logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 7-12 aprilie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-7-12-aprilie-cele-mai-importante-stiri-din-fluxul-ipn-e-7966_1012075.html

● LUNI, 7 aprilie

 FAO îşi deschide reprezentanţă la Chişinău 

Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO) va avea  reprezentanţă oficială în Republica Moldova. Un acord în acest sens a fost semnat luni, 7 aprilie, la Chişinău de către directorul general FAO, Jose Graziano da Silva, şi ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov. Din 1995, de când Moldova a aderat la această organizaţie, au fost implementate mai multe proiecte de transfer de tehnologii, de susţinere a eforturilor fermierilor, în special a celor tineri. Jose Graziano da Silva a spus că Moldova are soluri de calitate, de aceea, va fi acordată o mai mare atenţie implementării tehnologiilor de conservare a solului. Vor fi în continuare implementate proiecte ce ţin de diminuarea impactului schimbărilor climaterice asupra producţiei agricole, de prevenire a dezastrelor.

Concursul pentru alegerea unui nou director la Calea Ferată a eşuat 

Consiliul de administraţie al întreprinderii de stat „Calea Ferată din Moldova” nu a reuşit să aleagă un director nou al întreprinderii. Potrivit unui comunicat de presă al întreprinderii, dintre cei patru candidaţi înscrişi la concurs, doi nu au promovat proba de interviu, un alt concurent s-a retras din concurs, iar cel de-al patrulea nu s-a prezentat la interviu. Consiliul de administraţie se va întruni într-o nouă şedinţă pentru a stabili perioada depunerii documentelor pentru un nou concurs.

● MARŢI, 8 aprilie

Rusia a interzis importul produselor din carne propuse de un producător din Moldova 

Federaţia Rusă a sistat importul produselor din carne propuse de un producător din Republica Moldova, invocând nerespectarea cerinţelor Uniunii Vamale. Potrivit paginii oficiale a Serviciului federal privind controlul veterinar şi fitosanitar, Rosselhoznadzor, autorităţile responsabile din Rusia solicită părţii moldoveneşti să analizeze problemele depistate şi să informeze, în cel mai scurt timp, despre rezultatele obţinute. Abaterile sesizate ţin de materia primă folosită de producătorul din sudul Moldovei, care este adusă din Belgia şi Germania.

Danemarca va susţine Republica Moldova în dezvoltarea economiei verzi 

În ultimii 20 de ani, în Republica Moldova s-a vorbit foarte mult despre dezvoltarea durabilă, dar s-au făcut prea puţine lucruri concrete pentru a realiza acest obiectiv. La conferinţa „Dezvoltarea Durabilă Verde în Republica Moldova”, organizată de către Guvern, în parteneriat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi executivul Danemarcei, premierul Iurie Leancă a menţionat că este un mit faptul că doar statele bogate îşi pot permite o dezvoltare durabilă prin intermediul economiei verzi. Premierul a adăugat că acest obiectiv nu ţine de culoarea politică şi poate fi atins şi de Republica Moldova. Prezent la eveniment, ministrul afacerilor externe al Danemarcei, Martin Lidegaard, a menţionat că autorităţile din Danemarca vor susţine Republica Moldova în dezvoltarea economiei verzi. Oficialul danez a precizat că dezvoltarea economiei verzi este o necesitate în contextul în care în următorii 20 de ani volumul economiei globale se va dubla şi, evident, o parte din această creştere va avea loc în Moldova. Martin Lidegaard a făcut apel către Guvernul Republicii Moldova să creeze un cadru legislativ favorabil pentru sectorul privat, care va aduce investiţii străine în dezvoltarea durabilă a republicii.

Program de granturi pentru producătorii agricoli 

Producătorii agricoli din Moldova vor putea obţine granturi investiţionale pentru achiziţionarea echipamentului tehnologic şi a utilajului destinat infrastructurii post-recoltare în horticultură. Granturile nu vor depăşi 50% din investiţia efectuată, cu un plafon maxim de 350 de mii de dolari pentru un grup de producători. Programul de granturi este susţinut de Banca Mondială. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, directorul general al Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură, Petru Maleru, a menţionat, în conferinţa de presă de prezentare a programului, că obiectivul acestuia este de a facilita accesul la pieţele de desfacere pentru agricultori, prin susţinerea creării grupurilor de producători agricoli în sectorul horticol, susţinerea investiţiilor în tehnologii şi utilaje destinate infrastructurii post-recoltă, şi prin urmare, sporirea competitivităţii produselor agricole moldoveneşti. Prin granturile acordate se urmăreşte procurarea a 25 de tipuri de utilaje şi echipamente, precum maşini de spălat fructe şi legume de diverse tipuri, linii de sortare, spălare, împachetare, etichetare. De asemenea, urmează să se procure frigidere, staţii de vid-evaporare, rezervoare de inox, generatoare pentru producerea aburului tehnologic, etc.

