logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 4-8 noiembrie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-4-8-noiembrie-cele-mai-importante-stiri-din-fluxul-ipn--7966_1016447.html

● MARŢI, 4 noiembrie

Au început lucrările de reconstrucţie şi extinderere a aerogării 

La Aeroportul Internaţional Chişinău a fost dat startul lucrărilor de reconstrucţie şi extindere a terminalului. Aerogara va fi extinsă cu peste 4 mii de metri pătraţi. Finalizarea lucrărilor este preconizată pentru începutul lunii iunie 2015. Despre aceasta a comunicat Ilan Shor, preşedintele consiliului de administraţie al SRL „Avia Invest” (compania care a concesionat Aeroportul Internaţional Chişinău). Lucrările de reconstrucţie şi extindere a aerogării vor costa circa 10 milioane de euro. Va fi extinsă zona de sosire, cea de plecare, zona sălii comune şi zona de bagaje. După efectuarea lucrărilor, la aeroport vor putea fi deserviţi 750 de pasageri pe oră, acum capacitatea fiind de 420  de pasageri.

Trans-Oil Group va primi un împrumut de 25 de milioane de dolari de la BERD 

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) acordă un împrumut de 25 milioane de dolari companiei Trans-Oil Group of Companies (Trans-Oil Group), lider în exportul de cereale şi un important prelucrător de olegionoase din Republica Moldova. În comunicat se precizează că împrumutul va permite companiei să-şi extindă terminalul de cereale în portul Giurgiuleşti pe Dunăre şi să achiziţioneze depozitul de cereale în portul vecin din Reni, pe teritoriul Ucrainei. Trans-Oil Group utilizează portul Giurgiuleşti, unicul port din Republica Moldova, în calitate de terminal principal pentru cereale. Capacitatea terminalului este utilizată la maximum în perioada de vârf şi compania a început să închirieze un depozit de cereale la Reni, situat la 3 km distanţă, în Ucraina.

MIERCURI, 5 noiembrie

Ministrul transporturilor face precizări şi propuneri în cazul marfarului deraiat de pe şine 

O comisie specială efectuează cercetări la locul accidentului unde opt vagoane din componenţa unui tren marfar au deraiat de pe şine. În prezent circulaţia pe această porţiune a fost sistată, dar cazul este examinat şi în contextul situaţiei în ansamblu din domeniu. Ministrul degrevat transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Vasile Botnari, a declarat că pe porţiunea de cale ferată vizată circulau doar marfare, astfel traficul trenurilor cu pasageri nu va fi afectat. Potrivit ministrului, în prezent se efectuează lucrări de restabilire a circulaţiei şi pentru a repune vagoanele pe şine. Experţii de la Calea Ferată a Moldovei urmează să stabilească şi cauzele producerii incidentului. Vasile Botnari a mai spus că, anterior, ministerul a propus un set de măsuri pentru fortificarea siguranţei circulaţiei feroviare. Una dintre ele se referă la crearea unei agenţii feroviare cu atribuţii de certificare, autorizare, supraveghere şi controlul în domeniul feroviar.

Vinurile Moldovei au devenit mai cunoscute pe piaţa din Polonia 

Peste 20 de producători de vinuri din Moldova şi-au prezentat producţia la un vernisaj la Varşovia, Polonia. Evenimentul a fost organizat de către Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV) cu scopul de promovare peste hotare a vinului moldovenesc. Vernisajul a avut loc pe 28 octombrie, la centrul cultural Galeria de Artă „Zacheta”, fiind prezentate 120 de tipuri de vin. Vicepreşedintele ONVV, Vitalie Pănuţă, a spus, la o conferinţă de presă, că vernisajul a avut ca scop diversificarea pieţelor de export pentru vinurile sub umbrela „Wine of Moldova”, precum şi extinderea celor existente, în special a pieţei UE. „Scopul nostru a fost să arătăm polonezilor o altă imagine a vinului din Moldova – vinuri de calitate, care deocamdată sunt prea puţin cunoscute pe pieţele europene”, a spus vicedirectorul.

