logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 6- 9 ianuarie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-6-9-ianuarie-cele-mai-importante-stiri-din-fluxul-ipn-e-7966_1017649.html

● MARŢI, 6 ianuarie

Vestmoldtransgaz a primit licenţă pentru transportul gazelor naturale 

Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a decis să elibereze întreprinderii de stat „Vestmoldtransgaz” licenţă pentru transportul gazelor naturale. ANRE informează că „Vestmoldtransgaz” va presta, în baza licenţei primite, serviciul de transport a gazelor naturale prin intermediul gazoductului Iaşi – Ungheni pe care îl gestionează. Licenţa respectivă a fost acordată pe un termen de 25 de ani.  „Vestmoldtransgaz” este a doua întreprindere din Republica Moldova care va deţine licenţă pentru transportul gazelor naturale.

● VINERI, 9 ianuarie

Expert-Grup: Factorii de creştere a economiei transnistrene în 2014 au fost temporari 

Centrul analitic Independent Expert-Grup consideră că factorii de creştere a economiei transnistrene în 2014 au fost temporari şi urmează să piardă din relevanţă în 2015. În publicaţie se menţionează că, după un trend descendent înregistrat de la începutul anului 2013, au apărut primele semnale de revenire a indicatorului pe panta de creştere. Însă, această tendinţă a avut loc pe fondul creşterii compensatorii în regiunea transnistreană a sectorului metalurgic şi energetic, graţie reluării activităţii Uzinei Metalurgice, şi în sectorul agricol, graţie condiţiilor climaterice favorabile. Drept rezultat, comerţul extern al regiunii s-a intensificat esenţial, exportul a crescut cu 48%, iar importul s-a majorat cu 8,9%.

În 2015, Tiraspolul va avea un deficit bugetar de 40% din cheltuielile publice 

Pentru anul 2015 deficitul bugetar estimat al regiunii transnistrene este de 40% din nivelul cheltuielilor publice. Centrul Analitic Independent Expert-Grup menţionează în publicaţia „Realitatea Economică Transnistreană” că enorma gaură bugetară este o problemă constantă pentru regiune, iar deteriorarea situaţiei economice doar a amplificat această constrângere. Experţii menţionează că, practic, putem vorbi de un cerc vicios  – deficitul bugetar cronic deteriorează creşterea, iar, la rândul său, dificultăţile economice cauzează sărăcirea finanţelor publice. Expert-Grup consideră că cel mai vulnerabil în regiune este sistemul de încălzire, deoarece, în prezent, funcţionarea acestuia nu poate fi realizată în baza unor combustibili alternativi gazelor naturale. Pentru a asigura trecerea la utilizarea altor produse energetice e nevoie de investiţii de peste 100 de milioane de dolari. Totuşi, în prezent nu au fost identificate resurse bugetare suplimentare ce ar permite realizarea investiţiilor. În aceste condiţii, complexul comunal-locativ rămâne expus unor riscuri majore.