MIERCURI, 9 aprilie

UniAgroProtect insistă ca fondul de subvenţionare să ajungă la 1 miliard de lei 

Uniunea Republicană a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect” a decis, la adunarea sa anuală, că va insista ca fondul de subvenţionare pentru anul 2015 să fie majorat până la 1 miliard de lei. Începând cu anul 2015, se propune trecerea parţială la alocarea subvenţiilor pe hectar şi examinarea posibilităţii introducerii subvenţionării în avans. De asemenea, se va insista pe majorarea plafoanelor la subvenţionarea procurării tehnicii şi utilajului agricol, până la 500 de mii de lei per unitate şi 1 milion de  lei per beneficiar. Uniunea Republicană a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli va insista  şi pe menţinerea necondiţionată a cotei TVA de 8% la comercializarea producţiei agricole şi pe anularea calculării TVA pentru producţia agricolă repartizată proprietarilor terenurilor agricole în contul plăţii de arendă.

Acordul privind crearea Zonei de Liber Schimb cu UE, discutat la Moscova 

Chişinăul şi Moscova au discutat aspectele ce ţin de cooperarea bilaterală în contextul creării Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. În cadrul consultărilor, au fost prezentate în detaliu prevederile acordului, pentru a asigura transparenţă în relaţiile bilaterale şi pentru elucidarea oricărei neclarităţi vizavi de acest document. În cadrul şedinţei, s-a discutat caracterul compatibil al Acordului privind Zona de Comerţ Liber, semnat la Sankt Petersburg la 18 octombrie 2011, cu Acordul privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Moldova şi UE. Delegaţia moldovenească a comunicat că Republica Moldova va putea avea concomitent regim comercial facilitat cu ambele pieţe de importanţă strategică.

Încă 2 zone economice libere vor apărea în stânga Nistrului 

Administraţia de la Tiraspol a decis crearea a încă 2 zone economice libere în regiunea transnistreană, pe lângă cele 3 deja existente. Cele 2 zone urmează să apară în satele Proteagailovka şi Gâsca, ambele în raionul Bender. Potrivit Agenţiei informaţionale transnistrene „Novostipmr”, rezidenţii zonelor economice libere din stânga Nistrului sunt complet absolviţi de obligaţia de a achita impozitul funciar şi cel pe venit. Anterior în regiunea transnistreană au fost deschise alte 3 zone economice libere – în satul Corjova, raionul Dubăsari, în satul Kremenciug, care face parte din municipiul Tiraspol, şi în micro-raionul „Severnyi” al oraşului Bender.

Ministrul agriculturii va pleca la Moscova pentru a evita aplicarea embargoului la fructe 

Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, va pleca săptămâna viitoare la Moscova, unde va avea discuţii cu reprezentanţii Rosselhoznadzor. Anunţul a fost făcut în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă. Vizita va fi efectuată în contextul interdicţiei impusă de către Federaţia Rusă la importul mezelurilor unui producător din Moldova, dar şi cu scopul de a evita aplicarea interdicţiilor pe exportul de fructe şi legume din Moldova. Vasile Bumacov a spus că 80% din mere sunt exportate în Federaţia Rusă, iar în cazul în care aceste produse vor fi blocate, Republica Moldova va avea probleme. Ministrul a mai spus că interdicţia impusă la exportul de mezeluri nu aduce mari prejudicii, fiindcă Moldova nu are exporturi masive în Federaţia Rusă pe acest segment. Anual sunt exportate doar câteva tone de mezeluri. Dar este un semn care dă de bănuit.

● JOI, 10 aprilie

AGROinform îşi anunţă priorităţile pentru anul curent 

Federaţia Naţională a Agricultorilor din Moldova „AGROinform” îşi propune în 2014 să contribuie la adoptarea Legii privind impozitul unic în agricultură şi să obţină o reglementare clară a pieţei carburanţilor, a anunţat joi, 10 aprilie, preşedintele Consiliului de Administraţie al AGROinform Alexei Ivanov. Ivanov a menţionat, în cadrul Adunării Generale a federaţiei, că AGROinform îşi va consolida poziţia în domeniul cooperării fermierilor, prin stabilirea unor parteneriate între Guvern şi proiectele agricole finanţate de agenţiile internaţionale de cooperare. De asemenea, vor fi aprofundate activităţile legate de diseminarea informaţiei despre  sistemele de producere şi vânzări din UE şi bunele practici agricole.

