logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 31 martie - 5 aprilie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-31-martie-5-aprilie-cele-mai-importante-stiri-din-fluxu-7966_1011929.html

● LUNI, 31 martie

În 4 ani, pentru prima dată Moldova a redus volumul de gaze naturale procurate 

Începând cu anul 2010 şi până în 2012 inclusiv, Moldova majora anual volumul gazelor naturale procurate. Creşterea în bani ajungea şi la 1 miliard de lei. În 2013 însă, pentru prima dată, Moldova a plătit pentru gaze cu circa 300 de milioane de lei mai puţin, reducând volumul procurat. Experţii Moldovagaz susţin că volumul procurat depinde de cererea consumatorilor, dar şi de puterea de cumpărare a acestora. Conform rapoartelor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, în 2010 Moldova a procurat gaze naturale în valoare de 3,6 miliarde de lei, achitând peste 3 mii de lei pentru 1000 de metri cubi. În 2011 Moldova a procurat gaze de 4,6 miliarde de lei, fiind în creştere atât volumul, cât şi preţul, care a fost mai mare cu aproape  o mie de lei pentru 1000 de metri cubi. În următorul an, 2012, suma achitată pentru gazele procurate din nou s-a majorat, fiind deja de aproape 5,2 miliarde de lei. Iar pentru 1000 metri cubi de gaze în 2012 s-au achitat 4733 mii de lei. În anul precedent au fost procurate mai puţine gaze naturale, în valoare de 4,9 miliarde de lei, cu toate acestea costul pentru 1000 metri cubi a crescut la 4773 de lei. În cei 4 ani de raportare, între 80 şi 93 la sută din banii cheltuiţi pentru procurarea gazelor au fost transferaţi Gazprom-ului rusesc.

Franzeluţa lansează o nouă linie de producere a pâinii 

Combinatul de panificaţie „Franzeluţa” SA, în care statul deţine 52% din acţiuni, lansează o nouă linie de producere a pâinii, complet modernizată. Reprezentanţii societăţii susţin că noua linie  va aduce mai multă calitate şi profit. Utilajele au o capacitate de producere de 28 de tone de pâine în 24 de ore. În componenţa pâinii va fi sare iodată, făină fortificată cu fier şi acid folic, iar amelioratorii şi componentele aditive superficiale se vor exclude. De asemenea, va spori porozitatea pâinii, iar coaja va fi mai subţire. Pentru linia de producere prezentată pe 31 martie, dar şi pentru alte două care au fost lansate mai devreme şi încă trei care urmează să fie asamblate în viitorul apropiat, întreprinderea a contractat un împrumut bancar de la o bancă comercială din ţară. Utilajele noi  au fost aduse din Italia, Slovenia, Slovacia şi Germania. „La ora actuală producem 30 de reţete de pâine, iar altele 5 urmează să fie puse în consum. Vom fi într-o continuă schimbare, cred că e şi cazul, „Franzeluţa” are deja 67 de ani, iar până acum nu s-au făcut investiţii în ea”, a spus director general, Victor Cojocaru, cu prilejul lansării noii linii.

SFS a lansat Contul curent al contribuabilului 

Informaţia privind obligaţiile fiscale ale contribuabililor va putea fi accesată online, prin intermediul unui nou serviciu electronic  – Contul curent al contribuabilului, lansat luni, 31 martie, de către Serviciul Fiscal de Stat (SFS). Şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Ion Prisăcaru, a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă, că atât persoanele juridice, cât şi cele fizice care practică activitate de antreprenoriat, dar şi contribuabilii-cetăţeni vor avea posibilitatea să vizualizeze această informaţie, fără a se deplasa la oficiile fiscale teritoriale, folosind un calculator conectat la internet. „În felul acesta sperăm să majorăm gradul de conformare benevolă a contribuabililor, ca ei să-şi onoreze corect şi la timp obligaţiile fiscale”, a subliniat şeful IFPS. Noul serviciu este disponibil gratuit, pe pagina web servicii.fisc.md, pentru deţinătorii semnăturii electronice de autentificare sau după semnarea acordului de conectare la serviciile electronice, la unul din oficiile Fiscservinform din Chişinău, Bălţi sau Comrat.

