logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 6-10 aprilie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-6-10-aprilie-cele-mai-importante-stiri-din-fluxul-ipn-e-7966_1019548.html

● LUNI, 6 aprilie

Cel mai mare producător de textile din stânga Nistrului şi-a sistat activitatea


Compania Tirotex, cel mai mare producător de textile din regiunea transnistreană, şi-a sistat activitatea. Pavel Solodskii, directorului adjunct al companiei, a comunicat postului local de televiziune TSV că aproape tot colectivul a fost disponibilizat. Andrei Mejinski, directorul companiei, a declarat că decizia a fost luată din cauza pierderilor înregistrate, care în  2014 au însumat 14 milioane de dolari, iar în primul trimestru al anului curent peste 3,5 milioane de dolari. Anul trecut, exportul companiei spre Rusia s-a redus de 2 ori, iar spre Ucraina – cu 80%. Tirotext, la care activau circa 1500 de angajaţi, a fost cel mai mare contribuabil pentru bugetul oraşului Tiraspol. Autorităţile tiraspolene consideră că din cauza stopării activităţii acestei companii se vor reduce salariile bugetarilor din Tiraspol.

Reprezentanţii contribuabililor nu au fost consultaţi înainte de adoptarea bugetelor, CNPM

Confederaţia Naţională a Patronatului din Moldova (CNPM) susţine că în acest an Guvernul nu s-a consultat cu partenerii sociali înainte de a aproba cele trei bugete foarte importante pentru mediul de afaceri şi pentru angajaţi – bugetul de stat, cel al asigurărilor sociale şi cel al asigurărilor medicale. Potrivit CNPM, astfel guvernarea a demonstrat că nu ţine deloc cont de opiniile societăţii civile. Preşedintele CNPM, Leonid Cerescu, a declarat într-o conferinţă de presă că lipsa de consultare a celor trei bugete este o a doua demonstraţie a faptului că guvernarea nu ţine cont de opinia reprezentanţilor contribuabililor. Leonid Cerescu a amintit că la sfârşitul lunii februarie CNPM a organizat o masă rotundă privind efectele fluctuaţiei de pe piaţa valutară, evenimentul fiind evitat de către guvernare.

Un agent economic riscă amendă pentru că a comercializat benzină şi motorină fără licenţă

Un agent economic riscă amendă de 10 mii de lei pentru că a comercializat cu amănuntul benzină şi motorină fără licenţă pentru acest gen de activitate. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, în calitate de agent constatator, a remis procesul-verbal în instanţa de judecată. Potrivit ANRE, contravenţia a fost constată în cadrul unui control inopinat, efectuat la 24 martie la o staţie de alimentare cu produse petroliere şi gaz lichefiat a companiei respective. Agentul economic riscă să fie sancţionat şi de organul fiscal, care îi poate aplica amendă în mărimea venitului brut obţinut din comercializarea fără licenţă a benzinei şi motorinei.

Fără asistenţa FMI va fi greu de acoperit găurile din buget, economist

Fără o asistenţă externă din partea Fondului Monetar Internaţional şi a altor donatori legaţi cu FMI, va fi greu de acoperit găurile din buget, în condiţiile în care previziunile privind finanţarea bugetului sunt destul de sumbre. Constatarea aparţine economistului Iurie Morcotîlo, de la Centrul analitic Expert Grup. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Iurie Morcotîlo a menţionat că, după cum a arătat anul 2014, puteam exista normal fără banii FMI, dar trebuie luat în consideraţie că anul 2014 a fost unul destul de bun, cu o creştere economică, cu remitenţe în creştere, datoria de stat a fost la un nivel normal şi nu au existat probleme cu băncile. În opinia sa, Misiunea FMI, dacă o să vină în Moldova, în primul rând o să ceară date concrete privind cifrele şi mecanismele de finanţare şi un plan de acţiuni din partea Guvernului  despre cum să redreseze situaţia în sectorul financiar bancar. Fără prezentarea acestor informaţii detaliate, negocierile vor fi practic blocate.

