RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 30 mai – 5 iunie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”
https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-30-mai-5-iunie-cele-mai-importante-stiri-din-fluxul-ipn-7966_990685.html
[● LUNI, 30 mai]
[Sectorul ÎMM ar deveni mai profitabil dacă ar exista mai multe companii industriale, director de SRL]
Sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii din Moldova ar trebui să mediteze mai mult atunci când decide asupra genurilor de activitate. De această părere este directorul companiei Total Gravura, Sergiu Toma. Potrivit lui Sergiu Toma, Guvernul şi organizaţiile din infrastructura de sprijin a business-ului ar trebui să acorde o atenţie prioritară instruirii profesionale a reprezentanţilor ÎMM, deoarece cunoştinţele acumulate în instituţiile de învăţământ nu sunt adecvate cerinţelor pieţei muncii. Fără cunoştinţe o întreprindere nu poate fi astăzi competitivă pe piaţă, iar ÎMM nu vor sau nu au posibilitate să investească în sporirea capacităţilor managementului şi angajaţilor. „Astăzi tehnologiile şi echipamente moderne permit să fie economisite resursele, timpul, chiar şi spaţiile de producţie. Nu mai sunt necesare hale de zeci de hectare, sunt necesare doar cunoştinţele şi deschiderea de a învăţa mereu ceva nou”, a conchis antreprenorul.
[PARE 1+1: investiţii de 13 milioane de lei]
De la lansarea Programului-pilot de atragere a remitenţelor în economie PARE 1+1, în toamna anului trecut, volumul investiţiilor făcute în crearea şi dezvoltarea unor afaceri a constituit 13 milioane de lei: 8 milioane remitenţe şi 5 milioane suma granturilor acordate din bugetul de stat fondatorilor întreprinderilor proiectele cărora au fost acceptate pentru obţinerea finanţării nerambursabile. Informaţia a fost comunicată la o şedinţă de Iulia Iabanji, directorul Organizaţiei pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM). Grupul ţintă a PARE1+1 sunt lucrătorii migranţi, cetăţeni ai Republicii Moldova, sau beneficiarii remitenţilor acestora, rudele de gradul 1, adică părinţii migranţilor, copiii, soţii. Formula de finanţare este 1+1, adică la 1 leu investit din remitenţe statul vine cu 1 leu din buget, dar nu mult de 200mii lei pentru o afacere. De asemenea, în cadrul acestui program participanţii beneficiază de asistenţă consultativă post-finanţare.
[●MARŢI, 31 mai]
[Coca-Cola Îmbuteliere Chişinău a lansat o linie PET]
O line de producere a PET-urilor şi un depozit de produse finite cu o suprafaţă de 5 mii metri pătraţi a lansat oficial, marţi, 31 mai, compania Coca-Cola Îmbuteliere Chişinău. Investiţia a fost făcută de Coca-Cola Hellenic, din grupul căreia face parte şi întreprinderea chişinăuiană. Mihai Marinescu, manager general Coca-Cola Îmbuteliere Chişinău, a menţionat că linia PET inaugurată este una cu cele mai mari capacităţi de îmbuteliere în Republica Moldova şi cea mai mare în sectorul băuturilor răcoritoare, asigurând o producere de 12 mii sticle pe oră de 1,5 şi 0,5litri. Prezent la lansare, premierul Vlad Filat a mulţumit investitorilor şi tuturor persoanelor care au contribuit la realizarea acestui proiect. În opinia premierului, modul în care activează compania Coca-Cola Îmbuteliere Chişinău pe piaţa Republicii Moldova constituie un bun exemplu şi pentru ceilalţi agenţi economici care activează pe piaţa Moldovei.
[●JOI, 2 iunie]
[ÎMM sunt încurajate să implementeze programe de eficienţă energetică ]
Conceptul de eficienţă energetică este nou şi importanţa acestuia în reducerea costurilor de producţie, dar a cheltuielilor consumatorilor casnici, nu a fost conştientizată pe deplin, a menţionat vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul economiei, în cadrul conferinţei naţionale Energia Durabilă şi Eficienţa Energetică pentru Mediul de Afaceri, organizată de programul BERD BAS Moldova. Valeriu Lazăr a menţionat că Moldova importă 95 la sută din resursele energetice,c eea ce o face dependentă din punct de vedere economic, iar având în vedere că nu are alternativă în ceea ce priveşte furnizorii – şi din punct de vedere politic. Vicepremierul a informat că şi-a început activitatea Agenţia Eficienţă Energetică. Recent a fost numit directorul general al acesteia – Mihai Stratan , care a lucrat în sectorul privat circa 10 ani, ultimii ani într-o companie privată specializată în domeniul eficienţei energetice.Libor KrKosca, reprezentantul BERD în Moldova, a relevat că 25la sută din cele peste 100 mln euro alocate de BERD în 2010 Republicii Moldova au fost în proiecte de eficienţă energetică.
