logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 6 iunie – 12 iunie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-6-iunie-12-iunie-cele-mai-importante-7966_1090369.html

LUNI, 6 mai

Ramura turismului este într-un proces de recuperare rapidă, Veaceslav Ioniță

După anularea restricțiilor, ramura turismului este într-un proces de recuperare rapidă, iar în 2022 cel mai probabil se va reuși să fie recuperată căderea provocată de pandemie, estimează economistul Veaceslav Ioniță, expert IDIS „Viitorul”. Potrivit expertului, din cauza restricțiilor, moldovenii nu au putut pleca din țară, însă au participat la dezvoltarea turismului intern. În 2021, pe fundalul relaxării restricțiilor, au fost deserviți de către agențiile de turism moldovenești 320 de mii de turiști străini și moldoveni. „S-a recuperat bine numărul turiștilor moldoveni care au plecat peste hotare. Avem și primul record, de 24 de mii de turiști străini care în mod oficial, organizat, au venit în Republica Moldova. Nu a mai fost vreodată așa ceva. Recuperarea turismului în Republica Moldova are loc din contul turismului organizat”, a precizat expertul.

Premier Energy solicită ANRE majorarea cu 20% a tarifelor la energie electrică

Compania „Premier Energy” solicită Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE) să aprobe majorarea cu 20% a tarifelor la energie electrică. Compania solicită ca tariful pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune (consumatorii casnici) să fie majorat de la 2,17 la 2,71 lei pentru un kilowatt/oră.

MARȚI, 7 mai

Lumina s-ar putea scumpi și pentru consumatorii din nordul țării

Și consumatorii din nordul țării ar putea plăti mai mult pentru lumină. Compania „Furnizarea Energiei Electrice Nord” a depus la ANRE un demers prin care solicită majorarea tarifului pentru consumatorii casnici de la 2,51 la 2,93 lei pentru un kilowatt/oră. Potrivit furnizorului, actualizarea prețurilor reglementate a fost solicitată pentru a acoperi costurile și cheltuielile determinate de majorarea prețului de procurare a energiei electrice începând cu luna mai. De asemenea, compania face trimitere la cursul de schimb mediu anual al leului moldovenesc față de dolarul SUA, care reprezintă un alt factor ce determină majorarea prețului mediu de procurare a energiei electrice.

Guvernatorul BNM: Suntem onești cu societatea și vorbim deschis despre tot ce face BNM

Octavian Armașu spune că, în calitate de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, este deschis să vină în Parlament și să explice deciziile de politică monetară de atâtea ori de câte ori va fi nevoie. „Mi-am asumat responsabilitatea să desfășor activitatea de guvernator al băncii centrale și voi face tot posibilul pentru a realiza acest mandat cu profesionalism și angajament civic. În lege sunt foarte clar prescrise condițiile în care guvernatorul poate fi demis”, a declarat șeful BNM într-un interviu pentru presă. Potrivit guvernatorului, instrumentele de politică monetară nu vor funcționa dacă participanții din piață nu vor avea încredere în modul în care se aplică acestea și în strategia BNM de a atinge obiectivul stabilit de lege. De aceea, BNM explică publicului strategia băncii centrale. Utilizând instrumentele de politică monetară, Banca Națională își dorește ca economia să absoarbă mai repede șocurile și să revină la echilibru, adică la ținta de 5%.

BNM va aplica toate măsurile necesare pentru a aduce inflația la nivelul de 5%, guvernator

„Este obiectivul nostru principal și toate instrumentele BNM sunt utilizate exact pentru a atinge acest nivel de 5%, ținând cont de modul în care va evolua situația în piață. În funcție  de evoluțiile economice ulterioare  vom ajusta corespunzător și instrumentele de politică monetară”, a declarat șeful BNM într-un interviu pentru presă. Prin politica monetară restrictivă BNM creează condiții care să încurajeze comportamentul de economisire în detrimentul celui de consum imediat. Este evident că inflația înaltă încetinește creșterea economică și erodează din puterea de cumpărare a cetățenilor. În condițiile unei politici monetare restrictive, din partea guvernului este necesară o politică fiscală expansionistă care să aibă o componentă socială puternică pentru a-i susține anume pe oamenii mai vulnerabili. BNM a majorat rata de bază la 18,5% cu scopul ca rata la depozite să continue să crească. 

MIERCURI, 8 mai

 Șeful Autorității Vamale Române: Vom stabili coridoare dedicate camioanelor goale

Eforturi comune între Chișinău și București pentru fluidizarea traficului la frontieră. Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, spune că prioritatea autorităților este instituirea unui control comun care va reduce perioada de traversare a graniței. În același timp, șeful Autorității Vamale Române, Claudiu Ardeleanu, spune că sunt examinate mai multe soluții pentru deblocarea frontierelor, printre care crearea coridoarelor speciale dedicate camioanelor goale și crearea coridoarelor dedicate produselor perisabile.

S-au majorat activele oficiale de rezervă

Activele oficiale de rezervă au constituit la sfârșitul lunii mai 3 554,36 milioane de dolari SUA. Cifra este în creștere cu 209,41 milioane de dolari în comparație cu finele lunii aprilie, când acestea au însumat 3 344,95 milioane de dolari. Majorarea a fost determinată, inclusiv de împrumuturile de la Fondul Monetar Internațional.

Republica Moldova aderă la Convenția privind transporturile internaționale feroviare

Republica Moldova va aplica Regulile Uniforme privind contractul de transport internațional feroviar de marfă pe întreaga infrastructură feroviară, cu lungimea totală de 1086 km.
Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de lege pentru modificarea Legii privind aderarea Republicii Moldova la Convenția privind transporturile internaționale feroviare (COTIF). Prin modificarea operată, va fi asigurată încheierea procesului de aderare la Convenție.