● VINERI, 11 aprilie

Parlamentul a anulat accizele impuse agenţilor economici din regiunea transnistreană 

Parlamentul a anulat astăzi, 11 aprilie, accizele impuse anul trecut agenţilor economici din regiunea transnistreană care importă mărfuri. Din 2001, întreprinderile din regiunea transnistreană, înregistrate în Republica Moldova, dar care nu au au relaţii fiscale cu sistemul ei bugetar, au fost scutite de accize la import şi alte taxe. În decembrie anul trecut, Parlamentul a făcut modificări în politica bugetar-fiscală reintroducând aceste taxe. Tiraspolul a reacţionat, spunând că va reveni la masa de negocieri pentru soluţionarea conflictului transnistrean în formatul 5+2 doar atunci când se va reveni la situaţia de până la începutul acestui an. Pe lângă aceste modificări, Parlamentul a votat majorarea accizelor pentru automobilele cu motor cu piston alternativ cu aprindere prin scânteie şi capacitate cilindrică de peste 3000 cm cubi şi pentru automobilele cu motor cu piston cu aprindere prin compresie cu capacitate cilindrică de peste 2500 cm cubi, de la 2 la 3 euro pentru 1 cm cub.

Acordul de comerţ liber cu UE ar putea intra în vigoare în acest an, Valeriu Lazăr 

Acordul de creare a zonei de liber schimb aprofundat şi cuprinzător cu Uniunea Europeană (ZLSAC) va intra în vigoare provizoriu, cel mai probabil, încă în acest an, şi nu la începutul anului 2015, aşa cum era prevăzut anterior. Declaraţia a fost făcută de viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, în cadrul Forumului de afaceri moldo-italian desfăşurat astăzi, 11 aprilie, la Chişinău. Potrivit ministrului, odată cu intrarea în vigoare a acordului, atractivitatea Republicii Moldova pentru investitorii străini va creşte şi mai mult. Aceasta se va întâmpla pentru că, pe parcursul negocierilor acordului, a fost adaptat cadrul legislativ pe domeniul civil şi comercial, iar acum este în plină desfăşurare procesul de consolidare a instituţiilor în vederea bunei implementări a acestuia. Ministrul economiei a menţionat şi despre oferirea pentru companiile industriale a unei vacanţe de jumătate de an la plata TVA pentru importul materiei prime, cu condiţia că produsele finite sunt exportate.

Guvernul va negocia un împrumut de 100 de milioane de euro pentru sectorul agroalimentar 

Guvernul Republicii Moldova va negocia cu Polonia un împrumut de 100 de milioane de euro pentru susţinerea sectorului agroalimentar. Premierul Iurie Leancă va semna o dispoziţie în acest sens. Împrumutul va fi oferit pe 25 de ani, cu termen de graţie de 10 ani şi cu o dobândă de 0,2%. În cadrul unei conferinţe naţionale, Iurie Leancă a spus că zona de liber schimb cu UE va avea un impact pozitiv asupra dezvoltării economice a Republicii Moldova. Şeful executivului a menţionat importanţa avansării în procesul de aliniere la standardele europene în domeniul agroalimentar în contextul semnării, în curând, a Acordului de Asociere cu UE, care prevede şi aderarea la zona de liber schimb cu UE.

● SÂMBĂTĂ, 12 aprilie

 Studiul de fezabilitate pentru a aduce gazul românesc la Chişinău va fi gata în toamnă 

Studiul de fezabilitate privind construcţia conductei Ungheni-Chişinău a gazoductului Iaşi-Ungheni va fi gata până în toamnă, a menţionat, într-o emisiune la Radio Moldova, viceministrul economiei, Tudor Copaci, care coordonează politicile energetice în cadrul ministerului. „La finele lunii iunie – începutul lunii iulie, vor fi finalizate lucrările de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni şi, având studiul de fezabilitate pentru partea a doua a acestui proiect, deja următorul guvern va semna un acord de împrumut cu BERD şi BEI, care şi-a exprimat disponibilitatea de a finanţa construcţia acestui tronson de gazoduct. Totodată, există promisiunea Comisiei Europene de a oferi Moldovei pentru realizarea proiectului 10 mln euro sub formă de suport bugetar”, a menţionat viceministrul.

România va ajuta Moldova la dotarea unui laborator pentru controlul laptelui 

Moldova şi România au semnat un plan de acţiuni în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale pentru anii 2014-2015. Planul prevede acordarea asistenţei tehnice la dotarea unui laborator şi implementarea controlului oficial al laptelui. Planul mai prevede fortificarea programului de însămânţare artificială a animalelor, inclusiv instruirea personalului. Documentul a fost semnat de către ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, şi ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale a României, Daniel Constantin. În sectorul zootehnie, va mai fi acordată asistenţă tehnică şi sprijin pentru obţinerea asistenţei financiare pentru implementarea programului de ameliorare a raselor de taurine crescute în Republica Moldova pentru anii 2014-2020 şi pentru programul de creştere şi ameliorare a ovinelor şi caprinelor în Republica Moldova pentru anii 2014-2020.