logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 5 – 11 noiembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-5-11-noiembrie-cele-mai-importante-stiri-din-fluxul-ipn-7966_1045247.html

● LUNI, 5 noiembrie

În octombrie se păstrează ritmul de creștere a veniturilor la bugetul public, secretar


Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Ion Chicu, susține că după implementarea reformei fiscale, care prevede facilități pentru angajatori și angajați, în luna octombrie se păstrează ritmurile de creștere a veniturilor la bugetul public național. Potrivit lui, s-a înregistrat o scădere a ritmurilor de creștere a încasărilor, dar nicidecum nu scăderea veniturilor. În luna octombrie 2018, au fost înregistrate mici redistribuiri între impozite. Ion Chicu spune că a avut loc o scădere a ritmurilor de creștere a încasărilor, dar nicidecum nu scăderea veniturilor. „Per total, la 1 noiembrie 2018, încasările la toate componentele bugetului public național depășesc veniturile încasate în aceeași perioadă în 2017 cu aproape patru miliarde de lei, fapt care confimă prognozele noastre că a fost momentul propice pentru a implementa o asemenea reformă, ori să mergi cu diminuări esențiale, dar absolut necesare a cotelor de impozite nu în toate situațiile, dar numai atunci când economia crește, când surplusul de încasări își permite așa o mică rezervă pentru perioadele următoare”, spune Ion Chicu.

Concurs de granturi pentru dezvoltarea afacerilor în nordul țării

Un concurs de granturi pentru dezvoltarea afacerilor în regiunea de nord a țării a fost lansat la Bălți de către People in Need Moldova, în cadrul proiectului „Un nou impuls pentru dezvoltarea afacerilor în Regiunea de Dezvoltare Nord a Moldovei” (2017-2019). Concursul este adresat întreprinderilor mici și mijlocii și este deschis până la 25 noiembrie. Agenția de Dezvoltare Regională Nord menționează într-un comunicat de presă că în cadrul unei conferințe de presă directorul de țară People in Need Moldova, Silvia Bicenco, a spus că prin intermediul activităților desfășurate în cadrul proiectului se dorește susținerea mediului de afaceri din regiunea de dezvoltare nord. Potrivit Silviei Bicenco, granturile sunt adresate membrilor asociațiilor de business, incubatoarelor de afaceri și ÎMM din nordul Moldovei.

Rapoartele financiare ale ANI nu conțin denaturări semnificative, audit

Rapoartele financiare ale Autorității Naționale de Integritate,  în ansamblul lor, oferă o imagine corectă și fidelă, potrivit concluziei Curții de Conturi pe marginea Raportului auditului situațiilor financiare ale ANI la 31 decembrie 2017, examinat astăzi în ședința plenară. Patrimoniul gestionat de ANI a constituit 3,5 mln lei la finele anului 2017. În conformitate cu Legea bugetului de stat pentru anul 2017, pentru realizarea obiectivelor de bază  ale ANI, în bugetul de stat pentru 2017 au fost aprobate alocații  în cuantum de 5,9 mln lei, dintre care 5,8 mln lei de la bugetul de stat, iar 72,7 mii lei venituri colectate.

MARȚI, 6 noiembrie

CFM va procura 12 locomotive noi

Calea Ferată din Moldova va procura 12 locomotive noi și va renova depoul de la Chișinău. Contractul a fost semnat marți, 6 noiembrie, c o companie americană care a câștigat licitația. Directorul CFM, Iurie Topală, a declarat presei că ultima dată locomotive noi au fost procurate acum 40 de ani, iar termenul lor de exploatare este depășit. Pentru procurarea noilor locomotive și pentru renovarea depoului vor fi direcționate 45 de milioane de euro, iar primele locomotive vor fi livrate la începutul anului 2020. Iurie Topală a mai spus că achiziționarea locomotivelor este parte a procesului de restructurare și reorganizare a ÎS „Calea Ferată din Moldova”. În curând, va fi anunțată licitația pentru renovarea liniei feroviare Bender – Basarabeasca – Etulia – Giurgiulești. Proiectul privind restructurarea și reorganizare CFM este finanțat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții și Uniunea Europeană. Acesta are o valoare de 110 milioane de euro.

● MIERCURI, 7 noiembrie

Igor Dodon: Rusia ar putea acorda Moldovei un miliard de dolari pentru proiecte de infrastructură


Federația Rusă ar putea acorda Republicii Moldova un miliard de dolari pentru reparația drumurilor. Declarația a fost făcută de președintele Igor Dodon în cadrul unei ediții speciale la postul de televiziune NTV. Șeful statului spune că a discutat cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, despre un suport masiv pentru proiecte de infrastructură. „Accesarea suportului – credit, o parte gratis din partea Federației Ruse, a Uniunii Euroasiatice este o perspectivă foarte clară pentru Republica Moldova”, spune Igor Dodon.

