RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 7 iunie -12 iunie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”
https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-7-iunie-12-iunie-cele-mai-importante-stiri-din-fluxul-i-7966_983121.html
[● LUNI, 7 iunie]
[O parte din actele permisive la iniţierea şi desfăşurarea afacerilor vor fi anulate]
Ministerul Economiei aşteaptă, până pe 15 iunie, de la agenţi economici opinii şi informaţii despre numărul de autorizaţii, permise, certificate, avize, aprobări şi alte acte permise pe care trebuie să le obţină de la diverse autorităţi publice pentru iniţierea afacerilor. După această dată, Comisia de Stat pentru reforma regulatorie va analiza şi va decide care din aceste documente sunt cu adevărat necesare. Actele permisive care nu vor fi relevante pentru desfăşurarea afacerilor vor fi anulate.
Se prevede întocmirea unui registru al actelor permisive pentru a asigura transparenţa şi procesului de obţinere a acestora. Se analizează şi posibilitatea de reducere a costurilor suportate de către agenţii economici şi, de asemenea, transmiterea competenţelor de eliberare a actelor permisive sau a unora din ele (a autorizaţiilor, de exemplu) de la ministere la Camera de Licenţiere.
[● MARŢI, 8 iunie]
[Patronii care îi vor ajuta pe salariaţi să-şi cumpere calculatoare ar putea obţine facilităţi fiscale ]
Întreprinderile care vor încuraja angajaţii să procure calculatoare ar putea obţine facilităţi fiscale, susţine viceministrul tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor, Dorin Recean. Încurajarea salariaţilor de către patroni ar putea să se manifeste prin cofinanţarea procurării notebook-urilor sau altor tipuri de calculatoare, utilizate atât pentru necesităţi de serviciu, cât şi acasă. „Există şi o iniţiativă a Camerei de Comerţ americane în Republica Moldova. Iniţiativa computerizării la domiciliu – astfel ar suna în traducere. Diferenţa de preţ între calculatoarele de masă şi cele portative devine din ce în ce mai mică. Cred că se vor găsi multe întreprinderi, inclusiv mici şi mijlocii, care vor susţine această iniţiativă”, a menţionat Dorin Recean.
[Preţurile de consum s-au majorat cu 5,9% de la începutul anului ]
De la începutul anului, preţurile de consum s-au majorat cu 5,9%. Indicele preţurilor de consum (IPC) în mai faţă de aprilie a constituit 100,1 %, iar faţă de mai 2009 – 107,9 %. Creşterea preţurilor medii de consum în mai faţă de aprilie cu 0,1% a fost determinată de majorarea preţurilor la produsele nealimentare cu 0,3%, a tarifelor pentru prestarea serviciilor populaţiei cu 1,2% şi de scăderea preţurilor la produsele alimentare cu 1%. În luna mai au crescut preţurile la ceapă – cu 5,1%, morcov – cu 4,3%, citrice – cu 2,6%, fructe proaspete, zahăr, îngheţată, bomboane, ciocolata şi produse din ciocolată cu câte 1,2%. Totodată, au scăzut preţurile la ouă dietetice – cu 35,1%, băuturi nealcoolice – cu 8,7%, legume proaspete – cu 4,9%, lapte şi produse lactate – cu 1,4%.
