logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 30 iulie-5 august. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-30-iulie-5-august-cele-mai-importante-stiri-7966_1043371.html

● LUNI, 30 iulie

Sergiu Pușcuța: Reforma fiscală va duce la reducerea prețurilor

Reforma fiscală, adoptată recent de către Parlament, va conduce inclusiv la reducerea costurilor de producție și, respectiv, se vor diminua prețurile la diferite produse. Declarația a fost făcută de șeful Inspectoratului Fiscal de Stat, Sergiu Pușcuța, în cadrul emisiunii „Replica” de la postul de televiziune Prim TV. Sergiu Pușcuța susține că reforma este mult mai vastă. Potrivit lui, trecerea companiilor și angajaților din economia tenebră în economia albă înseamnă că pe viitor angajații vor primi și pensii mai mari, comparativ cu plățile existente în prezent. Sergiu Pușcuța spune că reforma a fost făcută în așa fel încât nicio categorie de salariați să nu aibă de suferit. Totodată, Sergiu Pușcuța spune că această reformă conduce la reducerea costurilor de producție și, respectiv, se vor diminua prețurile la diferite produse.

Peste 300 de antreprenoare au fost instruite cum să-și diversifice activitatea

Peste 300 de antreprenoare din 20 de raioane au fost instruite cum să-și diversifice activitatea, politica de marketing și cea de vânzări. Acțiunile au fost realizate în cadrul proiectului „Business Academy for Women” (BAW) și au fost prezentate luni, 30 iulie, în cadrul unei conferințe de încheiere a proiectului lansat la începutul anului trecut. Managerul de proiect, Ana Sochircă, a declarat că zece femei care au dezvoltat idei noi de business în timpul instruirilor au fost selectate să beneficieze de finanțare nerambursabilă în valoare de șase mii de euro fiecare. Femeile antreprenoare au participat la o serie de trening-uri în scopul realizării potențialul antreprenorial prin dezvoltarea abilităților de gestionare a afacerii. În urma instruirilor a fost creată o platformă a antreprenoarelor care urmează să facă schimb de experiență.

Directorul APP explică prețul mic cu care este expusă la vânzare Air Moldova

„Dorim ca Air Moldova să se dezvolte, să ofere servicii calitative călătorilor, să fie menținut în continuare brandul”, a declarat Vladimir Baldovici, directorul general al Agenției Proprietății Publice, într-o conferință de presă prilejuită de lansarea unei noi runde privatizare, în perioada 27 iulie – 3 septembrie. Compania Air Moldova este expusă la concurs comercial de privatizare, iar prețul inițial de vânzare este de 48 de milioane de lei. Întrebat de jurnaliști dacă nu este un preț prea mic, Vladimir Baldovici a declarat că numai de la începutul anului în curs Air Moldova a acumulat datorii de 150 de milioane de lei. Iar datoriile totale ale companiei se cifrează la peste 1,2 miliarde. Astfel, la stabilirea  prețului inițial s-au luat în considerație și datoriile companiei de stat, care vor trebui să fie acoperite de potențialul cumpărător.

BNM a sancționat doi acționari ai Fincombank

Comitetul executiv al Băncii Naționale a sancționat cu amendă doi deținători direcți de dețineri calificate în capitalul „Băncii de Finanțe și Comerț” (Fincombank). Sancțiunea a fost aplicată pentru neprezentarea în volum complet a informațiilor/documentelor solicitate de către BNM în scopul exercitării atribuției de supraveghere și evaluare a calității acționarilor. Într-un comunicat de presă al BNM se spune că amenda este aplicată în mărime de 1% din deținerea acționarilor vizați în capitalul social al băncii și va fi vărsată în bugetul de stat. BNM precizează că instituția financiară activează în regim normal și prestează toate serviciile propuse, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontare.

Asociația patronală MĂR își exprimă suportul pentru legile cu privire la relaxarea fiscală

Asociația patronală „Asociația Națională a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din Republica Moldova” (MĂR) își exprimă suportul pentru pachetul de legi votat cu privire la relaxarea fiscală și reducerea presiunilor asupra mediului de afaceri. Într-un comunicat de presă semnat de către Aneta Zasaviţchi, președintele Asociației, se spune că măsurile propuse sunt în favoarea businessului. Asociația salută măsurile care prevăd introducerea cotei reduse TVA pentru activitate în domeniul hotelier, cafenele și restaurante. Întreprinzătorii vor putea opta între un regim fiscal standard și unul special. „Aceste măsuri reprezintă o adevărată reformă și ne încurajează să ne dezvoltăm în beneficiul consumatorilor, dar și al creării de noi locuri de muncă și al creșterii economice”, se spune în comunicat. La fel este menționat faptul că un dialog constant și constructiv între guvernare și mediul de afaceri este singura cale de creștere a businessului în Republica Moldova, a încurajării turismului, investițiilor străine și combaterii economiei tenebre.