Primul complex etno-turistic în stil găgăuz a fost inaugurat în satul Congaz

Primul complex etno-turistic în stil găgăuz din Moldova a fost inaugurat în satul Congaz, raionul Comrat. Acesta dispune de patru case tradiționale țărănești, cu pereți de lut și acoperiș din stuf, un muzeu, o cramă, un restaurant cu terasă în stil național, un mini-hotel și o sală de festivități. Proprietara complexului este Ana Statova și are în calitate de angajați 14 locuitori ai satului. Aceasta a beneficiat de asistenţă și de un grant de 18,5 mii de euro din partea UE, prin programul SARD, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. „Turismul este o nișă cu mare potențial, neexplorată până acum în regiunea noastră. Am reușit să creăm nu doar un loc perfect de odihnă pentru turiștii locali și cei străini, dar și o atracție turistică inedită pentru UTA Găgăuzia”, a menționat proprietara complexului, citată într-un comunicat de presă remis de PNUD.

● JOI, 8 noiembrie

Proiectul autostrăzii Târgu Mureș–Iași–Ungheni, aprobat la București


Un proiect de lege privind aprobarea realizării autostrăzii Iași-Târgu Mureș, numită Autostrada Unirii, a fost adoptat miercuri, 7 noiembrie, de Camera Deputaților din România, în calitate de for decizional. Agerpres.ro scrie că, potrivit proiectului, inițiat de parlamentari ai Partidului Mișcarea Populară şi semnat de reprezentanți ai tuturor formațiunilor politice, Autostrada Unirii începe la granița României cu Republica Moldova printr-un nou pod peste râul Prut şi se termină printr-o conexiune cu autostrada A3 Brașov - Borș, în apropierea orașului Târgu Mureș.

IDA împrumută Moldovei 30 mln euro pentru Proiectul de înregistrare și evaluare funciară

Asociația Internațională pentru Dezvoltare (IDA), care face parte din grupul Băncii Mondiale, va oferi Republicii Moldova 30,1 milioane de euro în vederea realizării Proiectului de înregistrare și evaluare funciară. Parlamentul a ratificat în ședința de joi, 8 noiembrie, Acordul de finanțare. Dorel Noroc, șef de direcție la Ministerul Finanțelor, a declarat în plenul Parlamentului, că împrumutul va fi acordat sub formă de proiect investițional în condiții concesionale, pe o perioadă de 30 de ani. Perioada de grație este de 5 ani, iar rata dobânzii fixă – 1,38% anual. 15,3 milioane de euro vor fi utilizați pentru înregistrarea primară a bunurilor imobile. Alte cinci milioane de euro vor fi cheltuiți pentru evaluarea bunurilor imobile. Sistemul de administrare funciară va beneficia de o finanțare de 7,8 milioane pentru consolidarea capacităților sale. Alte mijloace vor fi utilizate pentru consolidarea capacității și a managementului de proiect.

Comerțul cu amănuntul în bază de patentă va fi posibil și în 2019

Data-limită de desfășurare a activităților de comerț cu amănuntul în baza patentei, care expiră la 31 decembrie 2018, ar putea fi extinsă până pe 31 decembrie 2019, potrivit unei modificări în acest sens la articolul 4 al Legii cu privire la patenta de întreprinzător, aprobate de Guvern. Ministerul Economiei și Infrastructurii explică necesitatea amânării repetate a datei-limită prin tranziția lentă la activitatea independentă sau la alte forme legale de antreprenoriat. Pe de altă parte, patenta limitează drepturile consumatorului. Acesta nu poate să-și exercite drepturile la schimbarea articolelor procurate dacă s-au dovedit a fi necalitative. În scopul dezvoltării activităților economice și îmbunătățirii controlului asupra riscurilor menționate, în ianuarie 2017 a fost modificat cadrul legal prin introducerea unei noi forme legale de antreprenoriat, activitatea independentă.  Această formă prevede un mod simplificat de inițiere a afacerii și regim fiscal.

● VINERI, 9 noiembrie

Bugetul de stat pentru 2019 prevede cheltuieli de 47,6 miliarde de lei


Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2019 a fost aprobat de Guvern în ședința din 8 noiembrie, transmite IPN. Cheltuielile pentru protecția socială sunt majorate cu 2,2 miliarde de lei. Pe lângă finanțarea măsurilor noi ce țin de susținerea socială a persoanelor cu venituri mici și a persoanelor în etate, este prevăzută alocarea de surse pentru îmbunătățirea politicilor de susținere financiară a familiilor cu copii și protecția copiilor în situație de risc. Bugetul pentru 2019 va menține componenta investițională. Pentru implementarea proiectelor finanțate din sursele externe vor fi alocate peste 3,5 miliarde de lei. Anul viitor, în derulare vor fi circa 66 de proiecte finanțate din surse externe. Cele mai importante se referă la infrastructura drumurilor naționale și locale, implementarea unor proiecte noi în domeniul educației și dezvoltarea agriculturii.