[Republica Moldova aderă la iniţiativa Fondul de Asigurare a Riscurilor de Catastrofe]
Fondul de Asigurare a Riscurilor de Catastrofe – care urmează a fi creat în regiunea Europei de Sud-Est şi Caucaz – se va extinde şi în Republica Moldova, a comunicat marţi, 8 iunie, la o conferinţă de presă Vladimir Ştirbu, şeful Departamentului asigurări a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF). Acest fond este un proiect susţinut de Banca Mondială şi va oferi soluţii de reasigurare a riscurilor calamităţilor naturale: cutremure, inundaţii, îngheţuri şi secetă. Vladimir Ştirbu a menţionat că extinderea Fondului în Moldova va permite persoanelor fizice şi ÎMM asigurate să plătească o primă de asigurare strict legată de risc. Aceasta nu va depinde de puterea de negociere a asigurătorilor locali cu operatorii de pe piaţa externă a reasigurărilor. De asemenea, despăgubirile vor fi alocate imediat, după procesarea dosarului de daune. Aceste şi alte motive vor contribui la creşterea încrederii populaţiei în instrumentul asigurării, întrucât asiguraţii vor şti că riscurile lor sunt acoperite de către o societate de reasigurare din Elveţia şi va reduce stresul în societate legat de survenirea unor calamităţi, a spus responsabilul de la CNAF. Stabilirea tarifelor de asigurare se va efectua pentru fiecare ţară separat, în funcţie de expunerea la risc.
[●MIERCURI, 9 iunie ]
[Despăgubirile de asigurare în agricultură au depăşit anul trecut primele subscrise]
Doar 5% din terenurile agricole din Republica Moldova sunt asigurate, deşi anul trecut statul a subvenţionat în proporţie de 80% cheltuielile pentru asigurarea culturilor agricole şi a animalelor. Vicepreşedintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF) Aurica Doina, spune că cele două societăţi de asigurare acreditate să desfăşoare activitate în domeniu au încheiat 196 de contracte în sumă de 281 de milioane de lei.Valoarea cumulativă a primelor brute subscrise a constituit 20,6 milioane de lei, iar Despăgubirile de asigurare au fost de 23,6 milioane, înregistrând o creştere cu 80,2% faţă de 2008.Deputatul Veaceslav Ioniţă, preşedintele Comisiei parlamentare economie buget şi finanţe, a spus că atitudinea producătorilor agricoli faţă de asigurarea culturilor agricole şi a animalelor nu se schimbă, deşi anual aceştia suportă pierderi de milioane. Doar inundaţiile din ultimele zile au adus pierderi de peste 100 de milioane de lei. Pe de altă parte, nici companiile de asigurări nu sunt interesate să încheie contracte de asigurare a riscurilor în agricultură, fiind puse în situaţia de a achita despăgubiri în sume mai mari decât cea a primelor subscrise.
[Piaţa asigurărilor din Moldova se transformă calitativ, vicepreşedintele CNPF]
În primul trimestru al anului curent, primele brute subscrise din activitatea de asigurări desfăşurată de cele 24 de companii de profil au constituit 192 de milioane de lei, în creştere cu 7,7% faţă de perioada similară a anului trecut.Potrivit vicepreşedintelui CNPF, Aurica Doina, în aceeaşi perioadă companiile de asigurări au achitat despăgubiri şi indemnizaţii de asigurare în sumă de 77 de milioane de lei. Creşterea faţă de nivelul înregistrat în primele trei luni ale anului precedent este de peste 15%. Activele nete ale societăţilor de asigurare, la 31 martie, erau de 893 de milioane de lei, în creştere cu 35% faţă de anul 2009.„Piaţa asigurărilor din Moldova continuă procesul de transformare calitativă ca urmare a implementării prevederilor legale ce se referă la conformarea nivelului minim al capitalului social în mărime de 9 milioane de lei pentru asigurători”, a declarat Aurica Doina.
[●JOI, 10 iunie ]
[Tarifele ridicate în luna mai vor influenţa mai puţin preţurile de consum decât majorările din ianuarie, BNM ]
Banca Naţională a Moldovei (BNM) afirmă că majorarea tarifelor din luna mai va avea un impact mai mic asupra preţurilor de consum, comparativ cu majorarea din ianuarie. Inflaţia pentru luna mai se încadrează în limitele prognozelor asupra inflaţiei de 10,8% pentru pentru finele anului, se precizează într-un comunicat de presă al băncii centrale.O contribuţie semnificativă la formarea preţurilor la produsele alimentare o are factorul sezonier. În această perioadă se ieftinesc produsele din carne, peşte şi lactatele.Inflaţia de bază se situează în limitele obiectivului declarat pentru finele anului curent, înregistrând o creştere pentru ultimele 12 luni de 5,1%, ceea ce atestă influenţa sporită a factorilor nemonetari asupra procesului inflaţionist, se menţionează în comunicatul BNM.