● JOI, 6 noiembrie

 Moldova, pe locul 89 în clasamentul mondial al prosperităţii 

Republica Moldova este pe locul 89 în clasamentul mondial al prosperităţii, publicat recent de Institutul Legatum din Emiratele Arabe Unite. Moldova este poziţionată între Namibia (88) şi Guatemala (90), iar topul este condus de Norvegia, Elveţia, Noua Zeelandă, Danemarca şi Canada. Vecinii Moldovei, România şi Ucraina, se află pe poziţiile 60 şi, respectiv, 63. Federaţia Rusă se află pe locul 68. Indicele prosperităţii Legatum este calculat în baza mai multor criterii: economie – la care Moldova ocupă locul 125, oportunităţi pentru antreprenori – 73, guvernare – 102, învăţământ – 67, sănătate – 80, siguranţă şi securitate – 70, libertatea personală – 107, şi capitalul social – 102.

Rata inflaţiei se menţine în limitele prognozei BNM 

Rata inflaţiei în trimestrul al III-a a fost de 5,1%, în uşoară scădere faţă de trimestrul precedent. Cifra se încadrează în intervalul de variaţie de 1,5 puncte procentuale în jurul ţintei de 5%, stabilită de Banca Naţională a Moldovei. Datele sunt incluse în raportul asupra inflaţiei. „Prin implementarea regimului de ţintire a inflaţiei, noi, în primul rând, urmărim să atingem o inflaţie mică şi stabilă, de 5%. Lucrul acesta îl facem prin influenţarea ratelor pe piaţă, prin  politica monetară”, a explicat, la o conferinţă de presă, guvernatorul  BNM, Dorin Drăguţanu. „Probabilitatea înaltă de atingere în anul 2014 a unei inflaţii medii de 4,9%, în comparaţie cu prognoza de 4,7% de acum 12 luni, confirmă soliditatea modelului Băncii Naţionale de prognoză a inflaţiei şi corectitudinea măsurilor de politici monetare luate pe parcursul ultimelor 24 de luni”, a mai spus guvernatorul.

Ministrul agriculturii îşi prezintă raportul la final de mandat 

Subvenţiile acordate producătorilor agricoli în perioada 2011-2013 au ajuns la 2,2 miliarde de lei – bani din bugetul de stat şi din asistenţa externă. Valoarea totală a proiectelor şi programelor de asistenţă externă în agricultură, negociate şi semnate, constituie circa 8,5 miliarde de lei. Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a comunicat aceste cifre în cadrul prezentării raportului său la final de mandat. Vasile Bumacov a spus că, în ultimii 4 ani, sectorul agroindustrial a rămas un sector strategic al economiei naţionale. Peste 27% din populaţie este antrenată în activităţi agricole, iar exporturile de produse agricole au alcătuit anul trecut 41,2% din PIB. Sectorul agroindustrial este singurul sector în economia naţională cu balanţa comercială pozitivă, adică cu exporturi mai mari ca importurile, soldul fiind de peste 204,3 milioane de dolari.

● VINERI, 7 noiembrie

Restanţe raportate de ministrul Bumacov 

Neadoptarea proiectului de lege pentru sancţionarea persoanelor care-şi lasă terenurile în paragină este una dintre restanţele raportare de către ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, la final de mandat. „În Parlament se prăfuieşte „Legea buruienilor” deoarece în ţară avem mulţi leneşi, iar acum votul lor contează. În această perioadă totuşi am reuşit să reducem de la 260 de mii de hectare la 145 de mii de hectare terenurile neprelucrate, vom lucra mai departe în acest sens”, a declarat oficialul, într-o conferinţă de presă. Vasile Bumacov a mai spus că şi-a dorit în timpul mandatului să construiască un centru agroalimentar la Chişinău, care ar fi luat locul pieţelor, dar nu a reuşit. „Am elaborat proiectul, am negociat cu partenerii externi, am desfăşurat concursul de propuneri pentru investitori, dar nu am putut depăşi lobby-ul făcut de aceste pieţe semi-sălbatice, iar unii politicieni se ţin de principiul că nu vor să dea pasărea din mână pe cea de pe gard”, a spus ministrul.

