RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 5 – 10 iulie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”
https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-5-10-iulie-cele-mai-importante-stiri-din-7966_983762.html
[● LUNI, 5 iulie]
[În Republica Moldova va fi dezvoltată o reţea de magazine gen „Пятерочка”]
Compania “Stati Market” SRL a semnat recent un acord de colaborare cu cea mai mare companie de gestionare a comerţului cu amănuntul din Rusia “X5 Retail Group”, în proprietatea căreia sunt reţelele de comerţ “Пятерочка” şi „Перекресток”. Scopul principal este de a construi în Moldova cea mai largă reţea de magazine de tip “econom”. Strategia de dezvoltare a reţelei în Republica Moldova prevede deschiderea primelor 10 magazine până la sfârşitul anului 2010, ca mai apoi să fie deschise câte două magazine „Пятерочка” pe lună. În următorii trei ani, compania “Stati Market” SRL va în total 100 de magazine de acest fel, atât în capitală, cât şi în sudul şi nordul ţării.
[● MARŢI, 6 iulie]
[Moldova va primi 10 milioane de dolari de la Guvernul SUA pentru susţinerea sectorului economic]
Republica Moldova va primi 10 milioane de dolari în formă de grant în urma semnării unui Acord de asistenţă cu Guvernul SUA. Banii sunt oferiţi pentru susţinerea creşterii economice. Această sumă a fost planificată la şedinţa Grupului Consultativ pentru Moldova de la Bruxelles din luna martie. „Acordul dat vizează domeniile cele mai importante pentru noi şi anume competitivitatea sectorului privat, finanţat cu 8,8 milioane de dolari şi oportunităţile economice – cu 1,2 milioane ”, a declarat prim ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat. Premierul a mai spus că Proiectul Competitivitatea Agricolă şi Dezvoltarea Întreprinderilor va oferi sprijin pentru dezvoltarea lanţurilor de valori în agricultură. Scopul este de a sprijini activităţile de dezvoltare a întreprinderilor mici şi mijlocii, astfel ajutând forţele industriale să se dezvolte în creşterea competitivităţii care vizează oportunităţile pentru export. Acest proiect va viza şi regiunea transnistreană.
[În prima zi a licitaţiei de vânzare a proprietăţii publice o fabrică s-a vândut la preţ de 5 ori mai mare decât cel iniţial]
La Bursa de Valori a Moldovei s-a deschis licitaţia de vânzare a acţiunilor proprietate publică. Marţi, 6 iulie, au fost vândute pachetele statului în 8 societăţi pe acţiuni, în sumă de 26,6 milioane de lei. Acţiunile statului în 6 întreprinderi – „Mărculeşti-Combi”, „Întreprinderea de reparaţie şi deservire a tehnicii”, „Construcţia Modern”, „Fabrica de conserve Olăneşti”, „Lactis” şi „Iahnî” s-au vândut la preţul iniţial. Cea mai mare valoare a avut-o pachetul de acţiuni (72,312%) în întreprinderea „Mărculeşti-Combi” – 25,9 milioane de lei.
[Şeful serviciului sanitar rus: Vinul moldovenesc e bun numai de vopsit gardurile]
Federaţia Rusă a interzis importul a18 partide de vinuri moldoveneşti, în care intrau 102 mii de sticle produse de trei companii diferite. Şeful serviciului sanitar rus, Ghenadi Onişcenko, a declarat în cadrul unui interviu acordat postului Echo Moskvî că în vinuri au fost găsite substanţe periculoase pentru sănătate. „Nimeni nu mai are interes pentru acest vin. El nu trebuie să fie comercializat nici în Rusia şi nici în afara ei. Nu ştiu ce se mai poate de făcut cu acest vin, poate numai gardurile de vopsit”, a spus Onişcenko.
[●MIERCURI, 7 iulie]
[Aeroportul din Chişinău va fi închis noaptea cât va dura reconstrucţia pistelor de aterizare-decolare]
Aeroportul din Chişinău va fi închis pe timp de noapte pentru a putea executa lucrările planificate de reconstrucţie a pistelor de aterizare-decolare. Timpul exact de închidere a aeroportului urmează să fie stabilit astfel încât impactul negativ asupra companiilor aeriene şi a pasagerilor să fie minim, a declarat miercuri, 7 iulie, la o conferinţă de presă directorul general al întreprinderii „Aeroportul Internaţional Chişinău”, Roman Podcorâtov. Specialiştii companiei germane HOCHTIEF AirPort GmbH au recomandat ca închiderea aerodromului să se facă între orele 20.00 şi 6.00. „Cei mai afectaţi de aceste lucru vor fi pasagerii care vor efectua curse de tranzit, în special cei ce merg în SUA prin cursa de la Frankfurt”, a spus Roman Podcorâtov.