[Consiliul de administraţie al SA Termocom nu a putut fi ales în lipsă de cvorum]
Consiliul de administraţie al SA Termocom nu a putut fi ales în lipsă de cvorum. Joi, 10 iunie, la Adunarea Generală s-a întrunit un număr de acţionari care au împreună 80% din pachetul de acţiuni, iar pentru ca alegerile să aibă loc este nevoie de cel puţin 85% de acţiuni.În lista acţionarilor cu drept de participare sunt incluse 948 de persoane. Principalul acţionar este Consiliul municipal Chişinău (CMC), cu 79% din pachetul de acţiuni al întreprinderii. Iniţial pe ordinea de zi a Adunării Generale era inclusă şi alegerea directorului societăţii. Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a menţionat că, în conformitate cu unele modificări despre care Primăria nu a fost anunţată de Camera Înregistrării de Stat, directorul întreprinderii nu este ales de către Adunarea Generală, ci de către Consiliul de administraţie.
[Primăria capitalei şi întreprinderile din sectorul energetic au semnat un pact]
Primăria municipiului Chişinău, SA Termocom, CET - 1, CET - 2, Moldovagaz şi Ministerul Economiei au semnat un memorandum, potrivit căruia niciuna dintre părţile implicate în procesul de producere şi furnizare a energie termice în Chişinău nu are dreptul să blocheze conturile altei părţi, aşa cum s-a întâmplat până acum.
Administratorul SA „Termocom”, Dionisie Antocel, a spus joi, 10 iunie, la Adunarea Generală a acţionarilor întreprinderii că neînţelegerile între administraţie şi Primărie au avut la bază o situaţie complicată în care, pe de o parte erau creditorii care cereau achitările, iar de altă parte consumatorii trebuiau asiguraţi cu energie termică.
[Compensaţiile pentru agricultori urmează să fie plătite în luna iunie]
Guvernul a aprobat Regulamentul privind compensarea costurilor aferente operaţiunilor tehnologice mecanizate în sezonul agricol 2010. Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Valeriu Cosarciuc, a declarat că cele 30 de milioane de lei din bugetul de stat, prevăzute în legătură cu majorarea de la 1 ianuarie 2010 a accizelor la motorină (cu 400 de lei la tonă), vor fi acordate gospodăriilor agricole, inclusiv gospodăriilor ţărăneşti care deţin mai mult de 10 hectare de terenuri sub formă de compensaţie.Mărimea compensaţiei va fi de 40 de lei la un hectar, dar nu mai mult de 100 de mii lei la un beneficiar. Compensaţiile urmează să fie plătite în luna iunie, după ce comisiile de nivelul doi (raionale) vor prezenta listele Ministerului Agriculturii, iar acesta va întocmi ordinele de plată. Pentru persoanele fizice, proprietari de terenuri cu suprafaţa de până la 10 hectare, compensaţia va fi transferată la primăria în a cărei rază sunt amplasate aceste terenuri.
Ajutorul de 40 de lei la hectar este acordat din bugetul de stat suplimentar la cele 300 de milioane de lei prevăzute în 2010 în Fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli.
[RED Nord are conturile blocate pentru a datorie de 1,5 milioane de dolari ]
Încheierea emisă de Curtea de Apel Economică privind admiterea cererii introductive a SRL Energoalians din Ucraina de intentare a procesului de insolvabilitate asupra SA RED Nord nu este motivată. De această părere este vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei.Vicepremierul a declarat joi, 10 iunie, la şedinţa Guvernului că statul deţine integral pachetul de acţiuni al SA RED Nord şi că solvabilitatea acestei întreprinderi nu poate fi pusă la îndoială, fapt confirmat şi în rapoartele financiare prezentate de întreprindere pentru anul 2010. „Despre o datorie de 1,5 milioane de dolari se vorbeşte din 2001. Ea nu a fost confirmată nici de RED Nord, nici chiar de actualul manager al Energoalians, care a spus mai înainte că nu are pretenţii şi a semnat un act în acest sens. Mai mult ca atât, datele denotă că toate datoriile faţă de furnizorii de energie au fost stinse de către RED Nord”, a menţionat Valeriu Lazăr.