Întreprinderile mici şi mijlocii sunt încurajate să dezvolte branduri proprii 

Noul concept al concursului „Marca comercială a anului” încurajează întreprinderile mici şi mijlocii să dezvolte branduri proprii, iar fiecare participant va avea beneficii directe deja pentru faptul că se înscrie în concurs. O declaraţie în acest sens a făcut preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI), Valeriu Lazăr, în cadrul unei conferinţe de presă. Concursul „Marca comercială a anului” se înscrie în şirul de evenimente cu genericul: „Fabricat în Moldova”, care include expoziţia propriu-zisă, concursul „Marca comercială a anului” şi premiul în domeniul calităţii, decernat de CCI în parteneriat cu Asociaţia patronală din domeniul evaluării conformităţii. Lilia Bolocan, directorul Agenţiei de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), a spus că anual sunt depuse pentru înregistrate peste 1500 de mărci noi de către întreprinderile din ţară, însă la concurs se înscriau aceleaşi companii, cu o reputaţie dobândită în timp. Întreprinderile care se vor înscrie în acest an în competiţie vor beneficia de publicitate în publicaţiile AGEPI, de cursuri şi consultanţă gratuite la înregistrarea mărcilor, servicii gratuite de pre-diagnoză a proprietăţii intelectuale.

Acordul de Asociere va economisi peste 11 milioane de euro anual în agricultură, Expert-Grup 

Eliminarea barierelor tarifare pentru 91% din produsele mоldoveneşti, odată cu aplicarea  Acordul de Asociere dintre Moldova şi UE, va duce la economisirea a peste 11,2 milioane de euro anual pentru agricultori –  notează expertul Tatiana Savva în infograficul „Cum poate soluţiona Acordul de Asociere provocările din agricultura Republicii Moldova”, realizat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”. Expertul menţionează că până acum producătorii din Moldova nu au exportat pe piaţa europeană din cauza taxelor vamale, a reglementărilor europene care nu sunt compatibile cu cele autohtone şi din cauza proceselor de producere învechite. Aplicarea Acordului de Asociere va contribui la armonizarea legislaţiei în domeniu, la modernizarea sectorului agricol prin sporirea accesului la finanţe, la educare şi promovarea asocierii producătorilor agricoli, precum şi la facilitarea investiţiilor străine în agricultură şi spaţiul rural. Sprijinul acordat dezvoltării zonelor rurale va face spaţiul rural mai atractiv pentru trai.

UE susţine reforma în domeniul finanţelor publice din Moldova 

Uniunea Europeană va acorda Republicii Moldova 37,1 milioane de euro pentru reformele în domeniul finanţelor publice. Acordul de finanţare a fost aprobat vineri, 7 noiembrie, în şedinţa Cabinetului de miniştri. Ministrul finanţelor, Anatol Arapu, a declarat că 33 de milioane din sumă constituie partea de grant pentru susţinerea bugetului, iar 4,1 milioane reprezintă asistenţa tehnică pentru implementarea programului de suport. Programul va susţine Guvernul, Parlamentul şi Curtea de Conturi în procesul de consolidare a bunei guvernări, în promovarea unei politici fiscale eficiente şi va duce la îmbunătăţirea sistemelor managementului finanţelor publice.

