logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 7-12 decembrie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-7-12-decembrie-cele-mai-importante-stiri-din-fluxul-ipn-7966_1024266.html

● LUNI, 7 decembrie

Curtea de Conturi marchează aniversarea a 21-а de la înfiinţare


De la data înfiinţării, 8 decembrie 1994, şi pâna în prezent, Curtea de Conturi a parcurs o lungă cale de dezvoltare şi transformare, de la instituţie de control la instituţie supremă de audit. Curtea de Conturi menţionează că această ascensiune a avut loc prin preluarea experienţei şi bunelor practici în cadrul organizaţiilor internaţionale de profil INTOSAI, EUROSAI, prin ralierea la standardele internaţionale în domeniul auditului ISSAI, prin implementarea şi realizarea proiectelor internaţionale de dezvoltare instituţională, prin semnarea acordurilor de colaborare cu instituţiile similare internaţionale. Într-un comunicat de presă al instituţiei se menţionează că pe parcursul anului 2015, au fost depus eforturi sporite pentru a asigura continuitate procesului de evoluţie şi dezvoltare a instituţiei, de îmbunătăţire a activităţii de audit şi perfecţionare profesională a personalului, ceea ce a condus la rezultate plauzibile şi la o mai bună recunoaştere şi apreciere a Curţii de Conturi în societate.

Pomicultorii au înaintat o rezoluţie pentru soluţionarea problemelor din domeniu

Pomicultorii cer Guvernului să creeze o comisie care să se ocupe de modificarea cadrului legal privind utilizarea apelor din bazinele acvatice terestre pentru irigare. De asemenea, să elaboreze legislaţia şi mecanismul de utilizare a apelor subterane pentru irigare. Aceasta este soluţia propusă în Rezoluţia conferinţei naţionale „Oportunităţile şi provocările pomiculturii moldoveneşti în contextul integrării în UE”, care a avut loc recent. Comisia solicitată ar trebui să se ocupe şi de elaborarea unei strategii naţionale de dezvoltare a infrastructurii de irigare. Conform rezoluţiei, problema primordială a producerii fructelor în Moldova constituie lipsa surselor de apă. Potrivit pomicultorilor, accesul la sursele deschise de apă pentru irigare este dificil şi birocratic, iar apele subterane nu pot fi utilizate din cauza lipsei unui cadru normativ în acest sens.

LOT Polish Airlines revine la Chişinău

Operatorul polonez LOT Polish Airlines îşi relansează conexiunea de la Chişinău. Deja din 2 ianuarie, pasagerii care zboară din Chişinău vor putea din nou vizita Varşovia, Europa şi America de Nord călătorind cu avioanele LOT. Operatorul oferă o reţea variată şi convenabilă de curse, deservire excelentă, transferuri eficiente şi confortabile prin centrul de conexiuni LOT din Varşovia, dar şi cele mai scurte durate de călătorie spre mai multe destinaţii din Europa. Prezentarea a fost făcut luni, 7 decembrie, în cadrul unei  conferinţe de presă. Prezent la eveniment, ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Artur Michalski,a declarat că cele două state au legături foarte strânse, iar odată cu lansarea operatorului aerian polonez, relaţiile se pot aprofunda şi mai mult. „Mă bucur foarte mult că astăzi – graţie companiei aeriene poloneze LOT – avem o veste bună pentru dumneavoastră. Deja de la anul viitor veţi putea zbura direct din Chişinău spre Varşovia. Cred cu tărie că aceasta va ajuta la aprofundarea relaţiilor dintre societăţile noastre”, a notat ambasadorul.

Operator aerian nou pe piaţa de la Chişinău

Doritorii de a călători în Varşovia sau de a vizita mai multe alte oraşe europene şi din America de Nord pot opta pentru serviciile unui nou operator aerian polonez – LOT Polish Airlines, prezentat astăzi, 7 decembrie, la Chişinău. Operatorul promite deja din 2 ianuarie o reţea variată şi convenabilă de curse, deservire excelentă, transferuri eficiente şi confortabile prin centrul de conexiuni LOT din Varşovia, dar şi cele mai scurte durate de călătorie spre mai multe destinaţii din Europa. Directorul general al companiei pentru România şi Republica Moldova, Jakub Malecki, a declarat la o conferinţă de presă că evenimentul de fapt reprezintă o relansare pe piaţa din Republica Moldova. Potrivit lui, conexiunea dintre Varşovia şi Chişinău a fost suspendată în urma aşa-numitelor măsuri compensatorii aplicate în privinţa LOT pe durata procesului de restructurare. Compania LOT este una de stat.

