RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 5 decembrie – 11 decembrie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”
https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-5-decembrie-11-decembrie-cele-mai-importante-stiri-7966_994534.html
[● LUNI, 5 decembrie]
[Consumul de gaze naturale s-a redus în medie cu 2%]
Consumul de gaze naturale pe teritoriul Republicii Moldova, fără regiunea transnistreană, s-a micşorat în 9 luni ale anului în medie cu 2%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit unui raport al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), populaţia a consumat 222 de milioane de metri cubi de gaze, cu 3,9% mai puţin faţă de anul trecut.Un consum mai redus s-a înregistrat în cazul întreprinderilor din sectorul energetic – 281de milioane de metri cubi, în descreştere cu 4,6%.
[VictoriaShopping – 3 ani de reduceri ]
Victoriabank a premiat cei mai activi parteneri ai proiectului VictoriaShopping – unităţile comerciale ce oferă reduceri clienţilor săi care achită cu cardul băncii. Aceasta, dar şi alte surprize pentru clienţi au fost oferite cu ocazia împlinirii a 3 ani de la lansarea primului proiect de reduceri în Moldova.„Pentru o zi i-am adunat într-un singur loc pe toţi partenerii noştri şi pe clienţii acestora ca să se odihnească şi să se distreze. Partenerii VictoriaShopping sunt magazine de vestimentaţie, saloane de frumuseţe, cafenele, restaurante şi magazine care comercializează diferite accesorii. Evenimentul organizat a inclus câte o părticică din valorile acestor companii, a arătat importanţa proiectului atât pentru deţinătorii cardului de la banca noastră, cât şi pentru cei care planifică să-şi ia unul”, a spus preşedintele Victoriabank, Natalia Politov-Cangaş.
[Alternativă la plata impozitului pe venit pentru ÎMM ]
Din 2012 se reintroduce impozitul pe veniturile persoanelor juridice, în mărime de 12% Pentru agenţii economici din micul business se introduce un impozit simplificat unic, în mărime de 4% din activitatea operaţională. Este vorba de acei agenţi economici care nu vor atinge plafonul de înregistrare benevolă în calitate de contribuabili de TVA − 100 de mii de lei. Ministrul finanţelor, Veaceslav Negruţa, spune că reintroducerea impozitului pe venitul persoanelor juridice a fost dictată de necesitatea de creare a unui echilibru bugetar, prin diversificarea surselor de venituri în modelul de formare a finanţelor publice. Totodată, spune Veaceslav Negruţa, acest impozit va fi important pentru autorităţile locale. Prin redistribuire veniturile respective vor merge către raioanele republicii, în cazul bugetelor municipiilor Chişinău şi Bălţi – în proporţie de 50 la sută.
[Criza economică trebuie trăită ca şi o boală care generează anticorpi în organism, Andrian Candu]
„O criză trebuie trăită ca şi o boală, în urma căreia în organism apar anticorpi care îţi permit să eviţi o astfel de stare pe viitor”, a apreciat Andrian Candu, director general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOAM) - "PRO-SPER", într-o nouă şedinţă a Clubului organizaţiei. Şedinţa s-a desfăşurat la tema „Criza economică şi efectele crizei în plan regional. Experienţa României” şi i-a avut drept invitaţii de onoare pe Valeriu Nistor, expert în restructurare şi management al afacerilor din România şi ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca. Discuţiile în cadrul şedinţei s-au axat pe implicaţiile crizei economice asupra mediului de afaceri şi în special experienţa României în acest sens. Expertul Valeriu Nistor a împărtăşit membrilor clubului experienţa de restructurare şi management în România şi UE. De asemenea, a descris efectele crizei economice în România şi perspectivele de dezvoltare ale mediului de afaceri pe termen mediu. El a venit cu o serie de exemple şi îndrumări în dezvoltarea unei afaceri prospere în timpul crizei.
