RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 7 – 12 mai. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”
https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-7-12-mai-cele-mai-importante-stiri-din-7966_997666.html
[● LUNI, 7 mai]
[Preţurile la roşii se vor menţine mari toată vara]
Preţul roşiilor se va menţine înalt şi atunci când vor apărea legumele autohtone, deoarece fermierii care le-au cultivat anul trecut fie au trecut în totalitate la alte legume, fie au redus în jumătate plantaţiile cu roşii. Producătorii au declarat că anul trecut au avut pierderi enorme din cauza preţului redus şi anul acesta mai mulţi dintre ei au renunţat la roşii. Ion Mereacre, directorul firmei „Largul holdelor”, producător de legume din Băcioi, susţine că primele roşii autohtone vor apărea pe piaţa moldovenească cam într-o lună. Directorul firmei din Băcioi susţine că anul trecut producătorii nu au avut posibilitatea să exporte roşiile. Mihai Mazurchevici, directorul firmei „Dimascom Nord” SRL, din satul Hasnasenii Mari, Drochia, spune că anul trecut a strâns 150 de tone de roşii, iar alte circa 70 de tone au rămas pe câmp, tot din cauza că ar fi cheltuit mai mult pentru recoltarea lor decât avea să câştige. Producătorul spune că guvernanţii ar trebui să interzică importul roşiilor din alte state în perioada când producătorii autohtoni au roadă. Alexei Ivanov, directorul firmei „Vindex Agro” din satul Mălăieşti, Orhei, spune că în Turcia roşiile au început să coste 2 euro, plus transportarea, şi ajung cu 3 euro în Moldova.La pieţele din ţară acum se vând roşii importate din Turcia sau Grecia. În week-end preţurile au oscilat între 38 şi chiar 55 de lei pentru un kg.
[Proiectul de lege privind activitatea de întreprinzător trebuie ajustat, CAPC]
Proiectul de lege privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător nu poate fi adoptat în versiunea actuală, atenţionează experţii Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), care au efectuat expertiza coruptibilităţii documentului. Experţii CAPC sunt de părere că, deşi scopurile proiectului de lege sunt binevenite, inclusiv prin limitarea intervenţiei abuzive a autorităţilor publice cu funcţii de control, în nota informativă nu sunt menţionate date care ar permite stabilirea stării de fapt la momentul actual în domeniul controlului de stat al activităţii de întreprinzător. Expertul CAPC, Iulian Rusu, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că în proiect există o serie de inconsecvenţe. Una dintre cele mai importante ţine de timpul prevăzut pentru controale. Potrivit expertului, numărul de zile este excesiv şi poate afecta activitatea întreprinzătorului. O altă prevedere, care în opinia expertului este periculoasă, ţine de competenţele controlorilor. Un element se referă la posibilitatea reprezentaţilor acestor autorităţi de a intra în spaţii, în afară de domiciliu, a fără acordul antreprenorilor. „Este o normă care ar putea crea probleme de compatibilitate cu Convenţia Europeană pentru Protecţia Drepturilor Omului. Potrivit expertului, proiectul de lege prevede posibilitatea de a contesta decizia de a iniţia un control inopinat, însă nu stabileşte procedura disponibilă pentru antreprenori. „În proiectul de lege noi avem de asemenea inclusă instituţia Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei. Dacă textul proiectului va fi adoptat în felul în care este acum, agenţia va dispune de dreptul de a intra în spaţii fără un mandat emis de judecătorul de instrucţie”, a notat expertul.
[● MARŢI, 8 mai ]
[Transportatorii cer majorarea de două ori a tarifelor pe rutele interurbane]
Transportatorii cer autorităţilor majorarea de mai bine de două ori a tarifelor pe rutele interurbane. Tariful propus este de 0,93 lei pentru un kilometru, faţă de 0,38 în prezent. Preşedintele Consiliului Asociaţiei Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, a spus, în cadrul unor discuţii cu reprezentanţii ministerului de ramură, că situaţia este deplorabilă. Unul din transportatori, Nicolae Clichici, de la Baza de transport „Auto-25” din Leova SA, a spus că în ultimii ani nu mai scapă de datorii. Un alt transportator, Petru Botnari, din Sângerei, a declarat că 80% dintre întreprinderi au datorii şi la fiecare pas se ciocnesc de birocraţie. Alţi transportatori au spus că sunt în litigii cu ministerul, că rutele şi aşa nu sunt profitabile, iar ministerul încă le suplimentează. Viceministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Boris Gherasim, a declarat în replică că jumătate din transportul intern este ilicit şi circa 40% din transportul internaţional. Transportatorii au declarat că pe 10 mai vor veni la minister pentru a se întâlni cu ministrul, şi după aceasta pe 22 mai se vor întâlni cu prim-ministrul Vlad Filat. Dacă nu va fi luată o decizie în favoarea lor, vor organiza un protest de o zi, când nu va activa nicio rută.
