logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 4 – 10 noiembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-4-10-noiembrie-cele-mai-importante-stiri-din-7966_1108912.html

● MARȚI, 5 noiembrie

Stocuri de gaze pentru iarnă. 3,5 milioane de MWh, cumpărați din Europa, în trei luni

În lunile iulie-septembrie, Societatea pe acțiuni Energocom a cumpărat de pe piața europeană aproximativ 3,5 milioane de MWh de gaze naturale. Dintre acestea, cea mai mare parte, 3 milioane de MWh, a fost vândută către Moldovagaz, pentru consum curent sau pentru sezonul rece.

Prețul mediu ponderat al gazelor procurate a constituit 35,25 EUR / MWh (sau 404,92 USD per 1000 metri cubi). Energocom a precizat că pe lângă resursele proprii, au fost folosiți bani din grantul oferit Republicii Moldova de Guvernul Norvegiei și din creditul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Pentru achizițiile de gaze au fost organizate 42 de runde de licitații, respectând regulile creditului BERD, la fiecare rundă participând până la nouă companii din Europa. 12 runde au finalizat cu încheierea contractelor de livrare.

A fost lansat Centrul European al Consumatorului în Moldova

În Moldova a fost lansat Centrul European al Consumatorului (ECC), destinat protejării și informării consumatorilor în raport cu drepturile lor și soluționării amiabile a litigiilor. Centrul va sprijini cetățenii moldoveni în cazul disputelor apărute ca urmare achiziționării de produse și servicii din Uniunea Europeană și, invers, va facilita accesul la justiție pentru cetățenii europeni care au probleme cu produsele sau serviciile cumpărate în Moldova.

Pași de urmat când nu mai poți achita ratele unui credit

Scăderea venitului lunar, șomajul, producerea unui accident sau alte situații care pot afecta capacitatea de muncă pe o anumită perioadă sunt situații neprevăzute, care ar putea influența posibilitățile unei persoane de a rambursa un credit. Banca Națională a Moldovei (BNM) explică cetățenilor cum ar putea depăși asemenea criză și ce măsuri ar trebui să întreprindă.

Granturi de până la 500 de mii de dolari pentru dezvoltarea sistemelor de irigații

Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD oferă granturi de până la 500 de mii de dolari pentru dezvoltarea sistemelor de irigații în zonele rurale ale Republicii Moldova.

De jumătate de an, rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară rămâne la nivelul de 3,6%

Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt rămâne la nivelul de 3,6% anual, așa cum a fost stabilită încă în luna mai. Decizia de menținere a fost adoptată astăzi de către Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei, Potrivit hotărârii, rămân neschimbate ratele de dobândă la creditele overnight – 5,6% anual, la operațiunile repo – 3,85% și la depozitele overnight –  la nivelul de 1,6% anual.

Inflația a crescut până la 5,2%, în luna septembrie

Inflația anuală a constituit 5,2% în luna septembrie, fiind cu 1,4 puncte procentuale mai mare decât nivelul atins în iunie. În luna septembrie, rata anuală a inflației s-a menținut în proximitatea țintei de 5%, deși a conturat o traiectorie ascendentă după tendința descendentă începută la finele anului 2022.

● MIERCURI, 6 noiembrie

Control coordonat la punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Galați

La punctul de trecere a frontierei de stat Giurgiulești (Republica Moldova) – Galați (România), rutier, va fi instituit control coordonat, pe sensul de intrare în România. Guvernul a aprobat proiectul cu privire la inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului cu executivul României în acest sens.

● JOI, 7 noiembrie

FMI va acorda Moldovei asistență financiară suplimentară

Fondul Monetar Internațional va acorda asistență financiară suplimentară Republicii Moldova. Resursele financiare vor fi acordate prin intermediul Mecanismului de finanțare extinsă (EFF) și Mecanismului extins de creditare (ECF). Banii vor fi direcționați pentru acoperirea necesităților bugetului de stat. Proiectele de lege care prevăd acest lucru au fost examinate de membrii Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe.

20 000 de dolari pentru femeile cu afaceri agricole

Femeile de pe ambele maluri ale Nistrului pot beneficia de sprijin financiar pentru creșterea rezilienței la schimbările climatice. 20 de comunități din Moldova vor fi selectate pentru proiectul PNUD „Comunități reziliențe prin abilitarea femeilor”.

