logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 4-10 iunie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-4-10-iunie-cele-mai-importante-stiri-din-7966_1042258.html

●LUNI, 4 iunie

Modificări propuse în Regulamentul privind achiziționarea serviciilor financiare

Ministerul Finanțelor propune, într-un proiect supus consultărilor publice, actualizarea unor prevederi ale Regulamentului privind achiziționarea  serviciilor financiare de către întreprinderile de stat/municipale și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar public. Astfel, dacă la organizarea concursului repetat de achiziții a serviciilor financiare se prezintă o sigură ofertă, concursul nu va suspendat, cum se întâmplă acum. O altă modificare se referă la nomele prudențiale care trebuie respectate de către băncile ce oferă serviciile financiare. Necorespunderea nomelor prudențiale în perioada de la încheierea contractului de achiziție a serviciilor financiare și până la expirare acestuia atrage după sine rezilierea contractului.

Activitatea Serviciului Vamal este reglementată de o nouă lege

Din 2 iunie, activitatea Serviciului Vamal este reglementată de o nouă lege, care a fost adoptată de către Parlament la sfârșitul anului trecut. Astfel, directorul general al Serviciului Vamal va fi ales în bază de concurs, pentru o perioadă de cinci ani. Potrivit noii legi, ocuparea funcției vacante sau temporar vacante de funcționar vamal se va efectua la fel prin concurs, iar evaluarea performanțelor va fi realizată în baza obiectivelor individuale stabilite.

● MARȚI, 5 iunie

Zeci de vizitatori au venit la BNM de Ziua Ușilor Deschise

Zeci de persoane dornice să afle cum funcționează o bancă centrală au venit luni, 4 iunie 2018, în vizită la Banca Națională a Moldovei de Ziua Ușilor Deschise. Vizitatorii au ascultat prezentări la diverse subiecte financiare, dar și un scurt istoric al monedei naționale. În sala de expoziții, vizitatorii – adulți și copii de diferite vârste – au descoperit colecția de monede utilizate ca mijloc de plată în viața de zi cu zi, dar și monedele comemorative din aur și argint emise de Banca Națională, precum și de alte bănci centrale. De asemenea, au aflat despre semnele de siguranță pe bancnote, despre plățile fără numerar și cursul valutar. Noutatea evenimentului a fost o prezentare la tema: „La ce trebuie să atragi atenția când contractezi un credit”.

Termoelectrica și InfoBon lansează Serviciul Factura Electronică

Începând cu luna iunie a anului curent, bonurile de plată pentru consumul de energie termică pot fi recepționate și prin e-mail. SA Termoelectrica și InfoBon lansează Serviciul Factura Electronică. Pentru activarea bonului de plată electronică, consumatorii urmează să se adreseze pe strada T. Vladimirescu, 6 (bir. 308). Acolo urmează să fie completată o cerere și să fie prezentate următoarele documente: buletinul de identitate și actele care confirmă dreptul de proprietate sau folosință asupra apartamentului pentru care se solicită acordarea serviciului respectiv.

Până pe 2 iulie, impozitul pe bunurile imobiliare se achită cu o reducere de 15%

Și în anul curent, contribuabilii care vor achita anticipat impozitul pe bunurile imobiliare vor beneficia de o reducere de 15 la sută. Data limită prevăzută de legislație pentru achitarea anticipată este 30 iunie. Dar, luând în considerație că este sâmbătă, zi de odihnă, data limită de achitare a impozitului cu reducere de 15% în acest an este 2 iulie. Gherghe Gasnaș, șef de secție la SFS, a precizat că articolul 171 al Codului Fiscal permite un asemenea transfer. Impozitul pe bunurile imobiliare poate fi achitat integral sau în părți egale, nu mai târziu de 15 august și, respectiv, de 15 octombrie, iar, pentru neachitarea benevolă se aplică penalitatea de 0,0329 % pentru fiecare zi de întârziere. Avizul este expediat contribuabililor cel târziul cu 60 de zile înainte de expirarea primului termen de plată a impozitului pe bunurile imobiliare, adică până pe 15 iunie.

● MIERCURI, 6 iunie

Informația despre deșeuri va fi acumulată într-un registru electronic

Guvernul a aprobat astăzi Conceptul Sistemului Informațional Automatizat „Managementul Deșeurilor”, care va permite gestionare mai eficientă a deșeurilor. Astfel, potrivit Conceptului, se prevede acumularea informațiilor despre deșeuri într-un registru electronic, care va asigura evidența circuitului deșeurilor produse și colectate, inclusiv a datelor referitoare la exportul, importul, reutilizarea și eliminarea deșeurilor. Informațiile pentru completarea registrului vor fi furnizate de către agenții economici autorizați în domeniul gestionării deșeurilor. Iar digitalizarea informațiilor va îmbunătăți activitatea operatorilor din sector.