● MARŢI, 31 iulie

Ministerul Educației trebuie să-și dezvolte capacitatea de valorificare a fondurilor externe, audit

Rapoartele financiare aferente implementării proiectului „Reforma învățământului în Moldova” oferă o imagine fidelă a situațiilor financiare la data de 31 decembrie 2017. Este principala concluzie a raportului auditului Curții de Conturi, prezentat în ședință publică pe 30 iulie. Misiunea de audit a fost inițiată la solicitarea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, în condițiile prevăzute de Acordul de finanțare. Pentru realizarea proiectului, Guvernul Republicii Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare au semnat în anul 2013 Acordul de finanțare (IDA 51960), în vederea obținerii unui credit de 26,1 mln DST (drepturi speciale de tragere), echivalentul a 40 mln dolari SUA. Termenul de implementare: aprilie 2013 – iunie 2018, cu prelungire până în iunie 2019. Ca urmare a reorganizării Proiectului în anul 2017, Banca Mondială și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării au convenit în 2018 asupra finanțării adiționale în sumă de 7,1 mln DST și extinderea termenului de închidere a proiectului până la 30 iunie 2020.

Există potențial de creștere a exporturilor spre UE de cel puțin 10%, Pavel Filip

O misiune europeană de audit ar urma să fie invitată în Republica Moldova în luna septembrie 2019, în urma căreia autoritățile speră că va fi permis exportul de carne și ouă de pasăre în Uniunea Europeană. În prezent, dintre produsele de origine animalieră, Republica Moldova exportă pe piața comunitară miere de albini, circa 3700 de tone în 2017, și caviar, într-un volum modest. Subiectul a fost discutat într-o ședință de lucru la Guvern. Autoritățile se angajează să se mobilizeze pentru a îndeplini toate acțiunile necesare în vederea finalizării cu succes a misiunii de audit.  Pavel Filip a cerut autorităților cu competențe în domeniu fixarea unor termene clare pentru fiecare acțiune, astfel încât misiunea de audit să fie una de succes. Principalele măsuri care urmează să fie îndeplinite țin de dotarea și acreditarea unui laborator specializat, crearea unui centru național de procesare a deșeurilor din industria cărnii, continuarea armonizării cadrului legislativ național la cel european și sporirea capacităților instituțiilor naționale de profil.

CFM a acumulat datorii salariale de 100 de milioane de lei

Premierul Pavel Filip a cerut conducerii Căii Ferate din Moldova (CFM) stingerea datoriilor salariale, optimizarea cheltuielilor și reorganizarea strategică a întreprinderii. În cadrul unei ședințe convocate la Guvern cu responsabilii de sector, Pavel Filip a criticat conducerea instituției pentru managementul defectuos al întreprinderii. Pavel Filip s-a arătat revoltat că angajații instituției nu și-au primit salariile de trei luni, datoriile ajungând până la 100 de milioane de lei. „Cu asemenea organizare, n-o să ajungeți nicăieri. Cum aveți de gând să ieșiți din criză când aveți 40 întreprinderi-căpușă care prestează servicii? Aveți mașini care stau în garaj fără roți, dar pentru care indicați consum de motorină”, le-a reproșat Pavel Filip celor prezenți. Premierul a dat indicații ca întreprinderea să treacă din gestiunea Ministerului Economiei și Infrastructurii în cea a Agenției Proprietății Publice. Anul trecut Guvernul a aprobat Concepția pentru restructurarea sectorului feroviar și a ÎS „Calea Ferată din Moldova” pentru anii 2018-2021. După care, urma ca Ministerul Economiei și Infrastructurii și CFM să elaboreze un plan de acțiuni de implementare.

Noi cerințe pentru exportatorii de producție vegetală în Federația Rusă

Din 27 iulie, informația despre producător se indică atât pe eticheta atașată la fiecare unitate de ambalaj, cât și în certificatul fitosanitar pentru export din Republica Moldova în Federația Rusă. Informația este adusă la cunoștință de către  Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor într-un comunicat de presă. Potrivit comunicatului, condiția este obligatorie pentru toate produsele vegetale. Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse atenționează că, în caz contrar, încărcăturile vor fii stopate până la stabilirea locului de producere. ANSA precizează că numai producătorii înregistrați la Subdiviziunea teritoriala a Agenției, din raza sa de activitate, pot fii incluși în certificatul fitosanitar de export.