● MARŢI, 8 decembrie

Energia electrică ar costa dublu, dacă Cuciurganul ar plăti preţul integral pentru gaze, Roman Chircă


Tarifele la energia electrică pe malul drept al Nistrului ar creşte de cel puţin două ori, dacă Centrala Moldovenească de la Cuciurgan ar achita integral preţul pentru gazele naturale, furnizate acesteia de către Tiraspoltrangaz. De această părere este expertul economic Roman Chircă, director al Institutului Economiei de Piaţă, expusă în cadrul emisiunii „Alb şi Negru” a portalului „Unimedia”. Roman Chircă s-a pronunţat în felul acesta în contextul evaluării mecanismului utilizat de către întreprinderile din stânga Nistrului la stabilirea preţurilor pentru energia electrică, livrată pentru malul drept. „Din punctul meu de vedere, nu Cuciurganul dictează tariful, ci această căpuşă care se numeşte „Tiraspoltransgaz”. Pentru că Tiraspoltrnasgaz livrează gaz către Cuciurgan, iar preţul de livrare de fapt este levierul prin care administraţia transnistreană îşi poate stabili profitul. În contextul în care s-au lipsit de ajutorul financiar din partea Federaţiei Ruse, acestea pot impune Tiraspoltransgaz-ul să vândă Cuciurganiului gazul la un preţ mult mai mare. Şi atunci se pune în pericol livrările de curent electric către noi la preţurile actuale. De altfel, paradoxal, noi am devenit dependenţi de livrările de la Cuciurgan în forma actuală netransparentă de existenţă a Centralei. Pentru că dacă activitatea acesteia s-ar legaliza şi Cuciurgan-ul ar plăti preţul oficial la gaze, atunci noi am fi avut un curent electric şi mai scump şi atunci iarăşi am fi regretat, de ce nu am făcut alternativa de interconexiune cu România”.

Orange Moldova obţine două licenţe noi

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei a eliberat primului operator naţional de telefonie mobilă GSM două licenţe noi pentru dreptul de utilizare a frecvenţelor radio în benzile 800 MHz şi e900 MHz în scopul furnizării reţelelor şi serviciilor publice de comunicaţii mobile celulare terestre. Orange Moldova a obţinut licenţele în urma unui concurs şi a achitat în bugetul de stat echivalentul în lei moldoveneşti a aproape 12 milioane de euro, sumă care reprezintă valoarea cumulată a taxelor de licenţă pentru frecvenţele obţinute. Licenţele au termenul de valabilitate de până la 5 noiembrie 2029. Conform estimărilor ANRCETI, odată cu obţinerea celor două licenţe Orange Moldova şi-a majorat portofoliul de spectru cu 18%.

Soluţii de la fost premier pentru problemele ţării

Ion Sturza, om de afaceri şi ex-premier, a lansat manifestul personal „Salvăm Moldova!”, spunând că pentru prima dată de la declararea independenţei, Republica Moldova se confruntă real cu pericolul existenţialist. Ex-premierul a publicat pe pagina sa de facebook o serie de soluţii pentru problemele cu care se confruntă ţara. „Eu sper că ţara se mai poate salva dacă stabilizăm urgent situaţia economică şi implicit pe cea bugetară. Bugetul, până la sfârşit de an, va avea acumulate datorii de 1,5-2 miliarde de lei. Scăderea PIB-ului, comerţului exterior, remitenţelor, deservirea furtului miliardului pot duce la un deficit de 20-25% din bugetul pentru anul 2016. Aceasta înseamnă incapacitate de a achita salariile şi pensiile, dar şi de a face faţă obligaţiilor sociale minime. Doar o relaxare urgentă fiscală şi monetară, combinată cu disciplina financiară drastică, poate salva situaţia”, scrie Ion Sturza.

Dividendele nerevendicate timp de 3 ani sunt trecute la venitul societăţii

Dividendele care nu sunt revendicate pe parcurs de trei ani de către acţionar sunt trecute la venitul societăţii. Monitorul Oficial de astăzi, 8 decembrie publică hotărârea Curţii Constituţionale din 19 iulie, prin care prevederile legale respective sunt declarate constituţionale. La 22 mai, Curtea a fost sesizată de către 3 deputaţi care au cerut controlul constituţionalităţii articolului respectiv din Legea privind societăţile pe acţiuni, invocând că sunt încălcate prevederi stipulate în Constituţie şi în Protocolului nr.1 la Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

MIERCURI, 9 decembrie

Agricultorii nu vor primi subvenţiile pentru anul curent?