Premierul şi patronatele pledează pentru un dialog deschis

Prim-ministrul Chiril Gaburici s-a întâlnit cu reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Patronatului din Republica Moldova (CNPM). Părţile au optat pentru consolidarea relaţiilor dintre Guvern şi CNPM, respectarea legislaţiei privind transparenţa decizională şi implicarea patronatelor în procesul de elaborare a proiectelor de acte legislative şi normative cu caracter economic şi social. Executivul informează că reprezentanţii CNPM au recomandat ca proiectele de acte legislative şi normative, examinate şi aprobate în Guvern, să aibă avizul prealabil al Comisiei de Stat pentru reglementarea activităţii de întreprinzător.

● MARŢI, 7 aprilie

Uniunea Transportatorilor: Autorităţile nu vor să majoreze tarifele până la alegeri


Deşi de la 1 aprilie curent tarifele la transportul interurban de pasageri trebuiau să se majoreze cu 10 bani pentru un kilometru, conform unei decizii a Curţii Supreme de Justiţie, aceasta nu s-a întâmplat. Dumitru Albulesa, directorul executiv al Uniunii Transportatorilor şi Drumarilor, a declarat că Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor nu a acceptat majorarea, motivând că nu este momentul potrivit şi că se va reveni la această chestiune după alegerile generale locale. Potrivit lui Dumitru Albulesa, conducerea ministerului a remarcat că este un subiect de interes social şi majorarea de tarif nu poate fi aplicată acum. Uniunea Transportatorilor şi Drumarilor nu este de acord cu motivaţiile ministerului şi va acţiona în judecată factorii de decizie ai instituţiei.

Tratamentul fiscal va fi acelaşi pentru toate instituţiile de învăţământ

Veniturile obţinute de către instituţiile de învăţământ din procesul de instruire şi educaţie vor fi scutite de impozitul pe venit. Tratamentul fiscal va fi acelaşi pentru toate instituţiile de învăţământ, atât cele publice, cât şi cele private. Veniturile care nu ţin de procesul instructiv-educativ vor avea un regim de impozitare similar celui aplicat altor agenţi economici cu activităţi similare. Este vorba de veniturile din darea în locaţiune a unor spaţii, de prestare a unor activităţi de producţie, a serviciilor de calcul şi altor activităţi.

TOP-5 valute din spaţiul post-sovietic: cine a fost afectat cel mai puţin

Criza economică din Europa de Est n-a ocolit niciuna dintre fostele republici sovietice. Toate cele 5 valute internaţionale care în anul curent se remarcă prin cele mai proaste rezultate sunt monedele fostelor republici sovietice. Despre aceasta se menţionează într-un material publicate de „Корреспондент.net”, citat de IPN.
Jurnaliştii acestuia au încercat să afle de ce se devalorizează monedele ţărilor din  Europa de Est. Astfel, campioni la capitolul devalorizare sunt: Hrivna ucraineană – 51 la sută; Rubla rusească  – 37 la sută; Rubla belorusă – 34 la sută, Manatul azer  – 26 la sută; Leul moldovenesc – 25 la sută.

MIERCURI, 8 aprilie

Pârghii stimulatorii pentru modernizarea parcurilor în transportul aerian şi feroviar


Aeronavele, elicopterele, locomotivele, vagoanele automotoare pentru calea ferată, antrenate în transportul public de pasageri, precum şi serviciile de leasing operaţional sau financiar cu acestea vor fi scutite de TVA şi taxa vamală. Ministrul finanţelor, Anatol Arapu,  a spus că scutirea de TVA va crea condiţii mai favorabile pentru agenţii economici autohtoni, va contribui la sporirea gradului lor de competitivitate pe piaţa internaţională.  În prezent, procesele de modernizare a parcurilor în transportul aerian şi feroviar stagnează, multe dintre unităţile de transport sunt învechite. Unul din motive ar fi plăţile obligatorii la import.

Agricultorii vor bloca traseele naţionale pe 15 aprilie

Mai multe asociaţii de agricultori anunţă că vor bloca traseele naţionale timp de o oră, pe 15 aprilie, în semn de protest că autorităţile nu se implică în rezolvarea problemelor din sector. Decizia a fost luată la o şedinţă a consiliilor de administraţie ale Federaţiei Naţionale a Fermierilor, Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe „Moldova-Fruct” şi Federaţiei Naţionale a Agricultorilor din Moldova „Agroinform”. Membrii consiliilor, în cadrul unei conferinţe de presă, miercuri, au constatat că deşi autorităţile recunosc relevanţa şi obiectivitatea revendicărilor fermierilor, dau dovadă de lipsă de responsabilitate şi competenţă.