[Carduri VISA cu chip la bancomatele BCR Chişinău]
Clienţii Băncii Comerciale Române ( BCR) Chişinău SA vor putea utiliza cardurile VISA cu chip în reţeaua de bancomate a băncii începând cu luna iulie. Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, din această vară, BCR Chişinău permite utilizarea în reţeaua sa de bancomate a cardurilor VISA cu chip (aşa-numitele smart-card). Astfel, odată cu implementarea acestei tehnologii, deţinătorii cardurilor cu chip vor putea extrage numerar de la bancomatele BCR Chişinău.
[46 de autocamioane şi 2 vagoane cu vinuri sunt blocate lângă Moscova]
La terminalul Solnţevo, lângă Moscova, sunt blocate 23 de autocamioane cu producţie vinicolă îmbuteliată şi 23 de autocamioane şi 2 vagoane cu vinuri în vrac din Republica Moldova. Procesul de certificare a vinurilor este stopat. Informaţia a fost comunicată miercuri, 7 iulie, la o şedinţă de lucru la Guvern, cu participarea reprezentanţilor sectorului viti-vinico. Ministrul agriculturii, Valeriu Cosarciuc, a precizat că de la Serviciului federal Rospotrebnadzor nu a parvenit niciun document oficial prin care să fie anunţată instituirea embargoului la producţia vinicolă moldovenească.
[● JOI, 8 iulie]
[Parlamentul nu a susţinut lichidarea judecătoriilor economice]
„Structurile mafiote şi-au întins tentaculele şi în Parlament”. Declaraţia aparţine liderului fracţiunii liberal-democrate, Mihai Godea, care s-a declarat indignat de faptul că, la votarea unui proiect de lege în lectura a doua, deputaţii nu au susţinut propunerea de a lichida judecătoriile economice. Mihai Godea, autorul modificărilor propuse, este de părere că instanţele judecătoreşti economice sunt o sursă de alimentare a corupţiei. Colegul său de fracţiune, deputatul Vitalie Nagacevschi a declarat că toate componentele AIE au semnat programul de guvernare în care se stipulează că trebuie să fie lichidate instanţele specializate. ,,Este cunoscut că toată economia Republicii Moldova s-a concentrat în clădirea de pe strada Ştefan cel Mare 73, unde este Judecătoria Economică şi Curtea de Apel Economică”, a menţionat Vitalie Nagacevschi.
[Rospotrebnadzor nu a informat Chişinăul despre instituirea embargoului la producţia vinicolă]
De la Rospotrebnadzor în continuare nu a parvenit niciun document oficial prin care să fie anunţată instituirea embargoului la producţia vinicolă moldovenească, a comunicat ministrul agriculturii şi industriei alimentare. Valeriu Cosarciuc a subliniat că acest incident de ordin tehnic nu trebuie politizat, iar eventualele necorespunderi a normelor stabilite sau a indicilor de calitate nu trebuie să fie extinse asupra întregului volum de producţie vinicolă care are drept destinaţie piaţa din Federaţia Rusă. „Atât eu, în calitatea mea de ministru, cât şi reprezentanţii subdiviziunilor specializate din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, am analizat în detaliu mecanismele de control a calităţii producţiei vinicole destinată pieţei din est.
[● VINERI, 9 iulie]
[Ministrul agriculturii pleacă la Moscova pentru a discuta problema vinurilor moldoveneşti]
La începutul săptămânii viitoare, o delegaţie condusă de ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Valeriu Cosarciuc, se va deplasa la Moscova pentru a discuta cu factori de decizie din instituţiile de profil din Federaţia Rusă despre problemele privind livrările de vinuri moldoveneşti. Ieri, ministrul afacerilor externe şi integrării europene, vicepremierul Iurie Leancă, a avut o întrevedere cu ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Valeri Kuzmin, cu care a discutat chestiuni de actualitate de pe agenda relaţiilor moldo-ruse. Interlocutorii au abordat şi problemele apărute recent în livrările vinurilor moldoveneşti pe piaţa din Federaţia Rusă.
[● SÂMBĂTĂ, 10 iulie]
[Ritmul de creştere a importurilor este net mai mare decât cel al exporturilor]
Ritmul de creştere a importurilor se menţine net mai mare decât cel al exporturilor, alcătuind în primele cinci luni ale anului circa 30% şi, respectiv, puţin peste 2%. Datele au fost prezentate de ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Valeriu Cosarciuc, la o întâlnire cu producătorii şi exportatorii de produse alimentare. Valoarea importurilor este de 252,3 milioane de dolari, ceea ce, în opinia ministerului de ramură, indică asupra unei capacităţi de absorbţie extrem de mari a pieţei interne neacoperită de produsele autohtone, a remarcat Valeriu Cosarciuc. Agenţii economici au trecut în revistă problemele care necesită rezolvare urgentă. Printre acestea au numit: presiunea pe care o exercită produsele de import asupra producătorilor locali, refuzul unor mari reţele comerciale de a pune în vânzare produse locale, influenţa preţurilor mari la resursele energetice asupra costurilor produselor locale, lipsa unor laboratoare cu utilaj performant pentru certificarea produselor, tratamentul discriminatoriu în vamă şi în alte instituţii angajate tangenţial în proceduri de elaborare şi eliberare a actelor etc.