[MF propune majorarea scutirilor personale şi celor pentru persoanele întreţinute]
Pentru anul viitor se prevede majorarea scutirilor anuale persoanele şi a celor pentru persoanele întreţinute, prin ajustarea acestora la rata inflaţiei, prognozată la nivelul de 5%. Scutirea personală anuală se propune în mărime de 9120 lei, faţă de 8640 lei în prezent. Scutirea personală majoră pentru anumite categorii de persoane fizice este prevăzută în mărime de 13 560 lei, faţă de 12 840 lei în acest an, iar scutirea pentru persoanele întreţinute – 2040 lei, faţă de 1920 lei în 2012. Modificări sunt prevăzute şi la impozitarea veniturilor. Se propune impozitarea cu 7% a veniturilor până în 26700lei (25200l ei în 2012) şi cu 18% a celor care depăşesc această sumă.
[● JOI, 10 mai]
[Deputaţii nu se înţeleg în subordinea cui să fie Agenţia pentru Siguranţa Alimentelor]
Deputaţii au amânat, joi, votarea în a doua lectură a proiectului de lege care stabileşte competenţele şi cui i se va subordona Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, care urmează să fie instituită. Parlamentarii nu au ajuns deocamdată la un numitor comun în acest subiect. Proiectul prezentat spre examinare în plen prevede că Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor va fi în subordinea Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare. Liberalul Gheorghe Brega a propus însă ca aceasta să se subordoneze Ministerului Sănătăţii. Preşedintele fracţiunii liberal-democrate, Valeriu Streleţ, a declarat că în practica internaţională sunt numeroase exemple când astfel de agenţii sunt subordonate Ministerului Agriculturii. Liderul socialiştilor, Igor Dodon, a spus că mai e nevoie să se lucreze la proiect, astfel ca Agenţia pentru Siguranţa Alimentelor să fie în subordinea Guvernului. În caz contrar, socialiştii nu vor susţine proiectul. Conform notei informative a proiectului legislativ, crearea Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor este parte a Planului de acţiuni pentru instituirea Zonei de Liber Schimb cu UE. Parlamentarii au amânat aprobarea proiectului pentru şedinţa plenară de săptămâna viitoare.
[Runda a doua de negocieri pe marginea Acordului de Liber Schimb va avea loc în iunie]
Runda a doua de negocieri pe marginea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană se va desfăşura la Bruxelles între 11 şi 15 iunie. Informaţia a fost comunicată în cadrul seminarului „Oportunităţile şi provocările Acordului pentru agenţii economici”,organizat de Camera de Comerţ şi Industrie cu asistenţa Germaniei. Inga Ionesii, şefa Direcţiei politici comerciale din cadrul Ministerului Economiei, a precizat că urmează să se discutat textul acordului, după ce în prima rundă de negocieri (20-22 martie) a fost stabilit mecanismul de negociere şi alte aspecte tehnice ale negocierilor. Potrivit Ingăi Ionesii, Ministerul Economiei va colabora cu organizaţiile antreprenoriale şi alte organizaţii în vederea informării agenţilor economici. A fost elaborat şi un chestionar, plasat pe site-ul ministerului, prin intermediul căruia agenţii economici îşi vor expune opiniile şi problemele cu care se confruntă. La formularea ofertelor se vor lua în consideraţie aceste opinii.