Încă 43 de localități din Moldova vor avea acces la fibra optică

Încă 43 de localități din Moldova vor avea acces la fibra optică. Investiția se va ridica la 45 de milioane de lei. Astfel, toate localitățile din țară vor fi acoperite cu fibră optică. Programul de dezvoltare a rețelelor de bandă largă prevede că, până în 2020, toate localitățile din Republica Moldova vor fi conectate la rețelele în bandă largă cu viteza de cel puțin 30 Mbps. Totodată, va spori până la 60 la sută numărul gospodăriilor cu acces la Internet de mare viteză.

Guvernul a aprobat conceptul SIA de comunicare pentru supravegherea pieței

Guvernul a aprobat conceptul tehnic al Sistemului informațional automatizat (SIA) național de informare și comunicare pentru supravegherea pieței. Implementarea sistemului în cauză este prevăzută în Planul naţional de acţiuni privind realizarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană în perioada 2017-2019. Sistemul va sprijini în regim automatizat măsurile de supraveghere a pieţei în ceea ce priveşte comercializarea produselor nealimentare prin organizarea interacţiunii și a schimbului de informaţii dintre autorităţile de supraveghere a pieţei şi organul vamal.

Activitatea investițională a crescut de la începutul anului

În primele trei luni ale anului, activitatea investițională în Republica Moldova a crescut cu 2,9% față de aceeași perioadă a anului trecut, însumând circa 2,4 miliarde de lei. Ministerul Economiei și Infrastructurii menționează că principalii factori care au determinat creșterea au fost: majorarea investițiilor private, susținute de creșterea creditării economiei naționale, precum și sporirea investițiilor finanțate din bugetele publice locale. Investițiile private s-au dovedit a fi în primul trimestru al anului principalul motor de creștere a investițiilor. Acestea au însumat 1,9 miliarde de lei (+5,1%), ceea ce constituie circa 77% din totalul investițiilor. Agenții economici și-au orientat investițiile în mașini și utilaje, clădiri nerezidențiale, construcții inginerești, mijloace de transport. Unul dintre factorii care a favorizat evoluția respectivă este îmbunătățirea situației creditare din economie.

Exportul de fructe din recolta nouă a crescut semnificativ față de anul trecut

Până în acest moment, din recolta nouă pe piețele externe au fost exportate 3450 de tone de cireșe, 1355 de tone de căpșune și 5 tone de vișine. Anul trecut, în aceeași perioadă, exportul de cireșe și căpșune a constituit 630 de tone și, respectiv,  223 de tone. Vișinele au fost exportate mult mai târziu de 5 iunie, din cauza ninsorilor din aprilie, care au afectat recolta.

Moldova va găzdui cea de-a treia Conferință Globală privind Turismul Vinicol

Moldova va găzdui cea de-a treia Conferință Globală privind Turismul Vinicol, care va avea loc pe 6-7 septembrie. Pentru a putea organiza evenimentul, Guvernul a aprobat și propune Parlamentului spre ratificare acordul cu Organizația Mondială a Turismului pe lângă ONU. Acordul stabilește condițiile de organizare a Conferinței, facilitățile și serviciile oferite participanților. În cadrul evenimentului vor fi  organizate acțiuni de promovare a turismului vitivinicol, workshop-uri. De asemenea, vor fi vizitate obiectivele turistice din Moldova, se va face schimb de experiență.

O turmă de oi și capre, lovită de trăsnet la Copceac

O turmă de oi și capre a fost lovită de trăsnet la Copceac, raionul Ceadîr-Lunga, iar 43 de animale au pierit. Potrivit poliției locale, ciobanul, în vârstă de 22 de ani, a fost transportat la spital, însă a refuzat spitalizarea. Oile și caprele se odihneau la umbra unui copac când a început să plouă. La un moment dat, a lovit trăsnetul, omorând animalele de sub copac.

A fost lansată Săptămâna Europeană a Energiei Durabile, ediția a IV-a

Până pe 10 iunie, în Grădina Publică Ștefan cel Mare, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova desfășoară un șir de activități pentru promovarea energiei regenerabile. Lansarea celei de-a IV-a ediții a Săptămânii Europene a Energiei Regenerabile în Republica Moldova a avut loc miercuri, 6 iunie. Şeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a declarat că evenimentul este organizat pentru a răspândi bune practici și a inspira idei de dezvoltare a sectorului energetic. Obiectivul global este ca, până în 2020, 20% din consumul de energie electrică să provină din surse regenerabile și să fie reduse cu 25% emisiile de gaze cu efect de seră. „Prin modernizarea acestui sector vrem să consolidăm securitatea energetică a Republicii Moldova. Sumele economisite prin eficiența energetică vor fi folosite pentru investiții pozitive, iar cetățenii vor achita mai puțin pentru energia consumată”, a declarat șeful Delegației UE.

