logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 4-9 ianuarie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-4-9-ianuarie-cele-mai-importante-stiri-din-fluxul-ipn-e-7966_1024730.html

● LUNI, 4 ianuarie

Rapoartele despre evoluţia pieţei de comunicaţii electronice vor fi prezentate online 

Furnizorii de reţele şi servicii publice de comunicaţii electronice vor completa şi prezenta rapoartele statistice despre evoluţia situaţiei pe segmentele de piaţă pe care activează, online. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) anunţă că, prezentarea rapoartelor prin intermediul sistemului informaţional „Raportare online” va fi posibilă după încheierea trimestrului I al anului 2016. Potrivit unui comunicat de presă al ANRCETI, în cazul în care furnizorii nu dispun de posibilităţi tehnice de a executa lucrarea respectivă în regim online, vor prezenta agenţiei, formularele rapoartelor statistice completate în formă electronică la adresa:raport.statistic@anrceti.md, având obligaţia să le confirme ulterior cu rapoarte expediate pe suport de hârtie.

● MARŢI, 5 ianuarie

Producătorii de carne şi de produse lactate bat alarma 

Producătorii de carne şi de lactate din Moldova bat alarma că nu vor face faţă concurenţei produselor similare din Ucraina. Potrivit lor, începând cu 1 ianuarie 2016 Federaţia Rusă a introdus embargo pentru importul la mai multe mărfuri din Ucraina, inclusiv şi pentru produsele lactate, şi cele de carne, iar 35 de companii ucrainene au primit autorizaţii pentru a exporta produse animaliere în Moldova. Într-un comunicat de presă, Alexandru Slusari, preşedintele Asociaţiei UniAgroProtect, menţionează că situaţia creată pune în pericol sectorul zootehnic autohton. „Începând din aprilie 2015, producătorii de carne sunt obligaţi să achite TVA de 20%, pe când producătorii agricoli din Ucraina achită doar o pătrime din suma TVA calculată. Totodată, preţurile la nutreţuri în Ucraina sunt aproximativ cu 30% mai mici decât în Moldova, energia electrică este mai ieftină cu aproape 135% şi gazele naturale – cu 16%. La factorii menţionaţi este necesar de adăugat şi problema controlului insuficient a hotarelor, ceea ce contribuie la creşterea contrabandei”, a comunicat Alexandru Slusari.

MIERCURI, 6 ianuarie

Posibilitatea instituirii unui consiliu fiscal, în atenţia publicului larg 

Autorităţile examinează posibilitatea instituirii unui consiliu fiscal în Republica Moldova, care ar urma să reprezinte o instituţie publică independentă, cu capacităţi analitice, care va elabora şi va prezenta publicului rapoarte în probleme fiscale. Ministerul Finanţelor propune spre consultări publice relevanţa unui asemenea consiliu şi îndeamnă populaţia să vină cu propuneri şi comentarii în acest sens. Într-un comunicat de presă, ministerul menţionează că un consiliu fiscal, potrivit experienţei internaţionale, ar prezenta o instituţie publică independentă, menită să promoveze sustenabilitatea finanţelor publice prin intermediul funcţiilor sale. Este vorba despre evaluare publică a planurilor fiscale şi de performanţă, inclusiv monitorizarea regulilor fiscale, de elaborare a previziunilor macroeconomice şi bugetare, precum şi de promovare a transparenţei fiscale şi stimulare a unei dezbateri publice productive privind problemele fiscale. Majoritatea statelor-membre ale UE au astfel de consilii şi acolo se atestă şi o diversitate considerabilă de modele instituţionale ale acestor consilii, precum şi a numărului de profesionişti, inclus în consilii.

Tiraspolul a majorat pensiile 

De la 1 ianuarie, pensionarii din regiunea transnistreană primesc pensii majorate. Astfel, pensia minimă care se acordă de Tiraspol este de 616 ruble transnistrene (echivalentul a 1100 de lei). Pensia minimă s-a majorat cu 10 ruble transnistrene faţă de cea de anul trecut. Potrivit presei din regiune, indexarea pensiilor în stânga Nistrului are loc în 2 etape. Următoarea majorare este planificată pentru 1 iulie când pensia minimă va ajunge la 632 de ruble transnistrene (1128 de lei).