Lumina, mai scumpă din 1 iunie


Energia electrică ne costă mai scump. Consumatorii casnici din centrul și sudul țării, deserviți de Premier Energy, vor plăti din 1 iunie 2,64 lei/kWh,  cu 47 de bani/kWh sau 21,6% mai mult decât până acum (fără TVA). Pentru consumatorii casnici din nordul țării, deserviți de societatea Furnizarea Energiei Electrice Nord, creșterea este de 35 de bani/kWh sau 14,0 %.  Noul tarif pe care îl vor plăti este de 2,86 lei/kWh. Prețurile aprobate prin hotărârea Agenției Naționale de Reglementare în Energetică sunt ușor mai mici decat cele solicitate de furnizori.

JOI, 9 mai

Deficit de motorină pe piață. Experți: Este rezultatul plafonării aiurea

Criză de motorină în Republica Moldova! Agricultorii se plâng că nu au de unde procura motorină pentru a prelucra câmpurile. Fermierii spun că motorina angro nu mai poate fi găsită nicăieri, iar stațiile PECO nu vând motorină decât direct în rezervor. Experții explică fenomenul prin faptul că există un deficit de motorină pe piața regională, din cauza războiului din Ucraina și a perceperii depozitelor de motorină drept ținte militare. „Este un deficit de motorină. ANRE induce lumea în eroare. La vamă sunt rânduri de 10 km de camioane. Este o problemă de logistică. În loc compania petrolieră să facă 2-3 curse pe săptămână, ea face o cursă în două săptămâni. Și stau stațiile fără motorină. Sper că Guvernul nostru și cel al României vor găsi o soluție pentru a debloca vama”, a spus expertul în domeniu energetic, Sergiu Tofilat.

Controale inopinate la stațiile PECO la care lipseau unele tipuri de carburanți

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a inițiat un șir de controale inopinate la unele companii petroliere pentru a stabili cauza lipsei unor tipuri de carburanți la anumite stații de alimentare, în special motorină. Acțiunile vin în contextul informațiilor apărute în spațiul public.

Grant de peste trei milioane de dolari pentru creșterea productivității agricole

Republica Moldova va beneficia de un grant de 3,105 milioane de dolari pentru creșterea productivității agricole. Parlamentul a votat joi, în prima lectură, proiectul de ratificare a Acordului de grant dintre Guvernul Republicii Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD). Banii vor fi utilizați pentru atenuarea degradării terenurilor și creșterea productivității agricole. Cea de-a patra finanțare din cadrul Proiectului „Agricultura Competitivă în Moldova” are mai multe componente. Este vorba despre fortificarea capacităților Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și Ministerului Mediului, granturi pentru fermieri și suport pentru reabilitarea fâșiilor forestiere de protecție.

Șapte produse moldovenești urmează să ajungă pe piețele europene fără taxe

În curând, pe piețele europene urmează să ajungă fără taxe vamale prune, struguri de masă, mere, roșii, usturoi, cireșe și suc de struguri. Comisia Europeană a propus un regulament care să permită îmbunătățirea temporară a accesului pe piață pentru restul  șapte produse din Republica Moldova care sunt încă supuse cotelor tarifare la intrarea în UE.


VINERI, 10 mai

De la începutul anului, prețurile medii de consum au crescut cu 17%, BNS

De la începutul anului, prețurile medii de consum au crescut cu 17,57%, inclusiv la produse alimentare cu 20,81%, mărfuri nealimentare – cu 12,26% și servicii prestate populației – cu 20,77%. Potrivit Biroului Național de Statistică, de la începutul anului cele mai accentuate creșteri au fost la ulei vegetal – cu  21,86%, fructe proaspete – cu  25,61%, legume – cu 53%. Carnea, preparatele, conservele din carne  s-au scumpit cu câte 15,85%, zahărul – cu 14%, laptele și produsele lactate – cu 11%.

Concurs pentru grâul alimentar din rezervele de stat

Agenția Rezerve Materiale, din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, anunță despre desfășurarea concursului privind selectarea beneficiarilor finali de grâu alimentar din rezervele de stat în cantitate de 1 300 de tone, din roada anului 2018. Grâul va fi eliberat în bază de contract, cu prezentarea obligatorie a unei garanții financiare/bancare, cuantumul căreia va asigura reîntregirea cantității de grâu scoasă din stoc, la prețul stabilit de Comisia mixtă pentru stabilirea prețurilor la bunurile din rezervele de stat și de mobilizare, cât și a cheltuielilor de contingență în mărime de 8% din valoarea cantității eliberate. Termenul limită de depunere a dosarelor de participare la concurs este 17 iunie, ora 15.00.

SÂMBĂTĂ, 11 mai

Apel public în legătură cu dosarul în care e vizat omul de afaceri Vitalie Perciun

Oxana Eșanu, avocatul omului de afaceri Vitalie Perciun, face apel către cei care au difuzat informații eronate în legătură cu reținerea clientului ei să le retragă, stopând mediatizarea lor. De asemenea, face apel către organele de conducere și supraveghere a urmării penale să examineze în regim de urgență cererile apărării față de abuzurile admise pe acest dosar.

Participanții la actul justiției trebuie să fie integri, corecți și cu verticalitate, avocat

Este important ca cei care participă la actul justiției să fie integri, corecți și să dețină  verticalitate. O spune avocata Oxana Eșanu, care reprezintă interesele omului de afaceri Vitalie Perciun. Potrivit avocatei, în dosarul în care este vizat clientul ei au fost admise abuzuri și ilegalități, încercându-se preluarea afacerilor cu participarea organelor de drept și a persoanelor interlope.