Depozitarul central unic al valorilor mobiliare și-a început activitatea

Din 31 iulie, și-a început activitatea Depozitarul central unic al valorilor mobiliare (DCU). Noua instituție este responsabilă de înregistrarea, evidența și decontarea valorilor mobiliare emise de entitățile din Republica Moldova, se spune într-un comunicat de presă al Băncii Naționale. La etapa inițială, depozitul va opera cu valorile mobiliare emise de Ministerul Finanțelor și instrumentele financiare ale BNM. Operațiunile vor fi realizate de entitățile care dețin calitatea de participant la Depozit. Printre acestea acum se numără: BNM, Ministerul Finanțelor și băncile licențiate în Republica Moldova. Începând cu 31 decembrie 2018, Depozitul va deservi valorile mobiliare corporative și societățile de investiții. Modelul de activitate al Depozitului este bazat pe standardele și practicile internaționale în domeniul sistemelor de decontare, iar legislația națională privind DCU transpune reglementările aplicabile ale Uniunii Europene.

● MIERCURI, 1 august

CCRM: Impactul scontat al Serviciului MPay poate fi atins prin conlucrare și transparență

Deși au fost înregistrate anumite rezultate, există rezerve de îmbunătățire din punctul de vedere al impulsionării procesului de modernizare tehnologică, care limitează atingerea impactului scontat al Serviciului MPay, menționează Curtea de Conturi a Republicii Moldova 9CCRM) în Raportul auditului performanței Serviciului Guvernamental de Plăți Electronice MPay, examinat în ședință publică din 31 iulie. Sfera auditului a cuprins activitățile realizate în perioada 2013-2017 de către Cancelaria de Stat, Ministerul Finanțelor, Instituția Publică „Centrul de Guvernare Electronică (E-Governement)”, actualmente instituția publică „Agenția de Guvernare Electronică”, Întreprinderea de Stat „Centrul de telecomunicații speciale”, „Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică”.  Unele probe de audit au fost colectate de la beneficiari sau potențiali beneficiari ai Serviciului respectiv.

Transportatorii solicită majorarea tarifelor pentru călătoriile interurbane

Transportatorii auto solicită majorarea tarifelor pentru călătoriile interurbane cu cel puțin zece bani per kilometru. Solicitarea a fost înaintată ministrului economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici, marți, 31 iulie, în cadrul ședinței Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective.Solicitat de IPN, directorul executiv al Uniunii Transportatorilor și Drumarilor din Republica Moldova, Eugen Daţco, a spus că solicitarea este în conformitate cu decizia Curții Supreme de Justiție de acum cinci ani, care obligase autoritățile să majoreze costul călătoriilor interurbane, după ce fusese date în judecată de către transportatori. Directorul executiv al Uniunii Transportatorilor și Drumarilor spune că ultima dată tariful pentru călătoriile interurbane a fost majorat în 2012, tot cu zece bani per kilometru. În prezent tariful mediu este de 48 de bani per km.

Regulament modificat privind achiziționarea serviciilor financiare

Regulamentul privind achiziționarea serviciilor financiare de către întreprinderile de stat/municipale/societățile comerciale cu capital integral sau majoritar public vor fi actualizate. Dacă la organizarea concursului repetat de achiziții a serviciilor financiare se prezintă o sigură ofertă, concursul va continua, nu va fi suspendat. O altă modificare se referă la nomele prudențiale care trebuie să fie respectate de către băncile ce oferă serviciile financiare. În cazul necorespunderi nomelor prudențiale în perioada de la încheierea contractului de achiziție a serviciilor financiare și până la expirarea acestuia, se va purcede la rezilierea obligatorie  a concursului de achiziție a serviciilor financiare. În proiectul de modificări se specifică faptul că situațiile de obținere a unui credit bancar nu cad sub incidența Regulamentului în cauză. Totodată în textul regulamentului este substituită noțiunea de instituție financiară prin cea de bancă, în conformitate cu Legea recentă privind activitatea băncilor din 6 octombrie 2017.