Scăderea remitenţelor ar putea provoca o nouă presiune asupra cursului leului, opinie

Tot mai puţine transferuri băneşti vin din străinătate pe parcursul ultimilor 4 luni, iar pentru că transferurile au legătură directă cu piaţa valutară a Republicii Moldova,  va fi mai puţină valută spre vânzare şi va fi din nou o presiune asupra cursului monedei naţionale. De această părere este preşedintele Ligii Bancherilor, Dumitru Ursu, care a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că din aceste considerente, la fel, va fi complicat şi pentru Banca Naţională de a-şi suplini rezerva valutară. Dumitru Ursu a menţionat că două treimi din remitenţe vin de pe piaţa estică, în primul rând din Federaţia Rusă, şi numai o treime din ţările Uniunii Europene, dar nu contează absolut de unde vin aceşti bani. „Până la urmă, atât rubla rusească, cât şi euro sunt valute atractive pentru economia Republicii Moldova şi pentru populaţie. Este schimbul valutar, nu există problema respectivă. Rămâne de văzut din ce cauză se întâmplă lucrul acesta. Este, sigur, o previziune şi a guvernului Republicii Moldova că remitenţele în continuare probabil vor fi în descreştere şi trebuie să ne gândim cu ce acoperim această gaură în rezerva valutară a ţării”, a notat Dumitru Ursu.

Moldova şi Turkmenistan au semnat Acordul de cooperare comercial-economică
Republica Moldova şi Turkmenistan au semnat Acordul de cooperare comercial-economică în cadrul primei şedinţe a Comisiei interguvernamentale moldo-turkmene pentru cooperare comercial-economică, desfăşurate în perioada 6-7 aprilie în oraşul Aşgabat. Potrivit unui comunicat de presă remis de Ministerul Economiei, părţile şi-au exprimat interesul pentru aprofundarea colaborării bilaterale în domeniul transporturilor şi construcţiilor, convenind să elaboreze şi să semneze mai multe acorduri bilaterale în domeniu. Partea turkmenă a lansat invitaţia la expoziţia internaţională „Construcţiile Turkmenistanului – 2015” şi la conferinţa „Dezvoltarea domeniului construcţiilor Turkmenistanului”, care urmează să se desfăşoare în perioada 27-29 august 2015, la Aşgabat.

● JOI, 9 aprilie

Companie aeriană lichidată


Creată în 2003, compania aeriană Moldova va fi lichidată. Motivul invocat este că această întreprindere există doar ca entitate juridică, nu deţine parc de aeronave şi nu desfăşoară activităţi de antreprenoriat. Până în prezent, a efectuat un singur zbor, având la bord o delegaţie oficială.

● VINERI, 10 aprilie

 Patronatele şi sindicatele critică proiectul Legii Bugetului 

Conducătorii patronatelor şi sindicatelor din Republica Moldova au criticat dur Legea privind politica bugetar-fiscală şi cea a bugetului pentru anul 2015 pe motiv că ar agrava şi mai mult situaţia cetăţenilor, dar şi a agenţilor economici. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1”. Leonid Cerescu, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatelor din Moldova, a declarat că povara fiscală care revine agenţilor economici este exagerată şi chiar a ameninţat cu proteste. „Se observă o tendinţă ca în fiecare an să fie pusă pe spatele agenţilor economici noi impozite. Aşa s-a procedat în cazul asigurărilor sociale, la fel e şi cu asigurările medicale. Mulţi agenţi economici pur şi simplu nu vor rezista şi îşi vor închide afacerile. Statul nu trebuie să-şi mărească alocările la buget prin majorarea poverii fiscale, dar prin politici atractive pentru oamenii de afaceri, ca aceştia să fie motivaţi să deschidă afaceri noi, să creeze noi locuri de muncă, atunci vor spori şi alocările bugetare”, a declarat Cerescu. Preşedintele Consiliului Naţional al Sindicatelor din Moldova, Oleg Buzda, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că salariile nu vor fi majorate. „Guvernanţii nu au ţinut cont de propunerea noastră privind majorarea salariilor cu 30 la sută. Oamenii pur şi simplu nu vor face faţă situaţiei şi vor fi nevoiţi să părăsească ţara în căutare de câştig”, a spus Buzda.