Alexandru Slusari, preşedintele UniAgroProtect, susţine că în anul curent agricultorii nu vor primi niciun bănuţ în calitate de subvenţii de la stat. Potrivit acestuia, autorităţile urmau să acorde 380 de milioane de lei ca subvenţii însă din cauza deficitului bugetar banii nu vor ajunge la agricultori. „Nu credeam în perspectiva de a nu se achita subvenţiile. Nu a fost aşa caz ca cifra de subvenţii anunţată să nu se acorde. Dar din nişte discuţii neoficiale am înţeles că există astfel de perspectivă ca în anul 2015 agricultorii să nu primească niciun bănuţ. Trebuiau să fie achitate 380 de milioane de lei, au fost depuse cereri de peste 500 de milioane de lei, iar deficitul urma să fie transferat pentru anul viitor. Însă nu se vor acorda deloc bani pentru subvenţii”, a declarat Alexandru Slusari în cadrul emisiunii „Dialog” de la postul de televiziune Agro TV Moldova.

Vasile Bumacov: „Pierderea încrederii, mai costisitoare decât pierderea de bani”
Pierderea „miliardului” este una enormă pentru țara noastră, dar mai mare este prejudiciul adus de pierderea încrederii. Şi nu doar în faţa cetăţenilor ţării, dar şi în faţa partenerilor de dezvoltare, donatorilor, în faţa tuturor prietenilor Republicii Moldova de peste hotare, susţine ex-ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov. Bumacov a spus, referindu-se la experienţa sa de lucru cu partenerii străini, că ei ajută Moldovei, în ideea că roadele acestui ajutor contribuie la bunăstarea oamenilor. Si sunt profund dezamăgiți atunci, când lucrurile evoluează altfel decât a fost convenit de comun acord. „Recent am fost la Washington, fiind invitat de compania CNFA, care a implementat mai multe proiecte USAID în ramura agricolă de la noi. Compania a marcat 30 de ani de activitate, are sute de proiecte implementate în diverse ţări ale lumii. Dar la această aniversare am fost rugat eu, ca reprezentant al Republicii Moldova, să iau cuvântul şi să vorbesc despre cum de a ajuns Moldova să fie „o istorie de succes”, precum și despre rezultatele bune , cu care s-au soldat proiectele CNFA. Am lucrat cu CNFA şi în calitate de viceministru, şi în calitate de ministru. Am vorbit  espre unele realizări obţinute de ţara noastră. Despre privatizarea pământului, o reformă foarte importantă, despre crearea reţelei magazinelor agricole, despre impactul unor proiecte asupra vieţii oamenilor. M-am bucurat că cei prezenţi în sală au manifestat curiozitate, mi-au adresat întrebări”, a specificat ex-ministrul agriculturii şi industriei alimentare.

Evoluţia serviciului de televiziune contra plată în 9 luni

Situaţia pe piaţa serviciului de televiziune contra plată a evoluat în mod diferit în nouă luni ale anului: piaţa serviciului IP TV a continuat să crească, iar cea a serviciului TV prin cablu – să scadă. Această tendinţă a devenit tot mai accentuată în ultimele patru trimestre. Datele sunt oferite de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei. Conform datelor prezentate ANRCETI de către 78 de operatori activi de pe piaţa serviciului TV contra plată, în ianuarie – septembrie numărul de abonaţi la serviciului IP TV a crescut cu 8% şi a totalizat peste 67,7 mii de clienţi, iar veniturile provenite din vânzarea acestui serviciu au sporit, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 0,4 milioane de lei şi au depăşit cifra de 40,9 milioane de lei.

Ambasada României: Mărfurile din Republica Moldova sunt tot mai dorite pe piaţa română

Volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Republica Moldova au fost, în primele trei trimestre ale anului 2015, de peste 1,039 miliarde de dolari, din care exportul a fost de 644 de milioane de dolari şi importul de 395 de milioane de dolari, soldul fiind de 249 de milioane de dolari în favoarea României. Faţă de primele trei trimestre ale anului trecut se remarcă o creştere a importului de produse din Republica Moldova cu 7,51%. De asemenea, în primele zece luni ale anului, volumul mărfurilor exportate din regiunea transnistreană către România a fost de peste 82 de milioane de dolari, dublu faţă de volumul mărfurilor exportate către Ucraina şi Federaţia Rusă.