[● MARŢI, 6 decembrie]
[Acţiunile statului în 3 societăţi au fost vândute cu 10 milioane de lei]
Pachetele statului în 3 societăţi pe acţiuni, în valoare totală de 10,1 mln lei, au fost vândute, marţi, la Bursa de Valori a Moldovei. Acţiunile sunt vândute în pachete unice la licitaţii cu strigare, unde cumpărător devine cel care propune cel mai mare preţ. Acţiunile a doi emitenţi, „Maşrut” şi „Fregata”, s-au vândut la preţul iniţial, iar în cel de-al treilea caz preţul s-a dublat. Acţiunile întreprinderii de producere şi reparare a maşinilor rutiere „Maşrut”, din or. Străşeni, în care statul deţinea 98% din capitalul social, au fost vândute cu 16 lei pentru unitate, volumul tranzacţionat fiind de 5,995 mln lei.
[● MIERCURI, 7 decembrie]
[Numărul instituţiilor cu funcţii de control la întreprinderi va fi redus în jumătate]
Numărul instituţiilor abilitate cu funcţii de control la întreprinderi se va reduce în jumătate – de la 60 la 30, cu referire la proiectul Legii controlului de stat asupra activităţi de întreprinzător, aprobat de Guvern. Potrivit vicepremierului Valeriu Lazăr, ministru al economiei, în premieră în Republica Moldova a fost elaborată şi aprobată o lege privind controlul de stat efectuat la agenţii economici. În proiect se specifică cazurile când controlul făcut la întreprinderi poate fi inopinat şi când e nevoie să fie planificat. Legea impune obligativitatea analizei riscurilor înainte de includerea întreprinderilor în planurile verificărilor planificate de către instituţiile cu funcţii de control. Proiectul stabileşte posibilitatea de a suspenda controlorul în cazul când acţiunea acestuia afectează activitatea agentului economic.
[Angajatorii vor plăti mai mult pentru concediile de boală ale salariaţilor]
De la 1 ianuarie 2012, angajatorii vor achita salariaţilor indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă în a doua, a treia şi a patra zi de concediu de boală. Modificări în acest sens în legislaţie au fost aprobate de către Guvern. Până acum angajatorii plăteau doar pentru a doua zi de concediu medical, iar pentru următoarele zile indemnizaţia se plătea din bugetul asigurărilor sociale de stat. În cazul persoanelor cu boli sociale, pentru maternitate şi îngrijirea copilului îndemnizaţiile vor fi plătite de BASS pentru toate zilele.Potrivit lui Sergiu Sainciuc, viceministru al muncii, protecţiei sociale şi familiei, aceste modificări vor determina sporirea responsabilităţii angajatorilor pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale salariaţilor şi reducerea cheltuielilor pentru plata indemnizaţiilor în cauză.
[Vicepremierul Valeriu Lazăr are încredere că Moldova va semna contractul cu Gazprom]
Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, este optimist în ceea ce priveşte semnarea unui nou acord de livrare a gazelor naturale cu Gazprom. „Au apărut divergenţe în legătură cu faptul că Republica Moldova susţine pachetele 2 şi 3 energetice ale UE. Este vorba în special de faptul că aceste pachete prevăd separarea furnizării gazelor de distribuţia lor. Dar situaţia e mai complexă. Nu este vorba aici doar de faptul că Republica Moldova a acceptat aceste pachete energetice ale UE. Concernul rus Gazprom are procese cu ţări din UE pe aceste probleme”, a explicat Valeriu Lazăr.În opinia sa, acum este necesar să se revină la dialogul dintre experţi şi de explicat clar colegilor de la Gazprom că Moldova joacă cu cărţile pe faţă, iar despre opţiunea de integrare europeană declară la orice tribună şi cu orice ocazie. „Dar aceasta nu ne împiedică să fim un partener serios al Gazprom-ului, inclusiv pentru tranzitarea gazelor naturale ruseşti. Sunt sigur că vom găsi compromisurile necesare, dar e necesar să continuăm negocierile la nivel de experţi”, a declarat Valeriu Lazăr.
