logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 4 – 10 martie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-4-10-martie-cele-mai-importante-stiri-7966_1103194.html

● LUNI, 4 martie

Moldova se alătură inițiativei „Sună Clopoțelul pentru Egalitatea de Gen”


Moldova se alătură inițiativei „Ring the Bell for Gender Equality” (Sună Clopoțelul pentru Egalitatea de Gen) – un angajament comun pentru promovarea egalității de gen în sectorul financiar. Sunetul clopoțelului marchează începutul zilei de tranzacționare în cadrul bursei. Inițiativa are loc pentru a zecea oară la nivel mondial și este primul an în care se desfășoară în Republica Moldova. Evenimentul a fost organizat de  UN Women, Bursa de Valori a Moldovei și Corporația Financiară Internațională. De-a lungul ultimilor 10 ani, ceremonia a devenit simbolul solidarității și al unui apel la acțiune pentru bursele de valori din întreaga lume, pledând pentru diversitate și incluziune în acest sector.

● MARȚI, 5 martie

Licitație publică pentru locațiunea spațiilor din Aeroportul Internațional Chișinău


A fost inițiată licitația cu strigare pentru locațiunea spațiilor comerciale cu destinația de alimentație publică și comerț specializat pentru zona sterila din incinta Aeroportului Internațional Chișinău.

Agenția Proprietății Publice precizează că bunurile, proprietate a statului, vor fi expuse la licitație pentru darea în locațiune pe un termen de trei ani.

Găgăuzia nu va trebui să restituie TVA din propriul buget, decizia Curții Constituționale

Modificările la Codul Fiscal prin care UTA Găgăuzia trebuie să restituie TVA din propriul buget au fost declarate neconstituționale. Curtea Constituțională a admis astăzi sesizările depuse de către Adunarea Populară a Găgăuziei și de către un grup de deputați din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor.

Concursul turistic și cultural „Destinația Anului” din România se extinde în Republica Moldova

Concursul turistic și cultural  „Destinația Anului” din România se extinde în Republica Moldova, oferind oportunitatea de a se înscrie în competiție pentru zece reprezentanți ai destinațiilor și atracțiilor turistice ai Republicii Moldova.

Ministerul Culturii al Republicii Moldova menționează că proiectul vine să încurajeze competitivitatea în vederea creșterii notorietății și consolidării poziției Republicii Moldova ca destinație turistică prin promovarea brandului turistic de țară, a destinațiilor, formelor de turism și produselor turistice din Moldova pe piața internă și în România.

● MIERCURI, 6 martie

Germania acordă circa 11 milioane de euro pentru susținerea ÎMM-urilor


Guvernului Republicii Federale Germania acordă, prin intermediul Băncii Germane de Dezvoltare (KfW), 10,7 milioane de euro, asistență nerambursabilă. Banii vor fi utilizați pentru îmbunătățirea accesului de finanțare a întreprinderilor mici și mijlocii, în speță refinanțarea exclusivă a împrumuturilor investiționale acordate ÎMM-lor, prin intermediul Fondului pentru Antreprenoriat și Creștere Economică.

Electricitatea moldovenească devine europeană în Ucraina

Producătorii de electricitate din Moldova și Ucraina valorifică activ posibilitățile conectării rețelelor naționale la sistemul electric european ENTSO-E. Chiar în condiții de război, recent țara vecină a înregistrat un record de transportare a energiei în Europa pe parcursul zilei. Printre țările care au beneficiat de livrare se numără și Moldova, alături de Slovacia, Ungaria, Polonia și România, potrivit serviciului de presă al companiei naționale de energie Ukrenergo, relatează Ukrainian News.

În Moldova vor fi create camere agricole

În Republica Moldova vor fi create camere agricole care vor reprezenta organizații profesionale autonome, apolitice și nonprofit. Acestea vor avea statut de persoană juridică de drept public, creată cu scopul de a reprezenta și de a proteja interesele fermierilor în dialogul cu autoritățile publice în procesul de luare a deciziilor pe marginea politicii de dezvoltare a agriculturii și a mediului rural și de a intensifica cooperarea intersectorială. Prevederile se conțin într-un proiect de lege avizat de Guvern.

Între municipiile Bălți și Suceava va fi construită o linie de interconexiune energetică

Republica Moldova și România vor avea o nouă linie de interconexiune energetică. Cu tensiunea de 400 kV, linia va interconecta municipiul Bălți și municipiul Suceava. De asemenea, la Bălți va fi construită o stație electrică cu o capacitate de 400 kV.  Guvernul a aprobat astăzi semnarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind realizarea proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza II”.

Concurs de granturi pentru dezvoltarea comunităților eficiente energetic în Moldova

Organizațiile societății civile au posibilitatea să aplice la un program de granturi pentru dezvoltarea comunităților eficiente energetic în Moldova. Prin intermediul acestui program, circa trei milioane de euro vor fi investiți în eficientizarea energetică a clădirilor care prestează serviciile sociale. „Proiectul a fost gândit ca să ajute sectorul social să facă fața crizelor care au avut loc în ultima perioadă, în așa fel vom contribui ca serviciile sociale să devină reziliente și să presteze în continuare servicii pentru cele mai vulnerabile persoaneˮ, a menționat Daniela Leahu, director de proiect la Fundația Soros Moldova.

● VINERI, 8 martie

A fost inaugurat Postul vamal și de trecere a frontierei Sculeni, după modernizare


Postul vamal și de trecere a frontierei Sculeni a fost inaugurat joi după ce a fost modernizat în cadrul Proiectului RMCO, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României. A fost extinsă de două ori suprafața postului, ceea ce va spori capacitatea operațională și va asigura o infrastructură adaptată la condițiile actuale. De asemenea, Postul vamal Sculeni a fost dotat cu echipamentele necesare pentru desfășurarea activității optime a funcționarilor, cu echipamente de control vamal modern, inclusiv sistemul staționar de scanare X-rąy a mărfurilor și mijloacelor de transport.

SÂMBĂTĂ, 9 martie

Activele oficiale de rezervă continuă să scadă

La sfârșitul lunii februarie, activele oficiale de rezervă au constituit 5 388,55 milioane de dolari SUA, în scădere cu 6,86 milioane dolari în comparație cu 31 ianuarie.

Banca Națională a Moldovei precizează că diminuarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de plățile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova în valoare de 20,84 milioane de dolari. Plățile Ministerului Finanțelor au constituit 15,56 milioane de dolari, iar reevaluarea valorilor mobiliare menținute în portofoliul de investiții a reprezentat 11,48 milioane de dolari.