Perecheziții la o agenție de turism, unde au fost spălați 2 milioane de euro

O firmă de turism din Chișinău ar fi implementat o schemă de spălare de bani prin prestarea serviciilor fictive de turism medical în Israel, informează Inspectoratul General de Poliție. Serviciile ilegale acordate ar fi depășit 2 milioane de euro.

● VINERI, 8 noiembrie

Activele oficiale de rezervă, în scădere

După un trend ascendent de câteva luni, în octombrie, activele oficiale de rezervă au scăzut. Astfel, la sfârșitul lunii trecute, acestea au constituit 5 599,87 milioane de dolari, cu 81,98 milioane de dolari mai puțin în comparație cu 30 septembrie, când activele au însumat 5 681,85 milioane de dolari.

Proiect pentru modernizarea pieței de capital, aprobat de Comisia parlamentară pentru economie

Comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe a discutat vineri un proiect de lege care vizează modernizarea pieței de capital din Moldova. Scopul principal al proiectului este să faciliteze accesul antreprenorilor locali la piețele externe de capital și să creeze o piață de capital funcțională în țară.

Întreprinderile mari din Moldova vor cumpăra gaze doar pe piața liberă, din 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, întreprinderile mari din Republica Moldova vor putea să achiziționeze gaze naturale exclusiv pe piața liberă, la prețuri negociate, iar posibilitatea de a încheia contracte de furnizare la tarife reglementate va fi disponibilă doar până la sfârșitul acestui an. Această măsură face parte dintr-o reformă mai amplă a pieței de gaze naturale din țară, care vizează liberalizarea completă a acesteia.

Măsuri legale pentru a preveni tergiversarea procedurilor de insolvabilitate

Termenul maxim de adoptare a hotărârii de intentare a procesului de insolvabilitate de către instanța de judecată se reduce de la 20 la 5 zile lucrătoare. Acest lucru va fi posibil dacă, în cererea introductivă, debitorul declară că se află în stare de insolvabilitate și își exprimă intenția de a lichida sau de a restructura activitatea. Prevederile în acest sens se conțin într-un proiect de modificare la Legea insolvabilității, aprobat în primă lectură de Parlament.

Banii trimiși 10 ani de diaspora au depășit exporturile moldovenești, Veaceslav Ioniță

Diaspora moldovenească a transferat în Republica Moldova, în 2023, 1,62 mlrd de dolari, iar în trimestrul III din 2024, în valoare anuală – 1,60 mlrd de dolari. Diaspora are o contribuție mare la Produsul Intern Brut (PIB), iar timp de 15 ani, transferurile de peste hotare au fost mai mari decât salariale plătite în țară. Timp de 10 ani, banii trimiși acasă de către moldovenii care au muncit peste hotare au fost mai mari decât exporturile moldovenești. O spune expertul economic Veaceslav Ioniță, în cadrul emisiunii sale săptămânale „Analize economice”.

● SÂMBĂTĂ, 9 noiembrie

UE va oferi un grant de 32 de milioane de euro pentru reabilitarea coridorului feroviar Nord-Sud

32 de milioane de euro vor fi oferite de Uniunea Europeană, sub formă de grant, în reabilitarea coridorului feroviar Nord-Sud din Republica Moldova. Fondurile vor fi utilizate pentru modernizarea unui tronson feroviar esențial, care asigură legătura între regiunile nordice și centrale ale Republicii Moldova, precum și cu rețelele internaționale de transport.

Moldovenii au consumat mai mult gaz în octombrie. Datorii de un milion de lei la întreprinderi

Cetățenii Republicii Moldova au consumat, în luna octombrie a acestui an, 45,6 milioane de metri cubi, ceea ce este cu 21% mai mult în comparație cu aceeași perioadă a anului 2023. Totodată, față de luna septembrie 2024 acest indicator s-a mărit cu 27,8 milioane de metri cubi, sau cu circa 156 %.

2,6 tone de miez de nuci, captură depistată de vameși la Briceni

Peste 2,6 mii de kg de miez de nucă, transportată în lipsa documentelor care atestă proveniența mărfii, a fost depistat în mașina condusă de un nerezident de 32 de ani, transmite IPN, cu referire la un comunicat de presă al Serviciului Vamal.