[Parcarea de la aeroport va fi gata în 2 ani]
Parcarea multietajată de la Aeroportul Internaţional Chişinău va fi dată în exploatare până la sfârşitul anului 2013. Concursul de parteneriat public-privat pentru construcţia parcării a fost lansat la finele lunii noiembrie, iar Agenţia Proprietăţii Publice pe lângă Ministerul Economiei aşteaptă oferte până pe 23 ianuarie.Directorul APP, Tudor Copaci, a declarat la o conferinţă de presă că în cadrul proiectului urmează să fie construită o parcare cu o capacitate de minimum 700 de locuri pe o suprafaţă de 7500 m.p. Valoarea investiţiei se estimează la 4-5 mln euro. Potenţialul investitor privat, adică concesionarul, va asigura proiectarea şi construcţia parcării. Ulterior va avea posibilitatea să dezvolte infrastructura parcării, să construiască suplimentar pe teritoriul respectiv restaurante, alte servicii comerciale, care îi va sigura o rentabilitate mai mare în activitatea sa. Durata concesiunii este de 20 de ani, după care concesionarul va transmite APP obiectul respectiv. În decursul perioadei de concesiune partenerul privat va plăti o taxă nu mai mică de 2%, acesta va putea fi reinvestită de stat în dezvoltarea şi modernizarea aeroportului.
[Numărul întreprinderilor nepasibile privatizării a fost redus]
Guvernul a redus lista întreprinderilor nepasibile privatizării. Din 175 de întreprinderi care figurau pe această listă au rămas 102. Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, a precizat că de pe listă au fost scoase CET-urile şi RED-urile, ale căror grad de uzură este de 80% şi statul nu dispune de bani pentru a le moderniza. De asemenea au excluse un şir de întreprinderi care se află într-o stare dezastruoasă şi e nevoie de investiţii private pentru a le reabilita. Pe lista au rămas Combinatul de panificaţie „Franzeluţa”, Combinatul de vinuri „Cricova”, SA „Moldovagaz”, Centrul Internaţional de Expoziţii „Moldexpo” , ÎS Calea Ferată a Moldovei.
[PDM propune ca bogaţii să plătească impozite mai mari]
Fracţiunea parlamentară a Partidului Democrat din Moldova (PDM) a depus, astăzi, 7 decembrie, în Comisia economie, buget şi finanţe amendamentele, propuse de formaţiune, la politica bugetar-fiscală pentru anul 2012. Deputatul democrat Andrian Candu a declarat, în cadrul unui briefing de presă, că la baza politicii fiscale a statului trebuie să fie pusă susţinerea economiei şi a cetăţenilor şi nicidecum majorarea impozitelor pentru antreprenori şi oameni cu venituri modeste. Ţinând cont de faptul că pachetul de legi cu privire la politica bugetară şi cea fiscală pentru anul 2012 a fost prezentat cu mari întârzieri, deputatul PDM şi-a exprimat speranţa că amendamentele fracţiunilor vor fi examinate operativ, în aşa mod ca acestea să poată fi adoptate până la finele anului. În acest context, Andrian Candu a subliniat că deputaţii democraţi vor fi constructivi, iar declaraţiile potrivit cărora PDM condiţionează votarea bugetului cu alegerea preşedintelui ţării sunt specualţii. „Sunt două procese paralele. Nu avem mult timp la dispoziţie. PDM va insista ca aceste proiecte să fie votate cât mai repede, dar după discuţie atentă, pentru a elimina presiunile impuse economiei şi cetăţenilor”, a spus Candu.