Pavel Filip: În sectorul bugetar, niciun salariu nu va fi mai mic de minimul de existență

Angajații din sectorul bugetar vor avea salarii mai mari, iar sistemul actual de salarizare va fi reformat pentru a asigura o creștere continuă a veniturilor angajaților, a declarat premierul Pavel Filip, comentând proiectul Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, aprobat de Guvern. „Documentul va contribui la crearea unui sistem salarial transparent, echitabil și atractiv, capabil să remunereze performanța profesională a angajaților din fiecare domeniu de activitate”, apus șeful cabinetului de miniștri. Conceptul reformei prevede că salariul va fi constituit din partea fixă și partea variabilă. Partea variabilă va fi în funcție de performanțele angajatului și aspectele specifice ale muncii. Premierul a subliniat că în urma implementării reformei nimeni din angajații din sectorul bugetar nu va mai avea un salariu mai mic de minimul de existență de 2000 de lei, iar diferența dintre prima scară de salarizare și ultima va fi de 15 trepte, și nu 33 cum este în prezent.

Modificări la Legea privind declararea voluntară și stimularea fiscal

Taxa către bugetul de stat din suma mijloacelor bănești declarate voluntar va crește de la 3% la 6%. Parlamentul a modificat, în ședința de joi, 8 noiembrie, Legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală, în lectură finală. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, susține că modificările au fost agreate cu Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, urmare a misiunilor de experți care au fost în Republica Moldova după ce a fost adoptată legea inițială.

DCFTA – patru ani de implementare

Datorită implementării Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), care este parte a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, a crescut cu 44% exportul produselor agroalimentare către UE, implicit a crescut și competitivitatea producătorilor autohtoni. Impactul nu s-a limitat la creșterea exportului, dar a produs și implicării macro-sociale importante. Totuși, pentru a putea beneficia plenar de DCFTA, trebuie să existe un cadru economic și politic stabil, să se atragă o mai mare atenție asupra exporturilor produselor de origine animalieră prin modernizarea infrastructurii calității, dar și trebuie sporit nivelul cunoașterii avantajelor DCFTA în domeniul de afaceri. Concluziile au fost făcute de expertul economic Adrian Lupușor, în cadrul unei prezentări a analizei impactului a patru ani de implementare a DCFTA. Analiza arată că, după patru ani, Uniunea Europeană a devenit cel mai important și mai de încredere partener comercial pentru producătorii moldoveni. Doi din trei euro câștigați din exporturile moldovenești provin acum din UE – spre deosebire de unul din doi euro, cum se întâmpla în 2014, ceea ce reprezintă o creștere netă de aproximativ 367 de milioane de euro în exporturi.

Programul „PARE 1+1” a fost extins până în 2021

Programul de atragere a remitențelor în economie pentru dezvoltarea businessului mic și mijlociu „PARE 1+1” va fi extins până în anul 2021. Cabinetul de miniștri a avizat în ședința de joi, 8 noiembrie, un proiect de lege în acest sens. Ministrul economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici, a menționat că programul a arătat că poate contribui la creșterea investițiilor productive în activitățile de afaceri din Moldova provenite din remitențe. De asemenea, sprijină lucrătorii  migranți la întoarcerea în țară. Totodată, prin program sunt sprijinite și familiile care sunt asigurate din surse provenite din remitențe.

Campanie de informare pentru facilitarea accesului la Ghișeul Unic de Acte Permisive

O campanie de informare și conștientizare pentru facilitarea accesului sectorului privat la Ghișeul Unic de Acte Permisive va fi desfășurată cu sprijinul Băncii Mondiale. Subiectul a fost pus în discuție de către secretarul general al Guvernului, Lilia Palii cu reprezentanții Băncii Mondiale. Potrivit unui comunicat de presă la Cancelariei de Stat, campania de informare va facilita crearea unui mediu favorabil dezvoltării IMM-urilor și a economiei naționale. În cadrul întrevederii a fost evidențiat suportul oferit de experții Băncii Mondiale, care au asigurat sprijinul continuu în vederea dezvoltării unei viziuni privind implementarea platformei în condițiile Republicii Moldova.

