestată în anii anteriori. În nouă luni cifra de afaceri a celor trei operatori de telefonie mobilă a crescut cu 15,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009 şi a depăşit nivelul de peste 2 miliarde de lei. Vânzările Orange Moldova au crescut cu circa 16%, ale Moldcell cu 19,5%, iar ale Moldtelecom ( Unite) s-au redus cu 13,8%. Unul din factorii creşterii veniturilor obţinute de operatorii de telefonie mobilă l-a constituit majorarea numărului de utilizatori ai serviciilor furnizate de acestea. În această perioadă, numărul total al utilizatorilor de telefonie mobilă a crescut cu 9% şi a ajuns la circa 3 milioane, iar rata de penetrare a acestor servicii, raportată la o sută de locuitori ai republicii, s-a majorat cu 4,6 puncte procentuale şi a atins pragul de 83%.
[Constructorii reafirmă că sinistraţii vor intra în case noi în termenii stabiliţi anterior]
Situaţia pe platforma de construcţie Cotul Morii, Nemţeni, Obileni, unde sunt edificate case pentru familiile ce au avut de suferi în urma inundaţiilor este strict controlată de persoanele şi instituţiile abilitate s-o controleze, a menţionat într-un interviu Pavel Caba, preşedintele Federaţiei patronale Condrumat. „Ceea ce se transmite insistent la postul de televiziune NIT, precum că angajaţilor la lucrările de construcţie nu le sunt plătite salariile este o minciună sfruntată. Astăzi toţi muncitorii de pe şantier sunt asiguraţi cu materiale de constricţie, lor li se plătesc salariile. Se mai întâmplă unele întârzieri cu plata salariilor, dar acest fapt, spre regret, deocamdată, e caracteristic şi pentru alte domenii ale economiei reale. Dar întârzierile nu sunt mari, de câteva zile. Atunci, când firma primeşte bani de la beneficiari sunt achitate imediat salariile către angajaţi, plătim şi impozitele, procurăm materiale necesare pentru activitatea noastră”, a specificat Caba.
[● VINERI, 12 noiembrie]
[A fost anulat comisionul anticipat la achiziţiile publice prin intermediul BUM]
Agenţii economici care participă la achiziţiile publice de bunuri prin intermediul Bursei Universale de Mărfuri (BUM) nu vor mai achita comisionul de 0,5 la sută din valoarea contractului pe contul acestei instituţii. Potrivit Ministerului Finanţelor, comisionul de 0,5% din valoarea contractului a fost anulat pentru că s-a demonstrat că acesta reprezintă o barieră în mecanismul de contractare a mărfurilor din banii publici prin Bursa Universală de Mărfuri.
[Transfer de responsabilităţi la efectuarea comenzilor de tipărire a blanchetelor de facturi fiscale]
„Fiscservinform” a preluat de la „Registru”, printr-o decizie a Guvernului, atribuţiile de efectuare a comenzilor de tipărire a blanchetelor de facturi fiscale. „Costul complexului tehnico-aplicativ – 4,41 milioane de lei – a fost acoperit pe parcurs de 3 ani, până la 1 iunie 2009. Dar preţul blanchetelor facturilor fiscale, în loc să scadă, din diverse motive a fost majorat de ÎS „Registru” în repetate rânduri, fapt semnalat de agenţii economici. Din aceste motive s-a considerat oportun de a transfera funcţiile de efectuare a comenzilor de tipărire a facturilor fiscale la ÎS „Fiscservinform”.
[Autorul cărţii „Funky Business” va susţine marţi, la Chişinău, două master-class-uri]
Kjell Nordström, autorul cărţii "Funky Business", scrisă în colaborare cu Jonas Ridderstrale şi plasată pe locul 16 printre cele mai bune cărţi de business/leadership din toate timpurile, va susţine marţi, 16 noiembrie, la Chişinău, două sesiuni master-class pentru oameni de afaceri, studenţi, ziarişti şi bloggeri. Cei care doresc să participe la master-class, se pot înscrie pe site-ul www.aoam.md. Nordström se va afla la Chişinău la invitaţia AOAM şi va avea, luni seara, pe 15 noiembrie, întrevedere cu cei mai importanţi oameni de afaceri din Moldova, în cadrul Clubului „Pro-Sper”.