[„Grupul Dodon” propune orientarea spre producători şi angajaţi a politicii fiscale]
Foşti membrii ai Guvernului propun modificări în proiectul de lege privind politica bugetar -fiscală, care ar înlesni situaţia angajaţilor şi angajatorilor în situaţia de criză. Acesta, în calitatea sa de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, ex-ministru al economiei, Zinaida Greceanîi, deputat, ex-prim-ministru şi Viorel Melnic, ex-director al Serviciului Vamal, au susţinut o conferinţă de presă privind situaţia economică din Moldova. În cadrul conferinţei au fost înaintate mai multe propuneri de redresare a economiei ţării, inclusiv în domeniul politicii fiscale. „Pe fundalul instabilităţii politice, dezmăţului organelor de control, situaţiei criminogene nefavorabile şi ineficienţei sistemului judecătoresc, pentru menţinerea atractivităţii economiei naţionale pentru antreprenori, stimularea investiţiilor şi crearea locurilor de muncă noi, este necesar de stabilit prin lege că pentru următorii cel puţin 5 ani se menţine cota 0% la impozitul pe venitul întreprinderilor, în formula existentă la moment. Implementarea propunerii respective, soluţionează automat şi problema întreprinderilor mici pe care Guvernul intenţionează să le taxeze cu un impozit în mărime de 4% din volumul vânzărilor”, se spune în comunicat. De asemenea, pentru susţinerea sectorului agricol şi industriei prelucrătoare se propune de a anula Taxa pe valoarea adăugată în mărime de 8% la producţia agricolă şi de a reveni la cota standard cu subvenţionarea din partea statului a TVA în agricultură prin rambursarea integrală a acestui impozit din buget. „Este principial ca rambursarea să se efectueze în termen de maximum 5 zile lucrătoare. În acest sens se propune de a institui în Codul fiscal o normă care prevede achitarea dobânzilor din buget în folosul agenţilor economici beneficiari, în cazul depăşirii termenului stabilit pentru achitarea subvenţiilor din buget”, precizează grupul de foşti membri ai guvernului.
[● JOI, 8 decembrie]
[Încă cinci firme moldoveneşti pot exporta vinuri în Rusia]
Încă cinci firme din Republica Moldova pot exporta vinuri în Rusia, conform unei decizii a Serviciul federal de supraveghere a protecţiei consumatorilor „Rosspotrebnadzor”. Serviciul mai informează în pagina sa electronică că, din cauza numărului tot mai mare a loturilor de băuturi alcoolice respinse, care provin de la întreprinderile „Sălcuţa” şi „Lion-Gri”, se discută excluderea acestor firme de pe lista celor admise pentru exportul de vinuri în Rusia.„Din păcate, Ambasada Republicii Moldova în Federaţia Rusă nu oferă suficientă atenţie monitorizării produselor exportate în Rusia. Am constatat că s-au pierdut relaţiile de colaborare cu instituţia în acest domeniu”, notează „Rosspotrebnadzor”-ul pe site-ul său.
[Dezvoltatorii proiectelor eco-energetice vor fi premiaţi anual]
Persoanele care implementează proiecte în domeniul energiei regenerabile şi eficienţei energetice vor fi premiaţi anual. Ministerul Economiei şi Agenţia pentru Eficienţă Energetică au lansat, miercuri, concursul „Moldova Eco-Energetică”. Premiile vor fi înmânate pentru cel mai bun proiect al anului în domeniile energiei solare, eoliene, din biomasă şi biocombustibil, energiei geotermale şi hidroelectrice. De asemenea, vor fi premiate inovaţia anului, cel mai bun proiect în domeniul eficienţei energetice şi cea mai bună iniţiativă a tinerilor. Ministerul şi agenţia îi va premia şi pe cei care vin cu cea mai bună iniţiativă de comunicare şi sensibilizare a opiniei publice şi cea mai bună iniţiativă educaţională în domeniul energiei regenerabile şi eficienţei energetice. Preşedintele interimar, Marian Lupu, prezent la ceremonia de lansare a concursului „Moldova Eco-Energetică”, a menţionat că Moldova importă majoritatea resurselor energetice. „Tendinţele arată că aceste resurse devin tot mai scumpe. În 2006 am mers într-o localitate din ţară la inaugurarea unui aparat care funcţiona pe bază de biomasă. Atunci au fost reacţii ciudate din partea unor politicieni şi a mass-media, chiar au luat în zeflemea evenimentul, dar timpul a arătat că această idee este foarte serioasă”, a spus Marian Lupu.