logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 30 septembrie – 6 octombrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-30-septembrie-6-octombrie-cele-mai-importante-7966_1068636.html

● MARŢI, 1 octombrie

BERD se alătură pachetului de finanțare pentru compania Trans-Oil


Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare anunță că se alătură pachetului de finanțare în valoare de 150 de milioane de dolari pentru compania Trans-Oil. Într-un comunicat de presă se menționează că „principala companie agricolă Trans-Oil din Moldova va putea să-și crească producția de ulei de floarea soarelui și să exploreze noi piețe de desfacere datorită pachetului de finanțare în valoare de 150 de milioane de dolari de la trei bănci de dezvoltare și șase creditori comerciali”. BERD oferă 30 de milioane de dolari. Pachetul de finanțare, aranjat de ING Bank, implică, de asemenea, UniCredit Bank Austria, Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre, Banca olandeză de dezvoltare FMO, Mobiasbanca – OTP GROUP, OTP Bank, FIMBank, și Banque Cantonale Vaudoise.

● MIERCURI, 2 octombrie

Ministrul finanțelor, despre vizita Misiunii FMI la Chișinău


Ministra finanțelor, Natalia Gavrilița, menționează că Misiunea Fondului Monetar Internațional, care își începe vizita la Chișinău pe 2 octombrie, este una de consultare a bugetului pentru anul 2020, transmite IPN. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, ministra a declarat că în cadrul negocierilor cu FMI „surprize” nu vor apărea în privința politicii fiscale. „Cum am mai spus, atunci când am avut această evaluare în regim de pompieri, când am venit la guvernare și a trebuit să stabilizăm bugetul pentru anul 2019, noi deja am negociat acele măsuri care noi am insistat să fie aplicate din 1 ianuarie 2020, pentru ca să existe o predictibilitate pentru mediul de afaceri”, a notat ministra.

● JOI, 3 octombrie

Brânzan: 70 de milioane de dolari pentru construcția drumurilor rămân neutilizate


Aproape 70 de milioane de dolari oferiți de Banca Mondială pentru construcția drumurilor naționale în Republica Moldova rămân neutilizate. Până acum, drumarii s-au focusat, în mare parte, pe utilizarea banilor din bugetul de stat. Declarația a fost făcută de ministrul economiei și infrastructurii, Vadim Brânzan, în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV. „Banii pur și simplu stau neutilizați. Probabil, e mai ușor să iei bani din buget și să-i folosești cum crezi că ar fi de dorit să-i utilizezi, pe când Banca Mondială vine cu anumite condiții de transparență, de echitate, concurență etc”, a afirmat ministrul.

Anual, statul pierde 20 de miliarde de lei din cauza facilităților fiscale, expert economic

Statul Republica Moldova pierde anual este 20 de miliarde de lei din cauza facilităților fiscale. Această sumă constituie jumătate din bugetul de stat pentru anul curent. Afirmația aparține expertului economic Veaceslav Ioniță și a fost făcută în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV. „Republica Moldova, timp de peste 30 de ani, oferă peste o sută de facilități fiscale despre care nimeni nu știe, niciodată n-au fost examinate și niciodată nu a fost analizat impactul lor. Noi le-am luat ultimele trei în domeniul HoReCa și altele și le-am anulat, dar restul 105 niciodată n-au fost examinate”, a declarat Veaceslav Ioniță.

Natalia Gavrilița: Trebuie să continuăm majorarea salariilor

Ministerul Finanțelor este în proces de elaborare a unei strategii pe termen mediu privind salarizarea în sectorul bugetar. Potrivit ministrei finanțelor, Natalia Gavriliță, actualmente, se discută cu Fondul Monetar Internațional obținerea suportului în sensul majorării salariilor, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor. Natalia Gavrilița consideră că majorarea salariilor este o investiție în cetățenii Republicii Moldova. „Cred foarte mult în drepturile salariaților, salarizare decentă și protecție socială. Trebuie să continuăm majorarea salariilor”, a declarat ministra în cadrul unei întrevederi cu reprezentanții Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), miercuri, 2 octombrie.

Un proiect de lege pentru micul business urmează a fi înregistrat în Parlament

Un proiect de lege care vine cu măsuri imediate pentru micul business este gata și urmează a fi înregistrat săptămâna viitoare în Parlament. Până atunci, toți cei interesați pot veni cu propuneri de îmbunătățire a acestuia. Despre aceasta a anunțat deputatul Radu Marian, pe o rețea de socializare. Proiectul de lege prevede acceptarea cecurilor emise de mașini de casă și control în calitate de documente confirmative pentru deducerea cheltuielilor. Volumul total al cheltuielilor care pot fi deduse prin cec nu pot depăși 0,5% din venitul impozabil anual.

Sechestru pe două aeronave Air Moldova

Oamenii legii au aplicat sechestru pe bunuri ale companiei „Air Moldova” în valoare de circa 670 de milioane de lei. Printre activele indisponibilizate sunt automobile, imobile, dar și două aeronave. Într-un comunicat de presă, Centrul Național Anticorupție menționează că acțiunile s-au desfășurat în cadrul unui dosar de spălare de bani în proporții deosebit de mari la privatizarea întreprinderii de stat „Air Moldova”. În fapt, este vorba despre un șir de tranzacții fictive care au condus la privatizarea companiei aeriene. Aplicarea sechestrului are ca scop evitarea riscurilor de înstrăinare a patrimoniului întreprinderii.

