logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 31 decembrie-5 ianuarie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-31-decembrie-5-ianuarie-cele-mai-importante-stiri-din-f-7966_1046292.html

● MIERCURI, 2 ianuarie

Serviciul Fiscal a încasat în 2018 cu peste 4 miliarde de lei mai mult față de 2017

Veniturile acumulate de Serviciul Fiscal de Stat la Bugetul Public Național în 12 luni ale anului 2018 au crescut, comparativ cu perioada similară a anului 2017, cu 12,8%. Astfel, în perioada de referință au fost înregistrate încasări în sumă de 36,9 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 4,2 miliarde lei comparativ cu 12 luni ale anul trecut. La bugetul de stat, pe parcursul celor 12 luni ale anului curent, au fost încasate 16,5 miliarde lei, cu 2,2 miliarde de lei mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017, sau o creștere de 15,1%. La bugetele locale s-au înregistrat încasări de 3,8 miliarde de lei, ceea ce reprezintă cu 330,4 milioane lei mai mult comparativ cu perioada similară a anului precedent, sau cu 9,6%.

● JOI, 3 ianuarie

Evoluția conturilor internaționale ale Republicii Moldova în trimestrul al III-a 2018

În primele nouă luni ale anului trecut, soldul contului curent al balanței de plăți a Republicii Moldova a înregistrat un deficit de 836,49 milioane de dolari, aprofundându-se cu 63,2% față de cel consemnat în ianuarie-septembrie 2017. Raportat la PIB, deficitul contului curent a constituit 10%, față de 7,5% în primele nouă luni ale anului 2017. Deficitul comerțului cu bunuri a constituit 2 393,69 milioane de dolari, aprofundându-se cu 26,8%. Importurile au crescut mai mult (+21,3%) decât exporturile (+13%), comparativ cu ianuarie-septembrie 2017. În exporturile de bunuri au predominat tradițional produsele agroalimentare, în creștere cu 14,8%, comparativ cu ianuarie-septembrie 2017 și cu o pondere de 56,5% din total. În structura importurilor de bunuri au predominat, cu o pondere de 18,5%, produsele minerale, în creștere cu 30,8%, comparativ cu primele nouă luni ale anului 2017.

2018 a fost un an bun pentru vinificatorii moldoveni, expert

Expertul în vinificație și membrul Asociației Micilor Producători de Vin din Moldova, Ion Luca, susține că 2018 a fost un an, per total, bun pentru vinificatorii moldoveni. Recolta de struguri a fost bună, doar că ploile din luna iulie au afectat în special soiurile albe. Pe de altă parte, a fost o toamnă foarte lungă, fără ploi și cu temperaturi foarte bune, ceea ce a permis prelungirea un pic a perioadei de recoltare. Expertul a declarat, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că fiecare recoltă, fiecare an are anumite provocări, dar depinde deja de iscusința și de înzestrarea vinificatorilor cât de bine pot să facă față la aceste provocări. „Ceea ce cu siguranță pot spune ca rezultat al vânzărilor pe 2018 este că pe sector suntem în creștere, în special desigur că exportul, unde se duce cea mai mare parte din vinul produs în Moldova, atât vinul vrac, cât și vinul îmbuteliat în sticle este în creștere și acea recoltă pe care noi am avut-o în 2017 parțial s-a vândut, dar parțial ea este încă la maturare. De aceea, veniturile din recolta record 2017 urmează încă să vină, dar trendul este pozitiv, avem creșteri de vânzări atât pe componenta de vinuri în vrac, cât și pe componenta de vinuri îmbuteliate în sticle”, susține expertul.

● VINERI, 4 ianuarie

Persoanele fizice au salvat băncile de la criza împrumuturilor de după 2014, opinie

Persoanele fizice s-au dovedit a fi cele care au salvat băncile de la criza acordării împrumuturilor în care au intrat după anul 2014. Pe de o parte, depozitele au început să crească, iar pe de alta, volumul creditelor acordate a coborât sub nivelul de dinaintea crizei. În prezent, soldul total al împrumuturilor este de circa 32 miliarde de lei, față de 48 de miliarde de lei cât era înainte de 2014. Opinia a fost exprimată de jurnalistul Victor Ursu, în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”. Potrivit lui Victor Ursu, reducerea creditării a avut loc pe fundalul regulilor mai stricte impuse de către Banca Națională a Moldovei, dar și ca urmare reglementărilor Basel III, care prevăd o diversificare mai largă a portofoliului de clienți și o gestionare calitativă a riscurilor. Astfel, după reducerea creditării, băncile s-au pomenit cu un volum mare de lichidități (majorarea soldului depozitelor) pe care nu aveau unde să le direcționeze. Acestea au început să se orienteze spre persoanele fizice, care de altfel sunt și cei mai buni plătitori, cu o rată a neperformantelor de 3%.

Activele oficiale de rezervă, în scădere în luna decembrie

Activele oficiale de rezervă au constituit la sfârșitul lunii decembrie 2018: 2 995,19 milioane de dolari, în descreștere cu 19,4 milioane de dolari în comparație cu 30 noiembrie 2018. Banca Națională a Moldovei menționează că diminuarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de intervențiile nete pe piața valutară internă sub formă de vânzări de valută – 21,2 milioane de dolari. Sunt menționate și plățile Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova în valoare de 12,13 milioane de dolari, dar și plățile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova – 6,55 milioane de dolari. De asemenea scăderea a fost determinată și de deprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA – 2,24 milioane de dolari.