logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 3 – 9 septembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-3-9-septembrie-cele-mai-importante-stiri-din-7966_1044014.html

● LUNI, 3 septembrie

La BVM s-a dat startul licitațiilor de vânzare a acțiunilor proprietate publică de stat


La Bursa de Valori a Moldovei s-a dat startul licitațiilor de vânzare a acțiunilor  proprietate publică de stat, fiind expuse pachetele de acțiuni a 21 de societăți din diferite  domenii ale economiei naționale. În cazul a 16 societăți pachetul de acțiuni depășește 50% din capitalul social al acestora. Sunt licitate acțiuni ale  întreprinderilor „Barza Albă”,  „Tutun CTC”, unsprezece societăți „Drumuri” etc. Suma mijloacelor financiare raportată la prețul inițial al acțiunilor constituie 983,5 mln lei. Licitațiile se înscriu în noua rundă de privatizare, lansată de Agenția Proprietății Publice la 27 iulie anul curent.  În cadrul rundei sunt preconizate să se desfășoare un concurs comercial și unul investițional, precum și  o licitație „cu strigare” pentru vânzarea unor complexe de construcție și a 12 întreprinderi de stat complexe patrimoniale unice.  Prețul total de expunere la privatizare a acestor bunuri  constituie peste 1,5 mlrd lei.

Schimbări în modul de comercializare a bunurilor confiscate și celor fără stăpân

Regulamentul cu privire la modul de evidenţă, evaluare şi vânzare a bunurilor confiscate, fără stăpân, sechestrate, ușor alterabile sau cu termen de păstrare limitat, a corpurilor delicte, a bunurilor trecute în proprietatea statului cu drept de succesiune şi a comorilor (din 11 septembrie 2001) urmează a fi modificat, potrivit unui proiect de decizie a Guvernului, prezentat de Ministerul Finanțelor. Astfel, Serviciul Fiscal de Stat urmează a fi învestit cu atribuţii de comercializare a bunurilor imobile (încăperi, terenuri) prin licitații. Aceasta înseamnă că bunurile în cauză nu vor mai fi transmise cu titlu gratuit autorităţilor publice locale, cum se întâmplă în prezent. În ceea ce privește mijloacele bănești obținute din comercializarea bunurilor imobile prin licitații, modificările prevăd  expres că acestea, precum și cele obținute din taxa de participare la licitații vor fi vărsate în bugetul de stat. În cazul în care bunurile imobile nu vor fi solicitate și nu vor putea fi comercializate în cadrul licitațiilor, acestea vor fi transmise cu titlu gratuit autorităților publice locale pe teritoriul cărora se află.

MARȚI, 4 septembrie

Chiril Gaburici: „Transgaz” poate începe licitațiile pentru construirea gazoductului Iași-Chișinău


Ministrul economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici, declară că Republica Moldova a îndeplinit toate condițiile în ceea ce ține de construirea gazoductului Iași-Chișinău. Astfel, compania românească „Transgaz”, având autorizația de construcție, poate să înceapă să organizeze licitațiile pentru materialele și să pornească lucrările de construcție a gazoductului. În cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, Chiril Gaburici a menționat că la sfârșitul săptămânii curente va veni o delegație din România, în frunte cu ministrul român al economiei, Dănuț Andrușca, pentru a încheia prima etapă de lucru legat de construirea gazoductului. „Până acum a fost efectuat lucrul în mare parte asupra documentelor și asupra procedurii de transmitere a companiei moldovenești pe care o vor gestiona mai departe”, a afirmat ministrul. Conform planului, la finele anului 2019, tronsonul Ungheni-Chișinău va fi funcțional.

Clasamentul performanței bancare la sfârșitul lunii iulie

Moldova Agroindbank, urmată de Mobiasbancă și Moldindconbank, se clasează în topul băncilor comerciale cu cele mai bune performanțe. Acestea excelează la capitolul profitabilitate și indicatori de piață, revenindu-le circa 80% din profitul acumulat la nivel de sector și 68% din totalul activelor bancare. Topul a fost realizat de către experții Centrului analitic independent Expert-Grup. Experții Centrului spun că la sfârșitul lunii iulie, principalii indicatori financiari și prudențiali ai băncilor comerciale înregistrează valori în creștere, atât la nivel agregat, cât și la nivel individual. Deși au intrat în vigoare cerințe noi de calculare a nivelului de capital și a expunerilor la riscul de credit, indicatorul suficienței capitalului ponderat la risc rămâne la un nivel adecvat, de circa 27% pentru întreg sectorul bancar, cu oscilații la nivel individual cuprinse în intervalul 19,6% – 63%.