SFS lansează serviciul e-Cerere

Un nou serviciu electronic – „e-Cerere” a fost lansat, miercuri, de către Serviciul Fiscal de Stat, cu suportul ÎS „Fiscservinform”. Şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Ion Prisăcaru, a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă, că noul serviciu  asigură eficientizarea procesului de depunere a cererilor de înregistrare în calitate de subiect al impunerii cu TVA şi a cererilor de înregistrare a subdiviziunilor întreprinderilor. Noul serviciu poate fi accesat pe pagina web servicii.fisc.md de către contribuabilii care  posedă semnătura electronică. Iar pentru cei ce nu o posedă le facem invitaţia să intre în posesia semnăturii electronice, eliberate de unul dintre centrele de certificare acreditate în Republica Moldova”, a spus Ion Prisăcaru.

Oficiul Naţional al Viei şi Vinului lansează programul „Wine Friendly”

Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV) şi partenerul său strategic, Proiectul de Competitivitate USAID, lansează programul „Wine Friendly”. Scopul este de a promova cultura şi servirea calitativă a vinurilor în restaurantele din Republica Moldova. În perioada 8 - 20 decembrie, în cele 12 restaurante acreditate „Wine Friendly” vor avea loc 17 master-class-uri dedicate clienţilor restaurantelor locale, prezentate de sommelieri şi bloggeri. Aceste degustări ghidate vor fi urmate de seri în care somelierii vor convinge clienţii să se iniţieze în cultura vinului. De asemenea, restaurantele vor lansa oferte speciale, care presupun costuri speciale pentru vinurile companiilor vinicole autohtone.

● JOI, 10 decembrie

Drum reparat la Hânceşti


Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru informează despre încheierea lucrărilor de reparaţie a unui segment de drum, cu lungimea de circa 1 km, în cadrul proiectului de îmbunătăţire a accesului spre drumul republican Chişinău-Hânceşti-Cimişlia-Basarabeasca R3 şi Chişinau-Leova R34. Segmentul construit este parte a unui drum de ocolire a transportului din direcţia Basarabeasca către direcţia Cahul, Chişinău şi către Europa, prin Vama Leuşeni. La cea de-a doua etapă se va construi 1,4 km de drum cu îmbrăcăminte rutiere amplasată. De asemenea, sunt prevăzute lucrări de amenajare a teritoriului adiacent drumului de ocolire şi instalarea sistemului de iluminare stradală. Drumul de ocolire va asigura conexiunea la Parcul Industrial din regiune, fapt care se preconizează că va genera efecte pozitive asupra economiei, ridicând rata de ocupare a forţei de muncă şi dinamizarea sectorului de întreprinderi mici şi mijlocii.

Practicile bune de dezvoltare a Parcurilor Industriale şi ZEL, pe agenda unui forum

Circa 200 de milioane de dolari au fost investite în zonele economice libere (ZEL)  de la lansarea acestor structuri în Republica Moldova, iar investiţiile în Parcurile Industriale (PI) au atins 700 de milioane de lei. Informaţia a fost oferită de vicepremierul şi ministrul economiei în exerciţiu, Stéphane Christophe Bridé, în cadrul forumului „Parcurile Industriale şi Zonele Economice Libere - instrumente de dezvoltare a sectorului industrial şi a promovării exportului din Moldova”, care s-a desfăşurat joi la Chişinău. „Chiar şi în această perioadă, când situaţia economică nu este cea mai bună, în industrie s-a înregistrat o uşoară creştere de 4% faţă de perioadă similară a anului trecut (9 luni). Însă posibilităţile pe care le oferă aceste instrumente nu au fost valorificate, avem multe de învăţat din practica internaţională”, a declarat oficialul.

● VINERI, 11 decembrie

Carburanţii, mai ieftini 

Mai multe staţii PECO au afişat în această dimineaţă, 11 decembrie, preţuri mai mici la carburanţi. Astfel, benzina se ieftineşte în medie cu 40 de bani/litru, iar motorina cu 60 de bani/litru. Notificări în acest sens au fost depuse la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică de către 7 companii petroliere, 4 dintre care sunt importatoare de carburanţi. Ofiţerul de presă al ANRE, Anatol Barbei, a declarat că preţul mediu de comercializare a benzinei de către cele şapte companii a scăzut până la 17,33 lei per litru, iar preţul motorinei –  până la 14,95 lei per litru.