[● VINERI, 11 mai]
[Moldova şi-a majorat suma de subscripţie la FMI cu circa 77 mln dolari]
Republica Moldova şi-a majorat suma de subscripţie la Fondul Monetar Internaţional (FMI) de la 123,2 mln drepturi speciale de tragere (DST), până la 172,5 mln DST, ceea ce înseamnă că va cotiza la FMI cu circa 77 mln dolari mai mult decât până acum. Deputaţii au votat în două lecturi proiectul de lege privind majorarea sumei de subscripţie la FMI. Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale, a comunicat că în contextul majorării capitalului FMI şi realinierii cotelor ţărilor-membre, aprobate de Consiliul de Guvernatori al FMI prin Rezoluţia din 2010, Republica Moldova urmează să-şi majoreze cota de subscriere la FMI.
[ME propune aplicarea tarifelor locale la transportarea mărfurilor prin Portul Giurgiuleşti]
Tarifele la transportarea mărfurilor pe calea ferată, prin Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti, trebuie să fie aprobate de către Guvern şi nu de către Calea Ferată (CFM), consideră ministrul economiei, Valeriu Lazăr.Valeriu Lazăr a spus, la o şedinţă de lucru la Guvern, că problema principală cu care se confruntă agenţii economici ce efectuează operaţiuni de export-import prin Portul Giurgiuleşti constă în aplicarea de către CFM a tarifelor internaţionale la transportarea mărfurilor. Ministrul a subliniat că nu există temei juridic în ceea ce priveşte aplicarea tarifelor respective, deoarece întreaga operaţiune de transportare are loc pe teritoriul naţional al Republicii Moldova.Ministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Anatolie Şalaru, a spus că trebuie să se aplice tarife locale la transportarea mărfurilor în interiorul ţării. Situaţia complicată în care se află întreprinderea de cale ferată este o consecinţă a guvernării precedente, a neajustării tarifelor la cerinţele timpului şi nerenovării depoului de trenuri şi utilaje.
[Din 2013 în sectorul agricol ar putea fi introdus impozitul unic consolidat]
Din 2013 în sectorul agricol ar putea fi introdus un impozit unic consolidat, care va include toate impozitele şi taxele, cu excepţia TVA, a contribuţiilor obligatorii de asigurări sociale de stat şi primelor de asigurări obligatorii de asistenţă medical.
Potrivit unui proiect propus de Ministerul Finanţelor, impozitul unic consolidat va comasa impozitele pe venit, funciar şi pe imobil (cu excepţia impozitului pe terenurilor agricole), taxele pentru apă şi pentru amenajare, achitate în prezent separat de către producătorii agricoli.Alexandru Slusari, preşedintele „Uniagroprotect”, susţine că introducerea impozitului unic consolidat în sectorul agrar i-ar pune pe toţi producătorii agricoli în aceleaşi condiţii, ar contribui la reducerea evaziunilor fiscale în sector şi la micşorarea numărului agenţilor economici din economia tenebră.
[Lumina s-a scumpit]
ANRE a aprobat noile tarife la energia electrică pentru consumatorii finali. Tariful pentru consumatorii deserviţi de Gas Natural Fenosa va fi de 1,58 de lei pentru pentru un Kwh, faţă de 1,48 de lei până acum, majorarea fiind 6,8%. Este vorba de consumatorii casnici care sunt alimentaţi cu energie electrică de la reţelele de până 0,4 Kv. Consumatorii asiguraţi cu energie electrică de la reţelele de tensiune de 6 -10 Kv, este vorba de agenţi economici nu prea mari, şcoli şi alte instituţii, vor plăti 1,40 lei pentru un Kwh, faţă de 1,34 de lei în prezent. Agenţii economici mai mari, care sunt alimentaţi cu energie din reţelele de 35 -110 Kv, vor plăti 1,17 lei pentru un Kwh, faţă de 1,07 lei în prezent. Noile tarife pentru consumatorii casnici deserviţi de RED Nord vor fi de 1,71 lei Kwh(reţele 0,4 Kv) şi 1,57 de lei Kwh (reţele 6 -10 Kv), majorarea fiind de 8%. Tariful pentru consumatorii RED Nord Vest, alimentaţi din reţelele de până la 0,4 Kv a fost majorat până la 1,73 lei pentru un Kwh, iar pentru cei alimentaţi din reţelele 6 -10 Kv – până la 1,57 lei Kwh, faţă de 1,45 lei în prezent. Agenţii economici alimentaţi din reţelele de tensiune înaltă, de 35 - 110 Kv, vor plăti ca în prezent – 1,20 de lei Kwh. Iniţial întreprinderile de distribuţie au solicitat o majorare a tarifelor de 9 - 12%.