● MARŢI, 1 aprilie

Moldova obţine o uşoară reducere a preţului energiei electrice de import 

După mai multe runde de negocieri cu întreprinderea DTEC Vostokenergo (Ucraina) şi cu Centrala de la Ciciurgan, s-a obţinut o reducere uşoară a preţului de achiziţie a energiei electrice pentru anul 2014, anunţă Ministerul Economiei într-un comunicat de presă. Astfel, preţul de import al energiei electrice va fi 6,8 cenţi pentru un kWh, faţă de 6,9 cenţi până la 31 martie, când a expirat contractul vechi de livrare a energiei electrice. În comunicat se menţionează că pe parcursul negocierilor, care au durat mai bine de trei luni, s-a mizat pe obţinerea unui preţ mai mic de achiziţie, compania de stat Energocom intrând în negocieri cu o solicitare de preţ de 6 cenţi pentru un kWh. Însă, spaţiul de manevră s-a redus din motive care au afectat în primul rând Ucraina. Astfel, din 1 aprilie se anunţă scumpirea gazelor ruseşti livrate în Ucraina. De asemenea guvernul de la Kiev a anunţat majorarea de 2 ori a rentei pentru utilizarea zăcămintelor naturale, precum şi introducerea impozitului ecologic de 1% pentru utilizarea gazului natural. Totodată, în anul 2014, este preconizată şi majorarea în Ucraina a tarifelor la energia electrică.

Mpay, serviciu electronic pentru transportatori 

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor a lansat, marţi 1 aprilie,  serviciul electronic Mpay, dedicat transportatorilor. Serviciul face posibilă achitarea autorizaţiilor eliberate de către Agenţia Naţională Transport Auto prin mai multe modalităţi de plată cum ar fi: cardurile bancare, terminale de plată, sisteme e-banking şi plăţi în numerar. Ministrul transporturilor, Vasile Botnari, a precizat că acest serviciu este şi un instrument de reducere a birocraţiei, iar următoarea etapă, care va fi implementa în următoarele luni, va consta în oferirea posibilităţii de a solicita autorizaţiile online. Preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Auto din Moldova, Vladimir Florea, a menţionat că implementarea plăţilor online, dar şi a „E_autorizaţiei”, este aşteaptă de mai mult timp de către transportatori, deoarece vor avea ca efect reducerea timpul pierdut în cozile de la ghişeu şi pentru transferuri.

MIERCURI, 2 aprilie

Reguli mai stricte pentru unităţile comerciale din preajma spaţiilor de locuit 

Desfăşurarea activităţii de comerţ, între orele 21.00 şi 09.00, în unităţile comerciale  aflate la o distanţă de până la 50 de metri de blocurile locative sau în case/blocuri locative va fi interzisă, în cazul în care sunt depăşite normele de limitare a poluării fonice. Propunerea vine din partea Ministerului Economiei. În cazul în care unitatea de comerţ este amplasată în blocul locativ, agentul economic va fi obligat să obţină acordul vecinilor pentru desfăşurarea activităţii. Acordul se obţine de la persoanele fizice care la momentul eliberării autorizaţiei de funcţionare sunt proprietari ai bunurilor imobile şi dacă întrunesc cel puţin una din condiţii: au perete comun cu unitatea comercială, se află la primele 3 etaje locative deasupra unităţii comerciale, pe perimetrul acesteia, se află la primele 3 etaje locative sub unitatea comercială, pe perimetrul acesteia sau se află la acelaşi nivel şi aceeaşi scară cu unitatea comercială. Semnăturile vecinilor vor trebui să fie legalizate la notar.

Südzucker Moldova a înregistrat pierderi de milioane de lei 

SA „Südzucker Moldova” a avut, anul trecut, vânzări de circa 960 de milioane de lei, ceea ce reprezintă o diminuare cu 50 de milioane de lei faţă de anul precedent. Profitul brut din vânzări a fost cu 90 de milioane de lei mai mic decât în 2012. În consecinţă, pentru prima dată în ultimii cinci ani, compania a înregistrat pierderi de 4,9 milioane lei. Comitetul de Conducere al companiei explică rezultatele negative înregistrate în 2013, în mare parte, prin creşterea cotei TVA la zahăr de la 8 % la 20% anul trecut, ceea ce a favorizat creşterea importurilor ilicite a zahărului din Ucraina în Republica Moldova. Fenomenul a condus la diminuarea preţurilor la zahăr pe piaţa internă şi la o scădere bruscă a vânzărilor producătorilor autohtoni, se spune într-un comunicat de presă remis de „Südzucker Moldova”. Necesităţile financiare ale companiei în această perioadă au fost parţial acoperite prin exportul de zahăr în UE. Graţie acestui fapt, dar şi obţinerii unor împrumuturi, întreprinderea a avut resurse pentru cultivarea sfeclei şi pregătirea fabricilor pentru campania de producere.