● JOI, 2 august

CCRM: Cadrul normativ nu permite stabilirea valorii veridice a patrimoniului deținut de Ministerul Finanțelor

Misiunea de audit a Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) constată că a fost în imposibilitate de a se expune asupra veridicității valorii patrimoniului prezentat în rapoartele financiare consolidate ale Ministerului Finanțelor (MF) pentru anul 2017, inclusiv: clădiri - 375,6 mln lei; active în curs de execuție - 57,7 mln lei și terenuri - 30,6 mln lei. Această limitare a fost determinată de cadrul normativ național privind evaluarea bunurilor domeniului public și privat al statului, care nu oferă criterii uniforme de stabilire a valorii juste. De exemplu, clădirea administrativă a aparatului central al Serviciului Vamal are valoarea contabilă de 25,3 mln lei, iar valoarea cadastrală de 36,8 mln lei, mai mare cu 11,5 mln lei. Sau alte exemple: clădirea administrativă a postului vamal Giurgiulești-Galati, fiind înregistrată la valoarea contabilă de 43,6 mln lei, are valoarea cadastrală de 0,2 mln lei; clădirea administrativă a postului vamal Leușeni, are valoarea contabilă de 42,5 mln lei și valoarea cadastrală de 1 mln lei; terenul din mun. Chișinău, str. Starostenco, 30, care aparține Serviciului Vamal, este reflectat în evidența contabilă cu suma de 3 mii lei, iar valoarea cadastrală a acestuia, este de 30 mln lei.

Populația este avertizată în legătură cu recoltarea timpurie a nucilor

Recoltarea timpurie a nucilor scade recolta pentru următorii ani, afectează calitatea nucilor și provoacă deteriorarea pomilor, atenționează specialiștii Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Într-un comunicat de presă, citat de IPN, persoanele sunt avertizate că riscă răspundere penală pentru deteriorarea copacilor de nuc. Legea culturilor nucifere interzice recoltarea nucilor la stadii timpurii, fapt care duce la scăderea calității nucilor și produselor derivate. În condițiile climatice din Republicii Moldova, maturitatea de consum a fructelor de nuc este luna septembrie, respectiv este și perioada optimă de recoltare.

A fost creat Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe

Trei întreprinderi, Fintehinform, Fiscservinform și Vamservinform, au fost reorganizate în Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF). Procesul de reorganizare a fost finalizat la 1 august. Instituția nou creată a preluat drepturile, obligațiile, funcțiile și serviciile prestate de cele trei entități. Noua instituție, al cărei fondator este Ministerul Finanțelor, a fost creată în contextul reformei administrației publice și are misiunea de a coordona și organiza activitățile orientate spre asigurarea implementării politicilor publice în domeniile: finanțe publice, achiziții publice, fiscal, vamal, dezvoltarea sistemelor informaționale și a infrastructurii TIC în domeniile nominalizate. În funcția de director a fost numit, în urma unui concurs public, Corneliu Jaloba, care anterior a exercitat funcția de director adjunct al Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației.

Trenul Chișinău-Odesa va circula zilnic

Din 6 august, ca urmare a suprasolicitării și majorării numărului de pasageri în perioada estivală, trenul de pe ruta Chișinău-Odesa-Chișinău va circula zilnic, până la data de 23 septembrie. În prezent, trenul circulă doar de patru ori pe săptămână – de joi până duminică. Decizia a fost luată la solicitarea ministrului economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici, se spune într-un comunicat de presă al instituției. Trenul pornește din Chișinău la ora 06.57 și ajunge la Odesa la ora 10.46. Controlul vamal pentru pasageri este efectuat în incinta Gării Feroviare din Chișinău, înainte de îmbarcarea în tren. De la Odesa, garnitura pornește la ora 18.45 și ajunge la Chișinău la ora 22.27. Prețul biletelor variază, de la 142 de lei până la 185 de lei, în funcție de clasă. Pentru copii, costul călătoriei este între 50 și 65 de lei. Garnitură are patru vagoane, trei clase de confort. În toate cele trei clase este aer condiționat.

Air Moldova a relansat zborurile directe Chișinău-Kiev-Chișinău

Operatorul Air Moldova a relansat miercuri, 1 august, zborurile directe Chișinău-Kiev-Chișinău. Cursele sunt operate zilnic. Prețul unui bilet de avion într-o singură direcție începe de la 67 de euro, cu toate taxele incluse. Conform orarului, avionul va decola de pe Aeroportul Internațional Chișinău la ora 13.30 și va ateriza la Kiev la 14.20. Decolarea din Kiev este stabilită pentru ora 17.10, iar aterizarea la Chișinău – 18.00. Air Moldova a lansat zboruri Chișinău-Kiev-Chișinău în octombrie 2015, dar le-a sistat în ianuarie 2016.