CFM a prezentat două locomotive după renovare capitală 

Calea Ferată a Moldovei (CFM) a prezentat două locomotive renovate. Acestea s-au aflat timp de patru ani la renovare capitală în depoul de Locomotive Basarabeasca. Directorul CFM, Iurie Topală, spune că termenul lor de exploatare era depăşit, dar după renovare a fost prelungit cu încă aproximativ cinci ani. Cele două locomotive au aproximativ 50 de ani. Renovarea a costat aproximativ 10 milioane de lei. Potrivit directorului CFM, instituţia nu are bani pentru procurarea locomotivelor noi, care costă în jur de 4 milioane de euro, de aceea, a fost nevoită să le renoveze pe cele existente.

Oportunităţi de profit pe piaţa pomuşoarelor 

Producerea de pomuşoare prezintă un potenţial înalt de profit. Numai în ultimii ani s-au înregistrat creşteri de până la 500%. Estimările au fost făcute la prima conferinţă a producătorilor de pomuşoare din Moldova, care a avut loc joi la Chişinău. „Ne propunem să ajutăm fermierii să-şi îmbunătăţească productivitatea şi veniturile din această afacere prin intervenţii sistemice, care ar oferi sustenabilitate pieţei”, a declarat Anatol Palade, directorul Centrului de Consultanţă în Afaceri, implementatorul proiectului „Acces la Piaţă şi Îmbunătăţirea Productivităţii de Pomuşoare” (AMIB). Experţii proiectului afirmă că un aspect important al unei afaceri cu pomuşoare este planificarea vânzărilor, în funcţie de cererea pe piaţă, urmând a fi asigurată păstrarea prelungită în stare proaspătă a pomuşoarelor.

Preţurile vor continua să crească, iar veniturile să scadă 

În noiembrie, rata inflaţiei anuale a înregistrat o majorare cu 0,3 puncte procentuale faţă de valoarea lunii precedente, fiind cu 7,8 puncte procentuale superioară celei din  noiembrie anul trecut. Potrivit informaţiilor oferite de Banca Naţională a Moldovei,  ritmul anual de creştere a preţurilor îşi va continua tendinţa ascendentă, inclusiv din cauza condiţiilor agrometeorologice nefavorabile din acest an şi a bazei joase de comparaţie din anul precedent. În noiembrie, preţurile la produsele alimentare s-au majorat cu 2,84% faţă de nivelul lunii octombrie. Preţurile la legume proaspete, produse de morărit şi panificaţie, grăsimi şi carne s-au majorat din cauza condiţiilor secetoase din vara lui 2015, care au compromis substanţial culturile agricole. O altă cauză a scumpirii produselor alimentare a fost şi deprecierea valutei naţionale faţă de dolar cu 5,3% pe parcursul ultimelor trei luni.

Munca asupra proiectului Legii bugetului 2016 va fi reluată după instalarea noului guvern 

Proiectul Legii bugetului pe anul 2016 va fi definitivat după ce îşi va începe activitatea noul cabinet de miniştri. Surse de la Ministerul Finanţelor au menţionat pentru IPN că  asupra  proiectului bugetului pe anul viitor s-a lucrat. Conform calendarului bugetar au fost  prezentate ministerelor şi altor autorităţi limitele de cheltuieli pentru 2016, ca acestea să se pronunţe asupra lor. Mai apoi au fost integrate într-un proiect de document. Însă   demisia guvernului a condus la întreruperea acestui proces. „Aşteptăm să fie format  noul guvern şi să sosească la Chişinău misiunea FMI, cu care vor fi consultaţi parametrii bugetului. Vom vedea de ce finanţări externe, inclusiv sub formă de suport bugetar, vom putea beneficia în anul viitor, după care va fi definitivat  lucrul asupra proiectului bugetului pe 2016”, a precizat sursa din minister.

● SÂMBĂTĂ, 12 decembrie

Executivul transnistrean a aprobat bugetul 

Guvernul nerecunoscut al regiunii transnistrene a aprobat bugetul pentru anul 2016. Cheltuielile pentru anul viitor sunt planificate în sumă de 4,7 miliarde de ruble, iar veniturile sunt de 2,3 miliarde. Astfel, deficitul bugetar constituie peste 2 miliarde de rublere. Pentru achitarea la timp a pensiilor, în volum deplin, în proiectul bugetului se propune asigurarea Fondului de asigurare socială cu sursele necesare de finanțare din contul reducerii nivelului de asigurare a bugetului repulican. Potrivit administrației regiunii, cheltuielile bugetului nu iau în considerare toate necesitățile instituțiilor bugetare, estimate la aproximativ 6 miliarde de ruble. Proiectul bugetului prevede cheltuieli pentru stingerea în 2016 a datoriilor pentru salarii, care la 1 decembrie 2015 au constituit 393 de milioane de ruble.