[●VINERI, 11 iunie ]
[Până în anul 2015 în fiecare casă din Moldova va fi televiziune digitală]
Ministerul Tehnologiilor Informaţioane şi Comunicaţiilor (MTIC) va lua în calcul toate detaliile cu privire la trecerea de la televiziunea analogică la cea digitală până la 16 iunie 2015, termen prevăzut de acordul Geneva-06, inclusiv faptul că anumite pături defavorizate vor trebuie să fie asigurate gratuit cu aparatajul necesar în acest sens. Subiectul a fost abordat de către viceministrul MTIC, Dorin Recean, în cadrul şedinţei Comisiei MTIC pentru elaborarea „Strategiei de implementare a televiziunii digitale terestre (DVB-T) în Republica Moldova”, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat de presă al MTIC.
[Iaurturile şi colacii se pot scumpi ]
Iaurturile, precum şi unele produse de panificaţie, colaci şi alte varietăţi, care conţin aditivi au fost excluse din lista mărfurilor social importante, la comercializarea cărora se aplică adaosul comercial reglementat de 20 la sută, transmite Info-Prim Neo, cu referire modificările şi completările operate de guvern în decizia din 4august 1995 „Cu privire la măsurile de coordonare şi de reglementare de către stat a preţurilor (tarifelor)”.Vicemnistrul economiei, Octavian Calmîc, a spus că aceasta s-a făcut la propunerile agenţilor economici, expuse pe parcursul mai multor dezbateri, organizate de Ministerul Economiei.
[Dinamica investiţiilor în Republica Moldova a scăzut cu 20% în primul trimestru]
Volumul total al investiţiilor în capital fix în primul trimestru al anului 2010 a constituit 880,4 mln lei, micşorându-se faţă de perioada respectivă a anului precedent cu 23,4%. În acelaşi timp, ritmurile de scădere a investiţiilor în capital fix, în comparaţie cu anul 2009, s-au încetinit.Sursa principală a investiţiilor continuă a fi mijloacele proprii ale agenţilor economici şi ale populaţiei – 63,5% din volumul total al investiţiilor în capital fix, urmată de mijloacele investitorilor străini – 23,5%. Cota ambelor poziţii a crescut considerabil în comparaţie cu anul 2009, ceea ce indică constrângerea altor surse de finanţare a investiţiilor. Astfel, următoarea sursă reprezintă creditele bancare, cota cărora este relativ nesemnificativă 6,3%, continuând scăderea din 2009. Mijloacele finanţate din contul bugetului public au constituit doar 5%, micşorându-se faţă de trimestrul I al anului 2009 cu circa 3 puncte procentuale, la fel urmând trendul descendent.
[●SÂMBĂTĂ, 12 iunie ]
[Consiliul Consultativ de pe lângă Ministerul Economiei nu susţine introducerea impozitului unic]
Propunerile de introducere a impozitului unic şi majorare a cotei TVA de la 8% la 20% la zahăr vor avea un impact negativ semnificativ asupra antreprenoriatului. De această părere este Consiliul Consultativ de pe lângă Ministerul Economiei, reunit în cea de-a treia şedinţă.Potrivit unui comunicat de presă al ministerului, la aceeaşi şedinţă Consiliul a susţinut propunerea de a introduce municipiile Chişinău şi Bălţi în art. 101 al Codului fiscal pentru restituirea TVA la investiţiile capitale.Membrii Consiliului au pledat, de asemenea, pentru scutirea de TVA şi taxa vamală la importul materiei prime şi articolelor de completare utilizate nemijlocit la fabricarea mărfurilor destinate exportului, scutirea de TVA a utilajului nou importat, optimizarea mecanismului de restituire a TVA, aplicarea practicilor internaţionale de raportare a pierderilor fiscale de 5 ani, fără divizarea lor în părţi egale întru îmbunătăţirea climatului antreprenorial, stimularea producerii industriale locale şi promovării exporturilor.