● VINERI, 3 august

Presiunile inflaționiste vor continua până la finele anului current

Rata anuală a inflației va avea o traiectorie descendentă și în în următoarele trei trimestre și va atinge nivelul minim de  1,9%-2% în trimestrul al IV-a al anului 2018. Ulterior, traiectoria se va inversa și inflația va crește (6,5% în trimestrul al III-a din 2019). Inflația de bază va înregistra o traiectorie similară, a menționat prim-viceguvernatorul BNM Vladimir Munteanu. Referindu-se la componentele inflației, Vladimir Munteanu a spus că ritmul de creștere a prețurilor la produsele alimentare se va micșora în anul 2018, cu inversarea trendului în a doua jumătate a anului viitor. Ritmul anual al prețurilor reglementate va scădea în trimestrul curent până la nivelul de minus 4,4%, luând în considerație reducerea tarifelor la energia electrică și gaze. Ulterior însă, va accelera, depășind nivelul de 10% în a doua jumătate a anului 2019. După creșterea din trimestrul curent (70- 80 dolari barilul), ritmul anual de sporire a prețurilor la combustibili va avea o traiectorie descendentă pe întreaga perioadă de prognoză. Rata anuală a Indicelui Prețurilor de Consum s-a diminuat de la 4,7%, în luna martie, până la 3,2%, în luna iunie 2018, plasându-se astfel sub intervalul țintei inflației BNM (5%, plus-minus 1,5%).

Transferurile bănești de peste hotare s-au majorat în trimestrul doi

În trimestrul doi, perioada lunilor aprilie-iunie, volumul transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a constituit 342,59 milioane de dolari. Aproape 85% din transferuri au fost efectuate prin sisteme de remitere de bani. Potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naționale, valoarea recalculată în dolari a transferurilor din trimestrul doi s-a majorat cu 14,2% comparativ cu trimestrul doi din 2017. Fluctuațiile cursului de schimb al valutelor originale față de dolar au contribuit cu 4,9 puncte procentuale. Eliminându-se efectul cursului de schimb prin recalcularea sumelor la cursul perioadei respective a anului precedent, creșterea reală a transferurilor a constituit 9,3 la sută. Conform provenienței geografice a transferurilor, sunt de menționat transferurile din UE și din CSI. Transferurile din UE au înregistrat o pondere de 39,9 la sută, în creștere cu 6,2 puncte procentuale față de trimestrul doi din 2017.

Drumul de ocolire a orașului Ungheni a fost inaugurat

Drumul de ocolire a orașului Ungheni, pe o distanță de aproximativ opt kilometri, a fost inaugurat pe 3 august, în cadrul unei ceremonii oficiale. Drumul va asigura accesul direct spre punctul de frontieră Sculeni. Acesta a fost construit dintr-un grant al UE de 8,63 milioane de euro și 20 de milioane de lei din Fondul Rutier. Potrivit autorităților, noul drum va scoate zilnic cel puțin 400 de vehicule grele din centrul orașului Ungheni. Aceasta va reduce numărul de ambuteiaje, va micșora poluarea, va păstra aerul mai curat și va îmbunătăți calitatea vieții pentru cei 35 de mii de locuitori ai orașului Ungheni și satelor vecine. Drumul de ocolire a fost construit de compania cehă OHL ZS și de subcontractorul său moldovean Rutador. Construcția drumului de ocolire face parte dintr-un program amplu de modernizare și construire a drumurilor-cheie din țară cu diverse investiții și finanțări nerambursabile, în valoare totală de 670 de milioane de euro, din partea Uniunii Europene, Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Băncii Europene de Investiții (BEI), Băncii Mondiale și Agenției pentru asistență externă a Guvernului SUA, Corporația Provocările Mileniului.

● SÂMBĂTĂ, 4 august

Ministerul Agriculturii propune organizarea Festivalului Prunului

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului propune organizarea Festivalului Prunului, în a treia duminică a lunii septembrie. Proiectul hotărârii de Guvern este supus dezbaterilor publice pe particip.gov.md. În nota informativă se menționează că organizarea Festivalului are ca scop prezentarea Moldovei ca țară-lider în cultivarea prunului. Evenimentul va servi drept platformă pentru implementarea celor mai avansate tehnologii și bune practici în domeniu și va contribui la dezvoltarea social-economică a regiunilor și a țării în ansamblu. Horticultura este unul din domeniile agricole ale țării cu potențial economic capabil să producă plusvaloare în orice condiții, contribuind substanțial la Produsul Intern Brut și generând venit pentru dezvoltarea localităților. În Republica Moldova producerea medie anuală de prune, pentru perioada 2015- 2017, a constituit 97,68 mii de tone, de pe suprafaţa medie de rod de 18,86 mii de hectare, având o productivitate medie pe ţară de 5,05 t/ha. Anual din Republica Moldova se exportă în jur de 35-37 de mii de tone de prune. Principalii parteneri ai Moldovei în exportul cu prune proaspete sunt: Federaţia Rusă, Belarus, Ucraina şi România.