La ce trebuie să atragem atenția când contractăm un credit

Înainte de a lua decizia de a contracta un credit, se impune evaluarea necesității acestuia, dar și selectarea produsului potrivit. Persoana trebuie să ajusteze cantitativ și temporal graficul de rambursare în concordanță cu veniturile personale. O evaluare neadecvată a creditului și o eventuală îndatorare excesivă poate afecta istoria de credit a debitorului. Atenționările se regăsesc într-o prezentare a Băncii Naționale a Moldovei, făcută în cadrul Zilelor Ușilor Deschise. Specialiștii atenționează debitorii că este un angajament luat pe mulți ani, care le influențează major viața. Înainte de a solicita orice fel de facilitate de creditare, primul pas recomandat este o analiză serioasă a nevoii de a contracta acel produs. Studierea minuțioasă a contractului de credit înainte de semnare, de asemenea, este esențială.

● JOI, 7 iunie

Anul acesta fructele vor fi de o calitate înaltă

Anul acesta se așteaptă o roadă de fructe care va atinge media anuală – de circa 600 de mii de tone. În prezent în livezile din țară roada este formată, iar fructele vor fi de o calitate înaltă, o spun specialiștii de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Iurie Mudrea, consultant în cadrul Direcției politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală, a declarat că unele plante, în anumite zone, sunt afectate de lipsa de precipitații din ultima perioadă. De exemplu, ar fi bine ca la în cazul înfloritul viei să existe mai multă umezeală ca să pornească dezvoltarea strugurilor în condiții mai bune. Chiar și așa viile arată bine, ca și plantațiile horticole.

Ziua Sindicalistului este marcată la Chișinău

Parlamentul trebuie să promoveze în sesiunea curentă noua Lege cu privire la salarizarea în sectorul bugetar, ca de la 1 ianuarie 2019 să crească veniturile bugetarilor. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, cetățenii vor rămâne doar cu promisiuni, iar dezamăgirile vor fi mari. Despre aceasta a vorbit președintele Confederației Naționale a Sindicatelor, Oleg Budza, în cadrul ceremoniei festive prilejuite de Ziua Sindicalistului, marcată anual pe 7 iunie. Oleg Budza a spus că Republica Moldova traversaseră o perioadă grea, însă speră că vor veni cu timpul și beneficiile așteptate, deoarece calea aleasă, cea de integrare europeană, este una corectă. Oleg Budza consideră necesar să fie creat un consiliu social pe lângă prim-ministru, deoarece în Republica Moldova salariile cresc foarte lent, iar acest lucru se întâmplă întrucât există multă economie tenebră.

Un grup de lucru va fi instituit în problema prețurilor la carburanți

Un grup de lucru va examina toate propunerile care vizează calitatea și prețurile la carburanți. Din grup vor face parte reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, ai Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, experți, dar și persoane delegate de cetățenii nemulțumiți de scumpirea carburanților. Decizia a fost luată în cadrul ședinței convocate joi, 7 iunie, la Ministerul Economiei, ca urmare a protestului din Piața Marii Adunări Naționale de acum o zi. „Propun să se inițieze un grup de lucru, care să analizeze toate inițiativele ce țin de stabilirea prețului la carburanți și calitatea acestora”, declarat ministrul Chiril Gaburici, citat într-un comunicat de presă al ministerului. De asemenea, Chiril Gaburici a îndemnat cetățenii să sesizeze instituțiile responsabile atunci când depistează nereguli.

Micii producători de vinuri vor putea testa calitatea produselor la un preț mai mic

Întreprinderile membre ale Uniunii Micilor Producători de Vinuri își vor putea testa vinurile la un preț mai mic comparativ cu cel de piață. Acest lucru este posibil în urma semnării unui memorandum de colaborare dintre Uniune și Universitatea Tehnică, care deține 12 laboratoare și săli de studiu dotate cu echipamente de ultimă generație. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului menționează într-un comunicat de presă că memorandumul presupune și instruirea membrilor Uniunii în vederea utilizării capacităților de cercetare și analiză a laboratoarelor Departamentului de Oenologie de la UTM pentru facilitarea creșterii calității produselor vinicole și creșterea competitivității lor pe piețele externe.