● VINERI, 4 octombrie

„Legea deoffshorizării”, votată de parlamentari în prima lectură


Parlamentul a votat în prima lectură modificări în mai multe acte legislative (așa numita lege a deoffshorizării), care vin să protejeze sectorul public de riscuri de securitate din partea grupurilor infracționale locale și internaționale. Reglementările promovate stabilesc restricții de participare la proceduri de privatizare, parteneriat public-privat, achiziții publice și concesiuni pentru mai multe categorii de persoane juridice. Potrivit deputatului Igor Munteanu, autor al proiectului, documentul oferă un cadru adițional pentru a consolida colectarea de impozite și evitarea transferului acestora în jurisdicții ce nu respectă standarde internaționale de transparență cu utilizarea mecanismelor de evaziune fiscală.

FMI a alocat 46,1 milioane de dolari Republicii Moldova

Fondul Monetar Internațional (FMI) a alocat Republicii Moldova o nouă tranșă, în valoare de 46,1 milioane de dolari, urmare a evaluării progresului înregistrat în realizarea angajamentelor asumate. Circa 27,5 milioane de dolari sunt pentru susținerea bugetului de stat, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor. Potrivit instituției, prima plată a fost efectuată pe data de 24 septembrie, în sumă de 30,7 milioane dolari, dintre care 18,4 milioane dolari fiind destinați pentru susținerea bugetului de stat. Restul sumei, 15,4 milioane dolari, a fost debursată la data de 30 septembrie. 9,1 milioane dolari sunt pentru susținerea bugetului de stat.

Guvernul va cere anularea contractului de privatizare a companiei Air Moldova

Guvernul va cere anularea contractului de privatizare a companiei Air Moldova ca urmare a identificării dolului la semnarea acestuia, ceea ce atrage nulitatea relativă a tranzacției de vânzare a întreprinderii de stat. Totodată, va fi înaintată o cerere de recuperare a daunelor cauzate de neîndeplinirea corespunzătoare a obligațiilor contractuale de către cumpărător. O hotărâre în acest sens a fost aprobată vineri, 4 octombrie, de către Parlament, care a luat act de raportul și concluziile Comisiei de anchetă pentru evaluarea modului de pregătire și desfășurare a privatizării Air Moldova.

Parlamentul cere Guvernului să lanseze procedura de anulare a concesiunii Aeroportului

Contractul de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău are la bază hotărâri de Guvern care sunt contrare prevederilor legale, motiv pentru care se va cere constatarea nulității absolute a tranzacției de către o instanță de judecată competentă din Moldova. Prin semnarea acestui contract au fost afectate grav interesul public, ordinea publică și legalitatea, a declarat în plenul Parlamentului președintele Comisiei de anchetă pentru evaluarea modului de pregătire și desfășurare a concesionării Aeroportului Internațional Chișinău, Igor Munteanu. Ca urmare a audierii raportului comisiei, Parlamentul a votat o hotărâre prin care cere Guvernului să evalueze posibilitatea înaintării unei acțiuni în instanțele naționale pentru declararea nulității contractului de concesiune.

● SÂMBĂTĂ, 5 octombrie

Veniturile bugetului de stat în primele opt luni ale anului sunt mai mari față de 2018


În primele opt luni ale anului, veniturile bugetului de stat au constituit 24741,1 milioane de lei, dintre care veniturile generale și colectate – 24548,7 milioane de lei, iar veniturile proiectelor finanțate din surse externe – 192,4 milioane de lei. Despre aceasta informează Ministerul Finanțelor într-un comunicat de presă. Potrivit instituției, comparativ cu perioada similară a anului trecut, veniturile bugetului de stat sunt mai mari cu 6,2% sau cu 1438,6 milioane de lei, în urma creșterii veniturilor generale și colectate cu 6,9%. Partea de cheltuieli în perioada de referință constituie 27131,5 milioane de lei, fiind mai mari cu 14,8% față de perioada similară a anului 2018.

Republica Moldova va beneficia de un suport bugetar de 3 milioane de dolari

Republica Moldova va beneficia de un suport bugetar suplimentar de 3 milioane de dolari, ca urmare a modificării Acordului de Finanțare între Republica Moldova și Asociația Internațională de Dezvoltare și a Acordului de Împrumut între Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care sprijină reforma Guvernului de la Chișinău, în administrarea fiscală. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat de Parlament în două lecture. Ministerul Finanțelor precizează într-un comunicat de presă că a fost luată decizia de restructurare a proiectului prin amendarea acordurilor. Prin prisma amendamentelor care au fost semnate pe 2 august, la Chișinău, componentele proiectului se restructurează prin revizuirea sumelor acordate realizării fiecărei componente a proiectului și prin introducerea unei noi componente.

A fost votată o lege care permite proprietarilor să-și consolideze terenurile

Proprietarii care vor să-și consolideze terenurile, dar pe teritoriul acestora sunt drumuri care servesc activității agricole, drumuri prelucrate în scop agricol dar netransferate în natură, precum și de fâșii forestiere proiectate, dar neplantate, le vor putea cumpăra de la APL-uri care sunt proprietari de aceste drumuri. O decizie în acest sens a fost adoptată de deputații din Parlament în două lecturi. Potrivit autorului proiectului, Radu Mudreac, deputat din partea Partidului Socialiștilor, vânzarea-cumpărarea se va efectua la cererea proprietarului terenului supus consolidării, în condițiile în care proprietarul acestor terenuri este una și aceeași persoană și dacă nu se vor afecta procesele tehnologice de prelucrare a terenurilor adiacente.