Piața serviciilor de telefonie mobilă continuă dinamica negative

Datele statistice privind evoluția pieței serviciilor de telefonie mobilă, în primul semestru al anului 2018, arată o tendință continuă de scădere a veniturilor realizate de furnizori, în condițiile diminuării numărului de utilizatori ai acestor servicii, dar și a traficului de voce generat de ei. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, volumul total al veniturilor realizate din vânzarea serviciilor de telefonie mobilă a scăzut cu 99,4 milioane de lei (-6%), față de aceeași perioadă a anului trecut și a totalizat peste 1,5 miliarde de lei. Numărul utilizatorilor s-a micșorat, față de finalul anului 2017, cu 51,5 mii (-1,2%) și a constituit 4,4 milioane, iar volumul traficului de voce s-a diminuat, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, cu 26,2 milioane de minute (-0,8%) și a alcătuit 3,6 miliarde minute.

● MIERCURI, 5 septembrie

BNM majorează norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei


Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis să majoreze norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă începând cu perioada de aplicare a rezervelor obligatorii în lei moldovenești – 16 septembrie-15 octombrie cu 2,5 p.p. și se stabilește în mărime de 42,5% din baza de calcul. Decizia a fost adoptată la ședința Comitetului din 4 septembrie. În aceeași ședință, Comitetul a decis că se menține rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 6,5% anual. La fel, se mențin ratele de dobândă la creditele overnight la nivelul actual de 9,5% anual și la depozitele overnight la nivelul actual de 3,5% anual. Totodată, se menține norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 14% din baza de calcul.

Bancherii preferă să-și țină banii la BNM decât să crediteze economia, opinie

Creditarea economiei continuă să fie în recesiune, chiar dacă ratele dobânzii la credite sunt foarte joase. Soldul creditelor în economie la sfârșitul lunii iunie 2018 a fost mai mic decât nivelul înregistrat la sfârșitul lunii iunie 2017 cu 2,8%, constituind 37,5 miliarde de lei. Băncile preferă să-și țină bani în CBN (certificatele băncii centrale) sau să-i plaseze în VMS (valori mobiliare de stat). Este opinia exprimată de către jurnalistul Victor Ursu în cadru emisiunii „15 minute de realism economic”. Soldul creditelor în valută străină s-a diminuat cu 4,4% (un factor important este aprecierea monedei naționale, ceea ce influențează valoarea acestora recalculată în lei), iar al celor în monedă națională a fost în diminuare cu 1,7%. O altă cauză care explică diminuarea soldului de credite este reticența din partea băncilor în a oferi credite, dată fiind norma rezervelor obligatorii înaltă și profitabilitatea acestora. Cu toate acestea, se observă încetinirea ritmului de diminuare a soldului creditelor.

Timbrele de acciz vor fi procurate de la Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe

Agenții economici importatori vor procura timbrele de acciz direct de la instituția publică „Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe”, transmite IPN cu referire la modificările operate de Guvern în mai multe decizii anterioare. În prezent timbrele de acciz sunt procurate de la Serviciul Vamal. Potrivit Ministerului Finanțelor, noua modalitate de procurare va facilita activitatea agenților economici importatori, deoarece timpul necesar eliberării timbrelor de acciz, fără intermediar, se va reduce. Timbrele de acciz sunt eliberate agenților economici importatori de mărfuri accizate, contra plată.

● JOI, 6 septembrie

Acord de colaborare comercial-economică cu Kazahstan


Cabinetul de miniștri a aprobat Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Kazahstan pentru colaborare comercial-economică, semnat la Chișinău la 16 martie 2018. Ministrul economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici, care a semnat din documentul partea Republicii Moldova, a menționat că există un interes al agenţilor economici autohtoni din domeniul agroalimentar de a stabili relaţii comerciale cu Republica Kazahstan. Potrivit autorităților, acordul va contribui la consolidarea raporturilor economice reciproc avantajoase, crearea condiţiilor favorabile pentru colaborare în baza principalelor direcţii de dezvoltare social-economice, la perfecţionarea bazei juridice în domeniul reglementării relaţiilor comercial-economice, precum și la crearea structurilor mixte de producere. Acordul este prevăzut pe perioadă de cinci ani, cu posibilitatea de a fi prelungit automat pentru încă cinci ani.