● JOI, 3 aprilie

Moldova va contracta un credit pentru modernizarea sectorului sănătăţii 

Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare va oferi Moldovei un credit de 20 de milioane Drepturi Speciale de Tragere, echivalentul a 30,9 milioane de dolari,  pentru finanţarea proiectului „ Modernizarea sectorului sănătăţii”. Guvernul a instituit un grup de negociatori în acest sens, condus de către ministrul Andrei Usatâi. Creditul va avea şi o componentă de asistenţă tehnică – circa 2,9 milioane de dolari. Scopul proiectului este de a susţine Republica Moldova în reducerea riscurilor aferente bolilor non-transmisibile, îmbunătăţirea protecţiei financiare şi sporirea eficienţei serviciilor de sănătate.

 Riscurile economice pentru Moldova în 2014 sunt generate de situaţia regională, raport 

Dezvoltarea economiei Moldovei în acest an poate fi afectată de situaţia regională incertă, creată din cauza problemelor între Rusia şi Ucraina, parteneri comerciali importanţi ai moldovenilor – notează economiştii Băncii Mondiale, care au realizat un studiu privind creşterea economică a Moldovei în 2013 şi principalele provocări pentru anul curent. Co-autorii studiului, economistul superior Ruslan Piontkisky şi economistul Marcel Chistruga au constatat că în 2013 economia Republicii Moldova a înregistrat o creştere record a PIB-ului de 8,9%, lucru datorat unui an cu o recoltă bună şi creşterii consumului privat, acesta din urmă fiind alimentat de remitenţe şi creşterea salariilor. Potrivit specialiştilor, politicile macroeconomice ale Moldovei au fost adecvate, iar politicile monetare s-au încadrat în obiectivul atingerii unei ţinte a inflaţiei de 5%. Fluxul de remitenţe a atins un nivel record în 2013, în mare măsură fiind determinat de ţările CSI, deşi la începutul anului 2014 pare să se ateste o reducere a remitenţelor, dat fiind încetinirea activităţii economice în Rusia.

Cota substanţială de participare în capitalul social al băncilor va fi redusă 

Cota substanţială de participare în capitalul social al băncilor (care permite exercitarea unei influenţe considerabile asupra managementului sau activităţii), va fi redusă de la 5% la 1%. Un proiect în acest sens a fost aprobat de către Guvern, în urma discuţiilor din Comitetul Naţional de Stabilitate Financiară. Pentru obţinerea cotei de 1% va fi necesară permisiunea Băncii Naţionale. Ministrul justiţiei, Oleg Efrim, a menţionat că decizia în cauză va permite intervenţia timpurie a autorităţii de supraveghere la formarea acţionariatului bancar şi va facilita urmărirea de către Banca Naţională a schimbărilor în structura băncilor comerciale. Potrivit proiectului aprobat, persoana care a efectuat deja o achiziţie încălcând prevederile privind obţinerea permisiunii prealabile a BNM nu va mai putea efectua alte achiziţii de cote în capitalul social al băncilor. De asemenea, proiectul interzice gajarea acţiunilor băncilor comerciale cu scopul de a evita cazuri de schimbare netransparentă a deţinătorilor de acţiuni. Această metodă de transferare a unor pachete semnificative de acţiuni a fost aplicată în cazuri de atacuri rider.

