logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 6 – 11 martie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-6-11-martie-cele-mai-importante-stiri-7966_1095726.html

● LUNI, 6 martie

Se scumpesc carburanții

Carburanții se scumpesc. Agenția Națională de Reglementare în Energetică a anunțat pentru marți prețuri mai mari. Un litru de benzină cu cifra octanică 95 va costa 24,70 lei/litru, cu 10 bani mai mult, iar un litru de motorină se va vinde cu 22,26 lei/litru, cu 15 bani mai mult.

● MARȚI, 7 martie

Roșii turcești, cu „ciubote roșii” de sărbătorile moldovenilor?

Turcia oprește exportul de roșii până la jumătatea lui aprilie 2023. Vor crește prețurile în Moldova?, relatează IPN cu referință la EastFruit.

Ministerul Agriculturii și Pădurilor din Turcia a dat o declarație că măsura se ia „din cauza recentului salt al prețurilor la roșii pe piața internă și pentru a asigura securitatea alimentară și stabilizarea prețurilor după cutremurul îngrozitor care a afectat direct 11 provincii”.

Fără sancțiuni pentru ÎMM-uri în primii trei ani de activitate

În primii trei ani de activitate a întreprinderilor mici și mijlocii, organul de control nu va avea dreptul să aplice sancțiuni sau măsuri restrictive. Excepție vor fi cazurile în care se comit infracțiuni grave sau repetate. Prevederile se conțin în Pachetul de dereglementare, aprobat de Guvern.

●JOI, 9 martie

Anul trecut, sistemul bancar a înregistrat profituri de 3,6 miliarde de lei

Pe parcursul anului 2022, sistemul bancar a înregistrat profituri de 3,6 miliarde de lei, acestea majorându-se cu peste 58% comparativ cu finele anului 2021. Potrivit Băncii Naționale, profitul s-a majorat, preponderent, ca urmare a sporirii veniturilor din dobânzi și veniturilor neaferente dobânzilor.

Activele oficiale de rezervă au scăzut în februarie

După ce în luna ianuarie rezervele au ajuns la un nivel record, în februarie activele oficiale de rezervă au scăzut cu 60,68 milioane de dolari SUA și au constituit 4 542,02 milioane de dolari.

Moldova poate exporta în UE carne procesată de pasăre și ouă de consum

Republica Moldova a obținut dreptul să exporte în Uniunea Europeană carne procesată de pasăre și ouă de consum. Astăzi au fost publicate modificările la Regulamentele de punere în aplicare (UE) 2021/404 și (UE) 2021/405 ale Comisiei din 24 martie 2021, prin care Moldova obține acest drept.

„Decizia Comisiei Europene este una foarte importantă și va contribui la realizarea unui obiectiv național prioritar – diversificarea piețelor de desfacere pentru producătorii avicoli din Republica Moldova. În același timp, decizia Comisiei Europene demonstrează că sistemul național de control oficial, implementat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, este recunoscut de Uniunea Europeană”, precizează Guvernul într-un comunicat de presă.

● VINERI, 10 martie

Air Moldova a contractat trei aeronave pentru a opera o parte din cursele programate

Compania aeriană Air Moldova a contractat trei aeronave de la companii europene pentru a opera o parte din cursele programate și, începând de mâine, 11 martie, va relua treptat activitatea operațională. Compania aeriană precizează se află în proces de depășire a dificultăților și reorganizare a activității operaționale astfel încât să își onoreze obligațiunile față de pasagerii săi.

● SÂMBĂTĂ, 11 martie

Directorul Departamentului European al FMI: Avem un parteneriat puternic cu Republica Moldova

Republica Moldova are un acord cu Fondul Monetar Internațional în valoare totală de 800 de milioane de dolari. Banii vor contribui la dezvoltarea țării și ridicarea nivelului de trai al cetățenilor. O spune directorul Departamentului European al FMI, Alfred Kammer, la finalul vizitei sale oficiale la Chișinău, care a avut loc în perioada 8-10 martie. Potrivit oficialului, experții FMI încurajează autoritățile de la Chișinău să creeze un mediu sigur pentru sectorul privat, fapt ce va contribui la extinderea investițiilor în Republica Moldova.

100 de tone de mere moldovenești din recolta anului 2022 au fost livrate în India

Circa 100 de tone de mere moldovenești din recolta anului 2022 au fost livrate în regim pilot în India. Fructele au trecut cu succes controlul fitosanitar al Organizației Naționale pentru Protecția Plantelor din India, scrie Agrobisnes.md. Merele au fost livrate de către doi producători, membri ai Asociației Moldova Fruct.