[Experienţă pozitivă la Criuleni în Programul Naţional de Abilitare a Tinerilor]
O tânără femeie de afaceri din raionul Criuleni are convingerea că spiritul de iniţiativă şi cunoştinţele pot transforma ocupaţiile tradiţionale în afaceri profitabile. „Vreau să demonstrez că apicultura este nu doar o îndeletnicire, dar şi un business”, a menţionat într-un interviu Victoria Branişte. După ce a absolvit Academia de Studii Economice din Moldova, Victoria şi-a propus să lanseze o afacere. Ideea nu a trebuit să o caute prea mult timp. Tatăl său practică apicultura de mai mulţi ani, astfel că tânăra s-a gândit cum să modernizeze producţia, să o facă competitivă şi cum să transforme această pasiune în sursă de venit.Despre piaţa mierii Victoria spune că în Republica Moldova consumul este redus şi că sunt necesare campanii de informare despre beneficiile acestui produs. Tânăra speră că în curând vor fi reluate exporturile de miere pe piaţa UE iar acest lucru va impulsiona afacerile în domeniu.
[Businessmeni japonezi au venit să cerceteze climatul de afaceri din Moldova]
Şase companii din Japonia de pe piaţa construcţiilor, metalurgiei, industriei constructoare de maşini, textilelor, infrastructurii şi energeticii au venit în Republica Moldova pentru a se informa despre climatul de afaceri, oportunităţile investiţionale din ţara, piaţă şi perspectivele pe care le oferă aceasta. „Deşi piaţa internă a Moldovei este mică, vecinătatea cu Uniunea Europeană şi facilităţile pe care le avem în spaţiul CSI reprezintă argumente concludente pentru investitorii străini", a spus vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Moldovei, Vladimir Didilica, în cadrul întrevederii cu membrii Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Japonezi din Kiev.
La rândul său, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Japonezi din Kiev, Yuji Otsuki, manager general al companiei Mitsubishi Corporation, oficiul din Kiev, a menţionat că din asociaţia pe care o reprezintă fac parte circa 20 de agenţi economici japonezi ce activează în cele mai importante ramuri ale economiei Ucrainei şi ar dori să-şi extindă afacerile în Republica Moldova. În primele 4 luni ale anului, volumul comerţului exterior al Moldovei cu Japonia a constituit circa 9 milioane de dolari, cu 10% mai puţin comparativ cu primele 4 luni ale anului 2009.
[Preşedintele patronatelor din agricultură: Munca copilului afectează atât copiii implicaţi în munci periculoase, cât şi dezvoltarea întreprinderilor]
Patronii agricoli din Moldova şi-au prezentat iniţiativele şi experienţa de prevenire şi combatere a muncii copilului în agricultură şi industria alimentară. Ei şi-au confirmat angajamentul de a promova în continuare Codul de conduită pentru patroni privind eliminarea celor mai grave forme ale muncii copilului. „Munca copilului afectează atât copiii implicaţi în munci grele şi periculoase, cât şi dezvoltarea întreprinderilor”, a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară (FNPAIA), Alexandru Slusari, într-o conferinţă naţională cu ocazia Zilei Mondiale împotriva muncii copilului, marcată pe 12 iunie. la conferinţă s-a discutat şi „Foaia de parcurs pentru eliminarea celor mai grave forme ale muncii copilului până în anul 2016”, documentul final al Conferinţei Mondiale de la Haga, la care au fost reprezentate şi patronatele din Republica Moldova.