Capcanele creditelor „ieftine”

Anunțurile cu credite „ieftine” au împânzit în ultimii ani piața publicitară. „În doar 15 minute”, „fără gaj”, „doar cu buletinul”, „fără comisioane” –  sunt ofertele ce-i ademenesc pe tot mai mulți oameni în plasa organizațiilor de microfinanțare. La scurt timp, se trezesc înglodați în datorii, din cauza costurilor de-a dreptul înrobitoare, cu dobânzi înșelătoare și penalități usturătoare. Datele arată că fiecare al patrulea cetățean din populația activă a beneficiat de serviciile unor instituții financiare nebancare. Subiectul fost abordat într-un reportaj TV la Radio Europa Liberă, din seria „Pur și Simplu”. Cercetătorul economic de la Expert-Grup, Dumitru Pântea, spune că, în timp ce mai multor oameni drumul către bancă le este închis pentru că nu îndeplinesc condițiile de creditare, care sunt tot mai rigide în ultima vreme, serviciile de microcreditare împart bani necontrolat și se dezvoltă cu pași rapizi. Cele mai frecvente încălcări pe care le comit companiile de microfinanțare țin de campaniile de publicitate, unde practic nu se vede care este dobânda anuală efectivă, doar plățile lunare, sau consumatorii sunt induși în eroare. În publicitate li se spune că dobânda este „0%”, dar în realitate este o ofertă, de exemplu, pentru primele trei zile. Costurile reale ale împrumuturilor sunt de adevăratelea înrobitoare, ajungând la dobânzi și de 20-30%, chiar și peste 100%.

● SÂMBĂTĂ, 10 noiembrie

Între salariul cel mai mic și cel mai mare este o diferență de circa 33 de ori


Cel mai mare salariu în Republica Moldova este de 35880 de lei, iar cel mai mic este de 1200 de lei. O diferență de circa 33 de ori. Raportul recomandat de către Organizația Internațională a Muncii este de 12 la 1. Republica Moldova încă este departe de aceste indice. Prin noua reformă a salarizării se propune un raport de 15 la 1, prin care se va asigura o echitate în actualele salarii din sectorul bugetar. Declarații în acest sens a făcut ministrul finanțelor, Octavian Armașu, la ședința Clubului de presă a Guvernului. Octavian Armașu spune că necesitatea noii legi a salarizării a pornit de la faptul că în actualul sistem de salarizare în sistemul bugetar există mari inechități în veniturile diferitor categorii de angajați. Există câteva grupuri de angajați în sectorul public, salariile cărora se stabilesc prin mecanisme diferite și există câteva legi care guvernează acest domeniu. Astăzi există un decalaj foarte mare între salariul cel mai mare și cel mai mic, iar statul propune micșorarea acestei discrepanțe.

Se scumpesc țigările

Începând cu anul viitor, prețul minim de comercializare cu amănuntul la țigarete crește. Conform proiectului legii bugetului de stat pentru 2019, aprobat de Guvern în această săptămână, prețul minim pentru un pachet de țigarete cu filtru va fi de 25 de lei, iar fără filtru – 19 lei. Comercializarea țigaretelor cu sau fără filtru la prețuri mai mici decât prețurile minime de referință se sancționează cu amendă în mărime de 50% din valoarea țigaretelor respective, pornind de la prețul minim de referință respectiv, dar nu mai puțin de o mie de lei. Prețul minim, pentru perioada 1 iulie-31 decembrie 2018, a fost stabilit în valoare de 21 de lei pentru un pachet de țigarete cu filtru şi 14 lei pentru fără filtru – 14 lei.

Impozitul privat va alcătui 1% din valoarea de achiziţie a bunurilor supuse privatizării

Proiectul legii bugetului de stat pentru 2019, aprobat de Guvern în această săptămână, prevede perceperea impozitului privat la efectuarea tranzacţiilor cu bunuri proprietate publică în procesul de privatizare. Supuse impozitului privat sunt bunurile proprietate publică, inclusiv acţiunile. Cota impozitului privat va alcătui 1% din valoarea de achiziţie a bunurilor proprietate publică supuse privatizării. Impozitul se achită până la semnarea contractului de vânzare-cumpărare şi se virează la bugetul de stat sau la bugetul local, în funcţie de apartenenţa bunului. Nu se achită impozit privat în cazul primirii gratuite în proprietate privată a bunurilor proprietate publică de către persoane fizice rezidente care nu desfăşoară activitate de întreprinzător. De asemenea, se scutesc de plata impozitului privat copiii orfani şi copiii de la casele de copii şi orfelinate. În cazul ruperii contractului de vânzare-cumpărare, din cauza neexecutării sau executării necorespunzătoare a obligaţiilor asumate de cumpărător, sumele plătite în calitate de impozit privat nu se restituie.