Calea Ferată are un nou director 

Întreprinderea de Stat  „Calea Ferată din Moldova” are un nou director. Este vorba despre Vladimir Cebotari, care a fost desemnat câştigătorul concursului pentru selectarea managerului CFM, acumulând punctajul maxim. Ministrul transporturilor, Vasile Botnari, a semnat joi, 9 aprilie, ordinul privind numirea lui Vladimir Cebotari în funcţia de director general şi l-a prezentat colectivului de la CFM. Ministrul a subliniat că Vladimir Cebotari, care până acum a ocupat funcţia de viceministru al transporturilor, deţine o experienţă bogată în gestionarea ramurii transporturilor, în special în domeniul atragerii investiţiilor şi implementării unor standarde europene de management, abilităţi extrem de necesare în condiţiile în care calea ferată din CFM urmează să fie restructurată şi modernizată.

A fost lansat al treilea apel de selectare a dosarelor în proiectul MAC-P 

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, în comun cu proiectul Băncii Mondiale – Agricultură Competitivă în Moldova (MAC-P), a lansat cel de-al treilea apel de selectare a dosarelor pentru Programul de granturi facilitarea accesului la pieţele de desfacere pentru grupurile de producători horticoli. Data limită de depunere  a dosarelor este 30 mai. Ministrul Ion Sula a spus într-o conferinţă de presă că acest proiect dă posibilitatea de a face agricultura moldovenească mai competitivă. Anterior au mai fost desfăşurate alte 2 apeluri de selectare a dosarelor fiind acordate granturi pentru 12 grupuri de producători.

O nouă propunere pentru acordarea subvenţiilor în agricultură 

Agricultorii care au beneficiat în ultimii 3 ani de subvenţii în valoare de peste 6 milioane de lei nu vor mai pretinde la subvenţionare de la stat. Cu o astfel de propunere vine Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare şi Agenţia de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură (AIPA) pentru Regulamentul de subvenţionare în anul curent. Petru Maleru, directorul AIPA, a comunicat într-o conferinţă de presă, că această propunere va fi discutată cu reprezentanţii agricultorilor şi se va vedea opinia acestora. Totodată, directorul AIPA a zis că această prevedere va permite accesul mai multor producători agricoli mici şi mijlocii către fondurile de subvenţionare de la stat. Ministrul Ion Sula a menţionat că îşi doreşte majorarea fondului de subvenţionare, aşa cum solicită agricultorii, dar posibilităţile statului nu permit un fond mai mare de 610 milioane de lei.

 CNPM vine cu propuneri după ce Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru buget 

Confederaţia Naţională a Patronatului din Republica Moldova (CNPM) îşi exprimă regretul în legătură cu acţiunile Guvernului vizând aprobarea proiectelor de legi privind bugetele prin asumare de răspundere. Confederaţia a emis o declaraţie în care spune că o astfel de modalitate a privat mediul de afaceri de  posibilitatea de a discuta cu membrii Parlamentului despre propunerile de îmbunătăţire a politicilor fiscale şi vamale, care au fost ignorate aproape în totalitate de către Guvern. CNPM solicită Guvernului lansarea consultărilor pentru elaborarea Cadrului Bugetar pe Termen Mediu 2016-2018 şi a politicii fiscale şi vamale pentru anul 2016, în vederea asigurării principiului predictibilităţii, Patronatele propun elaborarea unui ghid metodologic privind calcularea şi declararea veniturilor persoanelor fizice pentru 2015 şi a impozitelor pe salarii aferente în vederea neadmiterii erorilor de calcul.

Air Moldova a lansat o nouă cursă 

Compania aeriană „Air Moldova” îşi extinde geografia zborurilor prin lansarea unei noi curse directe: Chişinău – Viena – Chişinău. Cursa va fi operată cu o frecvenţă de trei ori pe săptămână, în zilele de luni, miercuri şi vineri, cu o aeronavă Embraer 190. Preţurile pe această rută încep de la 59 euro pentru un bilet într-o direcţie, cu toate taxele incluse.