Achiziţia societăţii Donaris a fost finalizată 

Vienna Insurance Group AG Wiener Versicherung Gruppe (VIG)a achiziţionat circa 94% din acţiunile Societăţii de Asigurări-Reasigurări „Donaris Group” SA, cu sediul în Republica Moldova. Tranzacţia a fost finalizată în urma obţinerii aprobărilor oficiale. Donaris a fost fondată în 1998 şi operează pe segmentul asigurărilor non-viaţă. În 2013 a înregistrat prime în valoare de aproximativ 100 de milioane de lei moldoveneşti (circa 5,4 milioane euro), consemnând o creştere în jur de 8% comparativ cu anul precedent. Aproximativ 80% din prime au fost generate de segmentul asigurărilor auto. Cu o cotă de piaţă de 8,4% în 2012, Donaris ocupă locul 4 pe piaţa asigurărilor non-viaţă din Republica Moldova.

Expert-Grup prognozează pentru anul curent o creştere economică de 2,1% 

Creşterea economică de 8,9%, înregistrată în 2013, trebuie tratată cu precauţie. Aceasta a fost determinată de recuperarea agriculturii după pierderile cauzate de seceta din 2012, precum şi de politica monetară relaxată şi deprecierea monedei naţionale, se menţionează în publicaţia MEGA, prezentată de către Centrul analitic independent Expert-Grup în cadrul unei conferinţe de presă. Analiştii sunt de părere că această performanţă va fi greu de repetat în anul curent. Ei prognozează pentru 2014 o creştere economică de 2,1%, iar în cazul unui scenariu pesimist, aceasta ar putea fi doar de 0,5%. Printre riscurile care persistă Expert-Grup evidenţiază înrăutăţirea situaţiei economice în ţările CSI, spre care sunt orientate o bună parte a exporturilor moldoveneşti. Totodată, Rusia nu a anulat restricţiile la livrările de vinuri  şi s-ar putea să  impună restricţii şi la alte produse, în special la fructe şi legume. Se va accentua  şi reticenţa investitorilor străini  faţă de regiune, pe fundalul evenimentelor din Ucraina. Există şi un şir de riscuri interne, cum ar fi cadrul concurenţial  deficient, monopolizarea pieţei, în special la unele produse din domeniul agroindustrial, protejarea slabă a drepturilor de proprietate, nivelul scăzut de încredere a creditorilor în domeniul construcţiilor.

● VINERI, 4 aprilie

58 de afaceri noi vor primi finanţare nerambursabilă în programul PARE 1+1 

Comitetul de supraveghere a Programului PARE 1+1 a aprobat finanţarea a 58 de proiecte investiţionale, în sumă de 11,3 milioane lei. Ministerul Economiei informează că de finanţare nerambursabilă în valoare de 200 de mii de lei pot beneficia migranţii moldoveni reveniţi acasă sau rudele lor de gradul I, care investesc într-o afacere cel puţin 200 de mii de lei. Potrivit unui comunicat de presă al ministerului, suma investiţiilor atrase de la migranţi în primul trimestru 2014 este de 49,5 milioane lei. Astfel un leu investit de stat generează investiţii private de 4,4 lei. La apelul curent de proiecte au fost depuse 59 de cereri de finanţare, 61% din beneficiari au până la 35 de ani, iar 20% sunt femei.

● SÂMBĂTĂ, 5 aprilie

Interesul pentru declaraţiile de export în format electronic este în creştere, vamă 

Vămuirea electronică a exporturilor, lansată în noiembrie anul trecut, devine tot mai populară. La o conferinţă de presă, directorul general al Serviciului Vamal, Tudor Baliţchi, a menţionat că declaraţiile electronice la export pot fi prezentate la toate birourile vamale din ţară. „Dispunând de semnătura digitală şi fiind comutat la sistemul informaţional vamal, agentul economic poate perfecta declaraţia de export în circa 7 minute, cu diminuarea de peste 2 ori a costurilor aferente. Cu e-Customs procedura devine transparentă, este eliminat contactul direct dinte agentul economic exportator şi colaboratorul vamal, fiind minimizate riscurile de corupţie”, a subliniat Tudor Baliţchi. Potrivit directorului general al Serviciului Vamal, numărul companiilor care prezintă declaraţiile de export în format electronic a crescut simţitor în lună martie, în comparaţie cu finele anului trecut. Serviciul Vamal tinde să majoreze ponderea procedurilor vamale electronice şi, în acest sens, pe parcursul lunii aprilie vor fi organizate mai multe şedinţe informative pentru agenţii economici.