Conferința Globală privind Turismul Vitivinicol a început la Castelul Mimi

Peste 200 de reprezentanți ai industriei turistice mondiale din 60 de țări participă, în perioada 5-7 septembrie, la cea de-a treia Conferință Globală privind Turismul Vitivinicol, în Republica Moldova. Participanții vor fi familiarizați cu oferta turistică a țării prin diverse tururi pe la vinării și degustări. Evenimentul a fost inaugurat astăzi, 6 septembrie, la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi. Prezent la eveniment, premierul Pavel Filip a remarcat că Moldova are un potențial uriaș în ceea ce privește turismul vinicol, iar vinurile au devenit deja o carte de vizită. „Atunci când mergi în vizită peste hotare este obligatoriu, alături de periuța de dinți, să luăm și un vin moldovenesc”. Potrivit premierului, ca și oamenii, vinurile moldovenești au trecut prin multe greutăți. Vița de vie a fost tăiată pe timpul Uniunii Sovietice, dar totuși a supraviețuit, la fel ca și oamenii.

● VINERI, 7 septembrie

Ziua Vinului va avea loc în acest an pe 6 și 7 octombrie


Cea de-a 17-a ediție a Zilei Naționale a Vinului va fi sărbătorită în acest an, pe 6 și 7 octombrie, informează Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, în Piața Marii Adunări Naționale vor fi amenajate mai multe zone: Zona meșterilor populari, Curtea Țărănească, precum și o zonă de pictură. Vor fi improvizate trei sate moldovenești și va fi creat un „drum al vinului”. De asemenea, a fost extinsă de trei ori zona sanitară pentru participanți și vizitatori. Potrivit ministrului Liviu Volconovici, este important ca oaspeților sărbătorii să li se ofere oportunitatea de a cunoaște vinul de calitate, într-o atmosferă pe măsura așteptărilor lor.

Festivalul Must Fest începe sâmbătă la Chișinău

A treia a ediție a Festivalului Must Fest se mută în acest an, din podgorii, unde a fost organizat anul trecut, în Piața Marii Adunări Naționale. Astfel, pe 8 și 9 septembrie, organizatorii promit un festival grandios și concerte de muzică pe măsură. Intrarea la Festival se va face în baza biletelor care vor costa pentru o zi 200 de lei, iar pentru două zile – 300 de lei. În Piață va fi amenajată o zonă pentru copiii, unde aceștia vor putea vedea iluzioniști, vor fi martorii show-urilor de chimie, vor crea desene pe apă și se vor distra la toboganele gonflabile. De asemenea, oaspeții vor avea parte de master-classuri cu un sommelier profesionist, dar și de diverse jocuri sportive și intelectuale. Pe scena Must Fest se va organiza un concert unde vor evolua: The Rasmus, Antonia, Brainstorm, Чайф, Zdob și Zbub, Alex Calancea Band și alții. În contextul sărbătorii, Primăria municipiului Chișinău anunță că în timpul desfășurării Festivalului, pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în perimetrul străzilor Al. Puşkin și Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni, traficul rutier va fi suspendat.

Proprietarii de terenuri din raionul Dubăsari, informați despre oportunitățile de dezvoltare

Agricultorii care recent au obținut accesul la pământurile amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol au fost informați despre condițiile de eligibilitate, tipul de proiecte și oportunitățile oferite de programele și proiectele în domeniul agriculturii. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a organizat, joi, 6 septembrie, o sesiune de informare la sediul Consiliului raional din Dubăsari. Proprietarii terenurilor au fost informați despre oportunitățile de finanțare în cadrul proiectului „Livada Moldovei”. Beneficiari ai proiectului pot fi agenți economici din sectorul horticol – producători de fructe, struguri de masă, nuci și pomușoare, și cei implicați în activități de post-recoltare. Este vorba și despre întreprinderi prelucrătoare, pepiniere producătoare de material săditor viticol și horticol, companii din industria conexă – producători de ambalaje, etichete, accesorii pentru activități horticole etc. Agricultorii pot obține credite investiționale, dar și finanțare în leasing. Printre facilitățile fiscale în cadrul proiectului se numără aplicarea TVA la cota „Zero” pentru livrarea pe teritoriul țării și importul mărfurilor, lucrărilor și serviciilor; scutirea de taxele vamale la importul mărfurilor și serviciilor, precum și scutirea de plata pentru efectuarea procedurilor vamale la importul mărfurilor și serviciilor.