[●VINERI, 3 iunie]
[MAIA ia măsuri împotriva E. Coli]
Inspectorii fitosanitari pentru controlul producţiei de origine vegetală de import, plasaţi la terminalele vamale, sunt obligaţi de către Inspectoratul General de Supraveghere Generală al Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) să aplice ştampila pe declaraţia vamală numai după prezentarea de către importator a certificatului igienic. Măsura vine în scopul prevenirii importului de legume – roşii, castraveţi, salată verde, contaminate cu sindrom hemolitic uremic, cauzat de Escherichia (E. coli), producătoare de toxine. Această măsură este temporară şi va fi aplicată până la adoptarea, în dependenţă de evoluţia situaţiei, a unei alte dispoziţii speciale.Potrivit MAIA, în prezent, agenţii economici din Republica Moldova importă legume în stare proaspătă numai din Grecia, Turcia şi România.
[●DUMINICĂ, 5 iunie]
[Chişinăul discută cu Gazprom reorganizată Moldovagaz în două întreprinderi]
Negocierile cu Gazprom pe marginea noului acord de livrare a gazelor în Republica Moldova vor începe în timpul apropiat. În prezent se stabileşte componenţa nominală a grupului de lucru care va negocia documentul. Cel în vigoare expiră la sfârşitul acestui an, a declarat viceministrul economiei Ilarion Popa. Potrivit oficialului, vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, urmează să semneze un ordin privind grupul de negociatori, după care vor demara propriu-zis negocierile cu furnizorul rus. Aspectele ce ţin de negocierea noului acord de aprovizionare cu gaze a Republicii Moldova au fost discutate în cadrul ultimei şedinţe a Comisiei interguvernamentale moldo – ruse, care s-a desfăşurat la Moscova. O problemă abordată a fost datoria acumulată pentru livrările de gaze, în special de către consumatorii din stânga Nistrului. Suma restanţelor regiunii transnistrene se cifrează la 1,5 miliarde de dolari. Părţile au convenit, în linii mari, ca SA „Moldovagaz” să fie reorganizată în două întreprinderi, una la Chişinău şi alta la Tiraspol, cu divizarea datoriilor pe consumatorii care le-au acumulat. „Avem un plan de acţiuni în acest sens, care se coordonează cu Gazprom. Aceste acţiuni vor fi întreprinse pe parcursul anilor ii 2012- 2103”, a precizat Ilarion Popa.
[Banca Naţională a Moldovei, 20 de ani de activitate]
„Banca Naţională a Moldovei şi sistemul bancar au fost mereu în fruntea proceselor reformatoare. Anume Banca Naţională a fost instituţia care a început armonizarea legislaţiei şi reglementărilor la normele internaţionale, cu mult timp înainte ca la nivel superior politic să se declare vectorul de integrare europeană drept prioritate absolută în politica internă şi externă a statului.” Declaraţia a fost făcută de către preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, preşedinte al Parlamentului, în discursul rostit la Conferinţa internaţională „Calea de ieşire din criză. Rolul băncilor centrale”. Conferinţa s-a desfăşurat cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la fondarea BNM. Mircea Snegur, primul preşedinte al Republicii Moldova, a menţionat că fondarea BNM a consemnat un simbol al independenţei statului, chiar dacă acest eveniment s-a produs mai devreme de adoptarea Declaraţiei de Independenţă.Actualul guvernator, Dorin Drăguţanu, a spus că BNM de 20 de ani demonstrează că-şi face bine treaba. „Faptul că am trecut cu succes prin mai multe crize, inclusiv prin ultima criză financiară internaţională, face dovada viabilităţii BNM şi a sistemului bancar din Moldova. BNM a făcut şi va face tot posibilul şi în continuare ca să asigure o inflaţie rezonabilă, creând astfel condiţii pentru o dezvoltare economică durabilă”, a menţionat guvernatorul.
[Conferinţa „Moldova şi Comunitatea Energetică” va aduna la Chişinău experţi din ţările TCE]
Ministerul Economiei anunţă primul eveniment de anvergură a preşedinţiei Republicii Moldova în cadrul Tratatului Comunităţii Energetice (TCE) – pentru 9 iunie la Chişinău este preconizată desfăşurarea conferinţei internaţionale „Moldova şi Comunitatea Energetică”. Viceministrul economiei, Ilarion Popa, a declarat într-o discuţie cu jurnaliştii că printre priorităţile Republicii Moldova în calitate de preşedinte al acestui aranjament se numără implementarea cu succes a acquis-ului comunitar în domeniul energetic de către ţările-membre sau în curs de aderare la TCE; dezvoltarea cadrului regulator comun pentru promovarea investiţiilor în sectoarele energetice şi atragerea investiţiilor pentru modernizarea infrastructurii energetice; dezvoltarea mixtului energetic prin favorizarea utilizării diferitor surse de energie primară, precum şi sporirea eficienţei energetice şi utilizarea energiei regenerabile. La conferinţă se aşteaptă participarea a circa 150 de specialişti şi oficiali din ţările-membre şi în curs de aderare la TCE, experţi străini şi locali, reprezentanţi ai partenerilor de dezvoltare, comunităţii de afaceri, instituţiilor ştiinţifice şi societăţi civile.