 În anul 2015, numărul abonaţilor care au portat numerele de telefon a crescut cu peste 27% 

În anul 2015, numărul abonaţilor care au utilizat serviciul de portare a numerelor de telefon a crescut, faţă de anul 2014, cu 27,1% şi a depăşit cifra de 47,8 mii, arată datele Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI). Din numărul total de numere portate în anul 2015, mai bine de 90% au fost numere de telefonie mobilă. Numărul mediu de portări realizate lunar anul trecut a constituit circa 4 mii. Din cele 44,8 mii de numere de telefonie mobilă portate cele mai multe numere, peste 28,5 mii, a primit în reţeaua „Moldcell”. În reţeaua „Orange Moldova” au fost portate peste 9,8 mii de numere, iar în reţeaua „Moldtelecom” (Unite) – circa 6,5 mii. Totodată, din reţelele „Orange Moldova” şi „Moldtelecom” (Unite) au fost portate către reţeaua „Moldcell” circa 30,6 mii de numere şi, respectiv, peste 3 mii numere, iar din reţeaua „Moldcell” au migrat către alte reţele mai bine de 11,1 mii de numere.

The Bat! v7.1 Christmas Edition oferă autentificarea cu Gmail şi Mail.Ru prin OAuth 

Compania „Ritlabs”  a lansat The Bat! v7.1.8 „Christmas Edition” cu mai multe caracteristici noi, printre care se numără: autentificarea OAuth pentru Gmail şi Mail.Ru, numele de afişare particularizate în lista de mesaje şi altele. De asemenea, s-a îmbunătăţit viteza de download a unui număr mare de mesaje în cutii poştale POP3, s-au adăugat caracteristici noi şi s-a îmbunătăţit lucrul cu RSS şi EWS (Exchange Web Services), căutare, Inbox Analyzer şi Mail Ticker. Versiunea nouă The Bat! permite autentificarea cu Gmail şi Mail.Ru utilizând protocolul OAuth 2.0. Acesta este un mod modern de a accesa conturile de e-mail susnumite, deoarece parolele pentru a le accesa nu vor mai fi salvate ca înainte în fişierele de configurare ale clientului poştal.

● VINERI, 8 ianuarie

Cotele de export spre UE rămân neacoperite 

Exportul mai multor produse din Moldova spre piaţa Uniunii Europene, cum ar fi cel de struguri, mere, roşii, nu acoperă cotele prevăzute în Acordul de Asociere. Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a explicat că exportul produselor agroalimentare pe piaţa UE este determinat de unele constrângeri precum reluarea parţială a exporturilor pe piaţa Federaţiei Ruse. La fel, exportul este determinat şi de nivelurile mai favorabile a preţurilor pe piaţa CSI. În aceste condiţii, producătorii au o tendinţă de revenire pe pieţe tradiţionale de export. De asemenea, menţinerea embargoului pentru importul produselor agroalimentare din UE pe piaţa Federaţiei Ruse contribuie la suprasaturarea pieţei UE şi acces mai dificil pentru noi ţări exportatoare pe piaţă, precum şi preţuri mai puţin favorabile.

Volumul exporturilor a scăzut cu 16% 

În primele 11 luni ale anului trecut, volumul exporturilor Republicii Moldova s-a diminuat cu 16,4%, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2014, arată datele Biroului Național de Statistică. Potrivit experţilor, cauza scăderii exporturilor ar fi diminuarea ponderii economiei. Nici pentru anul curent, experții nu au prognoze prea optimiste. Directorul Institutului Economiei de Piață, Roman Chirca, a declarat că o altă cauză a volumului scăzut de exporturi este şi faptul că Republica Moldova este o ţară net importatoare. Potrivit expertului, Moldova nu dispune de prea multe mărfuri destinate exportului, pentru că nu le produce. Datele BNS arată că în primele 11 luni ale anului 2015, peste 60 % din exporturi s-au îndreptat către ţările din UE. Cele mai exportate produse autohtone sunt produsele alimentare şi animalele vii, dar şi articolele manufacturate. Roman Chirca susține că în comparaţie cu anul trecut, Moldova se menţine la acelaşi nivel de export cu Uniunea Europeană, doar cu mici fluctuaţii.

● SÂMBĂTĂ, 9 ianuarie

Expiră termenul de prezentare la ANRCETI a rapoartelor despre venituri 

Furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice sunt atenţionaţi de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) asupra obligaţiei de a prezenta, până la data de 10 ianuarie, rapoartele privind veniturile provenite din activitatea în domeniul comunicaţiilor electronice, desfăşurate în trimestrul IV al anului 2015. ANRCETI recomandă furnizorilor să prezinte rapoartele respective prin intermediul sistemului informaţional „Raportare on—line. ANRCETI informează furnizorii că recent i-a fost atribuit codul IBAN (International Bank Account Number) MD55ML000000002251934169. Acest cod este utilizat, cu începere din 1 ianuarie 2016, pentru efectuarea transferurilor locale în monedă naţională.