Amenzi de 85 de mii de lei aplicate comercianților de flori

Serviciul Fiscal de Stat a sancționat circa 40 de comercianți de flori din municipiul Chișinău, aplicându-le amenzi în valoare totală de 85 de mii de lei în urma unor controale inopinate desfășurate pe 2 și 3 septembrie. Potrivit unui comunicat de presă, agenții economici au admis încălcări cum ar fi: neutilizarea mașinii de casă și control, excedent de mijloace bănești, neprezentarea documentelor. Ca rezultat, au fost aplicate amenzi fiscale de 77 de mii de lei și amenzi contravenționale de opt mii de lei. În perioada dată, au fost instituite posturi fiscale în cadrul a două piețe autorizate de flori. Volumul livrărilor, conform datelor mașinilor de casă și control, a constituit peste 400 de mii de lei, ceea ce este net superior volumelor înregistrate în afara perioadei posturilor fiscale.

Un prestator de servicii de plată nebancar își schimbă denumirea

Prestatorul de servicii de plată Artosis S.R.L. a solicitat Băncii Naționale a Moldovei reperfectarea licenței pentru activitatea de emitere a monedei electronice, ca urmare a schimbării denumirii în BPAY S.R.L. și adresei juridice. Asta, după ce pe 9 august, anul curent, BNM i-a suspendat pe un termen de șase luni licența pentru prestarea serviciilor de plată și emitere a monedei electronice. Potrivit unui comunicat de presă al BNM, urmare a examinării cererii, Comitetul executiv al BNM a luat decizia privind reperfectarea licenței, nu însă și reluarea activității. Banca Națională precizează că hotărârea Comitetului executiv al BNM, prin care a fost suspendată activitatea societății, își menține în continuare efectele juridice. Astfel, BPAY S.R.L. va putea activa în baza licenței reperfectate doar după expirarea termenului de șase luni din data de 9 august, ora 17.00.

● SÂMBĂTĂ, 8 septembrie

Prune moldovenești în stare proaspătă vor fi comercializate pe piața din Canada


De la 1 octombrie, Agenția Canadiană pentru Controlul Alimentelor lansează procesul de eliberare a permiselor la importul în Canada a prunelor moldovenești în stare proaspătă. Despre aceasta informează Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului într-un comunicat de presă. Autoritățile competente din Republica Moldova au fost informate despre acest lucru de către Barbara Peterson, coordonator național pentru protecția plantelor din cadrul Agenției Canadiene pentru Controlul Alimentelor. MADRM menționează că obținerea accesului prunelor moldovenești în stare proaspătă pe piața de desfacere canadiană reprezintă un succes al negocierilor comune dintre autoritățile de profil din ambele state. Instituția își exprimă încrederea că astfel va spori imaginea țării noastre drept furnizor de producție agricolă de calitate, precum și de partener comercial credibil.

Prin gazoductul Ungheni-Chișinău anual vor trece 1,5-2,2 mlrd metri cubi de gaze

Directorul general al întreprinderii române Transgaz, Ion Sterian, declară că debitul gazoductului Ungheni-Chișinău va fi între 1,5 și 2,2 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Potrivit lui, acest volum depășește consumul anual de gaze al Republicii Moldova, care este de circa un miliard de metri cubi pe an. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV. Ion Sterian dă asigurări că gazoductul se va construi până la finele anului 2019. Potrivit lui, Transgaz dispune de suma de până la 90 de milioane de euro, pe care o va investi în construirea gazoductului Ungheni-Chișinău. Construcția gazoductului va duce la diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze în Republica Moldova. „Conducta va avea circa 120 de kilometri, trece prin patru raioane, va alimenta toată populația din aceste regiuni, care vor fi racordate la rețeaua de distribuție”, a adăugat omul de afaceri.

Chiril Gaburici despre gazoductul Ungheni-Chișinău: Este un pas curajos

Ministrul economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici, susține că este un pas curajos și important construcția gazoductului Ungheni-Chișinău, prin care în Republica Moldova vor ajunge gaze din UE, inclusiv din România,. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV. „Ceea ce am făcut noi este un pas curajos, foarte bun, care asigură cetățenii Republicii Moldova cu gaze indiferent ce se întâmplă într-o parte sau în alta”, a declarat Chiril Gaburici. Totodată, ministrul spune că la capitolul aprovizionării cu gaze din Federația Rusă, până în 2020 lucrurile stau bine. Roman Chircă, directorul Institutului Economiei de Piață, spune că în ceea ce privește capacitatea gazoductului Ungheni-Chișinău, care va fi de 1,5-2,2 miliarde de metri cubi de gaze anual, este cu mult peste necesitățile Republicii Moldova. Despre prețul gazului care va ajunge în Republica Moldova prin acest gazoduct este prea devreme de vorbit.