● VINERI, 8 iunie

Verificarea calității carburanților se va face nu doar în vamă, dar și la stațiile PECO


Verificarea calității a benzinei și motorinei se va face nu doar în vamă, așa cum era anterior, dar și la stațiile PECO. Declarația a fost făcută de Iuliana Drăgălin, secretar de stat la Ministerul Economiei, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1. Ea a răspuns astfel la pretențiile șoferilor protestatari legate de calitatea carburanților. Expertul în energetică Victor Parlicov spune că în ceea ce ține de prețul la carburanți problema constă în legislație. El spune că problema a apărut acum pentru că până nu demult prețurile internaționale la carburanți erau foarte joase și cetățenii moldoveni își permiteau să le achite. Acum, când cresc cotațiile la bursele internaționale și, respectiv, cresc prețurile la panou, oamenii sunt nemulțumiți, spune el.

Acțiuni de sporire a transparenței acționariatului din sectorul bancar

Cabinetul de miniștri a aprobat modificări și completări în cadrul juridic pentru sporirea transparenței acționariatului din sectorul bancar. Sunt vizate legile cu privire la instituțiile financiare, societățile pe acțiuni, piața de capital, redresarea și rezoluția băncilor și activitatea băncilor. În particular, se va expune derularea și finalitatea procedurilor de anulare a vânzării cotelor de participare în cazul nerespectării cerințelor privind acționariatul în capitalul băncilor. Amendamentele urmăresc o mai bună guvernanță corporativă și atragerea investitorilor de calitate în sistemul bancar. Proiectul a fost elaborat în cadrul programului cu Fondul Monetar Internațional și a fost consultat cu agențiile și ministerele conexe și cu experții internaționali.

● SÂMBĂTĂ, 9 iunie

O nouă lege a publicității ar putea fi adoptată spre sfârșitul lunii iulie


O nouă lege a publicității ar putea fi adoptată spre sfârșitul lunii iulie. Proiectul, elaborat de experții media de la Centrul pentru Jurnalism Independent, Eugeniu Rîbca şi Ion Bunduchi, a fost înregistrat în Parlament de către trei deputați ai puterii, în frunte cu Andrian Candu. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Eugeniu Rîbca a declarat că proiectul va înlătura pericolul ca pe piața publicității să se creeze monopoluri. Potrivit expertului, legea în vigoare cu privire la publicitate are mai mult de 20 de ani. A fost adoptată în 1997, iar de atunci s-au schimbat multe. O nouă lege cu privire la publicitate era necesară din considerentul că mai multe prevederi ale legislației europene urmează să fie asimilate în legislația națională. Un alt argument ține de publicitatea politică în afara perioadei campaniei electorale, publicitate care nu este reglementată acum. Nu în ultimul rând, este vorba şi de publicitatea socială.

Moldova a preluat cele mai bune practici comunitare de promovare a energiei verzi, opinie

Republica Moldova a transpus în legislația națională cele mai bune practici comunitare în ceea ce privește promovarea eficienței energetice și a surselor de energie regenerabilă. Astfel, orice investitor poate accesa piața moldovenească, iar fiecare moldovean își poate instala în locuință sau în curte propria unitate de generare a energiei electrice pentru acoperirea consumului personal. Declarațiile au fost făcute de către șeful adjunct al Direcției politici în domeniul energetic al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Denis Tumuruc, la dezbaterea „Eficiență Energetică și surse de energie regenerabilă”, organizată în cadrul Săptămânii Europene a energiei durabile. Potrivit lui Denis Tumuruc, instalaţiile eoliene şi panourile fotovoltaice sunt cele mai adecvate surse de energie verde pentru Republica Moldova. Legea adoptată permite micilor investitori să meargă la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, să obţină dreptul de a produce energie verde, de până la 4 MW. Din 2019, acest lucru va fi posibil şi pentru investitorii mari, care vor putea produce energie verde şi pentru clădiri mai mari.

Terenurile agricole vor fi date în arendă pe un termen de minimum cinci ani, proiect

Terenurile și alte bunuri agricole vor fi date în arendă pe un termen de minimum cinci ani, față de trei ani în prezent. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului propune modificări în acest sens la Regulamentul privind modul de ținere în cadrul primăriilor a registrelor contractelor de arendă. Contractatele de arendă pe un termen de cinci ani vor fi înregistrate la primăria localității în a cărei rază teritorială se află aceste terenuri și bunuri agricole. Contractele încheiate pe un termen mai mare de cinci ani vor fi înregistrate la oficiul cadastral teritorial.