Procedura de obţinere a certificatului fitosanitar a fost simplificată 

Guvernul a aprobat vineri, 7 noiembrie, Regulamentul privind crearea şi funcţionarea ghişeului unic pentru eliberarea certificatului fitosanitar pentru export/reexport. Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a declarat că noul regulament reduce procedurile de eliberare a certificatului fitosanitar pentru export, în special elimină obligativitatea a 4 din 7 documente solicitate anterior de la agenţii economici. După implementarea noului regulament, agentul economic va avea de efectuat doar 2 vizite la oficiile teritoriale ale Agenţiei Naţionale de Siguranţă a Alimentelor, în locul celor 5 efectuate în prezent.

● SÂMBĂTĂ, 8 noiembrie

Andrian Candu: Populaţia va simţi în curând beneficiile economice ale Acordului cu UE 

Cetăţenii Republicii Moldova vor simţi peste 3-4 luni beneficiile economice ale Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, susţine vicepremierul Andrian Candu, ministru al economiei. Potrivit vicepremierului, imediat după alegeri va începe implementarea activă a prevederilor Acordului de asociere, iar Uniunea Europeană ne va acorda 440 de mln de Euro în acest scop. „Avem o agendă privind implementarea Acordului de asociere cu UE. Cetăţenii vor putea primi credite ieftine pentru afaceri. Vor fi demarate noi proiecte de infrastructură socială”, a precizat ministrul economiei. Andrian Candu a mai spus că unele prevederi ale Acordului de asociere cu UE au fost implementate chiar înainte de semnarea documentului. „Noi am avansat în unele domenii chiar înainte de semnarea Acordului. S-au depus eforturi în modificarea legislaţiei, lucru care ne-a reuşit în proporţie de 60 la sută.

Încă 16 mln lei pentru compensarea pierderilor suportate de producătorii de mere 

Guvernul a redirecţionat 16 milioane de lei pentru a compensa pierderile suportate de  producătorii de mere timpurii, de pe urma embargoului impus de Rusia la importul pe piaţa rusească. Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a declarat la şedinţa de Guvern din 7 noiembrie, că banii provin din mijloacele care au fost prevăzute iniţial pentru producătorii de prune şi au rămas nevalorificaţi după ce toţi solicitanţii eligibili şi-au primit compensaţiile de la stat. Producătorii de prune au fost despăgubiţi cu câte 1,20 lei pentru un kilogram. După acordarea compensaţiilor, a rămas nesolicitată suma de 16 milioane de lei.

Guvernul a aprobat ratificarea acordului cu UE privind competitivitatea ÎMM 

Guvernul a aprobat proiectul pentru ratificarea Acordului privind participarea Moldovei la Programul Uniunii Europene „Competitivitatea întreprinderilor şi a întreprinderilor mici şi mijlocii” (COSME), semnat la Bruxelles la 29 septembrie 2014 de comisarul european pentru industrie şi antreprenoriat, Ferdinando Nelli Feroci, şi şeful misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, ambasadorul Eugen Caras. Programul urmăreşte îmbunătăţirea accesului la finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii (ÎMM), creşterea accesului la pieţe, crearea unor condiţii favorabile pentru lansarea şi dezvoltarea afacerilor şi sprijinul direct pentru antreprenori prin îmbunătăţirea cadrului fiscal şi legal, prin educaţie de afaceri, schimburi de experienţă, concursuri de antreprenoriat. Un Consiliu de supraveghere interministerial, care va fi creat de Ministerul Economiei, va monitoriza implementarea prevederilor acordului.

Până la sfârşitul anului, Moldova va primi 8 milioane de euro pentru crearea ZLSAC 

Până la finele anului curent, Republica Moldova va primi 8 milioane de euro, din grantul de 30 de milioane de euro oferit de UE pentru a sprijini crearea Zonei de Liber Schimb. Suma va fi transferată Moldovei în perioada 2014 – 2017. Acordul de grant a fost aprobat în şedinţa de vineri, 7 noiembrie, a Guvernului. Documentul a fost semnat la Chişinău de prim-ministrul Iurie Leancă şi comisarul european pentru politica europeană de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn.